Administraţie

Autostrada frântă

Autostrada Transilvania, pe ruta Mihăieşti – Suplacu de Barcău, rămâne în aer. Ruptura se îndinde pe o porţiune de circa 50 de km. Tronsonul ar putea fi dat în concesiune, dar nu există încă o propunere oficială în sensul acesta.
  • Porţiunea Mihăieşti - Suplacu de Barcău ar putea fi concesionată constructorului / foto Mediafax

    Porţiunea Mihăieşti - Suplacu de Barcău ar putea fi concesionată constructorului / foto Mediafax

Nimeni nu s-a gândit să vină cu soluţii pentru ca Autostrada Transilvania să fie realizată integral, măcar pe porţiunea Borş - Câmpia Turzii, de vreme ce contractul cu americanii de la Bechtel a fost păstrat pentru zona de nord -vest. Mai exact, după ce a finalizat tronsonul Câmpia Turzii - Gilău, compania Bechtel a rămas cu sarcina de a realiza secţiunea 3C Suplacu de Barcău - Borş. Pentru secţiunea 3A Gilău - Mihăieşti, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) tocmai ce a demarat procedura de licitaţie, în vederea angajării unui nou constructor. Aşa se face că numai pentru secţiunea 3B Mihăieşti - Suplacu de Barcău (de circa 50 de km) soluţiile sunt inexistente.

În trei ani, autostrada ar putea lega Clujul de Vama Borş, însă nu fără o întrerupere majoră. Pentru o secţiune de 50 km, între Mihăieşti şi Suplacu de Barcău, nu s-a găsit nici o soluţie de finanţare. Conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj nu are o explicaţie pentru faptul că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi CNADNR au lăsat pe dinafară secţiunea 3B. "N-aş putea să vă răspund care este motivul pentru care porţiunea Mihăieşti - Suplacu de Barcău a fost omisă de la finanţare. Ar fi putut fi licitată la pachet cu secţiunea Gilău - Mihăieşti sau putea să rămână în contractul cu Bechtel", a spus şeful DRDP, Eugen Cecan.

Acesta a menţionat că într-o lună CNADNR va anunţa câştigătorul lucrărilor pentru secţiunea Gilău - Mihăieşti. "Imediat ce se va semna contractul, constructorul desemnat câştigător va putea să-şi amenajeze şantierul pentru a începe lucrările. Între timp, Bechtel continuă cu lucrările pe secţiunea Suplacu de Barcău - Borş. Aici s-a avansat mult cu lucrările. Bechtel a lucrat tot anul, fără întrerupere", a comentat Cecan. Astfel, porţiunea care va rupe autostrada este 3B. "Pentru ca şi acest tronson să poată intra în lucru, cel mai bine ar fi să se meargă pe varianta concesiunii, urmând ca firmele care vor avea interes să preia acest proiect să-şi recupereze investiţia din taxele impuse pe autostradă", a menţionat Cecan.

Varianta concesiunii este luată în calcul şi pentru celălalt tronson de autostradă, de pe ruta Câmpia Turzii - Braşov, dar nici fondurile europene nu sunt excluse. Toate aceste propuneri sunt lansate doar la nivel declarativ. "Încă nu s-a luat nici o decizie oficială cu privire la continuarea proiectului autostrăzii. Cu siguranţă se vor face planuri pentru accesarea de fonduri europene, însă până atunci ar fi bine totuşi să se găsească o soluţie clară pentru ca şi secţiunea 3B să intre în lucru", a spus Cecan. Între timp, DRDP Cluj plănuieşte să lege autostrada de centura Vâlcele - Apahida.

Ieşire din autostradă pe la Săvădisla

Tot pe secţiunea Câmpia Turzii - Gilău se are în vedere crearea unei noi ieşiri, cel mai probabil în zona Săvădisla. Proiectul Autostrăzii Transilvania are o lungime de 415 km, din care s-au finalizat doar 50 km, pe ruta Câmpia Turzii - Gilău. Bechtel lucrează pe secţiunea 3C, urmând ca în cazul în care nu există contestaţii sau alte blocaje, anul acesta să demareze lucrările şi pe secţiunea 3B. Fără soluţii de finanţare mai rămân şi tronsoanele Braşov- Târgu-Mureş (161 km), Târgu-Mureş - Cluj Vest (90 km).

