Administraţie

În stradă şi la tribunal împotriva “superblocurilor” din Bună Ziua

A doua săptămână de proteste a Asociaţiei, în curs de înregistrare, pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului.

Oamenii au ieşit din nou pe stradă, sâmbătă, ca să-şi exprime nemulţumirea faţă de decizia administraţiei locale de a autoriza superblocurile de pe strada Măceşului, uzând de cea mai criticată prevedere a Planului Urbanistic General din 1999, centrele de cartier, prevedere care a adus doar haos în urbanismul clujean. Forţa civică este susţinută şi prin acţiuni în instanţă, informează Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului (APUS Măceşului).

"Aşa cum era de aşteptat, cetăţenii de pe strada Măceşului nu renunţă la proteste împotriva superblocurilor dintre case. Sâmbătă, un grup de cetăţeni ne-am adunat deja pentru a doua sâmbătă să protestăm împotriva deciziei administraţiei locale de a autoriza construirea unui aşa-numit centru de cartier, format din blocuri cu 6 şi 10 etaje, pe strada Măceşului. Acţiunea cetăţenilor nu se limitează numai la proteste săptămânale, avocaţii angajaţi să ne apere drepturile au depus deja acţiuni în instantă", a informat Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului. Acum două săptămâni, imediat după ce oamenii au pus bazele structurii asociative care să militeze împotriva urbanismului deşănţat practicat, în opinia lor, de administraţia locală clujeană, cetăţenii au organizat o simulare de trafic şi au parcat maşini în zona viitoarelor blocuri pentru a demonstra primăriei că a greşit când a permis construirea în zonă a mai mult de trei etaje. Încă de la finalul anului trecut, riveranii de pe Măceşului au cerut primăriei să revoce autorizaţiile date dezvoltatorului (Synesis Development) pentru proiectul blocurilor cu 5-10 etaje de pe terenul de 1,3 hectare cu intrare de pe Măceşului nr.
Direcţia de urbanism din cadrul instituiei a informat aleşii locali că proiectul superblocurilor de pe Măceşului este legal şi că, mai mult, dezvoltatorul va face şi o grădiniţă pe care o va ceda primăriei. Comisia de urbanism a consilierilor, prin preşedintele acesteia, consilierul Adrian Popa, a meţionat pentru ZIUA de CLUJ că proiectul de pe Măceşului comportă nişte lacune, dar că, devreme ce autorizaţiile emise de primărie au intrat deja în circuitul civil, este tardivă anularea lor. El a recomandat cetăţenilor nemulţumiţi să meargă în instanţă, mai ales că există suspiciuni că o partea a terenului pe care se doreşte construirea blocurilor este încadrat ca zonă verde.

Conform hotărârii Consiliului Local nr. 458 din 2008, pe str. Măceşului s-au avizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) şi un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru un ansamblu mixt de locuinţe şi dotări, de la demisol, parter şi trei etaje la subsol, demisol, parter şi 10 etaje. Mai precis, a fost modificată Unitatea Teritorială de Referinţă a zonei de la maxim trei etaje şi spaţii verzi în L6c - zonă de locuinţe şi dotări, servicii cu regim de înălţime variabil, de la trei la 10 etaje. Accesul este reglementat din str. Măceşului, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) este maxim 30% şi Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) este maxim 2, pe terenul de 1,3 ha pe care e situat ansamblul. Prin PUD se propune amplasarea clădirilor cu patru-cinci etaje înspre str. Măceşului, cele cu trei etaje perimetral-sud, iar cele cu şapte-zece etaje în partea centrală şi de nord, spre pârâu.

În partea centrală a ansamblului se rezervă amplasamente pentru grădiniţă, comerţ, servicii şi o zonă plantată pentru parc-agrement-sport. Grădiniţa va avea 400 mp şi trebuie cedată primăriei. Ansamblul urmează să aibă 290 de apartamente. Circulaţia se rezolvă cu două benzi carosabile şi trotuare. Dezvoltarea infrastructurii e prioritară, adică investitorul este obligat ca mai întâi să traseze drumurile, să prelungească reţelele edilitare cu elementele specific: post transformator, staţie reglare gaze, staţie pompare, rezervor de apă. Petnru aceastră etapă, de altfel, s-au eliberat şi autorizaţiile de construire în toamna anului trecut - bloc A, B cu şase nivele, drum de acces şi reţele.

Dezvoltatorul ansamblului de pe Măceşului, Synesis Development, reprezentată de Beniamin David spune că a obţinut două autorizaţii de la primărie, în octombrie şi noiembrie 2013, conform PUZ aprobat în 2008 şi că respectă distanţele faţă de vecinătăţi, iar parcările sunt rezolvate în incinta ansamblului. Potrivit acestuia, în 21-22 noiembrie s-a predat amplasamentul constructorilor pentru a începe lucrările, având în vedere că acestea au fost autorizate. Proiectanţii de la Scripcariu Birou Arhitectură au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că actualii dezvoltatori care au cumpărat terenul vor construi mai puţin decât prevederile PUZ din 2008.

