Administraţie

"Cartoful fierbinte" al parcărilor şi garajelor. De ce nu scăpăm de sluţeniile din tablă dintre blocuri

Felul în care se parchează maşinile la Cluj şi existenţa garajelor arhaice de tablă dintre blocuri sunt unele dintre obstacolele pe drumul oraşului către modernizare. Obstacole ce trebuie, la un moment dat, îndepărtate.
  • Garajele improvizate încă fac legea în oraş

    Garajele improvizate încă fac legea în oraş

Nu putem să ne lăudăm că suntem un municipiu de cinci stele dacă avem maşini parcate alandala, pe trotuar şi pe pistele de biciclete, şi garaje oribile între blocuri, folosite ba pentru autovehicule, ba pentru murături. Nu este nicio deosebire, probabil, între nişte sluţenii din tablă cum avem noi sau, de exemplu, nişte vaci candide păscând între blocuri. Ţi-ai invita musafiri din Occident să vadă cum mugeşte Joiana sub geamul tău?

Situaţia o ştie tot clujeanul, inclusiv membrii deliberativului local. Numai că acesta este un „cartof fierbinte" şi consilierii locali se tem să ia decizii riscante, având în vedere că în primăvară ne aşteaptă alegeri.

Nu au avut idei sau i-a durut în cot de calendar

Acum două luni, problema a fost discutată, a "n"-a oară, în Consiliul Local (CL). După dezbateri încinse, primarul a intervenit şi a propus un calendar. Iată un fragment al minutei şedinţei din 22 septembrie: Emil Boc - „(...) vă propun următoarele lucruri: toate grupurile politice din consiliu să-mi înainteze propunerile pe care doresc să le regăsească în regulamentul nou; vă propun ca termen 15 octombrie, grupurile politice să înainteze, şi între 15 octombrie şi 15 noiembrie să realizăm dezbaterea publică; între 15 noiembrie şi 15 decembrie, practic, să adoptăm modificările la regulament, ca să ştiu exact fiecare grup ce opţiune are".

Cum calendarul ne spune că au trecut 15 octombrie şi 15 noiembrie, ZIUA de CLUJ a dorit să vadă care este interesul pe care partidele l-au arătat pentru această temă. Şi lucrurile stau dezamăgitor. Niciun partid nu a respectat termenul de 15 octombrie pentru depunerea propunerilor. Evident, nici primăria nu a organizat vreo dezbatere publică.

Un singur politician şi-a înregistrat la primărie o propunere privind tarifele pentru parcări.

ZIUA de CLUJ a vorbit cu reprezentanţii partidelor şi a aflat că unii s-au apucat să facă un sondaj de opinie, nu care cumva vreo măsură impopulară să le scadă şansele de a câştiga alegerile de anul viitor, iar alţii au făcut trimitere la un proiect corect ca principii, dar vechi de trei ani. O primă concluzie este că destui dintre membrii CL au arătat că sunt mai interesaţi să combată în şedinţe, sub ochii cetăţenilor şi ai presei, decât să pună pe hârtie un proiect care să urnească oraşul din loc.

UDMR: Horvath Anna propune creşterea taxei de parcare în centru

UDMR este probabil singurul partid care nu îşi pierde alegătorii dacă avansează măsuri mai puţin populare, aşa că viceprimarul Horvath Anna a venit oficial cu o propunere, pe care a depus-o la primărie. Horvath a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, punctul său de vedere:

"Trebuie delimitat un perimetru central, cuprins să zicem între strada G. Bariţiu, strada Avram Iancu, primărie şi Piaţa Avram Iancu, unde să nu se mai elibereze abonamente anuale de 76 de lei. Trebuie să taxăm pe oră, pornind de la un preţ modic, de 1-2 lei, care să crească exponenţial dacă parchezi mai mult de două ore.

