Administraţie

NEWS ALERTEXCLUSIV Ce urmează după plăcuţele bilingve. Pretenţiile maghiarilor şi "reacţia" primarului

Au câştigat plăcuţele bilingve. Acum, maghiarii trec la partea a doua a planului prin care vor să "recucerească" Clujul: 1. O persoană care să vorbească limba maghiară, în fiecare direcţie din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. 2. La fiecare ghişeu, maghiarii să poată vorbi în limba maternă. 3. Formulare tipizate în limba maghiară.
Publicitate
 

Noul viceprimar al Clujului, Olah Emese, a declarat luni, la postul de radio Realitatea FM Cluj, că unul dintre obiectivele sale este introducerea limbii materne în administraţie.

"Avem un pachet de măsuri pe care UDMR le solicită. Ne dorim ca în fiecare direcţie din cadrul Primăriei Cluj-Napoca să existe o persoană care să vorbească limba maghiară. La început, în direcţiile importante. Ne dorim ca la fiecare ghişeu, maghiarii să poată vorbi în limba maternă şi să fie totodată introduse formulare tipizate în limba maghiară. Dar asta în timp, nu imediat", a declarat Olah.

Declaraţia vine la numai câteva zile după ce comunitatea maghiară a câştigat în instanţă dreptul de a avea plăcuţe bilingve la intrările în oraş, după ce primarul Emil Boc a renunţat la luptă şi a decis să nu facă recurs la sentinţa Tribunalului Cluj.

Invitat să comenteze declaraţia viceprimarului UDMR, Emil Boc a evitat să se pronunţe pe cererile maghiarilor, deturnând discuţia spre un prezumtiv proiect de lege: "Este declaraţia preşedintelui UDMR, potrivit căreia vor depune în Parlament un proiect de lege în acest sens. Are şanse zero să treacă, întrucât în România limba oficială este limba română, potrivit Constituţiei".

Pretenţiile maghiarilor din Cluj-Napoca au căpătat un nou imbold în 2016, după alegerile locale, când UDMR şi PNL Cluj au semnat un protocol de colaborare.

"CLUJUL, PREDAT UDMR-ULUI! Planul a reuşit. Va scrie "Kolozsvar" la intrarea în Cluj-Napoca" este titlul articolului prin care ZIUA de Cluj anticipa "predarea" Clujului către UDMR.

Iată ce scria Ziua de Cluj în 25 iunie 2016:

"UDMR a reuşit să includă în protocolul semnat cu PNL montarea de plăcuţe trilingve - română, maghiară, germană - la intrările în localităţile în care cele două formaţiuni au majoritate în consiliul local. Este vorba despre 13 localităţi, între care municipiile Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Huedin sau comuna Floreşti.

Plăcuţele vor fi amplaste "indiferent de ponderea minorităţilor în localităţile respective", a punctat președintele UDMR Cluj, Csoma Botond.

Protocolul a fost semnat de preşedinţii celor două formaţiuni politice, Marius Nicoară şi Daniel Buda din partea PNL, respectiv Csoma Botond din partea UDMR.

Protocolul nu prevede un termen pentru montarea acestor plăcuţe, proaspăt realesul viceprimar Anna Horvath explicând că stipularea unui termen exact ar putea fi interpretat drept un semn de neîncredere între parteneri.

Liderul UDMR Cluj a mai precizat că o înţelegere similiară există şi cu PSD Cluj pentru localităţile unde uniunea va participa la majorităţi alături de social democraţi, fără însă să fie semnat un protocol în acest sens.", scria ZIUA de CLUJ, în urmă cu aproape 10 luni.

Rămâneţi aproape! ZIUA de Cluj va prezenta mâine conţinutul integral al protocolului UDMR Cluj - PNL Cluj

Publicitate

Comentarii

Nu e nici o pretentie, e lege

thumb down thumb up
luni, 10 aprilie 2017, 16:45
de maghiar

Legea 215/2001 spune urmatoarele: ..aceștia se pot adresa, oral sau în scris, și în limba lor maternă și vor primi răspunsul atât în limba română, cât și în limba maternă. (3) În condițiile prevăzute la alin. (2), în posturile care au atribuții privind relații cu publicul vor fi încadrate și persoane care cunosc limba maternă a cetățenilor aparținând minorității respective.
raspunde

shmekeri maghiarii astia.

thumb down thumb up
luni, 10 aprilie 2017, 19:47
de unu

in Romania, vin sub umbrela multiculturalismului sa ceara internationalizarea natiei, drepturi pentru minoritati, abolirea natiunilor-stat si globalizare... dar dincolo de granita, sunt atat de nationalistii ca romanii si alte minoritati n-au drepturile ce le au ungurii la noi in tara, sunt atat de protectionisti, anti-minitoritati. Apoi, ar trebui sa le raspunda primarul acestor "multiculturali maghiari" in norvegiana (doar is multi-kulti) ca va accepta ca in fiecare directie de 3 membri din primarie, unul din ei sa fie angajat din membrii UDMR ca sa poata vorbi ei pe maghiara, desi nu-s nici macar 15% din po****tia din oras, atunci cand celalalt a fi traducator din japoneza, si al 3-lea din kenya.
raspunde

Lasati-o balta

thumb down thumb up
marţi, 11 aprilie 2017, 05:38
de Clujean

Personal am fost deacord cu placutele, da, sa fie in orice limba, poate si in engleza sau franceza decat in latina, povestile cu latinitatea, cu dacii si romanii, etc nu mai impresioneaza pe nimeni, raman povesti si atat. Dar de aici pana la obraznicie este un mic pas, vad din pacate. De ce incercati sa invrajbiti oamenii, ce urmariti, doriti sa creati conflicte inter etnice? Am citit in presa ca se pregateste ceva de 1 Dec 2018, gen divizarea tarii, am considerat astea niste aberatii de minti odihnite, vadimist-funariote dar observ ca asta se pregateste. Va rog decenta si bun simt, UDMR!
raspunde

Sa aplicam legile si reglementarile europene

thumb down thumb up
marţi, 11 aprilie 2017, 10:31
de @Clujean

Frate Clujean: aplicarea acestor prevederi din legile Romaniei (inclusiv articolul 120 din Constitutie privind folosirea limbii minoritare in administratie) nu inseamna divizare tarii. Poate aplicarea lor ar insemna decenta si bun simt european.
raspunde

?!

thumb down thumb up
marţi, 11 aprilie 2017, 08:11
de Toth Jotzobag

Alo!, desteptarea! Va apropiati macar de procentul de 20% prevazut de legea pe care ai amintit-o?!
raspunde

articolul 131 din lege

thumb down thumb up
marţi, 11 aprilie 2017, 10:27
de @toth jotzobag

Alo, invatarea! Instanta a decis ca in cazul legii din 2001 se in calcul procentul de la recensamantul din 1992: 23%. Legea mai spune la articolul 131 ca prevederile raman in vigoare chiar daca intre timp ponderea a scazut sub 20%.
raspunde

.

thumb down thumb up
luni, 10 aprilie 2017, 22:00
de radukku

Poate ca mai bine facea Boc recurs.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.