Cum se vinde în pieţele din Cluj: se cumpără din en-gros şi se vând cu certificat de producător

Cum se vinde în pieţele din Cluj: se cumpără din en-gros şi se vând cu certificat de producător
Producătorii agricoli care vând în pieţele administrate de Primăria Cluj-Napoca au fost controlaţi.


Inspectorii au constatat că în multe cazuri legumele şi fructele erau cumpărate de la en-gros şi vândute ca şi cum ar fi crescute în grădinile producătorilor. "Dorim să ne asigurăm, mai ales în această perioadă a trufandalelor, că ce cumpără clujenii sunt legume crescute în serele producătorilor. Am mers în Apahida şi Jucu, de unde se aprovizionează", a explicat primarul Sorin Apostu.

"Au fost şi înşelătorii", spune Apostu, care precizează că a verificat sursa legumelor vândute în pieţe "şi am avut bucuria să descoperim că sunt produse în Apahida şi Dezmir, dar şi că unii le cumpărau de la en-gros şi le vindeau ca şi cum ar fi producători".

Producătorii care vând în pieţe sunt obligaţi să afişeze dacă ceea ce vând sunt produse româneşti sau de import. Dacă nu afişează aceste informaţii, riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei.


De asemenea, preţul de vânzare trebuie să fie cel mult dublu faţă de standardul pieţei de gros din Dezmir. "În caz contrar, în afară de amenzi, primesc şi trei puncte de penalizare când nu respectă preţul maximal şi două puncte de penalizare dacă nu afişează originea. La cinci puncte de penaliazre nu au dreptul să mai comercializeze în pieţele Primăriei", spune Apostu.

 

În total angajaţii Primăriei au verificat 36 de producători. La 16 dintre aceştia au fost recoltate probecare au fost verificate pe teren, în Floreşti, Jucu, Bonţida şi Frata. Şapte dintre producătorii controlaţi comercializau produse pe care nu le cultivaseră, a precizat Apostu.

În Cluj există două tipuri de pieţe: cele private şi cele administrate de Primărie. Controalele continuă şi în zilele următoare.

Pentru a descuraja astfel de practici, Primăria va merge mai departe, şi va propune la următoare şedinţă a Consiliului local o modificare a HCL-ului privind regulamentul din pieţe, prin introducerea unor prevederi foarte drastice pentru cei care recidivează, şi cărora nu li se va mai permite să facă comerţ cu alimente în spaţiile adminsitrate de muncipalitate, mai arată primarul.

Loading...
Comenteaza