Astfel s-ar descuraja parcarea pe timp mai îndelungat şi s-ar încuraja staţionările de scurtă durată, strict pentru rezolvarea unor probleme administrative în zona centrală. Trebuie lăsate şi abonamentele pentru riveranii din centru, dar la preţuri mai mari. Un abonament pentru centru nu poate să fie la nivelul unui de cartier, nu este aşa nicăieri în lume". Viceprimarul a depus propunerea în nume propriu, nu în cel al partidului; colegii dânsei nu au avansat nicio altă idee.

PSD: Avem proiect, nu l-am depus

În discuţia din şedinţa consiliului local din 22 septembrie, reprezentanţii PSD au fost extrem de activi. Claudia Anastase a fost cea care a deschis subiectul. Până în 15 octombrie, aceasta nu a venit însă cu propuneri concrete. Contactată după 15 noiembrie, şefa grupului social-democrat din CL a recunoscut că a uitat şi ne-a redirecţionat către Gabriel Oniga.

"Noi avem din 2012 planul de parcări, am făcut şi studii de fezabilitate şi proiecte tehnice, doi ani la rând. Le-am avut, nu le-am depus. Am aşteptat şi la următoarea şedinţă vom ridica din nou problema şi vom organiza noi dezbaterea publică, dacă nu există deschidere din partea primăriei.

Proiectul nostru prevede amenajarea de parcări la intrarea în municipiu, conectate la liniile de transport în comun, iar dacă îţi laşi maşina acolo să ai transport gratuit în oraş; apoi, separarea pe zone, zona istorică să aibă un regim de staţionare de maximum două ore, şi după aceea, pornind spre cartiere, să lărgim timpul de aşteptare; interzicerea oricărui tip de abonamente în zona istorică, iar în cartiere limitarea temporală a abonamentelor, să zicem de la 6 seara la 9 dimineaţa; în restul timpului, locurile pot fi ocupate şi de alte persoane.

Apoi, desfiinţarea garajelor de tablă şi beton cum le ştim noi astăzi şi înlocuirea lor cu parcări pe structură uşoară, supratejate, care se ridică în două zile. Practic, la un calcul, asta înseamnă trei locuri de parcare la un garaj", a spus Oniga.

PNL: Sondaj de opinie pe banii şefului de partid

Nici măcar PNL, partidul din care face parte primarul Emil Boc, nu a elaborat o propunere. Liberalii au avut însă ideea de a realiza un sondaj de opinie, probabil pentru a fi siguri că nu supără prea mulţi proprietari de garaje de tablă înainte de alegeri. Sondajul a fost realizat de copreşedintele PNL Cluj-Napoca Dan Tarcea, care spune că şi-a investit banii proprii în acest demers.

"Am comandat un sondaj, care este gata, aştept doar centralizarea şi interpretarea datelor. Sunt 10 puncte în sondaj în care îi întrebam pe oameni la ce etaj stau, dacă au automobil, pentru că e important să aflăm opinia celor care au maşini, cu ce probleme se confruntă şi dacă au o soluţie cu privire la garaje. Este un proiect pe banii mei, nu pe fonduri de la primărie. Dacă stăm şi aşteptăm până la primăvară, când se eliberează resurse de la primărie, subiectul este trecut", a explicat Tarcea.

Potrivit datelor obţinute de Claudia Anastase de la serviciul pentru administrarea parcărilor, în municipiul Cluj-Napoca ar exista în acest moment 10.793 garaje, copertine şi parcări în regie proprie. Consilierul local PSD a mai spus că din două garaje actuale se pot face trei parcări, ceea ce înseamnă că oraşul ar putea obţine prin simpla demolare a construcţiilor improvizate peste 5.000 de noi locuri de parcare.

