Administraţie

UPDATE Blocul ilegal de pe Viilor nr. 16 a ajuns pe masa lui Boc VIDEO

Un nou certificat de urbanism eliberat de primărie beneficiarilor blocului între case
de pe strada Viilor nr. 16 atrage noi plângeri de la vecinii construcţiei.
  • Povesta blocului de pe Viilor a început acum cinci ani / foto ZIUA de CLUJ

Vecinii blocului ilegal de pe strada Viilor nr. 16 reclamă că beneficiarii construcţiei forţează intrarea în legalitate a imobilului chiar dacă legea nu permite acest lucru. Aceştia au făcut o nouă sesizare, de această dată către primarul Emil Boc. Edilul clujean a declarat că este la curent cu acest caz din mandatele trecute de primar şi a afirmat că a solicitat un raport complet asupra situaţiei, urmând ca la începutul săptămânii următoare să ia o decizie.

Tiberiu Ianovici, unul dintre vecinii construcţiei ilegale de pe Viilor nr. 16, un autentic bloc între case, a depus o nouă plângere la Primăria Cluj-Napoca prin care acuză beneficiarii construcţiei, familia Chiorean, că uzează de tot felul de formule pentru a intra în legalitate. Aceasta, spune vecinul, cu concursul Direcţiei de Urbanism din cadrul primăriei, care a eliberat un certificat pentru executarea de lucrări parţiale de demolare pe o construcţie ilegală. Blocul de pe Viilor nr. 16, explică Ianovici, are autorizaţia de construire anulată de instanţă pentru că nu a respectat parametrii urbanistici ai zonei.

"Reprezentanţii primăriei nu fac altceva decât să faciliteze intrarea în legalitate a unei construcţii ilegale prin faptul că au emis în luna iulie un certificat de urbanism prin care li se permite beneficiarilor executarea de lucrări parţiale de demolare pe o construcţie ilegală. Blocul de pe Viilor nr. 16 a fost construit fără respectarea Planului Urbanistic de Detaliu, are în realitate trei etaje, iar autorizaţia de construire a fost anulată de instanţele de judecată. Acum legea nu mai permite intrarea în legalitate, iar beneficiarii vor să forţeze ca respectiva construcţie să devină legală", au semnalat vecinii.

"În 29 martie 2012 purtătorul de cuvânt al Primăriei clujene confirma presei incidenţa OUG nr. 7/2001 aspra blocului din str Viilor nr 16 iar în 28 martie 2012 primăria prezenta jurnaliştilor imposibilitatea introducerii în legalitate în baza legilor în vigoare decât prin aducerea la zi a situaţiei iniţiale a terenului. În contrast cu prevederile legii şi cu poziţiile lor din martie, în răspunsul din 210.052/05.07.2012 conducerea Direcţiei de Urbanism se răzgândeşte şi ne anunţă: "considerăm că nu au fost încălcate prevederile Legii nr. 350/2001 cu ultimele modificari aduse prin OUG nr. 7/2011. De ce tolerează conducerea primăriei ca angajaţi din cadrul departamentelor de specialitate să stâlcească, să răstălmăcească şi să încalce prevederile legilor în vigoare? Care interese sunt protejate de Primaria Cluj, ale cetăţenilor care susţin respectarea legii sau interesele unor cetăţeni care vor să facă bani din construcţia de blocuri ilegale între case în Cluj Napoca?", atrag atenţia vecinii.

Aceştia au mai prezentat o serie de date privind modul în care Direcţia de Urbanism a primăriei a judecat acest caz în ultimii ani. "În 2007, angajaţii Primăriei nu au observat modul eronat în care arhitectul Mircea Dinculescu a întocmit documentaţia tehnică aferentă autorizaţiei de construire (AC) 1014/2007. Preţul a fost anularea AC de către Curtea de Apel după doi ani şi jumătate petrecuţi în instanţă. A fost cineva din Primărie tras la răspundere pentru modul cum s-a instrumentat dosarul AC 1014/2007 al arhitectului Dinculescu şi al beneficiarului Chiorean Bazil? În 2011, angajaţii Direcţiei Urbanism instrumentează al doilea Certificat de Urbanism nr. 1821/2011, emis pentru blocul construit în 2008 de familia Chiorean.

Cu toate că angajaţii de la Urbanism ştiau din măsurătorile făcute în teren de angajaţii Direcţei Control Urbanism şi din raportul de Expertiza Tehnică-Judiciară din 2009 că blocul este poziţionat la 4,95m faţă de vecinătatea cu noi, ei acceptă în documentaţia tehnică valoarea de 6,10 m retragere posterioară, mini-malizând astfel încălcarea flagrantă a prevederilor PUD-ului din 2007 care impunea retragere posterioara minimă de 6,40m. În 2012, Direcţia Urbanism din Primăria Cluj instrumentează şi emite un al treilea Certificat de Urbanism nr. 2246/09.07.2012, de data aceasta încălcând prevederile OUG nr. 7/2011, ignorând prevederile obligatorii ale PUD 14881/2007 perfect valabil şi în vigoare pentru parcela de pe Viilor nr. 16 şi creând premizele pentru ca familia Chiorean şi arhitectului Dinculescu să depună o documentaţie tehnică care să se supună unor reglementări îndulgente şi nu prevederile PUD în vigoare", mai semnalează vecinii.

