Administraţie

Câţi bani primeşte Clujul din fonduri europene şi la ce vrea să îi folosească

Aproximativ jumătate din banii pe care ar urma să îi primească municipiul de la Bruxelles vor fi cheltuiţi pe un singur proiect.
  • Mijloacele de transport noi sunt o prioritate pentru municipalitate

    Mijloacele de transport noi sunt o prioritate pentru municipalitate

  • Ovidiu Câmpean

    Ovidiu Câmpean

Clujul îşi pregăteşte proiectele pentru exerciţiul financiar (întârziat) 2014-2020 al Uniunii Europene. Ovidiu Cîmpean, directorul Direcţiei de dezvoltare locală şi management de proiecte a Primăriei Cluj-Napoca, a explicat luni, la REALITATEA FM Cluj, care sunt principalele obiective de investiţii ale municipiului.

45

de milioane de euro, sumă nerambursabilă, ar urma să fie dedicată Clujului pe axa 4, dedicată polilor de dezvoltare.

Aproximativ jumătate din banii care revin oraşului ar urma să fie cheltuiţi pentru dotarea parcului de vehicule al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. "Traficul este una dintre cele mai importante probleme din oraş, aşa o resimţim şi noi, la nivelul municipalităţii. O parte importantă din finanţarea europeană va merge către mobilitate urbană, conform priorităţile din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

20-25 de milioane de euro sunt prevăzuţi pentru achiziţionarea de noi mijloace de transport. Dorim modernizarea întregii flote a CTP. E nevoie ca toate mijloacele să fie curate, confortabile şi dotate, pentru a-i descuraja cât mai mult pe clujeni să folosească maşina personală", a spus Câmpean.

50

este cifra aproximativă a achiziţiilor de vehicule avută în vedere de municipalitate pentru modernizarea parcului CTP; vorbim despre 8-10 tramvaie, 20 de troleibuze şi 20 de autobuze electrice.

O altă parte din sumă este destinată realizării de parkinguri de tip park and ride. "Aceste parcări ar urma să fie construite la marginea oraşului şi cu acces la mijloacele de transport; costul parcării ar urma să includă şi un bilet pentru mijloacele de transport în comun. Astfel de parkinguri sunt eligibile pe fonduri europene. Încercăm să construim parkingul subteran de la Billa, depinde de negocierile cu proprietarii terenului, şi mai avem un astfel de garaj în plan pe Bulevardul Muncii", a explicat Cîmpean.

Directorul din Primăria Cluj-Napoca a dezvăluit că se poartă discuţii cu Ministerul Dezvoltării Regionale privind eligibilitatea unor proiecte în curs de desfăşurare. Dacă răspunsul va fi favorabil, Clujul doreşte să continue proiectul de pietonalizare a Pieţei Unirii cu bani europeni. În plus, se doreşte şi pietonalizarea străzii Mihai Kogălniceanu.

DECLARAŢIE
"Avem alocaţi undeva la 45 de milioane de euro pe axa 4, dedicată polilor de dezvoltare, bani nerambursabili. La mijlocul termenului se face o evaluare între municipiile reşedinţă de judeţ, iar dacă unele nu îşi cheltuie banii, sumele rămase se vor împărţi către cele care şi-au finalizat proiectele. Noi avem pregătite proiecte în valoare totală de 90 de milioane de euro"
Ovidiu Cîmpean, directorul Direcţiei de dezvoltare locală şi management de proiecte a primăriei

Emisiunea a fost transmisă LIVE pe FACEBOOK, pe pagina ZIUA de CLUJ. O puteţi urmări AICI.

Publicitate

Comentarii

Pigmeii antiindustrie

thumb down thumb up
luni, 16 ianuarie 2017, 16:09
de Gliuc

*****ii astia din gruparea boc,,nu au auzit de dezvoștarea industriala in Clujul distrus industrial,ei cheltuiesc numai pentru transport public.Vai de viitorul Clujului cu acesti pigmei cosasi si pazitori de gaste.
raspunde

Tovarase

thumb down thumb up
luni, 16 ianuarie 2017, 20:25
de cezar

Sa ne traiesti, tovarase! Da industrializeaza-te tu!
raspunde

Incometenta nu poate genera decat esecuri

thumb down thumb up
luni, 16 ianuarie 2017, 18:55
de clujean

Din bani europeni o sa mai faca cu intarzieri de ani de zile si cu alocari suplimentare de la bugetul local proiecte precum sistemul de ticketing care nu merge, sistem de bike-sharing care nu merge cum trebuie, blocarea unor scoli cu reabilitari facute in 2 ani in loc de 6 luni sau, de ce nu, proiecte de succes precum Centrul pentru Industrii Creative ce nici azi nu e gata.
raspunde

Atotstiutorul

thumb down thumb up
luni, 16 ianuarie 2017, 20:27
de cezar

Da bine le mai stii, tu. Ma intreb, oare pe alea care-au fost duse la bun-sfarsit, le cunosti?!
raspunde

Le stiu, ca nu stau toata ziua ca tine, la un birou in primarie

thumb down thumb up
marţi, 17 ianuarie 2017, 15:32
de clujean

Ia vezi ce proiecte a finalizat primaria la timp si o sa ai o mare surpriza. Nici un proiect. Cu Boc si angajati ca tine sau Cimpean nici nu ma mira.
raspunde

Transport

thumb down thumb up
luni, 16 ianuarie 2017, 20:20
de Iuli

Clujenii merita mijloace de transport in comun moderne. Salut aceasta inițiativă si tineti-o tot așa!!!
raspunde

Clujul arata chiar bine

thumb down thumb up
luni, 16 ianuarie 2017, 21:00
de andreas

Degeaba sunteti carcotasi, mie mi se pare ca avem un oras minunat! s-a dezvoltat mult in ultimii ani iar fondurile europene accesate au fost bine venite!
raspunde

boc e praf

thumb down thumb up
marţi, 17 ianuarie 2017, 00:04
de George Muntean

De geaba incearca unii sa il apere pe piticul atomic, dar e praf, si intrega primarie, dupa 10 ani sau cati sunt de cand Boc conduce orasul, este o adunatura de incompetenti. Boc a avut pe mana in ultmii 10 ani, probabil in jur de 2 miliarde de dolari, posibil mai mult. Si ce a facut? nimic. Aceleasi schimbari de borduri, avem stalpi metalici nu de beton, avem 1000 de locuri de parcare supraetajata (LOL) si din astea. Astea ca si realizari. Ce nu a facut este nicio imbunatatire a infrastructurii, cu exceptiea acelei centuri, care e oricum finantata de gurvern nu de primarie. A tras o banda verde pe Turzii, si a reparat bordurile pe Traian Vuia. A da: Piata Muzeului, (circ chicios si suprapo****t vara). E haos complet in orasul asta, ca si pieton e o aventura sa circuli pe aproape orice trotuar, inafara de cele doua noi trotoare S si E din Piata Unirii (LOOL). Sa nu mai vorbim de fratii nostri in scaun cu rotile, sau de prietenii skateri, sau de fetele cu role, care....stau acasa. E trist fratilor. 2 mld $ sau mai mult, pentru o buda dezorganizata, egoista, agitata si ignoranta. Buda lu' Boc.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.