Administraţie

Ce soluţii ai la problemele din traficul din Cluj? Dezbatere publică la primărie

Clujenii sunt invitaţi la o dezbatere publică pe marginea celor mai importante probleme din traficul oraşului joi, 28 iulie, la ora 16:00, în sala de sticlă a primăriei.
Publicitate
 

Este vorba despre o discuţie punctuală cu cetăţenii privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru Polul de Creştere Cluj-Napoca, plan elaborat în cursul anilor 2014-2015 de către o echipă de specialişti britanici în studii de trafic la cererea Ministerului Dezvoltării, finanţarea fiind asigurată de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Planul este necesar în vederea finanțării proiectelor de transport urban, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 şi propune diverse soluţii pe termen scurt, mediu şi lung, în perioada 2016-2030, la cele mai importante probleme din traficul clujean. În PMUD este inclus şi un plan cu 16 proiecte cu prioritate zero, „must do", a căror implementare ar necesita 150 de milioane de euro.

Acestea sunt considerate a fi „precondiții" ale planului și includ proiecte privind implementarea unor reforme organizaționale sau instituționale, proiecte necesare pentru buna funcționare a sistemului de transport în comun, proiecte critice pentru creșterea atractivității transportului în comun și sporirea cotei modale a acestuia, proiecte critice pentru creșterea cotei modale a transportului nemotorizat, cu accent pe creşterea spaţiului pietonal şi extinderea reţelelor de piste de biciclete, alte proiecte privind îndeplinirea unor cerințe fundamentale de sustenabilitate a mobilității sau de rezolvare a unor probleme critice.

Poate nu întâmplător, mai multe astfel de proiecte sunt legate de transportul public. PMUD include în plan înnoirea flotei de transport în comun (conform statisticilor, sunt 22 de tramvaie vechi, arătate cu degetul şi de harta de zgomot a Clujului, şi doar 4 noi), reorganizarea punctelor majore de transfer în transportul public şi modernizarea stațiilor de transport în comun și a accesului la acestea. Chiar dacă avem un sistem de ticketing nou, realizatorii PMUD au ajuns la concluzia că accesibilitatea în staţiile de transport public este în proporţie de 45% slabă sau moderată, iar calitatea zonei de aşteptare este în proporţie de 40% slabă sau moderată.

În PMUD apare şi recomandarea de a se înfiinţa o agenție metropolitană pentru planificarea transporturilor. Acest punct pare mai degrabă o critică la adresa Asociației de dezvoltare intercomunitară Asociația Metropolitană de Transport Public Cluj, care nu şi-a asumat o astfel de planificare.

Specialiştii vorbesc şi despre o reformă a politicii de parcare, prin eliminarea abonamentelor în zona centrală pentru nonrezidenți. Deşi acest lucru a fost pe punctul de a fi implementat, pentru că a existat un amendament în acest sens dezbătut în consiliul local, cei care conduc oraşul au decis să nu facă valuri, ca să nu aibă surprize în 2016, an electoral.

PMUD mai prevede creșterea spațiului pietonal în zona urbană şi amenajarea de locuri de încărcare / descărcare de marfă în centrul orașului.

Centura de sud şi mai multe şine de tramvai

În ce priveşte proiectele de bază PMUD, denumite „proiecte-schelet", scenariul considerat drept cel mai bun de către primărie a pus accent pe centura de sud, Bucium - Someşeni, inclusiv realizarea conectorilor cu varianta Zorilor - Mănăștur și cu str. Teodor Mihali, în apropiere de Iulius Mall, conform unei propuneri deja existente în Planul Urbanistic General, respectiv pe extinderea tramvaiului în Floreşti şi în centrul Clujului. Costul estimat pentru aceste lucrări se ridică la 341 de milioane de euro.

Amintim că, la finele lunii martie 2016, primarul Emil Boc a anunţat, la întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de transport şi turism din cadrul Parlamentului European, că realizarea centurii metropolitane a devenit o prioritate naţională.

Edilul municipiului estimează că o parte din proiect ar putea fi finalizată până în 2020.

