ADMINISTRAŢIE. Primarul Apostu impune limite la preţurile pentru legume şi fructe din pieţele clujene

ADMINISTRAŢIE. Primarul Apostu impune limite la preţurile pentru legume şi fructe din pieţele clujene
Vânzătorii de legume şi fructe din pieţele agroalimentare clujene riscă amenzi de până la 1.000 de lei dacă vând produsele cu preţuri care să fie mai mari de cel puţin două ori decât cele practicate la centrul de gros din Dezmir, Agro Transilvania.
Aceasta, dacă Regulamentul pieţelor administrate de municipaliate va fi aprobat marţi, în şedinţă, de Consiliul Local. Regulamentul prevede amenzi pentru cei care vând la preţuri de cel puţin două ori mai mari decât cele de la Agro Transilvania SA.

“Oricine merge în piaţă poate vedea că produsele de sezon se comercializeaza la preturi identice sau care variază în limite extrem de scăzute, ceea ce sugerează existenţa unor înţelegeri tacite între comercianţi în stabilirea preţurilor. în plus, dacă veţi avea curiozitatea să mergeţi la Piaţa de gros de la Centrul Agro Transilvania, veţi observa că anumite produse - e vorba de cele de sezon - se comercializează în pieţele administrate de municipalitate la preţuri foarte mari în raport cu cele practicate de producătorii agricoli în cadrul Centrului Agro Transilvania. Au existat momente când au fost preţuri şi de cinci ori mai mari”, a declarat primarul Sorin Apostu, astăzi. El motivează că noul regulament a fost emis “pentru a proteja interesul public, nevoile comunităţii” şi că va propune ca preţurile la legume şi fructe, în pieţele din Cluj-Napoca, să nu depăşească dublul preţurilor de la Agro Transilvania SA. în acest sens, preţurile de la Piaţa de Gros vor fi comunicate zilnic Primăriei Cluj-Napoca iar în fiecare piaţă din municipiu vor fi asigurate “mese de referinţă” pentru comercializarea produselor.

Primarul Apostu a exemplificat astăzi cu diferenţe majore între produsele scoase la vânzare la centrul Agro Transilvania şi respectiv la cele vândute în pieţele clujene. Un kilogram de caise costă 5 lei la Centrul Agro Transilvania, iar în piaţa Flora acestea ar costa 12 lei / kilogram, în vreme ce piersicile costă 4 lei în Dezmir şi 12 lei în Piaţa Flora.
Mai menţionăm că în centrul de gros din Dezmir au fost mutaţi comercianţii din Piaţa IRA din Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca administrează trei pieţe - Flora, Hermes şi Zorilor.

Vezi proiectul de regulament
Loading...
Comenteaza