Administraţie

NEWS ALERT A JURAT STRÂMB! Omul care veghează la punerea în aplicare a legilor a construit ILEGAL

Văleleu, domnule Oleleu! Ditamai vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj locuieşte într-o casă construită fără autorizaţie, în intravilanul municipiului.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Ioan Oleleu, membru de vază al PSD, are o casă ridicată fără autorizaţie de construire. Imobilul este situat pe strada Dealul Fânaţelor, de pe Valea Chintăului, în intravilanul municipiului Cluj-Napoca. De fapt, pe terenul de 900 mp deţinut de politician există mai multe construcţii cu fundaţie, care necesită autorizare: două acareturi şi un gard din ciment.

„Jur să respect Constituţia şi legile ţării"

„În urma controlului tematic efectuat de Poliţia Locală, Serviciul Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii în zona Oaşului, Valea Chintăului, Drumul Fânaţelor, Florilor şi Dealul Fânaţelor au fost verificate 36 de imobile. Dintre acestea au fost identificate cinci construcţii edificate în perioada 2010-2014 fără autorizaţie de construire, printre care şi construcţia la care faceţi referire", este răspunsul dat de primărie, la solicitarea ZIUA de CLUJ.

În calitate de vicepreşedinte de CJ, Oleleu are, potrivit legii administraţiei publice locale, articolul 6, următoarele obligaţii, atunci când îi ţine loc preşedintelui: asigură respectarea prevederilor Constituţiei, punerea în aplicare a legilor, a decretelor preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a hotărârilor consiliului judeţean, precum şi a altor acte normative.

De altfel, în calitate de consilier judeţean, la început de mandat, Oleleu a rostit un jurământ: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului). Aşa să-mi ajute Dumnezeu". Se pare, însă, că PSD-istul este în dezacord cu legea. Ca să facem o comparaţie colorată, e ca şi cum Papa ar fi prins cu o prostituată.

Haideţi să scriem acest articol împreună. SONDAJ: Cum ar trebui să procedeze în acest moment vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu? Puteţi răspunde în partea de jos a articolului.

Speră să se prescrie. Termenul e de doi ani

Ce se va întâmpla cu proprietatea sa? Marea speranţă a lui Oleleu, o spunem direct, este ca termenul până la care poate fi sancţionat să se prescrie. Acest lucru se întâmplă, potrivit legii 50 din 1991, actualizată în 2014, la doi ani de la terminarea construcţiei.

Iată ce spune articolul 31 al legii 50:
Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârşirii faptei.

Speranţa lui Oleleu este întreţinută şi de responsabilii din primărie.

În 21 iulie anul trecut, un website de ştiri publica (AICI) informaţia potrivit căreia casa vicepreşedintelui CJ a fost ridicată fără autorizaţie. În mod cu totul inexplicabil, nimeni de la primărie nu s-a autosesizat. Potrivit articolului 27 din legea 50, primarul are OBLIGAŢIA de a urmări disciplina în construcţii şi să aplice sancţiuni în cazul unor abateri; atribuţii în acest sens au şi arhitectul-şef, respectiv departamentul specializat din poliţia locală.

Iată textul de lege:

(1)Preşedinţii consiliilor judeţene, primarii şi organele de control din cadrul autoritatilor administraţiei publice locale şi judeţene au obligaţia să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii în cadrul unităţilor lor administrativ-teritoriale şi, în funcţie de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancţiuni sau să se adreseze instanţelor judecătoreşti şi organelor de urmărire penală, după caz.

(2)Arhitectul-şef al judeţului şi personalul împuternicit al compartimentului de specialitate din subordinea acestuia urmăresc respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţii pe teritoriul administrativ al judeţului, precum şi respectarea disciplinei în urbanism şi amenajarea teritoriului legată de procesul de autorizare a construcţiilor.

În acest fel, cei din primărie au devenit partenerii lui Oleleu. Şi inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii ar fi trebuit să descopere infracţiunea. 