Publicitate

Comentarii

...

thumb down thumb up
miercuri, 18 noiembrie 2015, 19:43
de mihai

Eu nu inteleg de ce nu darama macar garajele constrite ilegal. Inteleg ca acceptam chiar si incalcarea legii de frica sa upierdem cateva voturi .
raspunde

garaje

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 06:37
de mihai

mult iubitul si stimatul pririmar a spus in campania electorala ca va demola aceste uratenii de garaje se pare ca a uitat .ar trebui toate demolate si in locul lor amenajate parcari cu copertina si asa vor fi mai multe locuri de parcare
raspunde

Garaje

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 07:26
de Eugen

Scrieti numai sa va aflati in treaba .Garajele din poza sint construite pe parcaril cu proiect si aprobare de la primarie.Mai bine v-ati documenta inainte chear daca sinteti in criza de subiecte.Si daca imi desfiintez eu garajul unde o sa-ti parchezi matale masina ,peste a mea sau o sa ma scoti afara dupa ce platesc parcare de 30 de ani???
raspunde

@eugen

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 08:43
de Jenu

Nu ai inteles nimic. Stai jos. 4.
raspunde

Mult așteptata decizie

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 15:57
de robikcă

Primitivule, înțelege că suntem în Europa sec. XXI, și acele cocini de tablă nu se mai regăsesc în peisaj. În loc să-ți ții murăturile, ligheanele și boarfele ferite de ploaie, nu mai bine ți-ai parca mașina civilizat? Ca să nu mai vorbim de zona în sine, ce capătă un cu totul alt aspect.
raspunde

Il cunosti pe Dabija?

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 17:08
de @robikca

Da, ca timp traim in sec. XXI dar in ceea ce priveste mentalitatea rrom(an)ilor suntem inca in sec. XVI.
raspunde

Asta e daca nu votati!

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 09:50
de Radu

Boc nu va demola garajele deoarece sunt detinute de cei care il voteaza constant, adica pensionarii carora le indeplineste toate doleantele (vezi. Transport gratuit, Petreceri la Napoca, etc). La fel fac si celelalte partide care nu doresc sa ii supere pe alegatori. Cei care spun "nu are rost sa ma duc la vot", isi merita soarta deoarece ii lasa pe pensionari sa voteze in locul lor. In loc sa mergeti la vot si sa votati oameni competenti/gospodari ii lasati pe pensionari sa va decida viitorul...... trist.
raspunde

Obsesii de oameni bolnavi!

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 22:24
de Emil

Da' ce aveti, frate, cu pensionarii? Dupa gindirea unora, sunt singurii vinovati de haosul din tara. Dar vreau sa va amintesc ca acesti pensionari v-au dat pe miini o tara bogata, fara datorii externe, pe care voi, cei nepensionari, ati adus-o la sapa de lemn. ! Uitati-va mai bine in jurul vostru si vedeti de unde va vine raul si asta in speranta ca si voi o sa fiti cindva, poate, pensionari.
raspunde

hahaha

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 10:37
de garajistul

"B.oul moare de drum lung iar pr.ostul de grija altuia. " S-a trezit un neica nimeni sa scrie despre garaje si imediat sar cativa be.tivi, incapabili de a-si face sau cumpara un garaj, sa combata, dorind sa moara si capra vecinului.De Daciile lor din 1877 nu se leaga nimeni, dar sa-i vad cu o masina de cca.10.000 euroi pe care s-o gaseasca dimineata zgariata, cu cauciucurile si parbrizul sparte, oglinzile rupte, etc. , ar mai manca cu polonicul? Da, pensionarii cu garaje asigura votul alesilor locali. Calculati : 10.000 proprietari +10.000 membrii familie +20.000 prieteni = 40.000 votanti siguri. Asa ca... garajele au fost, sunt si vor mai fi mult si bine, in ciuda mancatorilor de pacat.
raspunde

altele

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 10:42
de ion

Daca nu va plac garajele asa cum arata, n-aveti decat sa faceti un proiect de garaj modern, ***urist, unic pe Cluj, care sa inlocuiasca pe cele din beton si tabla. Sau costruiti parkinguri, cine va opreste" Dar masina trebuie sa stea adapostita, indiferent de opiniile unor neica-nimeni care doresc sa moara si capra vecinului.
raspunde

...

