Administraţie

EXCLUSIV Mii de clujeni s-au aliat împotriva CTP. „Inamicii” sunt deconspiraţi pe Facebook

Clujenii au descoperit o metodă inedită prin care se feresc de controlorii din autobuze. După metoda şoferilor care fac front comun pentru a scăpa de radare, cei care circulă cu mijloacele de transport ale Companiei de Transport Public (CTP) s-au aliat pentru a scăpa de controlori. Câţiva clujeni inspiraţi au găsit reţeta care îi fereşte de amenzi.
  • sursa foto: facebook

    sursa foto: facebook

Publicitate

Tinerii clujeni au fost inventivi şi au înfiinţat un grup pe Facebook, unde se anunţă unii pe alţii, în timp real, de prezenţa "boacterilor", aşa cum îi numesc ei, în autobuze, tramvaie sau troleibuze. Grupul de pe reţeaua de socializare a ajuns să aibă aproape 5.000 de membri, care urmăresc zi de zi şi aşteaptă unda verde pentru a călători gratuit.

Grupul a fost înfiinţat de aproape un an, iar de atunci, în fiecare zi, clujenii se avertizează reciproc despre prezenţa controlorilor din mijloacele de transport în comun. În acest mod, sute de clujeni scapă zilnic fără să îşi achiziţioneze bilete sau abonamente.

"Am creat acest grup prin care se anunță, în timp real, despre prezența controlorilor RATUC în toate autobuzele care circulă prin oraș. Asta pentru cei care nu au abonament sau bilet și nu doresc să ia amendă", scrie pe facebook iniţiatorul ideii.

Tinerii care au aderat în grupul de pe reţeaua de socializare postează zeci de mesaje de avertisment zilnic, prin care anunţă fiecare controlor pe care îl observă în trafic. Comentariile lor conţin mesaje cu descrierea personajelor vizate, cu detalii despre aspectul şi îmbrăcămintea acestuia, pentru a fi uşor de recunoscut.

"Inamicii" sunt deja reperaţi uşor de călători, iar în câteva secunde alarma este dată pe grup. Iată câteva dintre mesajele postate de utilizatori:

"Doi indivizi la Regională în direcţia P-ţa Mărăşti. Unu e în cămaşă cu carouri, celalalt într-un tricou gri" 

"M-au prins 2 în Cipariu, unu gras, cu ochelari îmbrăcat în negru şi unu mai puţin gras cu tricou albastru.S-au amestecat printre călători!"

"Unu cu ochelari şi încă unu în staţie în Observator lângă cantină", "Doi indivizi la Regională în direcţia P-ţa Mărăşti. Unu e în cămaşă cu carouri, celalalt într-un tricou gri"

 "Încă 2 inamici în Floreşti pe M22"

La Cluj-Napoca, pentru un bilet cu două călătorii, clujenii scot din buzunar 4 lei. De asemenea, din luna iunie a acestui ani, aceştia au posibilitatea de a achiziţiona bilete de autobuz prin SMS.

Contactaţi de Ziua de Cluj, reprezentanţii Companiei de Transport Public (CTP) Cluj Napoca au declarat că nu cunoşteau această situaţie, motivând că probabil clujenii au o anumită reţinere faţă de controale. "Probabil în mintea oamenilor apare ideea de control. Lumea nu iubeşte controlorii, de orice fel ar fi ei, şi îi evită. Totuşi, nu mi se pare normal ca un călător să îl anunţe pe altul să se ferească de controlor. Este o imagine negativă de comportament şi nu vreau să comentez mai multe", a declarat Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca.

O amendă îi costă pe clujeni până la 150 de lei. Dacă achită controlorilor, pe loc, valoarea unui bilet de suprataxă, clujenii scapă cu achitarea sumei 35 de lei, iar dacă aceştia nu dispun pe loc de banii necesari acestei taxe, li se întocmeşte un proces verbal care îi obligă să achite între 100 şi 150 lei. Dacă se grăbesc cu achitarea amenzii, clujenii plătesc jumătate din minimul amenzii contravenţionale, 50 de lei.