Prefectura luptă împotriva "Centrul de cartier" din Gruia

Direcţia de Urbanism a primăriei aduce argmente din Planul Urbanistic General din 1999 aflat încă în vigoare la Cluj, deşi şi-a încetat durata de viaţă, potrivit căruia în zona viitorului ansamlu de pe Măceşului mai sunt autorizate proiecte de blocuri, pe principiul centrelor de cartier, lacuna din PUG 1999 care a adus doar haos urbanistic în oraş, aglomerări şi blocuri între case. Un astfel de proiect, autorizat tot uzându-se de lacuna-centre de carier din actualul PUG, a fost atacat în instanţă de Prefectura Cluj. Este vorba despre blocului între case de pe strada Romulus Vuia, ansamblu proiectat de arhitectul Mircea Dinculescu şi impus printr-o decizie a instanţei, în prezent în şantier. Proprietarii din Gruia s-au plâns de la începutul anului 2013 că şantierul autorizat, în opinia lor, abuziv, de Primăria Cluj-Napoca la nr. 8-10 pe strada Romulus Vuia le crează neplăceri (probleme cu zgomotul, canalizarea şi numărul de etaje), ba mai mult, că acesta se execută după bunul plac al constructorilor, fără să respecte proiectul, iar clădirea deja executată a ajuns să aibă şapte etaje, nu patru, cât au fost autorizate. Primăria a eliberat, după cum a menţionat Prefectura, o autorizaţie cu un etaj în plus faţă de proiectul iniţial, iar Inspecţia de Stat în Construcţii a permis ca blocul să se înalţe după bunul plac al constructorilor. Subprefectul Mihnea Iuoraş a declarat pentru ZIUA de CLUJ că deocamdată nu s-a fixat primul termen de judecată în procesul intentat de Prefectură deoarece mai durează instrumentarea acţiunii având în vedere că s-a schimbat beneficiarul proiectului şi a mai apărut o societate împotriva căreia trebuie formulată acţiunea. "Acţiunea este înregistrată. Mai avem de parcurs procedurile, după care vom intra pe fond. Sperăm să reuşim să-i ajutăm pe riverai pentru c acolo într-adevăr este un caz grav", a spus Iuoraş.

Centru de cartier "marca Tişe" în Sopor. Cu aviz de la naşul Boc

Un nou proiect autorizat recet pe Romul Ladea nr. 27, tot pe principiul centrelor de cartier, care prevede trei blocuri cu cinci etaje plus unul retras, lângă blocuri cu două etaje şi unul retaras, pe o latură, şi cetrul de echitaţie - parter şi etaj, pe altă latură a strârnit nemulţumirea riveranilor. Beneficiarul, senatorul Alin Tişe, are avizate documentaţiile urbanistice încă din 2007, tot în timpul mandatului naşului său, primarul Emil Boc. La acea vreme, actualul director de la Administraţia Bazinală Someş-Tisa, Dan Canta (PSD) acuza că el a primit autorizaţie de la primărie pentru un proiect rezidenţial cu blocuri de trei etaje, la nr. 23, tot pe Romul Ladea, în timp ce Tişe (pe atunci fost prefect şi director la clubul Univestitatea Cluj) primeşte undă verde la şase ataje. Având în vedere situaţia, despre proiectul lui Tişe nu s-a mai auzit nimic, mai ales că acesta a fost ales preşedinte al Consiliul Judeţean Cluj pe care l-a prezidat până în vara lui 2012, iar primăria Clujului era condusă de fostul primar Sorin Apostu cu care Tişe era în conflict intern în PDL. Anul trecut, însă, primarul Emil Boc a semnat pentru autorizarea proiectului contestat de pe Romul Ladea nr. 27, al finului său. Iar în decembrie, s-a făcut şi o reautorizare, având în vedere schimbarea beneficiarului - Tişe şi asociaţii. Pe terenul de pe Romul Ladea se pregăteşte deja şantierul noilor superblocuri care se vor construi lângă bloculeţe - o macara a fost deja instalată pe teren. Riveranii din blocurile cu două etaje şi unul retras de la nr. 25 sunt decişi să lupte împotriva urbanismului deşănţat promovat de primăria lui Boc. "Să renunţe la etaje şi să construiască decent. Ce centru de cartir să faci pe o parcelă cu front îngust la stradă pe care o încarci cu mamuţi, fără să ai rezolvat acccesul", au atras atenţia riveranii.