 

Publicitate

Comentarii

minciuni

thumb down thumb up
joi, 13 septembrie 2012, 22:42
de napoca

unde a lucrat bechtel tot anul ?? nu au lucrat aproape nimic!!!
raspunde

Minciuna

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 23:05
de popa

Este o mare minciuna, dezinformati lumea. Bechtel nu a lucrat nimc anul asta, a luat doar bani.
raspunde

wtf

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 02:40
de adi

vai de capu' nostru
raspunde

mai mult.......

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 08:48
de _DAC_

Intre Mihaiesti si Suplacu de Barcau sunt de executat 76 km de autostrada, nu 50 km cum se specifica in articol.
raspunde

conform proiectului Autostrazi sunt 50 de km

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 14:35
de teo

Proiectul Autostrazii spune ca pe sectiunea Mihaiesti - Suplacu snt 46 de km, in nici un caz 76
raspunde

Suntem condusi de cretini !

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 10:00
de make

Altfel nu se poate explica planificarea unei autostrazi rupte pe portiuni fara legatura intre ele. Cui foloseste ciotul de autostrada ce se va finaliza in judetul BH ? Macar in judetul CJ se evita in acest fel Clujul, chit ca aceiasi cretini au proiectat centurile de ocolire fara legatura cu autostrada. CNADNR este o vaca buna de muls pentru toate guvernele, cu sefi numiti politic. Actualul sef este musiu Pop Mircea, fost condilier al lui Bombonel, "special;istul" care a proiectat cum a proiectat centura de ocolire pe la Valcele si care nu mai poate fi finalizata. In schimb are vila in Italia si o avere indecenta la fel ca multi alti bugetari "saraci dar cinstiti". Ce ar mai fi de spus ?
raspunde

inconștienți

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 10:07
de 0m

Să mă lămurească și pe mine cineva; cui îi vor folosi tronsoanele Suplacu de Barcău - Borș sau Gilău Mihăiești? Ce rost are să le mai faci dacă o să circule 2 mașini pe ele?
raspunde

Autostrada in Ardeal

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 10:28
de Elena Culceru

eSTE O RUSINE; INTRE TIMP SI O TRAGEDIE: aSA SINTEM NOI ROMANII; FURAM DE PESTE TOT: iN UNGARIA AUTOSTRADA E TERMINATA DE ANI DE ZILE; IN ROMANIA ESTE SARBATOARE NATIONALA; DACA SE MAI TERMINA ! KM SI SASA VA MERGE MAI DEPARTE; ATIT TIMP CIT NU NE SCHIMBAM MENTALITATEA; MORALA SI NU AVEM NICI UNUL NICI CEL MAI ELEMENTAR SIMT CIVIC: nE RADE INTREAGA EUTOPA1
raspunde

Atentie

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 10:41
de DanT

Atentie, nu s-a licitat Gilau - Mihaiesti ci Gilau - Nadaselu care e o portiune doar (cam o treime). Utilitatea acestei portiuni e clara, foloseste ca centura nord-vest pentru Cluj, cei care vin de la Turda spre Zalau pot ocoli complet pe autostrada, va exista iesire pe drumul Cluj - Zalau. Pentru Suplacu - Bors intradevar e greu de vazut utilitatea, serveste probabil partial judetelor Satu-Mare si Salaj. Intre Suplacu si Nadaselu sunt 92 de km care nu se stie cand se vor face, daca ar fi doar 50 de km in dilema nici n-ar fi asa de rau. Probabil se vor face cand vom avea din nou un guvern de dreapta cu un ardelean din zona prim-ministru, deci nu prea repede. Sau cand vom avea o mai mare autonomie regionala si vom putea decide noi ... Cat timp decide Bucurestiul, suntem la mila lor.
raspunde

