Administraţie

Drept la replică

Subscrisa societate comercială SOIL-TECH DRILLING S.R.L. (în continuare “SOIL TECH”), societate cu răspundere limitată înfiinţată potrivit dreptului românesc, înregistrată la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti sub nr. J40/9673/2006, Cod Unic de Înregistrare RO 18759969, cu sediul în Bucureşti, Bulevardul Dacia nr. 87, Sectorul 2, formulăm prin avocat, în temeiul Art.72 din Legea Presei nr.3/1974, prezentul DREPT LA REPLICĂ faţă de articolele publicate de dumneavoastră în cotidianul “ZIUA DE CLUJ”, respectiv articolul “Lacăt pe Akademie” publicat în ediţia din 05.01.2010, articolul “Comisie pentru Akademia Center” publicat în ediţia din 30.01.2010, articolul “Comisia CJ dezbate proiectul Akademia Center” publicat în ediţia din 09.02.2010, articolul “Akademia păsuită de Consiliul Judeţean” publicat în ediţia din 11.02.2010 şi articolul “Akademia Center, gata în 30 de luni. Sau deloc” publicat în ediţia din 13.02.2010.
Publicitate

în articolele publicate de cotidianul “ZIUA DE CLUJ” în perioada 05.01-13.02.2010 cu privire la proiectul “AKADEMIA CENTER” dezvoltat de S.C. NISCO INVEST S.R.L., s-au reţinut în mod eronat diferite elemente la adresa proiectului, dezvoltatorului şi subscrisei SOIL TECH la care am dori să răspundem punctual pentru o mai bună şi corectă informare a cititorilor dumneavoastră:

 

I. întârzierea finalizării proiectului AKADEMIA CENTER se datorează subscrisei SOIL TECH.

 

Subscrisa SOIL TECH am încheiat cu NISCO INVEST un contract de antrepriză pentru executarea lucrărilor de fundaţii la proiectul centrului comercial AKADEMIA CENTER. Contractul a fost acordat subscrisei în baza unei licitaţii.

Documentaţia licitaţiei conţinea şi un Studiu Geofizic care descria condiţiile subsolului în care trebuiau executate fundaţiile, condiţii determinante pentru subscrisa SOIL TECH în ceea ce priveşte asumarea termenului de execuţie şi a preţului lucrării.

 

în realitate, după primele excavări, a devenit evident pentru toţi participanţii la proiect că subsolul terenului avea o compoziţie complet diferită şi cu mult mai dificilă de ceea ce fusese prezentat în Studiul Geotehnic.

Astfel, părţile am prelungit de comun acord termenul de execuţie a lucrărilor de fundaţie, iar subscrisa SOIL TECH am suplimentat echipamentele de excavare aducând în şantier cele mai performante echipamente din Europa. Mai mult, subscrisa am suplimentat şi programul de lucru de la un schimb de 8 ore pe zi la două schimburi de 10 ore pe zi.

 

 

Banca finanţatoare – B.C.R., a monitorizat permanent stadiul lucrărilor printr-un consultant independent – NAI Property Partners, care a prezentat lunar rapoarte de activitate. în rapoartele consultantului independent al băncii finanţatoare se evidenţiază în mod expres următoarele : «întârzierile antreprenorului SOIL TECH sunt datorate din multiple cauze: în mod special datorită existenţei în sol a unor pietre de mărime considerabilă (între 60 şi 150 cm) dintr-o structură foarte dură; o a doua cauză principală a fost defectarea utilajelor de forare datorită acestor formaţiuni pietroase. SOIL TECH a adus un utilaj suplimentar pentru a face faţă unui ritm crescut de lucru, dar din păcate nu s-a reuşit o creştere notabilă a progresului lucrărilor acestora.»

 

II. Dezvoltatorul NISCO INVEST şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale în legătură cu proiectul AKADEMIA CENTER.

 

Cu toate eforturile subscrisei de a finaliza lucrările în noul termen agreat, dezvoltatorul NISCO INVEST a refuzat să achite facturile subscrisei încă din luna decembrie 2008.

 

în luna februarie 2009, reprezentanţii dezvoltatorului au recunoscut că banca B.C.R. a oprit pe o perioadă nedeterminată finanţarea proiectului din cauza crizei economice.