Cazul de pe Viilor nr. 16 a ajuns pe masa edilului Emil Boc. Acesta a declarat că este la curent încă de pe vremea vechilor mandate de primar. El a menţionat că a cerut un raport complet specialiştilor din primărie cu privire la această construcţie - date privind situaţia juridică, stadiul acţiunilor din instanţă, dar şi alte informaţii, până la începutul săptămânii următoare. Primarul a menţionat că după ce va primi această informare va putea lua o decizie.

Telenovela blocului dintre case

Primăria a emis în iunie 2007 o autorizaţie pentru locuinţă colectivă mică, cu trei apartamente cu regim de înălţime D+P+2E, pe numele firmei Robacon Impex. Când imobilul era aproape gata, o familie vecină a atacat în instanţă autorizaţia, pe motiv că nu sunt respectate dimensiunile. În 22 noiembrie 2010 Curtea de Apel a anulat autorizaţia de construire pe motiv că Procentul de Ocupare a Terenului şi Coeficientul de Utilizare a Terenului au valori mai mari decât cele legale. Anul acesta arhitectul care s-a ocupat de proiect, Mircea Dinculescu, a depus o nouă documentaţie la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi de Urbanism sub denumirea de Plan Urbanistic Modificator, încercând să obţină avizul pentru intrarea în legalitate a construcţiei.

Primarul interimar de la vremea respectivă, Radu Moisin, a respins orice discuţie pe tema documentaţiei, având în vedere că aceasta a fost doar expusă pe panouri, însă nu apărea oficial pe ordinea de zi. Reprezentanţii primăriei au explicat la momentul acela că orice beneficiar are dreptul să depună documentanţii şi că aceasta nu înseamnă că ele vor fi şi aprobate. În prezent imobilul de pe Viilor are mai multe apartamente decât numărul iniţial autorizat iar în multe dintre aceste se locuieşte deja. "În «cele trei apartamente» pe care Dinculescu încearcă să le reautorizeze pe hârtie, se locuieşte deja în patru apartamente şi există montate cinci centrale termice", au atras atenţia vecinii. În prezent la Tribunalul Cluj decurge un proces, având ca obiect demolarea blocului edificat pe strada Viilor nr. 16.

 

Publicitate

Comentarii

Bloc intre case

thumb down thumb up
vineri, 27 iulie 2012, 00:24
de Hell

Conteaza estetica pentru limbricii astai din primaria? Conteaza faptul ca orasul arata in stilul Dinte pauza, lipsa, gaura? Nu nu conteaza, ei sa isi incaseze spagile ca orasul poate sa arate oricum... Speram la Capitala culturala in 2020! Hagh... si ce o sa prezentam? Istorie? ingramadita printre blocuri sau cum.... Stimati ziaristi daca tot discutam de blocuri printre case de ce nu verificati corectitudinea autorizatiei celllor care construiesc un bloc intre case pe strada Anatole France ( nu ca nu ar mai fi fost construite inca trei acu ceva ani.... Totusi este o zona de case..... Chiar in spate la sediul DIICOT de pe Andrei Muresanu! Pe unde am umblat, in lumea asta se construia similar si dupa un plan bine stabilit.... la noi... unicul pan se numeste: "cat luam spaga astazi"
raspunde

ce sa astepti de la pdl-isti

thumb down thumb up
vineri, 27 iulie 2012, 10:02
de DE NELI

nu va este clar,nu limbricii din primarie fac de capu lor,mai ales autorizari ilegale,dar acuma ca a venit boc,cel mai mare invatat si licentiat in drept,sigur va face dreptate,si va continua opera lu apostu
raspunde

blocul de pa masa mea

thumb down thumb up
vineri, 27 iulie 2012, 10:11
de jurnalistul român

Interesant cum un bloc poate ajunge pe o masă, fie ea chiar și a d-lui Boc.
raspunde

același

thumb down thumb up
vineri, 27 iulie 2012, 10:32
de mona

același penal ca și apostu acest limbric avorton numit poc! mare licențiat în urbanism și toate treburile !mare șarlatan
raspunde

Ridicati blocurile - Boc este din nou Primar

thumb down thumb up
vineri, 27 iulie 2012, 13:05
de Pedro

Din nou BOC primar, deci liber la ridicat blocuri. In curind se vor ridica inca 2 blocuri de 10 etaje linga cele 3 din complexul Alverna Towers. Inainte de a ajunge Boc primar in 2004 pe terenul pe care sunt construite cele mai hidoase blocuri-Alverna Towers, pe acel teren era un parc in care erau amenajate 3 terenuri de sport. Acel parc despartea zona de blocuri de zona de case. Acum cu Boc din nou primar la cele 3 blocuri se mai adauga inca 2 blocuri de 10 etaje chiar daca nici pentru primele 3 blocuri nu sunt locuri de parcare iar blocurile nu respecta regimul de inaltime fata de casele din apropiere. Ce mai conteaza pentru primarul Boc viata a citorva cetateni din case cind spagile "baietilor destepti cu blocuri" sunt mari si buni pentru partid(ca doar nu-i prost sa-i tina doar pentru el ca nenorocitul de Apostu)
raspunde

vecinii fiind?