Chiar dacă ideea năstruşnică a clujenilor pare a nu avea repercusiuni prea mari, un simplu calcul ne demonstrează că sumele pierdute în acest fel de CTP ar putea fi enorme.

300.000 de lei

- echivalentul a peste 68.000 de euro ar obţine în plus Compania de Transport, în cazul în care cei 5.000 de membri ar achiziţiona lunar numai 15 bilete în valoare de 4 lei sau un abonament în valoare de 60 de lei.

Calculul pe an duce la sume ameţitoare, care s-ar putea investi în infrastructură. Asta în condiţiile în care profitul brut al companiei este, an de an, foarte mic. De exemplu, potrivit bilanţului din 2012, CTP (RATUC la acea vreme) a avut venituri totale de peste 105.326.000 lei şi cheltuieli totale de 105.288.000, rezultând un profit brut de numai 38.000 de lei.

Publicitate

Comentarii

CTP-ul nu incurajeaza circulatul cu ei, ba din contra

thumb down thumb up
vineri, 25 iulie 2014, 16:27
de cristi

CTP-ul nu vrea sa aiba profit. Daca ar fi flexibilitate si preturi mai mici, lumea ar renunta la masina si ar circula cu ei. Asa nu. Un bilet prin sms e 2.8 lei pe o singura linie, timp de 45 de min. De ce nu fac si bilete cu durata mai mica, de 30 de minute pe orice linie. Daca vrei sa mergi din zorilor pe motilor tr sa iei 2 bilete pt o durata a calatoriei de aprox 20-25 de minute. Nu e corect.
raspunde

la placinte inainte la razboi ....

thumb down thumb up
vineri, 25 iulie 2014, 18:56
de adi

cum se raliaza romanul la furat. mai al naibii dar busu ala merge cu aer? soferu nu are salar? plati-ti-va biletul frustratilor!!! nu intgeleg de ce ati aparut si la ziar. sa vada lumea mii de clujeni africani, pusi pe furt.
raspunde

bani

thumb down thumb up
sâmbătă, 26 iulie 2014, 16:34
de Szalay

bine spus. Si sa vezi ca cand CTP-ul o sa spuna ca nu o sa mai circula niste autobuzuri si trebuie sa concedieze oameni toata lumea o sa fie suparat.
raspunde

Asf

thumb down thumb up
vineri, 25 iulie 2014, 20:49
de Clau

Cand or fi salariile pe măsura astfel încât sa nu fi nevoit sa economisesti 4 lei o sa-si ia toata lumea, la urma urmei ei te împing la gesturi de-astea !
raspunde

nu ai vrea sa imi furi din portofel pt ca ai salar mic?

thumb down thumb up
vineri, 25 iulie 2014, 22:12
de di

ce argument e asta? economisesti 4 lei? dute pe jos.... si eu am mers cand nu aveam bani.
raspunde

boacterii lol

thumb down thumb up
vineri, 25 iulie 2014, 21:27
de mario

nu stiu cum se gandesc unii 5000 ca pacalesc controlorii; eventual daca circuli cate o statie :)) si poate in 2 ore ajungi unde ai de ajuns.
raspunde