 

Publicitate

Comentarii

oras parasit

thumb down thumb up
luni, 10 februarie 2014, 21:32
de adi

oras parasit de inteligenta. pacat Buna ziua, Europa, Borhanci putea fi niste extensii frumoase ale orasului. locuri unde sa locuiesti cu placare, din pacate arata mult mai rau deca hulitele cutii de chibrite a lu ceausescu. ne miram ca nu un ap vechi din 66 in gheorgheni costa mai mult decat unu din 2010 din borhaci. si nu se poate invoca prea mult locatia, sunt la distanta de 1km unul de celalalt. dar din pacate ultimii metri sunt fatali. si nimeni din primarie nu e demis, nu e arestat , nu isi asuma responsabilitatea. de ce ar faceo. sau cine? toti de acolo ai beneficiat la randul lor de sistem. ori o spaga ori pur si simplu sau facut "dezvoltatori"imobiliari prin interpusi. o mana spala pe alta
raspunde

ralitatea

thumb down thumb up
marţi, 11 februarie 2014, 10:15
de trecator

daca faceti o poza cu 50m. mai sus,o sa vedeti ca sint numai blocuri
raspunde

Nu induce lumea in eroare!

thumb down thumb up
marţi, 11 februarie 2014, 11:17
de Ela

Pe Macesului sunt ceva bloculete vreo 2-3 cu inaltime (p+2) si nu P+5/P +10 cat fac dezvoltatorii astia. nu mai induce lumea in eroare... desi de fapt ar trebui sa vina lumea sa vada ca este o zona de case, iar bloculetele pe care le mentionezi sunt exceptia (nu regula in zona)!
raspunde

ptr trecator

thumb down thumb up
marţi, 11 februarie 2014, 14:30
de Dinu

apoi se vede ca ai trecut pe macesului .. ca gisca prin apa... Acele blocuri pe care le invoci sint doua.. construite sub forma de duplex apoi recompartimentat la 12 apartamente. Constructia lor a fost posibila tot in mandatul actualului .. mare specialist in urbanism si smenuri, iar proprietarii au uzat la maxim de pilele din primarie. ca dovada ca nici alcelea nu-si aveau locul .. este numarul mare de masini care stau parcate.. si lipsa totala de spatiu verde. da ce sa facem.. cu asa primar.. ciuma urbanismului.. era culmea sa scapam.
raspunde

Toti ar trebui sa reactionam!

thumb down thumb up
marţi, 11 februarie 2014, 11:54
de Alin

e bine ca oamenii se decid sa reactioneze la abuzuri! asa ar trebui sa facem cu totii - sa reactionam (prin instante, iesit in strada) si impotriva coruptiei si a altor abuzuri- caci de la cap se impute pestele. Ar trebui sa iesim in strada si pentru independenta justitiei -nu conteaza cine e la putere- cata vreme cad capete din toate partidele URA!!! semn de normalitate! Ar trebui fiecare sa ne implicam mai mult in comunitate (nu suntem in comunism sa ascultam orbi si sa ne supunem la ce zic alesii) - Doar noi i-am ales!! Ar trebui sa reactionam impotriva coruptiei! si jos cu mani****rea (Vezi Antenele!)
raspunde

Sa reactionam toti

thumb down thumb up
marţi, 11 februarie 2014, 13:00
de coco

Ar trebui sa sprijinim cat mai multi acest demers al celor de pe Macesului.Toti am putea sacrifica o ora sambata la ora 11 si sa ne alaturam protestatarilor pentru ca maine putem fi noi cei afectati.Este abuz clar ce se petrece acolo,si faptul ca autoritatile nu intervin desi recunosc in presa si pe la colturi ca nu e tocmai ok proiectul , demonstreaza faptul ca cineva din primarie este manjit.
raspunde

informati pe site

thumb down thumb up
marţi, 11 februarie 2014, 15:38
de stradamacesului.ro

Incepand de azi asociatia de pe strada Macesului are un site propriu www.stradamacesului.ro unde se va pune la dispozitia publicului dar si a presei informatii diverse despre activitatea asociatiei,demersuri realizate,planuri de viitor,informatii despre membrii,modalitati de inscriere,etc.
raspunde

