Administraţie

UPDATE Descinderi DNA la Primăria Cluj-Napoca. Reacţia primarului FOTO/ VIDEO

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins miercuri dimineaţa la Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Anchetatorii anticorupţie, însoţiţi de jandarmi, au făcut verificări la biroul Serviciului Tehnic din cadrul Direcţiei Tehnice, condusă de Virgil Poruțiu, fiind solicitate copii după documente şi contracte încheiate între municipalitate şi societatea ploieşteană Coral Impex, cea care se ocupă de deratizare şi dezinsecţie.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a precizat că procurorii DNA verifică toate documentele legate de această companie cu care municipalitatea clujeană are contract din 2006, prelungit printr-o hotărâre de Consiliu Local din 2010. 

"Procurorii au depus o cerere, înregistrată miercuri dimineaţă, prin care solicită să li se pună la dispoziţie copii după hotărâri de Consiliu Local, contracte de prestări servicii şi contracte de sponsorizare încheiate între municipalitate şi SC Coral Impex, furnizorul nostru de servicii de deratizare şi dezinsecţie din 2006", a declarat Buzatu. 

UPDATE: Reprezentanţii primăriei au dus în biroul în care se desfăşoară percheziţiile două copiatoare. 

Reacţia primarului Emil Boc

Primarul municipiului, Emil Boc, a afirmat că procurorii DNA au solicitat documente legate de contractul cu Coral Impex, având suspiciuni cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de funcţionari ai administraţiei publice locale, menţionând că nu a avut sesizări privind probleme cu acel contract.

El a declarat presei că în baza unei ordonanţe emise de Serviciul Teritorial Cluj al DNA au fost solicitate primăriei mai multe documente legate de contractul cu Coral Impex.

"E vorba de HCL din 2006, de o hotărâre de prelungire a contractului cu Coral Impex din 2010, de dosare care vizează plăţile dispuse, recepţia zilnică a lucrărilor, înscrisuri privind zonele care fac obiectul activităţilor de dezinsecţie şi deratizare şi contracte de sponsorizare încheiate între Coral şi Primărie. Se precizează în document că sunt suspiciuni cu privire la cercetarea unor posibile fapte de corupţie săvârşite de funcţionari ai administraţiei publice locale. Asta este ceea ce am primit, asta am dat mai departe", a spus Boc.

Întrebat dacă ştie să fi fost probleme cu acest contract, el a afirmat că documentul a fost încheiat în 2006 şi s-a prelungit în 2010, apreciind că prelungirea a fost "legală, prin Consiliul Local, cu toate procedurile aferente".

"Nu am avut niciun fel de sesizare de probleme pe parcursul anilor că acel contract ar fi avut vreo problemă. Nu ştiu la ce fel de suspiciuni se referă cei de la DNA, dar acestea există şi se cercetează", a precizat edilul. Surse judiciare au declarat că verificări au avut loc şi la sediul Coral Impex din Cluj-Napoca, din cartierul Gheorgheni.

Percheziţiile, derulate la nivel naţional

În acelaşi timp, surse din cadrul primăriei au specificat că anchetatorii anticorupţie desfăşoară percheziţii similare şi în alte oraşe, la instituţii care au încheiate contracte cu această firmă. 

"Din câte am înţeles verificările vizează contractele derulate de Coral Impex la nivel naţional, nu au legătură directă cu Primăria Cluj-Napoca, însă întrucât avem în derulare un contract cu ei anchetatorii au descins şi aici", a declarat sursa citată. 

De altfel, conform unui comunicat de presă remis de DNA, descinderile au loc în 32 de locaţii din şase judeţe. 

"În cursul zilei de 7 octombrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 32 de locații situate în județele Cluj, Alba, Sălaj, Sibiu, Mureş şi Prahova, din care 5 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice", se arată în documentul citat.

Contractul iniţial, prelungit pe vremea lui Apostu

Serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie a municipiului a fost concesionat de Primăria Cluj-Napoca societăţii Coral Impex în 2006, prin licitaţie, la o redevenţă de 5.000 de euro/an, pe o perioadă de cinci ani.

Contractul trebuia să expire în 2011, însă în timpul mandatului de primar al lui Sorin Apostu, condamnat între timp pentru corupție, a fost prelungit încă 7 ani şi 7 luni, din 12 iulie 2011 până în 12 februarie 2019. Drept motivaţie pentru hotărârea luată a stat faptul că operatorul ar fi făcut o serie de investiţii şi ar fi achiziţionat utilaje pentru a face faţă cerinţelor primăriei, dar nu a reuşit să le amortizeze pe parcursul celor patru ani de contract deja scurşi la momentul 2010.

Potrivit informaţiilor făcute publice de reprezentanţii municipalităţii, Coral Impex a încasat în nouă ani de contract peste 66 de milioane de lei, adică 15 milioane de euro,  jumătate din sumă fiind plătită în trei ani de contract prelungit.

Publicitate

Comentarii

Cine e ?

thumb down thumb up
miercuri, 7 octombrie 2015, 10:33
de Elena

De ce nu ati indicat numele "sursei citate?" Este conspirativ? nu are curajul raspunderii pentru "informatiile"date? Fiti mai obiectivi si practicati un journalism mai authentic! De mahalagisme e plin targul!
raspunde

Jurnalism

thumb down thumb up
miercuri, 7 octombrie 2015, 10:48
de Dragos

Dna Elena, jurnalismul de calitate inseamna si protejarea surselor. Dacă nu le menționezi identitatea, nu înseamnă că e "mahalagism", ci doar că le respecți dreptul de a nu fi afectați de faptul că deconspiră niște informații (deși nu fac nici o ilegalitate cu asta). Trebuie doar ca jurnalistul să se asigure că are surse de calitate, și ideal să verifice informatia din mai multe surse, independente.
raspunde

propunere

thumb down thumb up
joi, 8 octombrie 2015, 11:21
de clujean

Ar fi interesant de vazut lista cu angajatii si colaboratorii acestei firme...Evident, nu soferii...
raspunde

...

thumb down thumb up
miercuri, 7 octombrie 2015, 11:35
de gigi

oare ce politician/eni sunt in varful Coral Impex?
raspunde

of ce fericire

thumb down thumb up
miercuri, 7 octombrie 2015, 15:54
de paul pop

In fine se intampla, la ce sobolaneala , ce cloaca pestinentiala de nepotism si legaturi si numiri politice sunt in primarie, astept ziua in care incepe DNA sa studieze cum se obtin autorizatiile de construire, cum se face ca numai anumite firme obtin autorizatii , oamenii de afaceri se indreapta spre acelea care obtin, si nu este vorba de competenta in proiectare ci de relatiile pe care le au in primarie, toate contra cost............in rest sa traiasca domnul 10 %
raspunde

Pe la tov. Boc prin birou cand descind?

thumb down thumb up
miercuri, 7 octombrie 2015, 17:40
de clujean

Pe la tovarasul primar prin birou pe cand are in plan DNA-ul sa treaca?
raspunde

extindeti fratilor

thumb down thumb up
joi, 8 octombrie 2015, 16:21
de brutarie

Lasati gongaritul si sobolanitul, asta-i doar un fir de praf, vedeti contracte garse, jaf la drumul mare, asfaltari, spargeri, becuri scumpe, gunoiul orasului, etc. Dragi procurori, scapati-ne de mafia care blocheaza orasul de ani buni, care ne-a scumpit gunoiul, care ne-a distrus masinile, nervii, pantofii, bicicletele, plamanii nostrii inghit mizerie, Kiat, Diferit, Viarom, doar cateva capuse, mai sunt multe.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.