diferentiere intre sexe

thumb down thumb up
vineri, 25 iulie 2014, 21:42
de Echim Razvan Catalin

Recent am primit o amenda pe linia 101, pe care nu o sa o platesc datorita faptului ca nu exista corectitudine in aplicarea amenzilor. Abonamentul imi era expirat, am vrut sa imi cumpar bilet, iar vanzatoarele(casa de bilete din parcul primaverii) nu au vrut sa imi dea bilet datorita faptului ca eu avaem o bancnota de 100 lei, iar ele aveau exact 96 lei incasati. Raspunsul lor: "nu iti dau bilet ca nu ma pot lasa fara nici un ban de rest". Nu ma intereseaza pe mine daca nu mai au ele rest, eu am avut dorinta sa cumpar bilet si trebuia sa imi ofere rest. Aceasta este prima nedreptate. Cea de a doua nedreptate este urmatoarea : Am fost coborat din tramvai impreuna cu o domnisoara. Eu am fost cooperant, mi-am prezentat actele si fostul abonament, fata nu dorea sa prezinte buletinul. Bineinteles ca domnii controlori nu au chemat organele de ordine si au lasat domnisoara sa plece. Revenind la mine, au semnalat subtil sa le dau bani sa ma lase sa plece.De fiecare data cand se apuca sa completeze amenda, imi zicea urmatoarele: "amenda pe loc e 35 de lei dar se poate si mai putin". Raspunsul meu a fost unul simplu : "scrie amenda ca nu ma intereseaza, nu o sa o platesc pentru ca nu mi se pare corect ca pe domnisoara sa o lasati in pace ea fiind necooperanta si eu sa primesc amenda avand in vedere ca am fost cooperant si am prezentat toate actele". Domnii controlori care m-au coborat din tramvai sunt cei din ultima poza. cel batran mi-a dat amenda, cel tanar a lasat domnisoara sa plece. Sper ca conducerea RATUC sa vada acest mesaj si sa remedieze situatia. Amenda nu o sa o platesc.
raspunde

Automate de bilete

thumb down thumb up
vineri, 25 iulie 2014, 22:05
de Lucian G.

Fa o sesizare la CTp si apo la protectia consumatorului. De fapt ar fi trebuit sa o faci imediat. Oricum sper ca tantile astea sa fie inlocuite cat mai repede de aparte. Asa vor ajunge sa aprecieze locul de munca pe care l-au avut
raspunde

?

thumb down thumb up
luni, 28 iulie 2014, 10:51
de statul nu iarta

Crezi tu ca nu platesti amanda? Stai sa vezi cand o sa ai nevoie de un certificat fiscal sau alte acte cum o sa scoti banii si inca cu majorare.
raspunde

CONTROLORII ADEVARATII HOTI !

thumb down thumb up
vineri, 25 iulie 2014, 22:03
de marco

de spagile pe care le iau controlorii in loc sa faca procese verbale de ce nu ziceti nimic? calculati 150 de lei ori 50 de amenzi pe zi si inmultiti cu 365 sa vedeti ce cifre ametitoare o sa va dea !
raspunde

taxa

thumb down thumb up
vineri, 25 iulie 2014, 22:15
de Bogdan

Eu as plati cu draga inima daca nu at mirosi in masina si nu at fi toti pensionari puturosi care se "plimba" pe gratis toata ziua bunaziua pe autobuze comentand tot timpul ca noi suntem tineri si putem sa ne inghesuim. Si in plus daca tot platesti biletul LA suprataxa atunci sa te lase sa mergi LA destinatie. Si in plus cehestia cu infrastuctura... Oricum nu faceti nimic ... Scumpiti biletele dar nu oferiti nimic in schimb... Tot aceleasi autobuze second si cu scaune cell Putin inconfortabile.
raspunde

puslama

thumb down thumb up
sâmbătă, 26 iulie 2014, 07:50
de clujean

Parerea mea e ca in autobuze miroase cand te urci, pentru ca puti tu. Adica ai da 2 parale pe bilet dar sa fi singur si cu aer conditionat iar troleibusul sa fie nou de cel mult o luna. Esti o puslama , fara bun simt, nu valorezi nici macar cat un bilet de autobuz atata vreme cat calatoresti totusi, pe socoteala altora.In orasul asta pana si apa o bei de la pensionarii aia "puturosi"
raspunde

sapunul

thumb down thumb up
luni, 28 iulie 2014, 05:52
de ion

pai nu te mai urca si ai sa vezi ca nu mai pute.Te anunt ca s-a inventat SAPUNUL.
raspunde

