Administraţie

Cluj Arena, conceptul final FOTO

ZIUA de CLUJ vă prezintă, cu cinci luni înainte de finalizarea lucrărilor, cum va arăta noul stadion al oraşului.
 • Imagine generală, care ilustrează închiderea faţadei şi acoperirea

  Imagine generală, care ilustrează închiderea faţadei şi acoperirea

 • Tribunele şi peluzele, care au elemente materiale comune, dar diferite ca detalii

  Tribunele şi peluzele, care au elemente materiale comune, dar diferite ca detalii

 • Imagine interioară din zona peluzei, care ilustrează transparenţa faţadei, modul în care spectatorii vor avea în permanenţă contact vizual cu peisajul exterior

  Imagine interioară din zona peluzei, care ilustrează transparenţa faţadei, modul în care spectatorii vor avea în permanenţă contact vizual cu peisajul exterior

 • Model de învelitoare la stadion

  Model de învelitoare la stadion

Constructorii stadionului se pregătesc să monteze scaunele în tribunele noului stadion al Clujului. Conform solicitării de oferte a consorţiului care realizează complexul sportiv, scaunele trebuie realizate după modelul celor de pe Allianz Arena (concepute de Herzog & DeMeuron, societate care a proiectat şi alte stadioane celebre). Arhitectul Şerban Ţigănaş, cel care a proiectat stadionul, a detaliat pentru ZIUA de CLUJ care au fost elementele care au stat la baza acestei construcţii, dar şi modul în care va arăta stadionul la finalul lucrărilor.

Cluj Arena, stadionul de 30.000 de locuri, urmează să fie inaugurat în această vară. Constructorii au trecut la licitaţiile pentru dotarea acestui obiectiv, fie că vorbim de scaune, băi, iluminat. “A existat o comisie, în mare parte formată din arhitecţi, care a decis asupra culorilor, asupra obiectelor sanitare, a corpurilor de iluminat, a scaunelor. Ofertele au venit, iar comisia a avut de unde alege. Acum urmează să fie achiziţionate şi montate scaunele. În ceea ce priveşte pe noi, Consiliul Judeţean (CJ), am cerut să fie respectat preţul. S-a decis să se aleagă scaune realizate sub licenţa Herzog & DeMeuron, asemeni celor de pe Allianz Arena. Şi e foarte bine, dacă reuşesc să se încadreze în preţ. O parte trebuie să aibă culoarea gri închis, o parte gri deschis”, a spus vicepreşedintele CJ, Radu Bica.

În privinţa învelitorii stadionului, s-a optat pentru un material special, de o culoare aparte. Despre aceste detalii a vorbit chiar arhitectul stadionului, Şerban Ţigănaş. “În limbajul constructorilor, culoarea aleasă pentru anvelopa exterioară este numită cameleon. Un alb sidefat cu irizaţii aurii, care va reflecta lumina soarelui şi culorile coronamentului copacilor în mii de nuanţe inedite. Ne-am imaginat apusurile de soare în lungul Someşului absorbite şi dispersate de această faţadă împletită din fâşii de tablă perforată”, a explicat arhitectul Ţigănaş. Acesta a adăugat că formele utilizate la întregul proiect au fost subordonate în permanenţă unui concept de fluiditate, de curbură. “Până şi designul scaunelor este subordonat acestor forme curbe şi de aceea am apelat la un produs desenat de Herzog & DeMeuron, arhitecţi elveţieni ultracunoscuţi care au proiectat cele mai interesante stadioane recente din lume”, a spus Ţigănaş.