Acesta recunoaşte că a început să construiască imobilul în 2010. Oamenii de la primărie ar fi trebuit să ştie, iar dacă nu, să reacţioneze la articolul Cosminei Fernoagă. În loc de asta, ei s-au pus în mişcare abia la sesizarea ZIUA de CLUJ.

„Comisia de intrare în legalitate din cadrul primăriei Cluj-Napoca va fi consultată cu privire la modalităţile de soluţionare din punct de vedere urbanistic a situaţiei din zona respectivă", se spune în adresa primită la redacţie. În aceste condiţii, clujenii ar trebui să se întrebe de ce să îşi mai facă autorizaţii, DACĂ SE POATE ŞI FĂRĂ. Letargia primăriei nu este altceva decât un act de discriminare faţă de cetăţenii corecţi ai oraşului.

Casa ar putea fi demolată

În mod normal, Oleleu nu se poate prevala de prescrierea infracţiunii. Chiar în declaraţia de pe actualdecluj.ro din 2014, acesta susţine despre construcţie că „nici acum nu e gata în totalitate lucrarea". Aşadar, cel puţin teoretic, se poate prescrie cel mai devreme în 2016.

Ce sancţiuni prevede legea nr. 50: în primul rând, o amendă între 1.000 şi 10.000 de lei. Apoi, se poate merge chiar până la demolare. „Odată cu aplicarea amenzii pentru contravenţiile prevazute la art. 26 alin. (1) lit. a) si b) se dispune oprirea executării lucrărilor, precum şi, după caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizaţiei sau de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termenn stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenţiei", spune legea 50.

„Poate intra în legalitate numai cu condiţia ca edificiul să respecte regulamentul urbanistic din zonă. Altfel, trebuie demolată", spune o sursă consultată de ZIUA de CLUJ. Oleleu nu a răspuns la telefon ca să ofere explicaţii. De aceea, am preluat un pasaj din articolul din 2014. 

"Eu am cumpărat terenul de pe Valea Chintăului, încă din 2007, împreună cu frații mei. Tot atunci am angajat și o echipă de specialiști care s-a ocupat de documentația urbanistică, pentru că îmi doream foarte mult să construiesc o casă pentru familia mea. Primarul Sorin Apostu nu numai că nu a dorit să-mi aprobe documentația, nici măcar nu mi-a introdus dosarul în comisia de urbanism.

Am tot așteptat și de fiecare dată când erau ședințe de urbanism, dosarul meu era scos de pe ordinea de zi. În 2010 am început lucrările și am tot sperat că între timp se va aproba și documentația urbanistică și că vom fi în ordine cu toate actele. Am ales să construiesc pe structură metalică ușoară, pentru că am ieșit mult mai ieftin, iar în 2011 m-am mutat cu familia în această casă. Nici acum nu e gata în totalitate lucrarea", a spus Oleleu (21 iulie 2014). Îl invităm să ne sune pentru a face precizări, dacă doreşte.

Am încercat să aflăm dacă Oleleu plăteşte impozitul pe imobil, dar reprezentanţii primăriei au afirmat că această informaţie nu este publică. Casa este trecută în ultima declaraţie de avere a vicepreşedintelui CJ.

Publicitate

Comentarii

Legea 50/1991. Termenul de prescriere pentru DREPTUL DE A CONSTATA CONTRAVENŢIILE nu e de 2 ani, ci de 3 ani de la data SAVIRSIRII FAPTEI. Practic el nu va mai putea fi controlat si eventual amendat. NU VA PUTEA INSĂ sa intabuleze fara AC.

thumb down thumb up
joi, 19 februarie 2015, 20:54
de Săsăran Mircea

Legea 82/2014 pentru modificarea art. 31 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 469 din 26 iunie 2014 Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. I Articolul 31 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza: "Art. 31 Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei." Art. II Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare. Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
raspunde

prescriere

thumb down thumb up
duminică, 22 februarie 2015, 08:00
de popey

ce se intapla cand se prescrie o constructie? nu se intabuleaza,nu trebuie obtinut at constructie,sau ce se intapla cu constructia unui garaj prescris.?
raspunde

casa e ok

thumb down thumb up
vineri, 20 februarie 2015, 07:40
de gm

Ce ar fi trebuit sa faca? Sa astepte dupa boc si arhitectii din primarie 5 ani cat au intarziat cu PUG-ul?
raspunde

hahaha

thumb down thumb up
vineri, 20 februarie 2015, 07:46
de gica

Ai dreptate. Hai, fratilor, sa construim toti cum ne taie capul!
raspunde

Primaria este vinovata.