Cretinule

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 11:48
de MH

"Cand vom avea un guvern de dreapta" - jeg pedelist, Boc si Basescu au ingropat autostrada Transilvania.
raspunde

Mda

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 14:50
de DanT

Asa de tare au ingropat autostrada Boc si Basescu incat toti km de autostrada existenti s-au facut pe vremea lor. Vom vedea cati va inaugura Ponta (pe contract semnat tot de Boc). Du-te vezi ce mai zice Gadea pe Antena 3, poate pierzi ceva important ;)
raspunde

lol

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 18:09
de napoca

mega prost est ma MH-ule :)))
raspunde

Incredibil

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 10:45
de Calin

Daca nu exista solutii pentru 3B, Mihaiesti-Surplacu de Barcau nu sunt solutii care sunt motivele pentru constructia Gilau-Mihaiesti? Raspunsul e simplu: cineva trebuie sa incaseze niste bani si acum au solutia.
raspunde

De toata groaza!

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 11:14
de Tomica

Prin definitie, orice administratie de stat este stupida si ineficienta. Dar dupa toate aparentele a noastra le cam intrece pe celelalte in prostie. Dupa aparente! Probabil ca in realitate, pe langa asta mai este si ceva de natura materiala si clientelara care prevaleaza. Vorba bunicii lui Coldea: "cine are - are, cine n-are - n-are, cum a fost asa ramane". Pana cand nu se va face o descentralizare a bugetului in fapt si nu in vorbe, vorbe, tot asa vom merge! Vai de noi, astia care numai platesc si indura. De fapt asa ne trebuie. Cum spunea Machiavel: 'Fiecare natie are conducatorii pe care ii merita"
raspunde

NORMAL

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 12:21
de ion

NORMAL! Doar e de facut autostrada pe langa bucuresti. *tuva-n gura de mitici jegosi.
raspunde

Pai nu e Romania coada Europei?

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 13:09
de Paul

Cum se aloca banii din buget pentru investitii? Pai incepem cu 10 obiective dupa care taiem banii de la 9. Asa ca ramanem cu 1 tronson da, unul ba. Intram si iesim de pe bucati de autostrazi, ca asa se intelege planificarea bugetara la noi, Handicapati incompetenti. Prin buget trebuie sa multumim pe toata lumea, a se intelege prieteni. In rest, romanii sa circule cum pot, 8 ore pentru 500 de km. Ca ei oricum circula cu avioane pe banii nostri, nu au nevoie de drumuri bune. Asa incet ne depasesc toate tarile din UE atat la dezvoltare economica cat si la infrastructura. Care sunt legate intre ele, de altfel.
raspunde

de eu

thumb down thumb up
vineri, 14 septembrie 2012, 13:20
de uzina de apa

cu camasa in gura lor la toti miticii
raspunde

la pastele cailor

thumb down thumb up
sâmbătă, 15 septembrie 2012, 17:36
de cornel

Ponta a taiat baii si de la A2 si de la A4 asa ca ve-ti avea de asteptat ! Si cand te gandesti ca nu mai era mult pana la finalizare. S-ar putea sa fie ceva mai mult decat lipsa banilor sau prostie.
raspunde

adevarul neplacut

thumb down thumb up
duminică, 16 septembrie 2012, 00:26
de Tămaș

Motivul, ptr care nu s-a realizat inca autostrada Bors- Brasov este simplu.. Bucurestenii au dat seama ca, daca se realizeaza autostrada intre Cluj si Bors, atunci se deschid portile pentru investitorii din strainatate... si avand infrastructura o sa vina mai degraba la Cluj si nu la Capitala!!! Din faptul asta cei de la capitala au facut si inca fac tot cea ce pot, ca sa ingreuneasca avansarea autostrazii respective..si intre timp... au inceput cu viteza lucrariile la autostrada Nadlac - Constanta, care ar lega Bucurestiul de investitiile a marilor companii din vest.. iar nu ar fi surprinzator.. daca Coridorul IV (Nadlac - Constanta), s-ar finaliza mai repede ca cea de Bors - Brasov...
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.