Vezi cum arăta ieri șantierul stadionului
Preocuparea pentru alegerea scaunelor a fost centrată pe confortul spectatorilor şi pe calitatea imaginii pe care aceştia o vor avea, indiferent că stadionul va fi ocupat sau liber. “Tribunele cu cele 30.000 de scaune sunt ele însele o mare faţadă care trebuie să ofere o imagine atractivă. La ora actuală proiectul este în fazele de aplicare care necesită permanenta selecţie comparativă de materiale şi repere care se pun în operă. Încercăm să alegem cele mai adecvate materiale mai ales acolo unde publicul va veni în contact cu clădirea, atât în exterior, cât şi la interior. Dorim ca o vizită la stadion să fie pentru oricine o experienţă foarte plăcută, care să îl facă să revină, indiferent de scorul de pe tabelă, sau chiar mai mult, dorim ca stadionul să atragă multe alte activităţi decât competiţiile sportive, tocmai pentru că va fi un loc interesant, deosebit. Soluţia pe care am utilizat-o oferă posibilitatea de folosire extinsă. Stadionul nu va avea o incintă îngrădită, aşa cum exista înainte, cu acel gard cu porţi de intrare care ţinea tot publicul la o anumită distanţă de clădire”, a explicat Şerban Ţigănaş pentru ZIUA de CLUJ.

Arhitectul a ţinut să precizeze că stadionul va fi unul unicat, având în vedere că a fost dezvoltat special pentru locul în care se află amplasat. “Atât parcul, cât şi râul şi Dealul Cetăţuii au contribuit cu influenţe în modul în care a fost configurat stadionul. Totul este gândit pentru acest loc, pentru învecinarea cu terenul de joacă, cu curbura Someşului, vederea de pe podul Garibaldi şi relaţia cu viitoarea sală multifuncţională cu care va trebui să fie într-un dialog arhitectural coerent. Una din primele teme care ne-au preocupat a fost realizarea unei construcţii care are o interfaţă permanentă cu publicul în zilele cele mai multe din viaţa sa, în care nu este meci, spectacol de mare anvergură, deci o relaţie permanentă cu cei care se plimbă în zonă şi cărora să le stârnească interesul de a arunca o privire liberă înăuntru spre dreptunghiul verde magic al terenului şi spre inelul pistei de alergări. Această privire va fi posibilă datorită promenadei care va înconjura stadionul şi va fi oferită permanent publicului, care va putea privi nestingherit pe sub inelul de gradene superior în spaţiul stadionului”, a detaliat Şerban Ţigănaş.

Astfel, spectatorii, odată intraţi în spaţiile de sub gradenele stadionului, unde se vor afla zonele de circulaţie, dotările anexe şi spaţiile destinate pauzelor la competiţiile sportive, vor putea să vadă mereu, din orice unghi, la 360 de grade, “peisajul înconjurător prin elementele de faţadă realizate din tabla perforată foarte fin şi care se împletesc sau se voalează tocmai pentru a crea interferenţe luminoase şi efecte de perspectivă spectaculoase pe conturul exterior”.

Publicitate

Comentarii

stadion

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 08:14
de Farcas Doru

Spendid ca si gandire si sa speram ... si ca realizare. Nu trebuie insa uitat TURNUL, caci fara el aceasta zona, care este una deosebita, va ramane una plata. Este nevoie acolo de un element inalt, vertical.
raspunde

* Subiect:

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 10:53
de C

SE REALIZEAZA SI TURNUL !!!!!!!
raspunde

Minunata constructia

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 08:56
de Radu

Desi nu sunt fan "U", dar nici CFR :), cu siguranta voi merge destul de des la meciurile pe care U le va juca acasa...sau de ce nu, la alte activitati sportive care dupa ce constructia va fi finalizata vor putea fi gazduite de Cluj Arena. Felicitari tuturor celor implicati in acest proiect. ROMANIA, VEZI CA SE POATE?
raspunde

stadion

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 13:15
de ceferist

Stadionul NU va fi al "U" ci va fi Stadion Municipal! Deci va fi al clujenilor! Al tuturor clujenilor!
raspunde

ucj

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 14:19
de ucj

am mai spus-o de atatea ori: si vechiul stadion era al orasului dar niciodata nu ati vrut sa va identificati prin el... acum ca se serveste o supa calda in oras, vreti sa aveti si voi parte de ea? exact ca si in alegerea echipei pe care o sustineti: ati tinut toti cu "U", dar cand supa calda era la cfr, v-ati mutat "la lumina nocturnei"... aveti schelele voastre, de acolo sa va vedeti hibridul jucand. PA
raspunde

mi-e rusine !

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 09:48
de Nelu

mi-e rusine ca sunt roman !
raspunde

....