thumb down thumb up
miercuri, 1 august 2012, 14:57
de marmota

Daca tot o ardeti jurnalisti de ce nu prezentati mai multe puncte de vedere? De ce au fost intervievati doar un cuplu,sot si sotie? Asta e jurnalism? De ce nu a fost intrebat macar un alt vecin despre situatie? Persoanele prezentate au dat in judecata pe mai toata lumea din vecinatate,cu rost sau fara si sunt cunoscuti de toti functionarii primariei ca scandalagii notorii,au intiat n procese si au chemat televiziunea,presa sau pe oricine ii mai baga in seama si nu a inteles cu cine are de-a face cu un caz clinic.Hai sa ne informam ca lumea data viitoare inainte sa publicam ditai articolu...oricare alt vecin din zona v-ar spune asta,nu tipii din bloc care sa zicem ar avea un interes direct.
raspunde

pentru suporterul blocului Viilor 16 - MARMOTA

thumb down thumb up
sâmbătă, 4 august 2012, 23:55
de Ioanovici

Draga marmota, Daca tot vrei dreptate de ce nu spui cine esti ? De ce nu recunosti ca ai un interes direct in a sustine pozitia familiei Chiorean, cei care au construit blocul ilegal. Ti-e frica ca ti-as putea cere sa dovedesti MINCIUNILE cu care otraviti pe toata lumea. Ce bine ca internetul suporta orice comentarii mincinoase fara a trebui sa-ti dovedesti buna credinta si corectitudinea. Mincinosilor, singurele procese pe care le-am avut au fost cu cei care au construit blocul din Viilor 16, cei care ati construit acest bloc intre case. Primul proces, din 2008, pentru a va anula autorizatie emisa de prietenii vostrii din Primarie si in prezent decurge al doilea proces pentru a demola definitiv aceasta ilegalitate! Nominalizeaza un alt vecin cu care sunt in proces !!!!!
raspunde

Pentru SUPORTERUL blocului Viilor 16

thumb down thumb up
sâmbătă, 4 august 2012, 23:57
de Ioanovici

Draga Marmota, indica-mi si mie 2-3 angajati ai Primariei care ma fac scandalagiu notoriu . Nominalizeaza nume nu doar arunca cu fumigene . Inainte de a arunca cu minciuni mai bine a-ti recunoaste ca VA DERANJEAZA ca de data asta nu reusiti sa rezolvati cu ”smecherii” reautorizarea ilegala. RECUNOASTETI ca nu credeati ca niste simpli vecini se vor lupta cu voi si acei angajati din Primarie care va protejeaza de 5 ani de zile. Si ca sa te linistesc nu conteaza cat timp imi mai ia, NU MA LAS pana nu reusesc sa va dovedesc, in instante, cu legea in mana nu cu vorba pe internet !! Si atunci vreau sa vad ce mai zici. Ca legea e gresita ca nu da voie lui Chiorean sa construiasca ce-l taie capul ?
raspunde

Pentru MARMOTA blocului ILEGAL din Viilor 16

thumb down thumb up
duminică, 5 august 2012, 00:02
de Ioanovici

Draga Marmota, Eu sunt dispus sa pun toate actele pe care le am pe masa pentru oricine este interesat. Sa vada toti clujenii cum se fac smecheriile in Primaria Cluj. TU CE DOCUMENTE sau ARGUMENTE poti aduce in afara de minciuni gratuite ? Eu sunt dispus sa prezint oricui cum s-a depasit cu tupeu Procentul de Ocupare al Terenului si Coeficientul de Utilizare al Terenului (ati CONSTRUIT UN ETAJ IN PLUS) , cum ati incalcat retragerile fata de vecinii din lateral, cum ati contruit blocul la 4,95m in loc de 6,40 cat va impunea PUD si POT SA MAI CONTINUI lista ilegalitatailor din jurul acestui bloc. DE CE NU ACCENTUEZI CA IN BLOC AU FOST AUTORIZATE INITIAL 3 APARTAMENTE DAR S-AU COMPARTIMENTAT 5 sau 6? Asta nu mai amintesti ? Inainte de a ma face caz clinic mai bine te-ai uita in sanul tau si tine minte un lucru: Chiar daca PE MOMENT MINCIUNILE voastre si ale familiei Chiorean nu atrag consecinte, pe termen lung… - DUMNEZEU NU BATE CU BOTA !!!
raspunde

S-a facut dreptate

thumb down thumb up
luni, 24 iunie 2013, 18:48
de Marmota

Ioanovici,te oftici? ;)
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.