Administraţie

Cine face legea în urbanismul clujean

Neamuri, pile politice, angajaţi habarnişti. Aşa a ajuns cel mai important serviciu din primărie, cel care le spune clujenilor ce pot sau nu pot construi. Oraşul ţipă după normalitate, dar specialiştii primarului nu lasă în urmă decât blocuri între case, autorizări după ureche, locuri de joacă şi grădiniţe aprobate doar pe hârtie, procese, oameni purtaţi pe drumuri sau siliţi să îşi ia un proiectant "de casă".
  • Urbanismul este cel mai criticat serviciu / foto Eugen Olariu

    Urbanismul este cel mai criticat serviciu / foto Eugen Olariu

Primarul de Cluj, Emil Boc, are informări interne pe masă prin care i se solicită să aducă specialişti la Serviciul de Urbanism. Rezultatul? Foarte simplu, s-au mai adus oameni, acceptaţi în instituţie iniţial la alte servicii, apoi transferaţi. La nivelul conducerii, Direcţia de Urbanism s-a perpetuat acelaşi sistem: arhitect-şef „de împrumut" şi director inginer, dar nu pe construcţii.

Direcţia de Urbanism a primăriei are în organigramă 34 de posturi. Este coordonată de arhitectul-şef şi de un director, fiind împărţită în trei: Serviciul de Urbanism (12 posturi), Serviciul Autorizări Construcţii (14 posturi), Compartimentul Strategii Urbane (6 posturi).

Cel care a coordonat Direcţia de Urbanism în primul mandat al edilului Emil Boc, ca arhitect-şef, Adrian Iancu, a stat doar doi ani în primărie (2004-2006). Iancu a rămas însă în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), consultant, din 2004 până în prezent şi, mai mult, în 2011, a obţinut specializarea de expert tehnic judiciar în arhitectură, respectiv amenajarea teritoriului şi urbanism. Despre posibila incompatibilitate dintre funcţia de membru (neremunerat) al unei comisii care funcţionează ca „aparat de judecată" la nivelul primăriei şi cea de expert în caz de litigii în care poate fi implicată inclusiv administraţia locală, Iancu şi Boc susţin că nu există un conflict de interese.

Actualul arhitect-şef, Ligia Subţirică, a acceptat să lucreze în primărie la insistenţele fostului primar, Sorin Apostu, în 2009, când activa, la fel ca Iancu, în CTATU, în calitate de consultant. Subţirică nu excludea posibilitatea de a prelua funcţia de arhitect-şef al municipiului pe o perioadă nedeterminată, având în vedere că la vremea respectivă a fost transferată de la Inspectoratul de Stat în Construcţii doar pentru un an. A rămas, în aceleaşi condiţii, să lucreze în primărie. Boc nu a mai organizat clasicul promis concurs pentru ocuparea postului de arhitect-şef.

Mircea Jorj, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, a spus că, legal, lucrurile pot merge în continuare pe acest format al unui arhitect-şef de oraş, prin împrumut. „E vacant postul. Teoretic, ei ar trebui să îl scoată la concurs, dar nu pot fi obligaţi. Acum merg pe delegarea de atribuţii, ceea ce e legal", ne-a declarat Jorj. "Aşa s-a procedat în în mandatul lui Gheorghe Funar, în care activa ca şef Liviu Macea, în aşa fel încă să existe posibilitatea încasării de venituri din două surse. Să mulgi două vaci", au declarat sursele ZIUA de CLUJ.

Din 2006 până în 2009, frâiele Direcţiei de Urbanism le-a deţinut Corina Ciuban, de profesie inginer care, după cum ZIUA de CLUJ a relatat, a deţinut interimatul, fără concurs, apoi s-a reglat situaţia. Şi în prezent este director de direcţie. Despre Ciuban, sursele noastre spun că a fost susţinută de şeful PDL Cluj, Daniel Buda, chiar dacă are pregătire în domeniul drumuri şi poduri.