Sa luptam cu debandada urbanistica din Cluj

thumb down thumb up
marţi, 11 februarie 2014, 16:02
de Locuitor

Ce se intampla pe strada Macesului este o mizerie si o rusine pentru acest oras, iar celor ce au fost si sunt partasi ar trebuie sa le fie rusine, inclusiv domnului Boc. Fosta si actuala conducere a acestui municipiu continua, in cardasie cu o serie de arhitecti, proiectanti si asa zisi dezvoltatori, sa distruga acest oras de dragul banilor, intereselor de partid si de gasca etc. (Oare poate verifica cineva daca cei implicati in construirea acestor blocuri au fost sponsori in campaniile electorale trecute ale pardidelor ce conduc acest oras, SRI DNA trezirea, ca si voi si copii vostri locuiti in acest oras). Cum este posibil ca intr-o zona de case si pe o strada cu o latime de doar 6 m si pe o suprafata asa de mica se se aprobe blocuri de P+5 si P+10 etaje. Oricat ar incerca proiectanţii de la Scripcariu Birou Arhitectură si domnul David Beniamin ajuns mare dezvoltator imobiliar alaturi de fratii sai si alte rubedenii cu care este asociat la aceasta afacere. Oare nu-si pune problema nimeni din cei care ar trebui sa vegheze la corectitudine si legalitate ca e ceva putred la mijloc si ca este absolut de neimaginat cum s-a reusit sa se permita asa ceva. Zona Becas era una cu potential de dezvoltare a unui cartier de case (de altfel in zona sunt doar constructii de maxim P+2) asa cum e in mai toate orasele civilizate din Europa, dar Clujul nu se vrea civilizat. Vor fi 290 de apartamente pe o suprafata de 1,3 ha, deci vor fi cam 725 locuitori (numarul total al locuitorilor de pe strazile Macesului, Mihai Romanul dar si a celor adiacente se ridica astazi la acest numar). Ficare familie va avea cel putin cate o masina, deci 290 de masini. Daca ne candim ca multe familii au cate 2 masini numarul creste. Sa zicem ca vor fi 435 de masini. Unde vor fi parcate ? Daca vedeti terenul veti constata ca nu este unde. De la partea din fata a primului bloc (are deja 4 nivele ridicate) pana la limita nordica a suprafetei pe care se construieste sunt cam 12 m din care scadem drumul de acces, iar intre primul si cel de-al doilea bloc la care s-au ridicat deja primele doua nivele sunt cam 5 m, unde ar trebui sa fie spatiu verde, deci unde incap masinile locatarilor din primul bloc care e de P+5? De fapt ce este parter, potrivit proiectului, e demisol deci avem P+6!, dar mai este si un etaj retras, deci P+7 asta este inaltimea reala a primului bloc. Cele prevazute cu P+10 vor fi in realitate blocuri cu 12 nivele. Dezvoltatorii spun ca ei au 1600 metri patrati de strada. O masina ocupa in medie cam 8 metri patrati. Deci pe suprafata drumului de 1600 m. patrati incap 200 de masini, asta in conditiile in care sunt parcate una langa alta si nu se mai poate circula. Sa zicem ca pentru celelate 235 vor fi locuri de parcare, dar eu sincer ma cam indoiesc profund de existenta unui numar de atatea parcari a caror suprafata ar trebui sa fie de minim 1900 metri patrati in conditiile in care masinile parcate in ea ar arata ca si chibritele in cutie. Spatiu verde! Ce este acesta....e pentru fraieriI, naivi, creduli si cu bun simt care si-au cumparat terenuri sa-si faca case. Pentru marii dezvoltatori imobiliari ai Clujului nu e nevoie de spatiu verde. Mergeti va vedeti si sa va convingeti cat spatiu verde au amenajate blocurile de dupa 2004 incoace (ex. Campului, Buna Ziua, Europa sau chiar in com. Floresti). Drumuri cu latime de 7 metru sunt tot pentru prosti, pentru cei deveniti peste noapte dezvoltatori nu e nevoie. Nu mai amintesc aici problema legata de colmatarea unui brat a paraului si de escavarea pamantului din buza dealului pana la gardurile vecinilor. Gradinita .... posibil?! Indivizii acestia chiar ne cred naivi, iar cei de la urbanism chiar sunt niste ”............” bazati (au mare curaj si se cred intangibili, dar eu le sugerez sa se uite atent la evolutia recenta din societatea romaneasca. Nu va mai dura mult cand in orasele din Romania vor izbucni proteste indreptate importiva celora ce ne conduc, precum cele de la Kiev). Este ok sa fie in cartierul Buna Ziua gradinita, dar au bagat-o in proiect ca pe o ciocoata ca sa dea bine, cu asta inchid gura, mai ales ca in imensul cartier Buna Ziua nu este nici o gradinita. De ce pana acum nu este nici o gradinita? De ce pentru cartierul Buna Ziua trebuie facuta o gradinita in Becas? Becas nu este Buna Ziua. Gradinita trebuie facuta in zona celor peste 100 de blocuri situate pe dreapta si pe stanga strazii Buna Ziua unde sunt sute de copii. Oare nu s-a gandit nimeni ca strada are doar 6 metri latimea si ca daca parchezi masini pe ambele laturi ale carosabilului, asa cum se intampla in tot orasul, nu mai ai cum sa treci cu masia. Trotuarele au 1 -1,20 m, in unele locuri si mai putin(chiar si 0,50 m). Oare cum va arata strada si traficul cand inainte de ora 8 mai vin inca 100 de parinti cu masina sa-si aduca copii la gradinita. Si acum stai uneori minute bune ca sa poti iesi de pe str. Macesului pe Buna Ziua. Unde vor parca acei parinti masinile, cat va lua locuitorilor de pe Maciesului sa parcurga cele cateva sute de metri ca sa ajunga pe strada Buna