Publicitate

Comentarii

Bine gindit

thumb down thumb up
luni, 25 iulie 2016, 16:23
de Lulu

Dupa calculele mele 2020 este din nou un an in care mergem sa votam primarul.Piticul,daca mai era nevoie ne arata inca o data ca e un bun psiholog si un politician abil,uns cu toate alifiile.Centura va fi gata fix cu o saptamina inaintea alegerilor.Pun pariu pe cit vreti.Inchei cu deja binecunoscuta urare”sedere placuta in trafic”.
raspunde

Basmele lui Boc

thumb down thumb up
marţi, 26 iulie 2016, 12:54
de clujean

"Edilul municipiului estimează că o parte din proiect ar putea fi finalizată până în 2020." - care parte, partea de pe hartie? Estimarile lui Boc stiu pana si copiii de gradinita ce valoare au! Chiar si un proiect banal, precum cel de bike-sharing, nu e 100% functional nici azi, desi termenul de finalizare s-a depasit cu 4 ani. Sau cel de ticketing. Ce sa mai zici de proiecte de anvergura, unde Boc a aratat de mult ce poate, adica nimic. Oricum, mult tupeu iti trebuie sa vii cu dezbateri pe tema traficului din Cluj in conditiile in care primaria condusa de acelasi Boc a dat aprobari pe banda rulanta pentru mastodonti in zona centrala de exemplu, ce vor determina cu siguranta blocarea centrului cat de curand (de indata ce vor fi finalizate), sau au aprobat blocuri la care accesul se face pa strazi unde abia incape o masina.
raspunde

traficul din Cluj

thumb down thumb up
luni, 25 iulie 2016, 16:58
de Tiberiu Gavrila

Multa vorbarie si putina treaba.De fapt,cand vrei sa nu aci nimic ,fa un colectiv cat mai largit !
raspunde

trenul

thumb down thumb up
luni, 25 iulie 2016, 20:20
de TREN SUBURBAN

Un tren din Gilau pana la Apahida , sau pana la Jucu. Trebuie un nod la Colina cu un parking si de acolo sa strapunga monofir dealul la capatul Grigorescu pana in Baciu si de acolo pe calea ferata cu peroane pe stanga sau pe dreapta in functie de interes. Toate obiectivele sunt de-a lungul caii ferate. Aeroport, gara , autogara, tetaroame, etc, Gara mica poate fi folosita ca si transfer de la tren la tramvai. Iar de la Colina pana la Gilau se poate construi o cale ferata suspendata in multe pozitii monofir.
raspunde

E de plans

thumb down thumb up
marţi, 26 iulie 2016, 02:25
de Contrubuabil

Am avut un coleg, care-mi spunea odata: Daca esti prost de mic....cand esti mare ....numai te joci! Boc, e mic de statura, dar conduce o alta armata de pitici, care din interese meschine, ne afecteaza pe toti contribuabilii. Nu e problema lor, ca stau in primarie si se vaita de salariile lor mizere, ci a noastra a contribuabililor care-i platim,( si ne inchinam in fata lor! culmea...sa ne reprezinte si sa ne gestioneze urbea.Prin lucrarile executate in .....2016 s-a demonstrat inca odata, incopetenta atat al proiectantiilor de lucrari, cat si al reprezentantilor primariei care au receptionat proiectele.Nu fac vorbire aici de executia lucrarilor, si in special al celor de drumuri ( primordiale in campaniile electorale), in care se torna astfaltul cand ploua sau ninge! Aici fac pariu cu oricine, cand vede ca se toarna astfalt....urmeaza oaresce intemperii, sau chiar in timpul lor. L-am vazut pe reprezentantul primariei cu drumurile si receptiile de lucrari, cu pantofi din "pele" de crocodil (cu spitz), lanturi la gat .......Oare de unde isi permite? Si exemplele ar putea continua in orice compartiment al primariei Consider ca cel mai mare dusman al romanului, este romanul! Intrevad un viitor cam sumbru acestei tari. Avand in vedere interesul "Agenturilor straine", de acaparare a de terenurior,( sa nu zic tara), cand se vor trezi fraierii de romani, nu o sa aiba nici unde sa-si puna "UMBRA". In 26 de ani, am investit in invatamant....sa scoatem niste tienri, absolut debusolati, si fara nici o perspectiva de a da o Plusvaloare societatii. Cei care si-au facut plinul din 1990, isi trimit odraslele afara. Nu mai vorbesc de sistemul de sanatate, pe care "PLEBEA" , o plateste cu constiiozitate sa ...dar sa nu poata beneficia de ea, iar " Alesii", din salariile lor mizere, sa beneficieze de servicii medicale din alte tari. Cu tristete, cuget....Desteapta-te romane din somnul cel de moarte, la care.......
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.