ZIUA de CLUJ a relatat în mai multe rânduri despre promisiunile edilului Emil Boc, dar şi ale fostului primar, Sorin Apostu, legate de organizarea concursului pentru ocuparea postului de arhitect-şef. Acestea au rămas neonorate. Reprezentanţii administraţiei locale au refuzat, după cum specialiştii în domeniu ne-au declarat, în ultimii ani, să apeleze la arhitecţi-şefi puternici şi recunoscuţi ca profesionişti în breaslă, preferând persoane controlabile şi dirijabile, incapabile însă a impune respectarea regulilor şi a disciplinei în construcţii, lucru demonstrat de ceea ce se întâmplă în prezent în oraş: blocuri între case, garaje şi poduri nelocuibile sau chiar birouri vândute ca apartamente. „Există arhitecţi care intră preferenţial la conducerea de la urbanism şi li se aprobă dosarele", spun aceleaşi surse.

Dacă la nivelul deciziei în urbanism conducerea primăriei nu a arătat o preocupare vizibilă să aducă o stare de normalitate, la nivelul serviciilor din cadrul Direcţiei de Urbanism, situaţia este inedită. La Serviciul de Urbanism sunt doi-trei specialiştii, cu vechime în primărie din mandatul Funar, care au lucrat în domeniul construcţiilor, cu pregărire pentru postul ocupat. Alţii au fost aduşi în ultimul an în primărie, pe alte posturi din alte direcţii, apoi transferaţi la urbanism. Cinci oameni pentru Cluj-Napoca sunt obligaţi să „taie" certificate de urbanism pe bandă rulantă, iar alţi câţiva leagă dosare pentru că sunt „protejaţii" şefilor.

Dănuţ Pop, fiul secretarei de la Urbanism, care a terminat recent o specializare de topograf, a ajuns anul acesta la Serviciul de urbanism ca să elibereze certificate, fiind încadrat iniţial pe alt post, apoi transferat. Ștefan Cantor, apropiat al viceprimarului Anna Horvath, este un alt exemplu la capitolul de oameni aduşi anul acesta fără să aibă legătură cu ceea ce se întâmplă la Urbanism. Alţi angajaţi au statutul de privilegiaţi ai şefului de la Urbanism: Sanda Spiroiu, ajunsă în primărie în madantul lui Funar, de pe băncile facultăţii, Barta Cristina e mâna dreaptă a lui Spiroiu şi nu primeşte repartizări de dosare.

Maria Cantor, nepoată de-a primarului Emil Boc încadrată la acelaşi serviciu, nu este implicată în activitatea efectivă a serviciului, susţin sursele noastre. Nici unul nu este în domeniu. Dorin Bivolaru, adus tot anul acesta prin concurs, este singurul care are o specializare tehnică. Angajaţii vechi au ajuns să îşi ia concedii medicale sau să se interneze în spital pentru că nu mai fac faţă volumului de muncă. Principiul de lucru de la Urbanism este returul de documente depuse. Angajaţii stau ca sardelele în birou, într-o singură sală, relaţiile cu publicul aduc doar migrene, iar cetăţenilor li se cer chestiuni aberante prin certificatele de urbanism din cauza modului în care funcţionează serviciul.

Clujenii au declarat în repetate rânduri că, atunci când au o problemă cu documentaţia unui vecin, sunt trataţi în ultimul hal de angajaţi de la Urbanism, nu li se permite consultarea actelor, nu li se oferă expilicaţii şi sunt purtaţi dintr-un biroul în altul.  Boc are pe masă, potrivit surselor ZIUA de CLUJ, mai multe informări prin care i s-a solicitat să aducă lucrurile în nomalitate, adică specialişti, oameni capabili, în loc de neprofesionişti, însă nu a luat nicio măsură.

Subţirică a recunoscut în diverse ocazii că personalul de la Urbanism este insuficient şi că oamenii sunt suprasolicitaţi, mai ales cei de la acest serviciu. Ea a menţionat însă că sistemul public nu încurajează specialiştii să vină să se angajeze la primărie (salarii foarte mici) şi, mai mult, nici administraţia nu are pârghii să scoată posturi la concurs deoarece acestea sunt blocate. Boc nu a putut fi contactat pentru a oferi precizări cu privire la stategia sa legată de urbanismul clujean, prin prisma serviciul de specialitate din instituţie.

Cum stau lucrurile în alte primării de municipii din ţară? Există specialişti şi mai mult personal. De exemplu, la Craiova, la Serviciul Urbanism şi Nomenclatură Urbană sunt 16 angajaţi, în timp ce la cel de autorizări-taxe sunt 13 salariați. La Primăria Timişoara, Direcţia de Urbanism este stucturată altfel decât la Cluj, însă directorul Direcției, Sorin Emilian Ciurariu, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că din cei 65 de angajaţi ai structurii (care a preluat de anul acesta şi Centrul de Reabilitare Urbană Timişoara), 18 sunt arhitecți, ceilalți angajați având studii în construcţii sau alte studii tehnice.

