Administraţie

METROU LA CLUJ. „Pornim studiul de prefezabilitate, dar numai pentru Cluj-Napoca"

Viceprimarul Dan Tarcea susține că municipalitatea se grăbește cu realizarea primelor demersuri pentru un metrou la Cluj.
Publicitate
 

"Clujul nu va putea evita discuția despre metrou. Este un proiect pentru următorii 15-20 de ani". Acesta a fost mesajul rostit anul acesta pe două voci: primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea. Chiar dacă proiectul a fost atacat de unii specialiști și lăudat de alții, municipalitatea a mers înainte. Ca să dea greutate vorbelor, șefii din Primărie dau drumul unui studiu de prefezabilitate.

"Nu avem bani prinși în buget pentru metrou, dar vom încerca să facem o rectificare bugetară ca să putem da drumul studiului. Așa spune legea, că acesta este primul pas. Imediat ce vom face rectificarea, vom organiza licitația. Studiul ne va spune care ar urma să fie traseul și aproximativ care vor fi costurile. Nici studiul nu este ieftin; un studiu de fezabilitate costă cam 1% din valoarea lucrării, dar sper ca acesta, de prefezabilitate, să fie mai ieftin", a explicat Tarcea.

În viziunea Primăriei, metroul clujean ar trebui să lege Floreștiul sau chiar Gilăul de Apahida. Trebuie luată în considerare realitatea de peste 20 de ani, nu cea de acum. Numai că studiul pe care îl va comanda municipalitatea nu va fi atât de cuprinzător.

"Nu putem aloca bani pentru studii în Florești, Gilău sau Apahida. Îl vom face numai pentru Cluj-Napoca. Dacă și alții vor dori metrou, vor trebui să își comande propriile studii, chiar dacă știm că bugetele din comune nu sunt atât de mari. Am vrea, pentru o maximă eficiență, ca linia de metrou să lege comunele din est și din vest", a spus viceprimarul Dan Tarcea.

Ideea metroului este veche, la Cluj. A apărut pe vremea lui Gheorghe Funar, iar în 2016 a fost readusă în prim-plan de candidatul la primărie Octavian Buzoianu. Specialiștii au păreri diferite: unii consideră că metroul nu își are rostul, la Cluj, alții afirmă că aceasta este unica soluție pentru a scăpa de ambuteiajele din trafic.

DECLARAȚIE
"Clujul este și va fi pentru mult timp de aici înainte un oraș-magnet. Oamenii sunt atrași de Cluj, suntem pe primul loc între orașele din țară ca atractivitate, iar mulți dintre studenții care studiază în oraș decid să rămână aici. Ești un magnet, începi să fii atractiv și pentru românii din străinătate care vor să vină acasă. Acest fenomen se va accelera. Clujul va deveni o adevărată metropolă. La 400.000 de locuitori nu îți trebuie metrou, nu cred că sunt orașe din lume care au metrou la o populație de acest nivel, dar dacă treci de 500.000 spre un milion devine necesar. Sunt orașe de asemenea mărime care își asigură mobilitatea urbană prin metrou. Execuția unui tunel de metrou este acum mult mai facilă, au apărut utilaje avansate. La Londra și New York sunt deja câte trei nivele de linii de metrou subterane, una sub cealaltă".
Emil Boc, primarul Clujului


 

Publicitate

Comentarii

1 km e 100 de milioane de euro, 40 de km e 4 miliarde, asadar planul de fezabilitate 40 de milioane de euro, iar cel de "prefezabilitate, ca e mai ieftin", cam jumate, asadar vreo 20 de milioane de euro aruncati in vant!

thumb down thumb up
joi, 19 octombrie 2017, 18:18
de Mihaela

Omul asta, Boc, nu se poate opri din aberat. Nu mai zic ca viseaza, ca minte, ca... ci doar ca abereaza! Studiu care e mai ieftin facut de catre cine? Evident ca de oamenii sai, ca doar nu de oamenii PSD-ului! Apoi cum naiba sa faci un studiu despre Cluj-Napoca, atunci cand tu vorbesti de metrou lung de 40 km din Gilau si pana in Apahida? Pai leaga omule Campia Turii + Turda (turism) + Cheile Turzii/Petrestii de Jos (turism) + + + de Cluj-Napoca. Sa iasa bani din asta. Ca nu vine femeia de 70 de ani de la coada vacii sa se dea cu metroul toata ziua. Ca aia isi strange banii de inmormantare, la fel ca orice pensionar care se respecta si adora plimbatul gratis pe transportul in comun si in autobuzele pentru ELEVI! Gilaul are autostrada, acum vrea metrou, ce urmeaza? Nod cosmic cu Marte? Ca cu Luna e legat deja Gilaul! LOL
raspunde

ia o coaja de pita

thumb down thumb up
vineri, 20 octombrie 2017, 10:21
de @Mihaela

Pt postarea asta nu iti iei bonul plata. Daca citeai stirea observai ca boc nu e prezent in ea.
raspunde

gandire limitata

thumb down thumb up
vineri, 20 octombrie 2017, 10:27
de ...

AI o gandire limitata.... Ai stat vreodata sa numeri cate masini vin din gilau-floresti spre cluj? Dar dinspre si spre apahida? Sti cati oameni nu si-au permis sa stea la cluj si au ales satele din jurul clujului?
raspunde

Cine renunta la masina?

thumb down thumb up
luni, 15 ianuarie 2018, 19:42
de Vornicu

@gandire limitata, crezi tu ca vor renunta la masini si vor circula cu metroul? Romanul e fudul, trebuie sa-i vada ceilalti bunastarea. Au masina, ca e vizibila, desi multi locuiesc cu parintii.
raspunde

Vise

thumb down thumb up
joi, 19 octombrie 2017, 19:17
de Adela Nemeti

Povești de adormit electoratul,tineri care se reintorc ? sâ fim serioși ciini nu umblâ cu covrigii in coadâ și nu totul este lapte și miere in CLUJ , locuinte scumpe,chirii exorbitante dar dâ bine sâ facedm planuri utopice pe urmâtori 10 ani ,de studii de fezabilitate și planuri ne este plin podul .
raspunde

Realizator studii de ce vreti voi

thumb down thumb up
marţi, 24 octombrie 2017, 19:54
de Stefan

Hai ca fac eu studiul foarte repede. 1. Tragi linia pe harta unde vrei sa mearga ghezesu subteran. 2. Dai pamantu la oparte si face ce trebe adica pereti scari peroane plus pui linia ferata pe jos. 3. Acoperi cu martar ca doar cife sunt bugat. 4. Tai belet si dai drumu ca omu sa mearga cu vagoanele. Ma rog si gratis la pensionari daca vreti. Deci nu e operatie pe creier. Ce costa atat? Aaaa ca vrei sa vezi pe unde sa mearga ca sa sifonezi cat mai mult atunci altfel se pune problema.
raspunde

Bla, bla....

thumb down thumb up
miercuri, 25 octombrie 2017, 15:32
de Alex

Boc numai proiecte bune are, cu finalizarea stă mai rău: Someș navigabil, Spital Regional, Filarmonica și Centrul Cultural Transilvania, reabilitare pod Garibaldi, teleferic etc. Oricum, precum un bun comunist, este bun de gură.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.