 

Subscrisa SOIL TECH am continuat să lucrăm în şantierul proiectului în baza promisiunilor dezvoltatorului că finanţarea va fi deblocată în termenul cel mai scurt şi că facturile noastre vor fi achitate.

în această situaţie, fără a ni se achita nici o factură emisă, subscrisa am suportat toate costurile construcţiei (costurile materialelor, echipamentelor şi forţei de muncă) până în luna mai 2009.

 

Menţionăm că toate facturile subscrisei au fost emise în baza Certificatelor de Plată aprobate de către consultantul ENGEXPOR şi acceptate la plată de către dezvoltatorul NISCO INVEST.

 

La momentul de faţă, potrivit raportului de expertiză tehnică judiciară administrată în Dosarul nr.11659/211/2009 aflat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, «VALOAREA TOTALĂ din Tabelul nr.19 anexat, de 1.822.069 EUR, reprezintă restul de achitat de către NISCO către SOIL.»

 

III. Lucrările de construire a fundaţiilor au fost oprite în aprilie 2009.

Lucrările de construire au fost oprite în luna mai 2009, când, fără preaviz şi contrar tuturor angajamentelor anterioare, dezvoltatorul NISCO INVEST a adresat subscrisei o notificare de reziliere a contractului de antrepriză folosind pretextul neîndeplinirii de către subscrisa a obligaţiilor contractuale. în plus, NISCO INVEST ne-a pus în vedere părăsirea şantierului proiectului în care subscrisa deţineam materiale şi echipamente cu o valoare de peste 5.000.000 EUR.

Faţă de această atitudine abuzivă şi ilegală, subscrisa am solicitat dezvoltatorului o serie de întâlniri pentru soluţionarea pe cale amiabilă a conflictului.

Indiferent de forma sub care am solicitat şi/sau ne-am prezentat la aceste întâlniri, reprezentanţii dezvoltatorului au refuzat sistematic să se întâlnească cu reprezentanţii noştri.

 

IV. Relaţia dintre NISCO INVEST şi subscrisa SOIL TECH s-a încheiat după mai multe litigii.

 

Relaţia dintre subscrisa societate şi dezvoltatorul NISCO INVEST nu s-a încheiat niciodată.

 

Contractul de antrepriză pentru executarea lucrărilor de fundaţie ale proiectului AKADEMIA CENTER a fost încheiat în forma FIDIC. Potrivit FIDIC, relaţia între beneficiar şi antreprenor nu se poate încheia decât prin acordul părţilor sau printr-o hotărâre judecătorească.

 

La momentul de faţă, relaţia contractuală între părţi continuă să existe, subscrisa fiind deţinătoarea legală a amplasamentului pe care se dezvoltă proiectul, iar NISCO INVEST datorând subscrisei SOIL TECH valoarea facturilor neachitate, la care se adaugă penalităţile de întârziere, costurile suplimentare şi alte prejudicii.

 

V. Amendarea contractului de concesiune dintre NISCO INVEST şi Consiliul Judeţean CLUJ.

 

Subscrisa societate salutăm intenţia Consiliului Judeţean CLUJ de a prelungi termenul de finalizare a proiectului AKADEMIA CENTER prin amendarea contractului de concesiune.

 

Considerăm totuşi că acest demers se poate demara numai după soluţionarea situaţiei existente între NISCO INVEST şi subscrisa societate.

 

Opinăm cu bună-credinţă că Proiectul AKADEMIA CENTER este benefic pentru comunitatea locală a oraşului Cluj-Napoca şi a Judeţului Cluj.

 

însă, finalizarea unui asemenea proiect fără achitarea datoriilor restante către subscrisa societate ar reprezenta o pată nemeritată pe obrazul unei comunităţi care s-a remarcat şi a devenit celebră prin onestitate, seriozitate şi îndeplinirea angajamentelor asumate.

 

Subscrisa societate prin reprezentanţii noştri vă stăm la dispoziţie pentru orice informaţie suplimentară în legătură cu desfăşurarea până la acest moment a dezvoltării proiectului AKADEMIA CENTER.

 

Cu aleasă consideraţie,

Pentru SOIL-TECH DRILLING S.R.L.

S.C.P.A. SAVU-CRISTESCU ŞI ASOCIAŢII

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.