Administraţie

Crematoriul uman din Cluj naşte discordii între Mitropolie şi Primărie VIDEO

Primul crematoriu uman din Transilvania, ce urmează să fie amenajat în cimitirul Mănăştur, tensionează relaţia dintre primărie şi Mitropolia Clujului. După ce consiliul local şi-a dat acordul pentru realizarea incineratorului, mitropolitul Andrei Andreicuţ le-a trimis aleşilor locali o scrisoare deschisă în care îi sfătuieşte să revină asupra deciziei. În replică, reprezentanţii municipalităţii spun că primăria respectă toate cultele religioase, dar în acelaşi timp respectă şi dorinţa celor care vor să fie incineraţi după moarte.

La ultima şedinţă de consiliu, aleşii locali au aprobat asocierea cu o societate ce urmează să amenajeze la Cluj primul crematoriu uman din Ardeal. Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, a trimis o scrisoare deschisă consilierilor localiîn care afirmă că incinerarea nu face parte din tradiţia bisericii. De asemenea, mitropolitul le-a reamintit preoţilor că le este interzis să oficieze slujbe de înmormântare pentru cei care urmează a fi incineraţi.

"Pedepse disciplinare, inclusiv deferirea preoţilor care oficiază astfel de servicii consistorţiilor eparhiale. Nu vrem nici să aruncăm anateme, nici să-i înfricoşăm pe toţi, vrem doar să tragem un semnal de alarmă şi să facem cunoscută poziţia bisericii faţă de acest rit funerar", a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov.

În replică, reprezentanţii primăriei spun că oamenii din Cluj sunt cei care vor alege ce se va întâmpla cu trupul lor după moarte.

"Administraţia clujeană respectă toate cultele din municipiu şi puncte de vedere ale tutror clujenilor. O investiţie privată ar permite alternativa pentru cei care doresc să li se ofere acest serviciu într-un oraş european", explică purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu.

Amenajarea crematoriului va costa firma aproape un milion de euro, iar primăria va pune la dispoziţie terenul. Vezi aici detalii

Vezi ce spun şi clujenii, în materialul video:

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Alex Dascălu

Publicitate

Comentarii

Risipa de bani

thumb down thumb up
vineri, 28 octombrie 2011, 20:07
de Laurentiu

1 milion de euro pentru ca niste senili sa fie arsi? in loc sa faceti niste gradinite. sa fim seriosi, pe dealurile din jurul clujului spre turda e loc sa inmormantezi milioane de oameni. Rusine Cluj !
raspunde

biserica nu prea se bucura de concurenta

thumb down thumb up
duminică, 30 octombrie 2011, 15:27
de pehash

un milion de euro... pai o inmormantare costa cateva mii de euro cel putin, deci cimitirele in care sunt ingropati in fiecare an cateva mii de oameni (aprox 4000 decedati anual in cluj) sunt o 'afacere' de cel putin 10 mil euro. normal ca bor si groparii nu vor fi de acord cu un crematoriu.
raspunde

Senil sau limitat

thumb down thumb up
sâmbătă, 29 octombrie 2011, 08:34
de Leone

Laurentiu afla ca nu toti oamenii sunt adepti ai crestinismului. Ca foarte multi au alte convingeri si nu doresc, la moartea lor, sa aiba parte de ceremonia inhumarii.Pur si simplu. Clujului nu are de ce sa-i fie rusine pentru ca in sfarsit s-a aprobat o initiativa care in oricare alta tara civilizata este un fapt obisnuit. Biserica ortodoxa de la noi se mai afla,din punct de vedere a practicilor religioase, in evul mediu. Mai lipseste doar aruncarea anatemei si arderea pe rug. In rest acesti asa zisi slujitori ai lui Hristos sunt niste iubitori de arginti. Iar tu un biet habotnic. Inchei spunandu-le reprezentantilor clujenilor: Bravo voua!
raspunde

Oi fi io in Ev mediu dar voi sunteti in PREISTORIE

thumb down thumb up
sâmbătă, 29 octombrie 2011, 12:23
de Adrian

Oi fi io in Ev mediu dar voi sunteti in PREISTORIE cu practica arderii!!! Puneti mana pe carte si cititi istorie nu mai aberati.
raspunde

Bai

thumb down thumb up
sâmbătă, 29 octombrie 2011, 09:35
de Dan

Bai, dar nu se mai poate face nimic in tara asta fara avizul Bisericii? Bagati-le niste spaga in manecile alea largi sin inchhideti-le gura la smecherii astia!
raspunde

Crematoriu

thumb down thumb up
sâmbătă, 29 octombrie 2011, 09:48
de Travis Bickle

Domnule Andrei Andreicuţ, inchizitia s-a terminat de mult, iar Clujul merita un crematoriu.
raspunde

Tu esti clujul? Anonimule

thumb down thumb up
sâmbătă, 29 octombrie 2011, 12:21
de Istivan

Cum adica Clujul merita un crematoriu? E absurd. Clujul e majoritatea nu cativa dereglati!
raspunde

Daca ei sunt dereglati, tu cu siguranta esti incuiat.

