Administraţie

Aviz pentru turnurile de 35 de etaje

Turnurile de 35 de etaje ale Sigma Center Development au fost aprobate ieri de Consiliul Local (CL) cu majoritate de voturi. Dacã pânã ieri nimeni nu stia cã Sigma Center a obtinut deja avizul Autoritãtii Aeronauticii Civile Române (AACR), “bomba” a fost aruncatã în sedinta CL.
Publicitate

“Acum douã ore, avocatul societãtii Sigma Center Development ne-a arãtat avizul AACR, pe care se pare cã l-au obtinut încã din 28 septembrie”, a declarat consilierul UDMR Laszlo Attila. Conform datelor din avizul AACR, pentru proiectul Sigma Center se prevede o înãltime de 90 de metri de la sol. “Cred cã vine cu ceva mai putin de 35 de etaje”, a spus Laszlo Attila.

El sustine cã nu cunoaste motivul exact pentru care societatea a preferat sã tinã ascuns faptul cã are avizul AACR. “Eu chiar nu am stiut nimic. Acum au venit cu avizul, pentru cã si în presã, si în Consiliul Judetean s-a fãcut atâta tam-tam, s-au temut probabil ca proiectul sã nu fie aprobat”, a explicat Laszlo. “Nu vã pot spune doar vouã de ce am spus cã nu existã avizul pentru acest proiect.

Dar întrebati-l pe presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, pentru cã el stia. Eu o sã ies într-o conferintã de presã si o sã spun acolo care este substratul acestei povesti”, a sustinut viceprimarul Adrian Popa.

 

“Nicoarã urmãrea sã mã execute”

 

Viceprimarul leagã acest aviz emis de AACR încã de la finele lui septembrie 2007 de scandalul din luna care a urmat, privind vizita pe care acesta a fãcut-o la sediul Autoritãtii. “Eu stiam încã de atunci de acest aviz si am vrut sã spun, dar mai înainte am vrut sã mai am o discutie cu Nicoarã.

Dar el urmãrea sã mã execute. Pentru cã trebuie sã stiti cã s-a transmis si la aeroport, si la Consiliul Judetean cã AACR a dat aviz pentru acest obiectiv imobiliar. Nicoarã stia despre el, dar n-a spus nimic pentru cã ascundea alte nereguli acolo, mult mai grave”, a afirmat Popa.

Reamintim cã, în octombrie 2007, Consiliul Judetean a primit o notificare de la AACR. “Pe fondul problemelor generale de obstacolare ale Aeroportului Cluj-Napoca si urmarea discutiilor purtate la sediul nostru cu domnul Adrian Popa, viceprimar, care a prezentat si s-a informat in perspectiva unui nou proiect imobiliar in vecinatatea aeroportului, AACR constata elemente de incompatibilitate intre cele doua initiative din punct de vedere al cerintelor de siguranta aeronautica”, se arata in notificarea AACR.

Cea de a doua initiativa la care se facea referire era cererea de realizare a unei piste de decolare-aterizare de 3.500 de metri pe aeroportul clujean. Nu s-a precizat însã care ar fi prima initiativã. Consiliul Judetean ceruse restrictii în autorizarea constructiilor din unele zone ale Clujului pânã la finalizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) care vizeazã dezvoltarea aeroportului.

Viceprimarul a negat atunci faptul cã ar fi intervenit pentru vreun proiect imobiliar anume în timpul vizitei sale la sediul AACR din Bucuresti. El a sustinut cã nu a fost interesat decât sã afle care sunt zonele în care AACR impune restrictii de construire, pentru ca Primãria sã nu mai aibã probleme în emiterea autorizatiilor.

 

Nicoarã ştia de aviz!

 

Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoarã, a declarat ieri cã nu întelege ce acuze poate sã-i aducã viceprimarul Popa. “Noi atunci nu ne-am referit la un proiect anume. ªtiam cã Popa a fost la AACR si s-a interesat de niste blocuri. Nu stiam exact la care proiecte se referã”, a spus Nicoarã. Acesta a precizat cã el nu are absolut nimic împotriva investitiilor, atât timp cât acestea se fac legal.

 “Dacã pentru clãdirile-turn au primit avizul AACR, atunci foarte bine. într-adevãr, la sfârsitul lui decembrie sau în ianuarie am aflat cã s-a dat aviz de la AACR pentru acest proiect. Iar dacã s-a dat, foarte bine, nu mai am nici o problemã cu proiectul”, spune Nicoarã.

Dacã presedintele Consiliului Judetean a recunoscut cã aflase de aviz, arhitectul judetului, Radu Spânu, a precizat cã pe adresa Consiliului Judetean sau a aeroportului nu a venit nici o notificare în care sã se spunã cã aceste proiecte au fost avizate de AACR. “Eu nu am stiut de aviz.

Aeroportul nu are compartiment care sã se ocupe de astfel de avize. Iar în ce ne priveste, PUZ-ul si PUD-ul pentru aceste clãdiri-turn ar fi trebuit sã fie mai întâi avizate de noi, pentru cã vorbim de un proiect care ne interesa în mod direct. Oricum, dacã existã avizul AACR, atunci este foarte bine, nu am nimic împotriva investitiilor”, a declarat Spânu.

Reprezentantul societãtii Sigma Center Development, Florin Ciorca, nu a fost în mãsurã sã explice de ce s-a tinut ascuns faptul cã AACR a avizat, din septembrie 2007, acest proiect. “Nu v-am spus pentru cã acum am obtinut avizul”, a spus Ciorca.

Dupã ce i s-a adus la cunostintã faptul cã Laszlo Attila a anuntat cã avizul a fost emis în 28 septembrie, Ciorca a adãugat: “Cred cã este o datã mai veche privind emiterea acestui aviz. Iar eu am aflat doar acum despre el. Nu mai stiu cum am spus. Dar nu este vorba despre nici un secret. Oricum, ar fi trebuit sã obtinem toate avizele”, a conchis Ciorca.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.