-

thumb down thumb up
vineri, 25 iulie 2014, 22:21
de Boti

Imi place numarul ala de 300.000 de lei :)) ce credeti? ca in fiecare 2 zile unii merg fara bilet? in mare parte in acel grup sunt studenti, care au ori reducere la abonament ori primesc gratuit. si din cauza asta numarul calatoriilor fara bilet scade brusc. ganditi-va un pic, in loc sa scrieti numere mari doar din cauza hype-ului. Si intradevar ar fi fain daca ar fi bilete prin sms si cu o durata mai scurta (evident, si mai ieftin). De exemplu: daca vreau sa ma duc pana la gara (o directie destul de vizitat de studenti) si am abonament pe 25 pot sa ma duc "legal" pana la statia Horea fara bilet. Si de ce sa iau un bilet de o statie? Daca ar fi ceva foarte ieftin cu o durata scurta, poate ar fi folosit... dar asa nu merita sa folosesti metoda asta cu sms.
raspunde

smth

thumb down thumb up
sâmbătă, 26 iulie 2014, 02:33
de Cineva

Un bilet reprezinta posibilitatea de a calatori pe INTREAGA durata a unei linii. Daca eu las biletul compostat in autobus si este folosit de un alt individ nu este furt pentru ca acel bilet este folosit o singura data pe intreaga linie... De catre doua sau mai multe persoane ce-i drept, dar biletul e valabil pe ruta intreaga, so stop the bullhit.
raspunde

mereţi departe

thumb down thumb up
sâmbătă, 26 iulie 2014, 11:36
de mrs

Mă obosit... Dacă mama lucrează în mărăşti şi stă în Dâmb. Tre să facă abonament pe 2 linii ceea ce reprezintă 20% din salariul sau lunar/deci care pe care FURĂ???
raspunde

Bocteri

thumb down thumb up
sâmbătă, 26 iulie 2014, 13:50
de Zebedei

Probabil pierderile CTP nu ar fi asa mari daca bocterii ar respecta si ei regulile. Daca nu si-ar baga ii propriul buzunar o mare parte din bani de pe amenzi ca tot timpul cand prind cate un fraier care se intimideaza il iau cu japca
raspunde

CTP

thumb down thumb up
sâmbătă, 26 iulie 2014, 17:32
de Orange

Pentru cei care reclama prețul mare al biletelor - câț bani cheltuiți pe traficul de date (mobil) pentru a urmări in timp real prezenta controlorilor prin FB?
raspunde

Se rezolva

thumb down thumb up
duminică, 27 iulie 2014, 13:18
de Amuzat

Pai din toamna va fi wi-fi in statiile de autobus deci n-o sa mai fie probleme
raspunde

Bullshit

thumb down thumb up
duminică, 27 iulie 2014, 13:30
de Povesti

Putini, pentru ca mai nou majoritatea optiunilor de voce au si trafic de date inclus, deci nu vorbi aiureli.
raspunde

biletul si abonamentul e prea scump

thumb down thumb up
duminică, 27 iulie 2014, 18:44
de scump

Neagu trebuie demis. Ctp are preturi prea mari(in Bucuresti cu abonament de 50 lei circuli pe toate liniile). Si au profit asa de mic....ce gluma buna. De ce primaria nu lasa firme de maxi-taxi ca in alte orase? Ctp -ul se comporta ca un grup mafiot.
raspunde

bravo

thumb down thumb up
marţi, 5 august 2014, 11:17
de s

Boacterii is cei mai jegosi. Eu aveam bilet când am fost agresata verbal de un controlor foarte NF, cu probleme psihice (era mai negricios si colegul lui era unul gras cu mustata) pe linia 25, nici nu-mi dau seama cum l-au angajat, si după ce s-a legat de mine a iertat o familie de t----ni fără bilet si care ocupau locuri de șezut. Nu sunt de acord cu circulatul fără bilet, dar datorita atitudinii jegoase a boacterilor s-a ajuns aici si merita orice răutate care li se întâmpla! D-l Neag nu știu cum va selectați angajații dar sunt absolut execrabili!!!! Cand nu va mai fi monopol o sa regretați toate răutățile care le-ati facut!
raspunde

Bilete

thumb down thumb up
joi, 2 iunie 2016, 13:17
de Denisa

Nu sunt din Cluj dar am si eu o intrebare......daca de exemplu ma duc in statie si la nici unul dintre magazinele din zona nu exista bilete de calatorie , controlorii au dreptul sa ma amendeze? sau ce ?? Trebuie sa ma duc in alta statie sa imi cumpar bilet ?
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.