Administraţie

Blocul de 25 de etaje naşte primul scandal între Boc şi Uioreanu

Chiar dacă nu are atribuţii în sensul acesta, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, spune că are de gând să verifice legalitatea autorizaţiei de construire, emisă de Primărie, pentru blocul de 25 de etaje.
  • Spiritele s-au încis în jurul blocului din Mănăştur / foto Ioana Tohat

    Spiritele s-au încis în jurul blocului din Mănăştur / foto Ioana Tohat

Lucrările la blocul de 25 de etaje, de pe Calea Floreşti sunt gata să înceapă. Chiar dacă locuitorii din zonă au ieşit să protesteze, Primăria a anunţat că autorizaţia de construire a fost eliberată legal, astfel încât lucrarea nu poate fi oprită. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, este, însă, de părere că lucrurile nu pot fi tranşate cu atâta simplitate şi că vrea să verifice modul în care a fost emisă această autorizaţie.

Firma Imperial Development şi-a amenajat şantierul pentru a demara lucrările la primul bloc de 25 de etaje autorizat de Primărie în municipiul Cluj Napoca. În ciuda nenumăratelor controverse, acest proiect a fost în final aprobat de Consiliul Local, astfel că lucrările nu mai pot fi împiedicate. Locuitorii din zonă (cartier Mănăştur, zona nodului N), au ieşit să protesteze însă primăria i-a anunţat că la acest moment nu se mai poate face nimic. „Blocul a fost autorizat pe cale legală, prin urmare această autorizaţie de construire nu poate fi retrasă atât timp cât ea este respectată", a comentat primarul Emil Boc.

De cealaltă parte, liderul administraţiei judeţene, Horea Uioreanu, spune că are dreptul să verifice activităţile urbanistice ale Primăriei Cluj-Napoca şi că atâta timp cât a fost seiszat de cetăţenii nemulţumiţi de acest proiect, el nu poate să stea deoparte. „Am primit foarte multe petiţii cu privire la situaţia blocului de pe Calea Floreşti, nr. 138. Eu prin lege am dreptul să verific proiectele urbanistice derulate de primăriile clujene, în special cele care vizează investiţii de anvergură. Ca atare, voi încerca să aflu cum a fost posibil să fie emisă acea autorizaţie pentru un bloc de 25 de etaje", a spus Uioreanu. În opinia sa, cel mai probabil, consilierii locali nu au fost suficient de bine informaţi.

„Trebuie să vedem dacă plenul Consiliului Local a beneficiat de toate datele acestui proiect, înainte de a-l aproba. Este suspect că a trecut atât de uşor prin plenul Consiliului Local, aşa încât nu cred că strică să verificăm cum s-a ajuns la această situaţie", a spus Uioreanu. În replică, primarul Emil Boc a transmis că nu are nici cea mai mică problemă să pună la dispoziţie orice document legat de acest turn: „Întreaga documentaţie emisă de municipiu poate fi pusă la dispoziţia insituţiilor abilitate, pentru verificare. Primăria nu are nimic de ascuns, având în vedere faptul ca autorizaţia de construire pentru acest bloc s-a emis prin parcurgerea tutor etapelor impuse de Comsia de Urbanism. Atâta timp cât procedura a fost respectată, autorizaţia de construire rămâne valabilă".

Potrivit legii construcţiilor, singura instituţie care are dreptul să verifice dacă beneficiarul respectă o autorizaţie este Inspectoratul de Stat în Construcţii. Uioreanu, însă, este de părere că el are dreptul să verifice etapa iniţială, prin care s-a ajuns la aprobarea autorizaţiei, astfel că a format o comisie specială. Acestă comisie a fost constituită sub autoritatea arhitectului şef al judeţului Cluj, fiind alcătuită din funcţionari ai Consiliului Judeţean, experţi în cadrul Direcţiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. În 9 august, Comisie se va deplasa la sediul Primăriei pentru a consulta documentaţia care a stat la baza emiterii autorizaţiei de construire pentru turnul de 25 de etaje, a transmis Uioreanu.

 

Publicitate

Comentarii

rusine primarie

thumb down thumb up
joi, 2 august 2012, 22:52
de adi

blocu ala nu respecta nimic
raspunde

.....

thumb down thumb up
vineri, 3 august 2012, 09:21
de cineva

Uioreanule, vezi-ti de judet! Municipiul este in momentul de fata administrat de cel mai capabil om politic din Cluj !
raspunde

abuzurile trebuie stopate

thumb down thumb up
vineri, 3 august 2012, 22:39
de pensionarul

"Blocurile Pellicer, de pe Calea Dorobantilor, respinse de urbanisti Cladirea de birouri Pellicer, care ar urma sa se construiasca pe Calea Dorobantilor 98, a fost respinsa de urbanistii din cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU) din cadrul Primariei Cluj-Napoca. Proiectul, care include birouri, un hotel, sali de conferinta si parcari, se va realiza numai daca va avea acordul vecinilor. Pe Dorobantilor ar urma sa fie ridicate doua blocuri, de cinci si noua etaje, plus subsol, dar locatarii din zona s-au opus inca din 2008, de cand a fost prezentat proiectul si chiar au iesit in strada. Arhitectii cladirii Pellicer au declarat ca proiectul a fost modificat pentru a fi mai "prietenos", blocul fiind in forma unei panze de corabie. Primarul interimar, Radu Moisin, le-a recomandat sa revina cu proiectul dupa ce au primit avizul locatarilor. Pentru aceasta constructie, Primaria a emis o autorizatie in 2008, care a fost retrasa chiar de Emil Boc in urma protestelor locatarilor de pe strada Dorobantil" Abuzurile trebuie stopate fiecare milionar democrat ar trebui sa se gandeasca sa nu abuzeze de linistea muritorului de rand.Daca ai posibilitati dezvolta un nou cartier de blocuri care sa respecte regulile noi democratice nu te infiinta intre cele comuniste, care de bine de rau au dat dreptul la o viata linistita celor care au muncit , au facut eforuri si au platit datoriile Romaniei. Cu ce titlu a primit d-nul investitor acest pamant intreblocuri?????
raspunde