Ziua. Va fi un blocaj continuu. Un exemplu buna (pentru curiosi si cei de la primarie ii rog sa vina la fata locului) este blocajul ce se creeaza ca urmare a parcarii de catre enoriasi a masinilor sambata si duminica in zona bisericii. Cu ce au gresit oamenii din zona str. Macesului cheltuid averi si sacrificandu-se pe ei si familiile lor sa se mute intr-o zona linistita unde nu vor avea parte de aglomeratie, liniste, aer curat si spatiu verde? Se pare ca domnilor de la primarie care stau in spatele acestor aprobari nu le pasa. Ca domnul primar 50/50, fosta mana dreapta a domnului Boc in mandatul 2004-2008, a gestionat indirect dezvoltarea urbanistica a orasului in acea perioada intereseaza pe cineva. Oare nu se apuca nimeni sa verifice daca exista o legatura intre anumiti factori de decizie din primarie si dezvoltatori, si evident a firmelor lor? Dincolo de toate acestea ce vor face oamenii din zona cand vor constata ca locuiesc in Buna Ziua II? Viziunea urbanistica a fostilor si actualilor edili se vede bine atat in cartierul Buna Ziua cat si in alte zone ale Clujului precum Campului, Borhanci, Europa etc. Clujeni treziurea! Ce vor face cei care au case la 5 metri de aceste blocuri si care nu au si nu vor mai avea liniste niciodata. Dar cum s-a exprimat un un oficial intr-o discutie auzita de un vecin, astea cu casele lor vor disparea. Pai ce conteaza oamenii, ce conteaza drepturile si conditiile decente de viata, ca doar constructorilor li se pare normal sa lucreze de la ora 6 la 22, inclusv sambata pana la pranz facand un zgomot insuportabil. Ce conteaza ca basculele si cifele lasa noroi pe strada, ce conteaa ca spala cifele in strada. Ce conteaza ca cifele urca pe strada Macesului si intorc pe terenuri proprietate privata iar noroiul dus pe toata strada. Un fapt interesant de relatat este ca peste drum de locul unde se construiesc blocurile s-a ridicat un duplex cochet de P+2. Intamplarea face ca cine l-a construit a primit si el aprobare in 2008, odata cu domnnul David Beniamin (dezvoltatorul), doar ca celui ce a construit duplexul i s-a spus ca nu poate constru in zona decat maxim P+2 iar astazi omul nu-si mai poate vinde acea casa. Evident toti potentialii cumparatorii spun .... blocuri.... nu ne mai intereseaza. Vrem sa stim si cum s-a aprobat acel PUZ cu atatea blocuri imense pe o strada care pana in septembrie 2013 nu era asfaltata fiind plina de gropi si baltoace de te impotmoleai cu masina. Ma intreb cu ce au gresit cei care si-au construit cu ani buni in urma case iar acum vor avea la 4 metri de proprietatile lor blocuti cu 7 si 12 nivele si ca nu vor mai avea niciodata liniste si intimitate pe propria lor proprietate. Cu ce au gresit cei care si-au cumparat terenuri sa-si faca case stind de la primarie ca in zona nu se permite sa se construiasca cladiri mai mari decat P+2?. De ceva timp oamenii verifica acest aspect la primarie ca sa nu se trezeasca cu blocuri langa. De ce nu au fost intrebati si anuntati locuitorii din zona de intentiile dezvoltatorului inainte de aprobarea din 2008. Oare edilul cu functionarii primarii nu trebuie sa vegheze la calitatea vietii si drepturile cetatenilor din acest oras. Sa inteleg ca doar cei cu bani au drepturi? Oare chiar daca ai bani poti face orice, oriunde si oricand in Romania. Daca e asa atunci ar trebui sa fim exclusi din Uniunea Europeana. Cum a fost posibil sa se aprobe un PUZ cu asa constructii prevazute langa case. Cum e posibil sa aprobi asa ceva cand stii ca infrastructura nu va face fata si ca a fost gandita pentru un cartier de case cu un anumit grad de inaltime. Evident ca toate lucrarile ulterioare de refacere vor fi facute din bani publici, deci ai nosti a locuitorilor acestui oras, de firme agreate si protejate, evident. Canalizarea nu fa functiona, presiunea apei fa fi mica, curentul electric cu fluctuatii si cu tensiunea scazuta chiar si astazi va fi o povara, desi dezvoltatorii sustin sus si tare ca vor achizitiona un transformator de 100.000 de euro! Oare merita crezuti in conditiile in care ani de zile au afirmat sus si tare catre vecinii din jur ca ei vor construi doar 7 case pe acest teren. Dar se pare ca unora le place sa-si cladeasca fericirea si bunastarea materiala pe nefericirea celora din zona, aici ma refer nu numai la dezvoltator, arhitecti ci in primul rand la cei de la mareata primarie a Clujului. Se pare ca unii nu au invatat din necazurile pe care le-au avut si continua sa procedeze neomeneste. Oare nu se gandesc ca exista o legatura intre ce faci si ce ti se intampla in viata. In rest sa ne auzim numai de bine, Iar celora ce conduc destinele acestui oras si sunt partasi la acest masacru, cat si celora care au facut posibil acest lucru, le urez sa aiba parte, alaturi de dezvoltatori, de mult noroc și nopti cu somn linistit. P. S. Dezvoltatorului ii sugerez sa nu mai umble pe la oameni sa-i convinga sa renunte la masurile luate. De asemenea il rugam sa nu mai afirme ca ce treaba cu aceste blocuri au cei ce stau ceva mai departe de ele. Va spun eu din partea tuturor, ne afecteaza viata, calitatea ei dar si linistea si viitorul nostru domnule David Beniamin si stimati conducatori ai Clujului!
raspunde