„Toţi angajaţii Direcţiei de Urbanism sunt implicaţi în eliberarea de documente. Pot să vă dau exemplu anul 2012, când au fost eliberate 6.914 autorizaţii şi certificate de urbanism, 3.879 de comunicări, 916 începeri şi finalizări de lucrări, 1.090 de lucrări finalizate şi recepţionate, 7 dispoziţii pentru desfiinţarea unor construcţii, 39 de documentaţii pentru deschiderea de dosare în instanţă, procesarea a 157 de cereri de scutiri de impozit, verificarea şi acordarea a 140 de scutiri şi altele. În ultimii doi ani nu s-au făcut practic angajări, dar anul acesta a fost concursul de arhitect-şef, iar anul trecut au fost reangajate trei persoane care fuseseră disponibilizate şi pentru care instanţa a dispus reangajarea. Nu avem o statistică referitoare la câte documente eliberate revin pe persoana", a mai precizat Ciurariu.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Sas, a declarat că la Directia de Urbanism există 24 de salariați (23 de posturi de execuţie şi unul post de conducere - arhitect şef), dintre care 16 persoane emit direct acte (eliberează autorizaţii, etc). "Avem aproximativ 1.600 de acte eliberate pe lună, respectiv 100 acte/angajat/lună, adica 5 acte/angajat/zi. În acest an s-au eliberat 18.300 de documente de către Direcţia de Urbanism (instituţia arhitectului-șef). La Primăria Oradea considerăm că nu avem probleme de deficit", a mai spus Sas.

La Cluj-Napoca, în 2012 s-au eliberat, potrivit informaţiilor de pe site-ul primăriei, 4.510 de certificate de urbanism şi 1.610 de autorizaţii de construire. Anul acesta sunt până în noiembrie 3.947 de certificate de urbanism eliberate şi 1.400 de autorizaţii de construire.

Arhitecţii-şefi au viaţă grea

Cu ocazia conferinţelor naţionale şi a întrunirilor de breaslă ale arhitecţilor au fost puse pe tapet problemele şi presiunile la care sunt supuşi unii dintre arhitecţii-şefi de către liderii politici. În unele cazuri, arhitecţii nu pot acţiona respectând normele profesionale din cauza primarilor sau a preşedinţilor de consilii judeţene şi, în plus, sunt folosiţi ca ţapi ispăşitori de către aceştia, motive care conduc la demisia acestora. Din pricina politicului, arhitecţii-şefi au un rol minimalizat în dezvoltarea oraşelor şi de multe ori sunt împiedicaţi să aibă iniţiative, să facă propuneri de dezvoltare sau de limitare a dezvoltării în oraşele în care activează, susţin specialiştii citaţi.

 

Publicitate

Comentarii

MAFIA

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 06:00
de miclaus radu cluj

Multi cetateni ai urbei habar nu au ce se intimpla in aceasta institutie ! O mafie in toata regula !!! pentru detalii si amenintari pot fii contactat pe adresa de mail .rradumiclaus@yahoo.com astept .
raspunde

MAFIA

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 06:00
de miclaus radu cluj

Multi cetateni ai urbei habar nu au ce se intimpla in aceasta institutie ! O mafie in toata regula !!! pentru detalii si amenintari pot fii contactat pe adresa de mail .rradumiclaus@yahoo.com astept .
raspunde

Autorizări după ureche= eronat

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 08:39
de cj

Tot ce mișcă... a fost controlat de Boc - Apostu - Boc. Deci nu a fost ”după ureche”, ci ”după buzunar”. Doar nu credeți că Serviciile nu au informații despre șpăgile și averile aleșilor (că doar la fiecare masă , cursă de taxi sau alt loc de socializare auzi tot felul de lucruri ”bune” și ”corecte” făcute...)... Toate la vremea lor.
raspunde