Bravo

thumb down thumb up
vineri, 3 august 2012, 09:31
de gogo

Ce ma dispera declaratiile aste pentru toti incultii, se baga el sa verifice, chiar daca nu are el competenta si sincer nici abilitati... da no el este meserias, si orice crede ca ii mai aduce ceva sustinere face.... esti exact ca prietenii tai din PNL....pofta buna ca e 9 jumate ma gandesc ca bei ceva....
raspunde

corect

thumb down thumb up
vineri, 3 august 2012, 13:21
de Irina

Ai dreptate! Am impresia ca Uioreanu are o boala cu verificatu asta. L-ar cauta pe Boc si-n chiloti, doar, doar o gasi ceva de care sa se lege In toata "cariera" lui politica in afara de "verificat" "sesizat" si "propus" omul asta n-a facut nimic
raspunde

lex

thumb down thumb up
vineri, 3 august 2012, 10:23
de sed

avortonul poc cel penal de data asta a înfundat-o! pe lângă controlul lui Uioreanu trebuie să-i facă vizită și DNA și celelelalte instituții abilitate!!!
raspunde

Sper sa nu fie doar un foc de paie

thumb down thumb up
vineri, 3 august 2012, 12:14
de Horea

Boc si-a bagat capul in nisip ca strutul in stilul binecunoscut si exersat ca prim-ministru. Nu vede n-aude, nu vorbeste. Spaga s-a luat, sa vina potopul peste Cluj acum. Sper sa mearga pana la capat controlul. E aberant, nu se poate construi o asemenea monstruozitate in acel loc indiferent cata spaga dai.
raspunde

hai sa trecem peste lupta politica

thumb down thumb up
vineri, 3 august 2012, 12:17
de adi

blocul ala e f suspect. atat primaria cat si CJ se spune ca lucreaza in folosul cetateanului. hai sa vedem ce e cu blocul ala mie mi se pare ciudat un bloc atat de mare inghesuit acolo. cum a primit el aprobari, si de ce cu 3 zile inainte de expirarea mandatului fostului CL
raspunde

bloc de 25 etaje

thumb down thumb up
vineri, 3 august 2012, 12:43
de Anira

Ma bucur foarte mult ca in sfirsit cineva va face lumina in acest scandal deoarece Boc minte cu nerusinare ca s-a respectat Legea, dar credeti-ma nu este asa, din curiozitate am verificat si eu documentatia existenta pe internet si am vazut 3 incalcari grave, nu s-a cerut acordul vecinilor,distanta de la blocurile existente ar trebui sa fie de 41 m deoarece blocul v-a acea o inaltime de 82 de metri iar coeficientul de utilizare al terenului conform Legii trebuie sa fie maxim 4 iar acest bloc v-a avea 6.5.Cred ca se impune acest control care are ca baza legala lefea nr.50/1991 cu completarile ulterioare consiliul judetean are dreptul si obligatie de a verifica modul cum sunt eliberate autorizatiile de catre consiliile locale.Ma bucur din suflet ca d-l Uioreanu exercita controlul care este dat de Legea 50 in vigoare.Sa vedem ce v-a spune Boc atunci.abia astept.
raspunde

dana

thumb down thumb up
vineri, 3 august 2012, 13:00
de dana

nu pot sa inteleg de ce atata vehementa la constructia acestiu bloc, UNIC in oras. In loc sa ne mandrim cu el si cu faptul ca cineva investeste in el, noi opunem rezistenta, Mentalitate comunista !
raspunde

bloc 25 etaje

thumb down thumb up
vineri, 3 august 2012, 13:29
de anita

pentru de dana pentru ca sunt in pericol de a se deteriora 240 de apartamente , deoarece blocul se construieste la o distanta de 18 m de blocuri iar distanta legala ar trebui se fie 41 m deoarece blocul va avea 82mTi se pare normal ca sa sufere 240 de apartamente in care locuiesc 600 de persoane numai pentru a te mindri ce acest bloc? Mie nu pentru ca acesti oameni sunt s-ar putea sa ramina pe drumuri doar pentru ca cineva doreste sa fie megaloman.
raspunde

Desfiintam un nou parc

thumb down thumb up
vineri, 3 august 2012, 13:13
de Dana iasisuge banana

In aceste zile piticul si gasca din primarie isi negociaza spaga pentru distrugerea unui nou parc-parcul protejat de legislatia in vigoare,situat in Parcul Rozelor zona de acces la baza sportiva Winners si parcul babes dinspre strada Plopilor.
raspunde

Opriti constructia!

thumb down thumb up
duminică, 5 august 2012, 15:29
de Klausenburg

Eu sper din toata inima sa nu se construiasca acea monstruozitate. Vecinii s-au trezit si ei foarte tarziu. Daca aveau o reactie prompta, nu se aviza niciodata asa ceva. Dar asa e romanul, nu reactioneaza dacat in momentul cand e cu cutitul la os.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.