Rusine Clujului

thumb down thumb up
marţi, 11 februarie 2014, 16:25
de cetatean

Oare nu se sesizeaza nimeni de la DNA si alte institutii abilitate in cee ce priveste aceste orcarii urbanistice?
raspunde

Pacat de acest oras

thumb down thumb up
marţi, 11 februarie 2014, 17:49
de octa

Cand vezi ce se intampla in acest oras din punct de vedre al dezvoltarii urbanistice ai impresia ca te afli in vestul salbatic. Daca te trezesti la realitate si vezi ca te afli in capitala Transilvaniei si ca esti in 2014 iti vine sa ii ei la pumni pe cei ce conduc destinele acestei urbe. Oare cat va mai continua aceasta mascarada urbanistica. Oare cand se va constientiza ca asta va afecta orasul mult timp de acum incolo orasul si locuitorii sai. Ce s-a construit e foarte greu sa mai demolezi iar sa refaci din punct de vedere estetic orasul este ractic imposibil. Ar trebui ca cei alesi sa-si bage mintile in cap iar institutile abilitate sa inceapa cercetarile in ceea ce priveste aceste ilegalitati, unele dintre ele chiar fapte de coruprie. Ar trebui ca cei de pe strada Macesului sa fie sprijiniti de locuitorii celorlate cartiere ale Clujului.Daca nu luam atitudine ferma ne vom trezi ca locuim intr-un oras distrus din punct d vedere al aspectului urbanistic dar si al calitatii vietii.
raspunde

Sunt blocuri pe str !!!

thumb down thumb up
marţi, 11 februarie 2014, 19:01
de dragos

La inceputul strazii sunt 4 blocuri construite P+2E+M, in plus mai este o parcela libera unde o sa fie amenajate 3 blocuri. Este proiectul lui Carmel pe str Macesului cu blocuri de 25 de etaje, plus mai sus pe str inca 2 blocuri finalizate, plus pe Mihai Romanul sunt cateva PUZ-uri cu cateva sute de apartamente ( de la P+4E la P+6E)....asa ca figura cu zona de case nu tine!!!
raspunde

Sunt blocuri ca sunt ....... in primarie.....

