Administraţie

BREAKING NEWSUPDATE Boc, învins. Primarul Clujului a acceptat să scrie Kolozsvar la intrările din oraş, dar adaugă ceva FOTO/VIDEO + SONDAJ

Primarul Emil Boc a găsit soluţia pentru scandalul plăcuţelor multilingve.

Primarul Clujului, Emil Boc, a convocat pentru vineri o conferinţă de presă, în care a anunţat soluţia pe care a adoptat-o în privinţa plăcuţelor multilingve: nu face recurs şi acceptă Kolozsvar la intrările în oraş, dar pune deasupra o altă placuţă cu numele latin al oraşului. Caracterele vor fi latineşti şi fosforescente.

Pe imaginile prezentate presei a apărut însă greşit numele Kolozsvar, lucru remarcat de maghiarii prezenţi la conferinţă.

17820621_1478907125466600_668904134_o

17820714_1478906062133373_1430361045_o

Noile indicatoare toponimice vor fi amplasate în circa o lună, o lună şi jumătate, spune primarul. Asta pentru că există avize şi autorizaţii necesare, plus o perioadă de execuţie şi amplasare la toate intrările în oraş.

"Această soluţie dată de o comisie de experţi stinge conflictul juridic generat de sentinţa instanţei", a spus Emil Boc. "E o soluţie care îşi propune să unească, nu să dezbine. Îmi doresc ca fetele mele să se simtă acasă în acest oraş, alături de români, maghiari, germani şi alte etnii".

Boc a cerut sprijinul unei comisii formate din trei profesori universitari de la UBB: Ovidiu Ghitte, Mihai Bărbulescu şi Radu Ardevan.

"Clujul a fost primul municipiu de pe teritoriul României, cel mai probabil în anul 124, când se presupune că împăratul Hadrian a făcut o vizită aici", a explicat Boc, care a venit cu un întreg referat întocmit de istorici.

Au existat doua propuneri ale celor trei profesori: Municipium Aelium Hadrianum Napocense şi Municipium Aelium Napocense ab Imperatore Hadriano Conditum (117-138).

Practic, instanţa nu l-a obligat pe primar să instaleze şi plăcuţe în limba germană, cum nu a făcut vreo recomandare privind limba latină.

ZIUA de CLUJ vă invită la sondaj. Spuneţi-vă părerea în legătură cu plăcuţele pe care intenţionează să le amplaseze primarul.

Publicitate

Comentarii

penibil

thumb down thumb up
vineri, 7 aprilie 2017, 15:51
de adi

sa scrie mare in 3 limbi. romana germana si maghiara , atat ce e cu prostiile astea? citate fi fraze . Hadrian ala is convins ca era neam cu Funar
raspunde

Mama ta...

thumb down thumb up
sâmbătă, 8 aprilie 2017, 13:31
de piticul

mama ta este ruda cu Funar, iar tu esti cu doi condensatori lipsa !
raspunde

Aberatii

thumb down thumb up
vineri, 7 aprilie 2017, 16:07
de Adela

O plâcutâ in limba latinâ pe cind si la intrarea pe drumul PONOR RÂCHITELE domnule Prima ? dar neapârat fosforescentâ sâ creadâ cosasii câ au iesit licuricii sâ joace sotrn .
raspunde

Pt Adela

thumb down thumb up
vineri, 7 aprilie 2017, 17:13
de Gabi

Foarte haios comentariul ma-ti facut sa rad .Multumesc Koszonom Danke Schon.
raspunde

CLUJUL nu e kolozsvar

thumb down thumb up
sâmbătă, 8 aprilie 2017, 00:28
de Romania

Nu sunt de acord cu placute biligve la intrarile in orasul meu, in care m-am nascut, in care muncesc, in care imi cresc copii si pe care-l iubesc ca ochii din cap.. Vreau simplu " CLUJ-NAPOCA" , atat.
raspunde

Sa studiem un pic de istorie

thumb down thumb up
duminică, 9 aprilie 2017, 12:09
de Alexandru Fira

De fapt Klausenburg este cel mai semnificativ nume al orasului, pentru ca de fapt sasii l-au intemeiat. Lucru greu de acceptat, dar asta e... Ar fi bine sa studiem cu adevarat istoria Clujului. Si pe mine ma intereseaza. De ce Klausenburg ? Cine a fost Klaus ?
raspunde

Cluj

thumb down thumb up
sâmbătă, 8 aprilie 2017, 11:22
de Nicu Jianu

Propun sa se adauge denumirea localitatii si in limba dacilor ,pecenegilor ,cumanilor, scitilor, evreilor ,celtilor si a altor etnii care au trait de-a lungul vremii pe teritoriul susnumitei localitati...si neaparat cu litere fosforescente !
raspunde

Placute

thumb down thumb up
sâmbătă, 8 aprilie 2017, 12:31
de Dinea Ioana

Avem o singura limba nationala conform constitutiei. Normal si de bun simt ar fi ca toti cetatenii romani indiferent de nationalitate sa cunoasca aceasta limba. Daca nu vor pot emigra nu ii opreste nimeni. Singura tara in care am vazut nume de orase scrise in mai multe limbi este Spania dar la ei prin constitutie sunt 5 limbi nationale. De ce ne tot punem in genunchi?
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.