thumb down thumb up
duminică, 30 octombrie 2011, 17:09
de Andrei

Nu toti sunt ortodocsi, pe langa asta unii ne-am desteptat si am vazut cine sunt acesti asa zisi slujitori ai Domnului. Niste hoti si mincinosi (ca sa nu zici ceva mai urat)
raspunde

Argument tipic pentru maniaco-depresiv

thumb down thumb up
duminică, 30 octombrie 2011, 23:57
de Tastatura

Dovata comportamentui maniaco-depresiv. Ura fata de valori morale, persoane cu principii..
raspunde

Sa vorbim ca sa nu tacem

thumb down thumb up
sâmbătă, 29 octombrie 2011, 11:50
de MihaiH

Cam asta face si Biserica Ortodoxa (sunt unii pe-acolo care vor cu orice pret sa demonstreze ca nu au intrat in secolul XXI) si unii cititori (care nu inteleg ca primaria pune la dispozitie terenul -la fel cum a facut si cu alte culte- restul este investitie privata -si e treaba lordaca investesc 1000 sau 1 miliard). Si se pare ca cei care nu stu sa citeasca si sa inteleaga se impaca bine cu cei care se fac ca nu inteleg (BOR). Oricum, dezbaterile si discutiile astea sunt de anii 1900, nu de anii 2000. Poate reusim sa recuperam si decalajul asta, in curand.
raspunde

istoria clasei a III-a

thumb down thumb up
sâmbătă, 29 octombrie 2011, 14:31
de Szaul

discutiile astea sunt preistorie, cand se facea trecerea de la ardere la inmormantare. tu vrei iar preistorie? la ce iti folosesti creierul daca nu la intelegerea lucrurilor
raspunde

Pentru 10% majoritatea sa sufere?

thumb down thumb up
sâmbătă, 29 octombrie 2011, 12:19
de Aurel

De ce pentru 10% necrestini sa facem un crematoriu de 1 mil. Euro. Mai bine faceti gradinite. Sa fim seriosi lumea tot „clasic” se va inmormanta. Nu avem loc? Poate in centrul Clujului nu avem dar sunt o gramada de dealuri in jurul clujului. .............................................In plus va mirosi de numai. Cine a fost in Bucuresti in zona stie despre ce e vorba. ......................................Batranii din materialul video sunt niste COMUNISTI ordinari blocati in materialismul dialectic in care au trait. Mai sunt si cativa pocaiti si neoprotestanti unguri care ar vrea sa fie arsi. (.................................................................................) !!!!!In rest majoritatea nu ne dorim acest lucru. Acuzati biserica de faptul ca ar fi in EVUL MEDIU. Si atunci erau arsi in loc de inmormantare cei din clasele inferioare ale societatii. A face din asta un progres e probabil pentru cei care nu au cultura. RUSINE
raspunde

Astia cu BOR...

thumb down thumb up
sâmbătă, 29 octombrie 2011, 13:16
de Mihai

... iar se cred singura si cea mai buna religie de pe lume. Uneori am impresia ca sunt cam ca si nazistii lui Hitler...
raspunde

Nu se cred. SUNT

thumb down thumb up
sâmbătă, 29 octombrie 2011, 14:35
de Yalo

Ortodoxia este cea mai buna religie din lume. Imi pare rau pentru cei ramasi pe afara dar chiar asa este! Restul e cancan!
raspunde

ai dreptate

thumb down thumb up
sâmbătă, 29 octombrie 2011, 16:52
de robert

Mărit să fie Yalo, maestu iluminat al universului și biserica lui preferată: BOR. Restul e „cancan” pentru că este publicația lui preferată cu ajutorul căreia își lărgește marginile cunoașterii.
raspunde

Restul e cancan

thumb down thumb up
duminică, 30 octombrie 2011, 08:17
de Yalo

RESTUL, adica tot ce ramane in afara, adica tu si restul... n-ai inteles nimic, mergi la scoala...
raspunde

Crematoriul e privat

thumb down thumb up
sâmbătă, 29 octombrie 2011, 16:29
de eu_unul

Pentru cei ce deplang cheltuirea milionului pe crematoriu si nu pe gradinite: Baaaaa, care parte din "va costa firma aproape un milion de euro" nu o intelegeti? Fima da banii nu primaria.
raspunde

Pt.de Laurentiu

thumb down thumb up
duminică, 30 octombrie 2011, 16:30
de daniela

Ce-ar fi sa te duci tu pe dealuri aiurea,sau neamurile tale? Daca eu vreau sa fiu incinerata,nu este problema ta,este obraznic si incult.Pastreaza pe viitor asemenea ineptii pt tine.Scuteste-ne de atata prostie. Bravo Primaria, era cazul sa avem in Cluj si un crematoriu uman, lasati prostii sa vorbeasca, este o necesitate a unui oras european.
raspunde

Nu vreau sa miroasa in manastur

thumb down thumb up
duminică, 30 octombrie 2011, 21:10
de Daxim

Nu vreau sa miroasa in manastur cand vei arde
raspunde

unde se ascundeau modernistii!?