thumb down thumb up
miercuri, 12 februarie 2014, 10:50
de Locuitor

Draga Dragos, este adevarat ca la intrarea pe strada Macesului sunt cateva blocuri, dar sunt chiar la intrare (sunt 4), iar restul strazii Macesului care are o lungime de 1200m are doar constructii de maxim P+2.. Dar sa nu uitam ca si blocurile de la intrare au fost ridicate, unele mai demlt (7-8 ani inurma, cele doua care sunt P+4) iar altele mai recent (P+2 in 2012-2013). Cele doua mai recente construite sub forma de duplexuri si apoi recomratimentate in 12 apartamente. sunt P+2 si nu blocuri cu 7 respectiv 12 nivele, evident ca nici acestea nu au spatiu verde, dar macar au parcare, inclusiv la demisolul lor. Si incca ceva aceste blocuri micute si cochete au impreuna 24 de apartamente. Cu alte cuvinte pe o suprafata de 2000 metri patrati sunt 24 apartamente cu garaje dar si peste 30 locuri de parcare in curtea lor interioara. Daca si domnul dezvoltator David Beniamin cu asociatii sai, mari credinciosi si iubitori de oameni ar fi construt blocuri de P+2 sau P+2+M credema ca nimeni nu ar fi avut nimic de obiectat.Daca construiau 7 duplexuri cu cate 12 apartamente fiecare nu ar fi deranjar pe nimeni si sar fi si incadrat in peisajul zonei. Dar evident ca unii vor sa se imbogateasca peste noapte pe suferinte create altora. Ma intreb, oare pica ceva si altora de aici? Oare cine ii invata acest lucru la ....... ? Oare cei de la DNA nu ar putea sa sesizeze si sa inceapa o ancheta legata de dezvoltarea urbanistica a Clujului (sunt suficiente cazuri d care pot sa se apuce). Nu am nimic impotriva intreprinzatorilor sau a celor ce construiesc cu bun simt, gust si contribuie la dezvoltarea urbei noastre, dar am ceva impotriva celora care aproba astfel de proiecte monstruoase lipsite de bun simt care duc la mutilarea orasului. Evident ca cei care construiesc isi urmaresc interesele proprii si nu le pasa, ca de ei stau in vile se dau cu ML-uri si X-6 si alte tipuri de masini. Ma bucur pentru ei ca asta ii face fericiti dar de ce trebuie sa ii faca nefericiti pe altii, de ce trebuie prin ce fac in cardasie cu cei ce conduc destinele acestui oras sa deranjeze si sa distruga linistea, siguranta si calitatea vietii celora din jur. Democratia printre altele inseamna si respectarea drepturilor celorlati, cand deranjezi prin actiunile, deciziile si comportamnentul tau pe cei din jur le incalci drepturille si libertatile lor democratice. Ma deranjeaza si ma revolta atitudinea autoritatilor care ar trebui sa vegheze la buna dezvoltare a orasului si a calitatii vietii in el. Nu de alta dar daca continuam asa acest oras va arata ca o jungla mutilata sau ca padurile din secuime in loc sa arate ca gradinile schonbrunn. In orice tara din Uniunea Europeana asa ceva nu ar fi posibil. In Germania daca nu exista acceptul Asociatiilor zonale sau a ONG -urilor ce se ocupa de protectia strazilor si anumitor zone nu se permite si nu se dau de catre autoritatile abilitate nu se aproba si nu se dau avize de constructie fara acordul prealabil al acestora. In legatura cu terenul de la intrare unde acum e biserica si se vor face trei blocuri, din cate stiu nu P+5 sau P+7 mai vorbim. Legat de proiectul Carmel aprobat dincolo de Becas pe terenul care se invecineaza cu livada mai e de discutat. Proiectu aprobat cu PUZ tot pe vremea lui Boc, in primul sau mandat, nu cred ca va avea nici el castig de cauza. Trebuia facut dar a venit criza. Si mai este un aspect. Accesul pentru proiectul Carmel a fost aprobat cu intrare de pe Macesului iar de pe Macesului pe strada Rakoczi Ferencz care are o latime de doar 4 pe alocuri 5 m, iar potrivit noilor reglementari nu vor mai putea efectua accesul e aici, asta daca se va mai realiza acel proiect care amintesc este dincolo de Becas iar terenul e mai mul paralel cu stada Fagului din spatele de la restaurantul Da Vinci. Terenurile de pana la locul und ar fi fost blocurile Carmel sunt toate private iar cei ce le detin nu vor permite accesul pe acest drum de 4 metri. In concluzie stimate Dragos, drag si devotat cetatean si enorias al Clujului, probail si apropiat al aunui mare dezvoltator ce are interese in zona, ar fi bine sa te mai informezi si sa intelegi ca perioada cand cei cu bani, pile si relatii in mediul politic si cel decizional local s-a cam terminat. Sfarsitul acestei epoci de haos incepura de Funar si dusa la cote maxime de primarul 50/50 cand s-a facut ce s-a vrut de catre edili si dezvoltatori isi trage ultima suflare. Vezi in acest sens decizia recenta a justitie legat de blocul in constructie de pe Fagului situat imediat dupa intrarea la restaurantul Da Vinci, sau vezi decizia de demolare a celui de pe Trifoilui. Vor urma si altele. Tineti aproape! Atentie si primariei clujene, nu va dura mult pana cand va fi data in judecata pentru astfel de aprobari de catre asociatiile de strazi si zone care vor aparea in viitorul apropiat in Cluj. Or fi PUZ-uri si pe Mihai Romananul dar mai vedem ce va fii.....! In zona sunt si multe case iar cei ce le locuiesc sigur vor lua atitudine, nu cred ca dezvoltatorii vor utea sa-i despagubeasca pe fiecare in parte cu zeci de mii de euro. In rest sa ne auzim numai de bine, Iar celora ce conduc destinele acestui oras si sunt partasi la acest masacru, cat si celora care au facut posibil acest lucru, le urez sa aiba parte, alaturi de dezvoltatori, de mult noroc și nopti cu somn linistit.
raspunde

Sunt blocuri ca sunt ....... in primarie.....

