Cluj Arena, conceptul final FOTO

Cluj Arena, conceptul final  FOTO
ZIUA de CLUJ vă prezintă, cu cinci luni înainte de finalizarea lucrărilor, cum va arăta noul stadion al oraşului.
Constructorii stadionului se pregătesc să monteze scaunele în tribunele noului stadion al Clujului. Conform solicitării de oferte a consorţiului care realizează complexul sportiv, scaunele trebuie realizate după modelul celor de pe Allianz Arena (concepute de Herzog & DeMeuron, societate care a proiectat şi alte stadioane celebre). Arhitectul Şerban Ţigănaş, cel care a proiectat stadionul, a detaliat pentru ZIUA de CLUJ care au fost elementele care au stat la baza acestei construcţii, dar şi modul în care va arăta stadionul la finalul lucrărilor.

Cluj Arena, stadionul de 30.000 de locuri, urmează să fie inaugurat în această vară. Constructorii au trecut la licitaţiile pentru dotarea acestui obiectiv, fie că vorbim de scaune, băi, iluminat. “A existat o comisie, în mare parte formată din arhitecţi, care a decis asupra culorilor, asupra obiectelor sanitare, a corpurilor de iluminat, a scaunelor. Ofertele au venit, iar comisia a avut de unde alege. Acum urmează să fie achiziţionate şi montate scaunele. În ceea ce priveşte pe noi, Consiliul Judeţean (CJ), am cerut să fie respectat preţul. S-a decis să se aleagă scaune realizate sub licenţa Herzog & DeMeuron, asemeni celor de pe Allianz Arena. Şi e foarte bine, dacă reuşesc să se încadreze în preţ. O parte trebuie să aibă culoarea gri închis, o parte gri deschis”, a spus vicepreşedintele CJ, Radu Bica.

În privinţa învelitorii stadionului, s-a optat pentru un material special, de o culoare aparte. Despre aceste detalii a vorbit chiar arhitectul stadionului, Şerban Ţigănaş. “În limbajul constructorilor, culoarea aleasă pentru anvelopa exterioară este numită cameleon. Un alb sidefat cu irizaţii aurii, care va reflecta lumina soarelui şi culorile coronamentului copacilor în mii de nuanţe inedite. Ne-am imaginat apusurile de soare în lungul Someşului absorbite şi dispersate de această faţadă împletită din fâşii de tablă perforată”, a explicat arhitectul Ţigănaş. Acesta a adăugat că formele utilizate la întregul proiect au fost subordonate în permanenţă unui concept de fluiditate, de curbură. “Până şi designul scaunelor este subordonat acestor forme curbe şi de aceea am apelat la un produs desenat de Herzog & DeMeuron, arhitecţi elveţieni ultracunoscuţi care au proiectat cele mai interesante stadioane recente din lume”, a spus Ţigănaş.

Vezi cum arăta ieri șantierul stadionului
Preocuparea pentru alegerea scaunelor a fost centrată pe confortul spectatorilor şi pe calitatea imaginii pe care aceştia o vor avea, indiferent că stadionul va fi ocupat sau liber. “Tribunele cu cele 30.000 de scaune sunt ele însele o mare faţadă care trebuie să ofere o imagine atractivă. La ora actuală proiectul este în fazele de aplicare care necesită permanenta selecţie comparativă de materiale şi repere care se pun în operă. Încercăm să alegem cele mai adecvate materiale mai ales acolo unde publicul va veni în contact cu clădirea, atât în exterior, cât şi la interior. Dorim ca o vizită la stadion să fie pentru oricine o experienţă foarte plăcută, care să îl facă să revină, indiferent de scorul de pe tabelă, sau chiar mai mult, dorim ca stadionul să atragă multe alte activităţi decât competiţiile sportive, tocmai pentru că va fi un loc interesant, deosebit. Soluţia pe care am utilizat-o oferă posibilitatea de folosire extinsă. Stadionul nu va avea o incintă îngrădită, aşa cum exista înainte, cu acel gard cu porţi de intrare care ţinea tot publicul la o anumită distanţă de clădire”, a explicat Şerban Ţigănaş pentru ZIUA de CLUJ.

Arhitectul a ţinut să precizeze că stadionul va fi unul unicat, având în vedere că a fost dezvoltat special pentru locul în care se află amplasat. “Atât parcul, cât şi râul şi Dealul Cetăţuii au contribuit cu influenţe în modul în care a fost configurat stadionul. Totul este gândit pentru acest loc, pentru învecinarea cu terenul de joacă, cu curbura Someşului, vederea de pe podul Garibaldi şi relaţia cu viitoarea sală multifuncţională cu care va trebui să fie într-un dialog arhitectural coerent. Una din primele teme care ne-au preocupat a fost realizarea unei construcţii care are o interfaţă permanentă cu publicul în zilele cele mai multe din viaţa sa, în care nu este meci, spectacol de mare anvergură, deci o relaţie permanentă cu cei care se plimbă în zonă şi cărora să le stârnească interesul de a arunca o privire liberă înăuntru spre dreptunghiul verde magic al terenului şi spre inelul pistei de alergări. Această privire va fi posibilă datorită promenadei care va înconjura stadionul şi va fi oferită permanent publicului, care va putea privi nestingherit pe sub inelul de gradene superior în spaţiul stadionului”, a detaliat Şerban Ţigănaş.

Astfel, spectatorii, odată intraţi în spaţiile de sub gradenele stadionului, unde se vor afla zonele de circulaţie, dotările anexe şi spaţiile destinate pauzelor la competiţiile sportive, vor putea să vadă mereu, din orice unghi, la 360 de grade, “peisajul înconjurător prin elementele de faţadă realizate din tabla perforată foarte fin şi care se împletesc sau se voalează tocmai pentru a crea interferenţe luminoase şi efecte de perspectivă spectaculoase pe conturul exterior”.

Loading...
Comenteaza