Blocul ilegal de pe Viilor nr. 16 a ajuns pe masa lui Boc VIDEO

Blocul ilegal de pe Viilor nr. 16 a ajuns pe masa lui Boc VIDEO
Un nou certificat de urbanism eliberat de primărie beneficiarilor blocului între case
de pe strada Viilor nr. 16 atrage noi plângeri de la vecinii construcţiei.

Vecinii blocului ilegal de pe strada Viilor nr. 16 reclamă că beneficiarii construcţiei forţează intrarea în legalitate a imobilului chiar dacă legea nu permite acest lucru. Aceştia au făcut o nouă sesizare, de această dată către primarul Emil Boc. Edilul clujean a declarat că este la curent cu acest caz din mandatele trecute de primar şi a afirmat că a solicitat un raport complet asupra situaţiei, urmând ca la începutul săptămânii următoare să ia o decizie.

Tiberiu Ianovici, unul dintre vecinii construcţiei ilegale de pe Viilor nr. 16, un autentic bloc între case, a depus o nouă plângere la Primăria Cluj-Napoca prin care acuză beneficiarii construcţiei, familia Chiorean, că uzează de tot felul de formule pentru a intra în legalitate. Aceasta, spune vecinul, cu concursul Direcţiei de Urbanism din cadrul primăriei, care a eliberat un certificat pentru executarea de lucrări parţiale de demolare pe o construcţie ilegală. Blocul de pe Viilor nr. 16, explică Ianovici, are autorizaţia de construire anulată de instanţă pentru că nu a respectat parametrii urbanistici ai zonei.

"Reprezentanţii primăriei nu fac altceva decât să faciliteze intrarea în legalitate a unei construcţii ilegale prin faptul că au emis în luna iulie un certificat de urbanism prin care li se permite beneficiarilor executarea de lucrări parţiale de demolare pe o construcţie ilegală. Blocul de pe Viilor nr. 16 a fost construit fără respectarea Planului Urbanistic de Detaliu, are în realitate trei etaje, iar autorizaţia de construire a fost anulată de instanţele de judecată. Acum legea nu mai permite intrarea în legalitate, iar beneficiarii vor să forţeze ca respectiva construcţie să devină legală", au semnalat vecinii.

"În 29 martie 2012 purtătorul de cuvânt al Primăriei clujene confirma presei incidenţa OUG nr. 7/2001 aspra blocului din str Viilor nr 16 iar în 28 martie 2012 primăria prezenta jurnaliştilor imposibilitatea introducerii în legalitate în baza legilor în vigoare decât prin aducerea la zi a situaţiei iniţiale a terenului. În contrast cu prevederile legii şi cu poziţiile lor din martie, în răspunsul din 210.052/05.07.2012 conducerea Direcţiei de Urbanism se răzgândeşte şi ne anunţă: "considerăm că nu au fost încălcate prevederile Legii nr. 350/2001 cu ultimele modificari aduse prin OUG nr. 7/2011. De ce tolerează conducerea primăriei ca angajaţi din cadrul departamentelor de specialitate să stâlcească, să răstălmăcească şi să încalce prevederile legilor în vigoare? Care interese sunt protejate de Primaria Cluj, ale cetăţenilor care susţin respectarea legii sau interesele unor cetăţeni care vor să facă bani din construcţia de blocuri ilegale între case în Cluj Napoca?", atrag atenţia vecinii.

Aceştia au mai prezentat o serie de date privind modul în care Direcţia de Urbanism a primăriei a judecat acest caz în ultimii ani. "În 2007, angajaţii Primăriei nu au observat modul eronat în care arhitectul Mircea Dinculescu a întocmit documentaţia tehnică aferentă autorizaţiei de construire (AC) 1014/2007. Preţul a fost anularea AC de către Curtea de Apel după doi ani şi jumătate petrecuţi în instanţă. A fost cineva din Primărie tras la răspundere pentru modul cum s-a instrumentat dosarul AC 1014/2007 al arhitectului Dinculescu şi al beneficiarului Chiorean Bazil? În 2011, angajaţii Direcţiei Urbanism instrumentează al doilea Certificat de Urbanism nr. 1821/2011, emis pentru blocul construit în 2008 de familia Chiorean.

Cu toate că angajaţii de la Urbanism ştiau din măsurătorile făcute în teren de angajaţii Direcţei Control Urbanism şi din raportul de Expertiza Tehnică-Judiciară din 2009 că blocul este poziţionat la 4,95m faţă de vecinătatea cu noi, ei acceptă în documentaţia tehnică valoarea de 6,10 m retragere posterioară, mini-malizând astfel încălcarea flagrantă a prevederilor PUD-ului din 2007 care impunea retragere posterioara minimă de 6,40m. În 2012, Direcţia Urbanism din Primăria Cluj instrumentează şi emite un al treilea Certificat de Urbanism nr. 2246/09.07.2012, de data aceasta încălcând prevederile OUG nr. 7/2011, ignorând prevederile obligatorii ale PUD 14881/2007 perfect valabil şi în vigoare pentru parcela de pe Viilor nr. 16 şi creând premizele pentru ca familia Chiorean şi arhitectului Dinculescu să depună o documentaţie tehnică care să se supună unor reglementări îndulgente şi nu prevederile PUD în vigoare", mai semnalează vecinii.

Cazul de pe Viilor nr. 16 a ajuns pe masa edilului Emil Boc. Acesta a declarat că este la curent încă de pe vremea vechilor mandate de primar. El a menţionat că a cerut un raport complet specialiştilor din primărie cu privire la această construcţie - date privind situaţia juridică, stadiul acţiunilor din instanţă, dar şi alte informaţii, până la începutul săptămânii următoare. Primarul a menţionat că după ce va primi această informare va putea lua o decizie.

Telenovela blocului dintre case

Primăria a emis în iunie 2007 o autorizaţie pentru locuinţă colectivă mică, cu trei apartamente cu regim de înălţime D+P+2E, pe numele firmei Robacon Impex. Când imobilul era aproape gata, o familie vecină a atacat în instanţă autorizaţia, pe motiv că nu sunt respectate dimensiunile. În 22 noiembrie 2010 Curtea de Apel a anulat autorizaţia de construire pe motiv că Procentul de Ocupare a Terenului şi Coeficientul de Utilizare a Terenului au valori mai mari decât cele legale. Anul acesta arhitectul care s-a ocupat de proiect, Mircea Dinculescu, a depus o nouă documentaţie la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi de Urbanism sub denumirea de Plan Urbanistic Modificator, încercând să obţină avizul pentru intrarea în legalitate a construcţiei.

Primarul interimar de la vremea respectivă, Radu Moisin, a respins orice discuţie pe tema documentaţiei, având în vedere că aceasta a fost doar expusă pe panouri, însă nu apărea oficial pe ordinea de zi. Reprezentanţii primăriei au explicat la momentul acela că orice beneficiar are dreptul să depună documentanţii şi că aceasta nu înseamnă că ele vor fi şi aprobate. În prezent imobilul de pe Viilor are mai multe apartamente decât numărul iniţial autorizat iar în multe dintre aceste se locuieşte deja. "În «cele trei apartamente» pe care Dinculescu încearcă să le reautorizeze pe hârtie, se locuieşte deja în patru apartamente şi există montate cinci centrale termice", au atras atenţia vecinii. În prezent la Tribunalul Cluj decurge un proces, având ca obiect demolarea blocului edificat pe strada Viilor nr. 16.

 

Loading...
Comenteaza