Mafia

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 08:48
de ana

Cum vreti sa mearga bine urbanismul atat timp cat Iancu o viziteaza pe Subtirica acasa(vezi data de 06.11.2013, probabil el s-a transformat in MOS) si traseaza conditiile de autorizare,fara nici o responsabilitate,fara nici o semnatura in Primarie.Pana cand cei din Primarie se ploconesc in fata lui?Oare proiectele sale sunt verificate la fel ca si celelalte.De ce numai o singura persoana intocmeste autorizatiile de construire pentru proiectele lui Iancu.In rest numai bine.ANA
raspunde

arhitect sef

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 09:38
de manole

d-na Subtirica vorbeste despre salatiile mici din primarie, dar ea are 10.000 lei de la primarie salar si restul de la inspectoratul unde are postul
raspunde

Persnal incompetent

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 09:45
de Dan Cel Rau

Stimata Doana Reporter, Nu stiu ce anume v-a determinat sa scrieti acest articol, care in mare este destul de aproape de adevar, dar totusi nu inteleg de ce doriti marirea afectivelor de incompetenti din primarie? Mie mi se pare supradimensionat numarul de persoane angajate si nu inteleg ce fac acolo ( cand nu sunt in concediu medical cum spuneati). Este usor sa faci proceduri greoaie de autorizare pentru ca apoi sa spui ca mai ai nevoie de oameni. Nu uitati: mai multi nu insemna mai buni!
raspunde

INTREBARE

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 09:53
de iustin

sunt foarte curios ce pregatire profesionala au oamenii care au comentat mai sus. poate au curajul sa raspunda sincer
raspunde

CJ=inginer, TCM , cursuri zi, + postuniversitare, nonbugetar!

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 11:15
de CJ

Dar Dvs. D-le Iustin? Sunteți cumva în grupul de arhitecți invocat, sau angajat al nostru, la Primărie? Sau liber profesionist, activist al unui partid și beneficiar de alocații de stat (toți din bănuții noștri).
raspunde

Am voie...

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 11:41
de Novice

Am voie, novice fiind, să comentez despre domniile lor de la Primăria Cluj-Napoca? Dacă, nu, vă rog să îmi comunicați dacă, după ce voi absolvi (la fără frecvență) facultățile de Administrație publică și Studii europene, pot să mă exprim referitor la cei plătiți din banii publici să îți facă treaba. Taxele și impozitele le-am plătit, la zi, că doar sunt novice. Arhitectura, ca facultate nu mă mai interesează, dar ca rezultate...o văd, chiar novice fiind.
raspunde

spagarii

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 10:28
de amaratu

Ati fost vreodata la o sedinta a comisiei de urbanism din primarie? Nici nu va doresc. Dupa ce, pentru o simpla autorizatie, (de exemplu sa-ti deschizi o frizerie la parterul unui bloc),esti purtat pe drumuri un an de zile, trebuind sa obtii aprobare de la "n" institutii, dupa ce cheltui zeci de milioane, cand ajungi in fatza comisiei esti tratat ca un om de nimic, un infractor, pus pe capatuiala si imbogatire rapida. Si cand se ridica gu.noiul de Iancu, acest ne.mernic nemuritor in primarie, si-ti spune ca nu se poate, ce sa caute o frizerie intr-un bloc de locuinte, respingandu-ti toata munca si banii cheltuiti, iti vine sa te spanzuri in fatza comisiei. Solutia? Spaga. Intrebati-l pe Apostu, boc, et comp.
raspunde

urbanism clujean

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 10:31
de Tiberoiu Gavrila

Asa serviciu asa oras.Mergi pe strazile clujului si vezi incompetenta arhitectului sef al orasului,cladiri ridicate aiurea,intr'o zona cu anumit nivel de inaltime apare o cladire ca o ciperca.Rusinos pentru un oras cu pretentii. Nu e de mirare cand ai primari incompetenti ca Funar sau Aopostu,si vad ca si Boc s-a strcat.
raspunde

nemernici

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 10:59
de dodo

pacat de acest oras minunat ca ii condus de o ceata de trebadusi care traiesc pe spinarea noastra ar trebui inchis Boc si toti din juru lui dar o sa vina si vremea aceea asta sigur ....
raspunde

Pt LUMI SILEA

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 11:23
de profesorul

Nu erau ceva subiecte mai vechi cu arh. Iancu si DNA-ul? NU uitati si de firma lui CHICHISAN mana n mana cu IANCU!
raspunde