thumb down thumb up
miercuri, 12 februarie 2014, 10:50
de Locuitor

Draga Dragos, este adevarat ca la intrarea pe strada Macesului sunt cateva blocuri, dar sunt chiar la intrare (sunt 4), iar restul strazii Macesului care are o lungime de 1200m are doar constructii de maxim P+2.. Dar sa nu uitam ca si blocurile de la intrare au fost ridicate, unele mai demlt (7-8 ani inurma, cele doua care sunt P+4) iar altele mai recent (P+2 in 2012-2013). Cele doua mai recente construite sub forma de duplexuri si apoi recomratimentate in 12 apartamente. sunt P+2 si nu blocuri cu 7 respectiv 12 nivele, evident ca nici acestea nu au spatiu verde, dar macar au parcare, inclusiv la demisolul lor. Si incca ceva aceste blocuri micute si cochete au impreuna 24 de apartamente. Cu alte cuvinte pe o suprafata de 2000 metri patrati sunt 24 apartamente cu garaje dar si peste 30 locuri de parcare in curtea lor interioara. Daca si domnul dezvoltator David Beniamin cu asociatii sai, mari credinciosi si iubitori de oameni ar fi construt blocuri de P+2 sau P+2+M credema ca nimeni nu ar fi avut nimic de obiectat.Daca construiau 7 duplexuri cu cate 12 apartamente fiecare nu ar fi deranjar pe nimeni si sar fi si incadrat in peisajul zonei. Dar evident ca unii vor sa se imbogateasca peste noapte pe suferinte create altora. Ma intreb, oare pica ceva si altora de aici? Oare cine ii invata acest lucru la ....... ? Oare cei de la DNA nu ar putea sa sesizeze si sa inceapa o ancheta legata de dezvoltarea urbanistica a Clujului (sunt suficiente cazuri d care pot sa se apuce). Nu am nimic impotriva intreprinzatorilor sau a celor ce construiesc cu bun simt, gust si contribuie la dezvoltarea urbei noastre, dar am ceva impotriva celora care aproba astfel de proiecte monstruoase lipsite de bun simt care duc la mutilarea orasului. Evident ca cei care construiesc isi urmaresc interesele proprii si nu le pasa, ca de ei stau in vile se dau cu ML-uri si X-6 si alte tipuri de masini. Ma bucur pentru ei ca asta ii face fericiti dar de ce trebuie sa ii faca nefericiti pe altii, de ce trebuie prin ce fac in cardasie cu cei ce conduc destinele acestui oras sa deranjeze si sa distruga linistea, siguranta si calitatea vietii celora din jur. Democratia printre altele inseamna si respectarea drepturilor celorlati, cand deranjezi prin actiunile, deciziile si comportamnentul tau pe cei din jur le incalci drepturille si libertatile lor democratice. Ma deranjeaza si ma revolta atitudinea autoritatilor care ar trebui sa vegheze la buna dezvoltare a orasului si a calitatii vietii in el. Nu de alta dar daca continuam asa acest oras va arata ca o jungla mutilata sau ca padurile din secuime in loc sa arate ca gradinile schonbrunn. In orice tara din Uniunea Europeana asa ceva nu ar fi posibil. In Germania daca nu exista acceptul Asociatiilor zonale sau a ONG -urilor ce se ocupa de protectia strazilor si anumitor zone nu se permite si nu se dau de catre autoritatile abilitate nu se aproba si nu se dau avize de constructie fara acordul prealabil al acestora. In legatura cu terenul de la intrare unde acum e biserica si se vor face trei blocuri, din cate stiu nu P+5 sau P+7 mai vorbim. Legat de proiectul Carmel aprobat dincolo de Becas pe terenul care se invecineaza cu livada mai e de discutat. Proiectu aprobat cu PUZ tot pe vremea lui Boc, in primul sau mandat, nu cred ca va avea nici el castig de cauza. Trebuia facut dar a venit criza. Si mai este un aspect. Accesul pentru proiectul Carmel a fost aprobat cu intrare de pe Macesului iar de pe Macesului pe strada Rakoczi Ferencz care are o latime de doar 4 pe alocuri 5 m, iar potrivit noilor reglementari nu vor mai putea efectua accesul e aici, asta daca se va mai realiza acel proiect care amintesc este dincolo de Becas iar terenul e mai mul paralel cu stada Fagului din spatele de la restaurantul Da Vinci. Terenurile de pana la locul und ar fi fost blocurile Carmel sunt toate private iar cei ce le detin nu vor permite accesul pe acest drum de 4 metri. In concluzie stimate Dragos, drag si devotat cetatean si enorias al Clujului, probail si apropiat al aunui mare dezvoltator ce are interese in zona, ar fi bine sa te mai informezi si sa intelegi ca perioada cand cei cu bani, pile si relatii in mediul politic si cel decizional local s-a cam terminat. Sfarsitul acestei epoci de haos incepura de Funar si dusa la cote maxime de primarul 50/50 cand s-a facut ce s-a vrut de catre edili si dezvoltatori isi trage ultima suflare. Vezi in acest sens decizia recenta a justitie legat de blocul in constructie de pe Fagului situat imediat dupa intrarea la restaurantul Da Vinci, sau vezi decizia de demolare a celui de pe Trifoilui. Vor urma si altele. Tineti aproape! Atentie si primariei clujene, nu va dura mult pana cand va fi data in judecata pentru astfel de aprobari de catre asociatiile de strazi si zone care vor aparea in viitorul apropiat in Cluj. Or fi PUZ-uri si pe Mihai Romananul dar mai vedem ce va fii.....! In zona sunt si multe case iar cei ce le locuiesc sigur vor lua atitudine, nu cred ca dezvoltatorii vor utea sa-i despagubeasca pe fiecare in parte cu zeci de mii de euro. In rest sa ne auzim numai de bine, Iar celora ce conduc destinele acestui oras si sunt partasi la acest masacru, cat si celora care au facut posibil acest lucru, le urez sa aiba parte, alaturi de dezvoltatori, de mult noroc și nopti cu somn linistit.
raspunde

toata zona strazilor Mihai Romanu, Eta Boeriu, Maciesului

thumb down thumb up
joi, 13 februarie 2014, 12:55
de radu

Oare s-au dat ceva bani spre obtinerea autorizatiilor pentru blocurile ce se construiesc in zona si care se vor construi??? Asta probabil ca nu se va sti niciodata !!! Acum 5-7 ani nu se permitea constructii mai mari decat P+1+M. Oare cum se poate schimba legea de la un an la altul ??? Primaria permite si activitati pe care PUG-ul vechi le interzicea TOTAL. Vezi autobza de TIR-uri (cca 15 camioane) de pe str Eta Boeriu, autobaza pe care d-na Fritea sustine ca "a verificat si nu exista" in ciuda fotografiilor anexate reclamatiei a cca 50 de locatari de pe strazile sus numite.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.