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 11:11
de Negaterium

Ar trebui sa iti fie rusina ca esti prost -> Nelu. Revenind la subiect, sa speram ca , Cluj Arena va deveni un simbol pentru oras.
raspunde

* Subiect:

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 13:50
de pityu

mi-e rusine ca sunt ungur .... :(
raspunde

cluj arena

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 10:58
de COSTEL

FELICITARI TUTUROR CARE AU GINDIT ,CEI CARE AU LUCRAT SI CELOR CARE AU DUS PROIECTUL APROAPE DE FINAL,SI NU LA ORICE NIVEL SI LA PRETENTII DE STADION EUROPEAN ,LA ACESTE FELICITARI IL ADAUG SI PE ALIN TISE ,CLUJENI ,ARDELENI MERITA ASA CEVA
raspunde

superb

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 12:34
de ricks

orice ar zice unii si altii, va fi un edificiiu frumos si modern, la care se vede ca s-a gandit si s-a muncit. Felicitari tuturor celor implicatii! Abia astept meciul inauguural, sezonul viitor de fotbal, dar si nume mari care sa concerteze in Cluj si sa duca acest oras mereu cu un pas in fata altora
raspunde

BRAVO!

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 13:22
de mihai

senzational, bine gandit, se vede ca avem resurse in oras sa facem orice. Si-au facut treaba, nu cred ca niste firme straine stiau mai bine ce trebui facut la noi in oras. Mult mai ieftin si mai bun decat cel din Bucuresti. Imi plac in special scaunele in degrade gri, nu ca alea multicolore, gretos de urate dpdv estetic, de pe noul Lia Manoliu. Mi-a placut foaret mult ca exista o motivatie logica, o justificare pentru orice s-a facut la acest stadion, lucru foarte rar intalnit la constructiile facute din bani publici, unde se fac sa fie facute.
raspunde

* Subiect:

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 14:05
de "U"

@ceferist: Stadionul nu e municipal, e al CJ Cluj, si va fi al lui "U"! Nu va mai ajunge gruia, nu va mai plac schelele lui Arpix, oricum as vrea sa va vad jucand pe Moina, sa va vad cum fugiti dupa aia prin parc si faceti baie in Somes! Voi sunteti ca tiganii, vi s-a dat un deget si deja va trebuie toata mana! Veniti s-o luati! Mana!
raspunde

esti gretos, golane

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 18:43
de clujean

noroc ca exista amicii vostri, jandarmii, care o sa va rupa spinarile daca indrazniti sa scheunati agresiv! Doamne, ce a ajuns U, sa fie pretextul de scandal al avortonilor muncitorimii ceausiste din oras!
raspunde

articol incorect

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 15:09
de marius

pozele prezentate nu prezinta stadionul in forma sa actuala si viitoare. nu apare nicaieri corpul de cladire care a preluat functiunile prevazute initial a fi incorporate in turn. intrarea principala in stadion este cu totul alta decat cea din pozele de aici.
raspunde

Mda,

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 19:10
de Roman,

O intrebare domnule arhitect Tiganas. Unde vor parca miile de suporteri, care strazi vor fi pline de masini parcare asa cum stie romanul??? Daca ati vazut Allianz Arena poate ati vazut si miile de parcar si faptul ca in lumea occidentala se construiesc asemenea stadioane nu chiar in centrul unui oras!! Egal...suntem romani ...hai sa ne bucuram!
raspunde

parcarea

thumb down thumb up
luni, 18 aprilie 2011, 00:11
de mimi

PArcarea posibil sa se faca pe locul de joaca la copiilor. cine stie, o sa rasara un parking in mijlocul parcului. Stadionul asta, oricat de frumos este, trebuia construit intr-o locatie care permite usor accesul automobilelor. Adevaru e ca noi nu le putem avea pe toate. totusi, sa sim optimisti.
raspunde