thumb down thumb up
duminică, 30 octombrie 2011, 16:45
de an-k

imi face mare "placere" sa remarc ca toata lumea crede ca religia lor reprezinta centrul universul...ei sunt singurii care se vor mantui iar restul mapamondului va muri in chinuri groaznice fara nicio speranta...daca vorbim aici de ortodocsi, care in lume nu-s chiar asa multi atunci e klar ca suntem un cult privilegiat daca doar noi detinem adevarul suprem (zic noi ca si eu sunt ortodoxa)...si doar noi ne vom mantui ptr ca ne ingropam nu-i asa? nu ne ardem ca-n preistorie :)) dincolo de amuzament ....pai daca misa e libera sa faca inele de absolut, noi liberi sa facem slujbe de alungat ghiavoli, dar si mai liberi sa ne omoram intre noi pupand moaste, ca sa apucam la sarmale pe la hramuri, sa-i lasam frate si pe altii sa aleaga sa aiba demnitatea de a plati sa fie arsi nu de a da spaga sa primeasca loc in cimitir.....treaba lor...de-aia exista drepturile omului...si de-aia o institutie care sa asigure ca toti "dezaxatii" isi pot exercita niste drepturi fundamentale...altfel noi astia inteleptii am face alte cateva holocausturi si i-am "normaliza" pe toti :) deci daca va mananca asta tare ca s-a dat o palma de pamant (NU BANI ca aia ii da altcineva, desi in conditii de economie normala nici aia n-ar fi fost deplasat) pentru a se construi un crematoriu sa stiti ca oameni care nu-si dau copiii la scoala tot din cauza religiei...si cred ca aia daca ar fi mai multi ar putea avea o parere despre de ce ar trebui sa dea primaria bani pe construirea de scoli si gradinite...sesizati cercul vicios, sau is prea subtila.....just in case cuvantul de ordine propovaduit duminica de duminica la biserica e TOLERANTA SI ACCEPTARE.
raspunde

Hai serios?

thumb down thumb up
duminică, 30 octombrie 2011, 20:37
de Dan

Marea parte a religiilor crestine ...SI NU DOAR ORTODOXIA...se dezic de practica incinerarii. (de ex. catolicismul ca sa nu intru in detalii).. asa ca lasat-o mai moale cu criticle absurde. Si daca toti ateii din Cluj vor alege sa fie incinerati + inca un grup din randul altor confesiuni ce (din motive personale, aiurea) vor alege incinerarea, tot e o investitie neporfitabila, ca sa nu zic total inutila. In vremuri ca astea cu un milion ai putea face mult mai multe. Si sa nu bagati comentarii ca vin altii din alte judete ca sa plece intr-o urna de la Cluj ca nu prea tine nici asta. Foarte bine ca Biserica ia atitudine. Cat despre ACUZATIILE din toate si spre toate directiile de pana acum, mai bine am lasa-o cu totii mai moale, sau mai bine, sa o lasam "moarta" pentru ca toti suntem la fel de pacatosi. Si chiar daca - si imi pare rau pt tine - te consideri/esti ateu si nu crezi idei precum pacat, judecata sufleteasca, etc, macar argumentul legii compensatiei universale (care vrand nevrand se face simtita de cele mai multe ori) sau macar "clasa" si mintea luminata pe care cica o ai - ca doar tu esti peste noi, majoritatea, ca si gandire si viziune - sa o arati printr -un comportament civlizat, nu prin aczuzatii si cuvinte sumare.
raspunde

crematoriu

thumb down thumb up
luni, 31 octombrie 2011, 00:40
de stelian

Citi fratilor articolul - milionul de euro il da o firma privata, dati-le voie sa faca ceea ce cred de cuviinta cu banii lor, daca n-or avea clienti, a lor va fi pierderea; iar daca or avea, inseamna ca celor ce au vrut sa fie arsi li s-a indeplinit acea ultima dorinta. Cine va vrea sa fie inmormantat n-o sa fie in nici un fel afectat de constructia crematoriului, dimpotriva, va mai slabi presiunea pe preturile locurilor de veci.
raspunde

crematoriu

thumb down thumb up
marţi, 1 noiembrie 2011, 20:52
de Eva

Sunt catolica ,dar ma ingrozeste gandul, ca dupa moarte sa ma bage in pamanat,,Multi gandesc ca mine si doresc sa existe un crematoriu,in Cluj,ca sa nu trebuiasca sa ducem mortul in Bucuresti (cu 1500 lei transportul numai.) In cimitirul din Manastur s-a facut o cladire acum vreo 20 de ani in acest scop dar nu s-a dat in folosinta din cauza ca era pre aproape de cartier.Dar sunt destule terenuri la marginea orasului unde s-ar putea construi. Nu incercati sa lamuriti pe nimeni cu ideile voastre incuiate ,lasati pe fiecare sa decida ce sa fie cu trupul lui dupa moarte.Nimeni nu va obliga sa va inhumeze cineva daca nu vreti, dar nici nu impuneti sa nu doreasca cineva acest lucru.!
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.