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 12:17
de mihai

bah Ion, lasa-l bah dracului de Logan ca poate sta si afara ... oricum nu-i poti zice masina.
raspunde

Lipsa de decizie

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 15:09
de Lucian

Pai daca e doar o chestie de "a nu deranja alegatorii" atunci problema se poate rezolva facand partidele sa inteleaga ca alegatorii pot fi si mai suparati de lipsa unei decizii/actiuni referitoare la daramarea tablariilor decat de taragaanrea lucrurilor.. Deci cei care vor sa fie daramate garajele vor trebui sa-si faca auzita parerea mai putermic. Cum se poate asta? Pai marsurile de protest au devenit un mic sport national insa si in cazul pistelor de biciclete s-a vazut ca astfel de marsuri ajuta cat de cat. Deci oamenii care merg la vot trebuie sa arate foarte clar dragilor nostri alesi locali ca lipsa unei decizii poate fi mai taxata mai rau decat o decizie imperfecta. Si asta e valabil si in alte cazuri nu doar in cazul garajelor
raspunde

pe ei pe ei ...

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 16:06
de @Lucian

Asa, asa, faceti mitinguri ca sa fie daramate garajele, e ultimul lucru care mai trebuie facut si gata, Clujul e perfect! Nu va intereseaza santierele incepute si parasite de pe toate strazile facute praf, nici impozitele, taxele si birurile care impovareaza populimea, nici pretul urias al apei (rece si, mai ales, cea calda), al gazului, gunoiului, etc., , nici constructiile haotice, nici spaga de la toate nivelele, nici pretul aberant al locuintelor, nici constructiile incepute dupa 1990 si lasate in ruina (vezi Billa, Colina, etc), nici Lombul, nici... nici...Vai de capul vostru , bine a spus Petre Tutea ("Am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de proshti")
raspunde

solutie

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 16:44
de @pe ei pe ei ...

Inteleg ca nu asta e problema cea mai mare a Clujului si ca societatea civila ar trebui sa se mobilizeze intr-un fel sau altul si pt alte probleme (daca chiar vrem sa traim intr-un oras ce se doreste a fi decent) insa aici era vorba de garaje deci aia e o posibila solutie gasita de mine. Daca ai putea sa ne dai una sau mai multe solutii macar la problema garajelor tot Clujul ti-ar fi recunoscator....
raspunde

mai cauta

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 16:59
de de @pe ei pe ei ...

Citeste ce-a scris Ion si vei gasi solutia. Eu sunt de acord sa-mi inlocuiasca Primaria garajul din tabla cu unul modern, sa platesc cat costa dar sa-mi stiu masina protejata.
raspunde

invidiosii

thumb down thumb up
joi, 19 noiembrie 2015, 16:14
de versace

De ce sa imi darame mie garajul? Am toate aprobarile pentru el si terenul de sub el concesionat. E treaba mea daca vreau sa imi tin muraturile, masina sau soacra acolo.
raspunde

muratura si leguma cu fruct

thumb down thumb up
vineri, 20 noiembrie 2015, 06:53
de garajistu

Da si io am inchiriar doua garaje la un aprozar si o firma ce face zacuska si masina o tin afara, de ce sa ma demoleze? Am tabla ruginita si sa mio vopseasca Primaria ca de aia platesc inpozit, nu? Si sa nu va prind ca parcati in fata garajelor ca ii bai mare, chem politia comunala si va amendeaza. Da cei asta e democratie, nu? Asa ca grija Boc, ca suntem multi si nu te mai votam. De noi poti sa spargi strazile cum vrei, poti sa faci ce vrei dar nu ne demola ca ciciu vot.
raspunde

garaje

thumb down thumb up
miercuri, 25 noiembrie 2015, 12:24
de francisc

sa le darame si sa cunstruiasca supraetejate ca in manastur nu mai pe str .Mehedinti sa r putea consrui anca v reo trei anafara celor existente De tre buie sa intervina o masina de pompieri nu are loc pe alei!!!!!!!
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.