stadion

thumb down thumb up
joi, 10 februarie 2011, 23:36
de lulu

e tare fain facut.sper sa se si joace la inalt nivel pe el.
raspunde

u cluj arena

thumb down thumb up
vineri, 11 februarie 2011, 16:15
de dany86

abia astept sa-mi fac abonament pe aceasta bijuterie. Hai "U"!
raspunde

cu masina in tribune

thumb down thumb up
vineri, 11 februarie 2011, 16:23
de hmmm

alianz arena e construit exact la iesirea din oras, normal ca au parcari daca e camp cat vezi cu ochii. apropo, nu trebuie sa-ti parchezi masina la poarta stadionului, daca ai putea ai urca cu ea in tribune. Poti sa o lasi linistit la parcarea primariei sau la parkingul din mihai viteazu. ambele sunt la o distanta de 1-2 km de stadion. Uefa cere ca stadionul sa dispuna de un anumit numar locuri de parcare pe o raza de 3 km in jurul stadionului.
raspunde

* Subiect:

thumb down thumb up
vineri, 11 februarie 2011, 17:01
de aale

aceeasi intrebare ...desi acum e tarziu. unde vom parca???
raspunde

* Subiect:

thumb down thumb up
vineri, 11 februarie 2011, 19:18
de "U"

@ clujean : Noroc ca exista jandarmii sa escorteze toti ratatii si distrusii care peste noapte au devenit franari! @ roman: Da inainte unde parcau? Daca esti microbist de vreo 3-4 ani nu stii cand stadionul gemea de lume! Si aici nu e Germania ca fiecare sa vina cu masina la meci! Ce in gruia unde sunt parcari? Aici vor fi 300 sub tribuna 0 , 1500 sub viitoare sala polivalenta, mai sunt vreo 8-900 sute la sala sporturilor, mai sunt 500 la primarie( nu sunt decat 800 m pana la stadion, nu ti se lasa testiculele), plus strazile adiacente, asa ca locuri de parcare sunt, infinit mai multe ca in gruia, si acolo s-au jucat meciuri de CL. Iar locul stadionului a fost mereu acolo de ce sa-l mute in afara orasului, asa au facut si la Torino iar acum Delle Alpi nu mai este, s-a renuntat la el din motive economice, JUve isi face stadion in oras si Torino joaca pe Olimpic! DAr hai sa fim noi mai destepti si sa ducem stadionul pe Valea Garbaului, unde nu avem utilitati(care ar mai costa cateva milioane de euro), iar accesul se face pe un drum cu 2 benzi, sau roata prin faget! Foarte tare! Iar pe locul vechiului stadion sa mai faca Arpix vreun mall! Pana si oficialul de la UEFA care a vizitat stadionul a spus ca are o pozitie extraordinara fiind foarte usor accesibil de oriunde din Cluj! De exemplu din Manastur , Grigorescu, centru si chiar Zorilor ajungi la stadion pe jos in 25-30 de minute! Si intr-adevar sa ne bucuram ca vom avea un asemena stadion!
raspunde

*

thumb down thumb up
marţi, 22 februarie 2011, 23:50
de Numai "U""

Bucurati-va ca sunteti contemporani, cu cei care au gandit si proiectat acest viitor simbol al orasului nostru. Acesti oameni merita toata aprecierea clujenilor. Haide ''U'' -esti simbolul unor inimi romanesti.
raspunde

intrebare

thumb down thumb up
marţi, 26 iulie 2011, 01:57
de baixnho

Se mai construieste si blocul ala legat de arena prevazut in proiectul initial?
raspunde

subiect

thumb down thumb up
miercuri, 19 decembrie 2012, 18:21
de radu

Vad ca toata lumea e inebunita dupa parcari,turnuri,al cui e etc?.......dar in fond ce se intimpla pe stadion?fotbal?.....de acord,dar as vrea ca cine foloseste acel bun comun sa plateasca si chiria aferenta si utilitatile.Asta ca sa nu mai vb ca vin unii cu mintea incetosata si cu spume la gura gen "U" care se cred stapini si considera ca ce "noroc" au unii ca este jandarmerie.Nu tin cu u nu tin cu cfr dar nu trebuie sa ne batem joc de banul public. Si mie mi-ar placea sa stau intr-o casa facuta ce cons judetean cu toate utilitatile si sa nu platesc nimic . Se pare ca nu se poate.Ca sa am baie apa ,curent tre sa platesc ,sa muncesc din greu cu toata familia. ASA E PESTE TOT IN LUME.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.