thumb down thumb up
vineri, 20 februarie 2015, 09:52
de clau

Primaria Cluj ar trebui demolata, au facut PUG-ul in 5 ani timp in care mafia imobiliara a construit blocuri intre case iar cetateni onesti asteapta dupa o autorizare de casa ani de zile.
raspunde

Mafia URBANISM

thumb down thumb up
vineri, 20 februarie 2015, 11:27
de Adela

La cata mafie esti in departamentul de urbanism din primarie nu stiu cine poate construii legal in Cluj. Oricum in cazul de fata cred ca intrarea in legalitate este solutia daca se respecta normele de constructii.
raspunde

mafia urbanistica cluj

thumb down thumb up
vineri, 20 februarie 2015, 11:48
de popasus

are dreptate oleleu. am stat 5 ani dupa o amarata de autorizatie pt. casa o casa simpla in zona de case (intravilan). abia dupa ce am dat in judecata primaria, mi s-a eliberat autorizatia. asta dupa ce intre timp se construiesc cu nesimtire blocuri in zone de case. cum obtin aia autorizatie (sau nu o obtin) asta nu stiu. dar pot sa banuiesc. ca doar apostu nu e de pomana condamnat, iar boc sa ma lase cu figurile ca nu stia ce face apostu. doar vedea si el cand mai semna o autorizatie unde face mafiotul blocul.
raspunde

regulili e pentru fraieri .

thumb down thumb up
vineri, 20 februarie 2015, 15:21
de john

.
raspunde

:)

thumb down thumb up
vineri, 20 februarie 2015, 16:04
de Misu

Primaria lui Boc, mostra de competenta si vigilenta, nu-i asa?
raspunde

BRAVO !!!

thumb down thumb up
vineri, 20 februarie 2015, 21:02
de Alex

Foarte bine a facut ! Primaria isi bate joc de oameni , obtin autorizatii de construire in acest oras doar apropiatii directiei de urbanism care evident isi intorc apoi serviciile. Nu e de mirare ce se intampla cata vreme clujenii dupa Apostu l-au ales din nou pe Boc .
raspunde

Daramati ce e ilegal

thumb down thumb up
sâmbătă, 21 februarie 2015, 05:12
de cetatean

Blocurile, constructiile alea construite de mafioti intre blocurile vechi sa fie demolate - e o rusine , sa inghesui si sa-i privezi pe oameni de lumina si soare . Arata rau, strica peisajul, cine a permis asa ceva? Mai este o casa care langa lacul de la Iullius Mall ,-au facut fundatie in lac si pe fosta carare ce inconjura lacul si-a pus casa si au incropit o alta carare pe langa lac pe fundatie , se poate vedea - a cui e casa? Cine a permis sa plateasca si demolarea , pamantul ala e spatiu verde , apartine cetatenilor orasului, nu unui hot
raspunde

Articol de tot....

thumb down thumb up
sâmbătă, 21 februarie 2015, 11:21
de Alex

Ati scris un articol de plictitsiti ce sunteti. Si studiul de la final e jenant. Pai cum ar fi sa isi ceara iertare cam toti constructorii din Clujul asta? Haideti la Floresti sa vedeti ce iertari trebuie sa ceara primarul si arhitectul sef care nu doar ca iau mita in aprobarile pe care le dau, unde nu doar ca se construieste fara aprobarea consilierilor locali, sau unde se construieste altceva decat au aprobat. Au multe iertari de cerut coruptii din Floresti ca pentru mita aia au calcat in picioare vietile altor persoane. Da voi cum sa vedeti astfel de lucruri ca si jurnalistii sunt ca ei, primesc un banut si vad ce e mai nesemnificativ in judet. Rusine sa va fie. Casa lui Oleleu sa fie cea mai mica problema in judetul asta.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.