RUSINE

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 14:34
de pro

Poate inainte sa scrieti un articol ar trebui sa va documetati mai serios Ati dat cu piciorul in doua din angajatele (dupa parerea mea cele mai competente) de la urbanism Cristina Bartha si Maria Kudor , nu Cantor, care primesc cele mai multe acte si cele mai complexe si grele. Nu este nimeni favorita sefei , Sanda Spiroiu a ajuns sefa anul trecut prin concurs , inainte fiind inspector la urbanism . Poate ar trebui sa cereti si numarul de dosare solutionate de un inspector intr-un an. Laudati pe cele mai vechi care si-au luat concediu medical ca nu mai pot , dar nu va doresc sa va ajunga dosarele pe mana lor, pentru ca atunci v-ati schimba parerea despre COMPETENTA LOR PROFESIONALA , si nu ati mai improsca cu noroi in cei care muncesc. Pacat
raspunde

si-au luat concediu medical ca nu mai pot...

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 16:22
de dr. urban

Să înțelegem că este o practică în Primărie? ...Concediu medical dacă...”nu mai poți”. Deci, sunt concedii fictive, asta să înțelegem? Sună bine , pe banii Statului vorbind! Poate se face o verificare... Dar nu una internă de la Primărie... că așa cum este vedem în realitate... nu mai vrem să auzim BOCăneli transmise de BUZATă, prin care ne tot înȘURUBeAză și ne tot iau de-A P(r)OȘTii !
raspunde

cine sunt cei 5 care lucreaza?

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 21:23
de pro protejatii

ma intreb cine sunt cei cinci care taie certificate pe banda? Daca Bartha si Kudor sau Cantor freaca menta ca sunt protejatie.Poate vechii angajati Neagota sau Stanciu care tin dosarele cu lunile iar cand nu mai fac fata isi iau concedii sa le faca altii dosarele .Sunt atat de competente incat nu le gasesti niciodata, nici macar in timpul programului cu publicul. Le vezi pe strada, rezolvandu-si problemele personale sau injurand colegii. Nu va doresc sa aveti dosare la ele sau sa indraznesti sa spui ca ai dosar la ele de o luna* doua norrmal ca nu mai fac fata ca sunt invatate sa nu faca nimic si sa piarda vremea, in vreme ce protejatii chiar lucreaza. Kudor si Bartha fiind cele mai competente din serviciu , dupa parerea mea m, fac si certificate si adrese postale si adeverinte , iar eu de cate ori am avut dosare la ele au iesit in termen , fata de cele caree nu mai fac fata Este un articol care nu are nici un pic de documetare, daca ati fi intrebat proiectatii si cei care au dosare la urbanism v-ar fi spus cine lucreaza si cine nu. Sunt curioasa cine sunt sursele, nu cumva Neagota?
raspunde

Strambe drepte

thumb down thumb up
luni, 9 decembrie 2013, 22:17
de Nelu

Ziua de Cluj are ceva cu Boc si cu primăria Clujului, asta o știe toată lumea; o fi în interesul clujenilor poate, trăiesc mai bine datorita articolelor scrise de voi. De ce nu cereți o statistica, un tabel la primărie cu numărul de dosare rezolvat / refuzate si alte adeverințe si autorizații cu numele persoanelor respective. Si atunci se poate observa cine freacă menta si cine lucrează si cine se plimba prin oraș si e platit din banii clujenilor. Si daca cineva e in concediu medical, angajatorul are dreptul sa verifice persoana respectiva daca e acasa sau internata sau se plimba prin mall-uri. Angajatii din institutiile publice cunosc legile strambe din RO si trebuie sa le respecte alfel sunt actionati in judecata de petenti. Samd...
raspunde

Urbanismul clujean

thumb down thumb up
marţi, 10 decembrie 2013, 13:24
de Ionut

Articolul este unul foarte prost si subiectiv, facut din prisma unei singure viziuni. Cred ca cel mai bine ar fi sa faceti un sondaj si sa intrebati cetatenii ce parere au despre ceea ce se intampla in urbanismul clujean; cetateni a caror dosare stau nerezolvate cu lunile la asa zisii inspectori vechi specialisti. Credeam ca jurnalismul inseamna ceva mai mult. Dar constat ca este usor sa-ti dai cu parerea si sa aduci atacuri la persoane, mai ales neavand surse verificate. Vad ca in Romania inca se mai practica jurnalismul de tip mahala.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.