Milioane de euro pentru modernizarea drumurilor forestiere şi agricole

Milioane de euro pentru modernizarea drumurilor forestiere şi agricole
Primarii din judeţul Cluj s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean (CJ) pentru a se informa în privinţa accesării fondurilor europene care au ca destinaţie modernizarea drumurilor forestiere şi agricole. Anul acesta, administraţiile pot obţine câte 1,5 milioane de euro pentru drumurile forestiere şi 1 milion de euro pentru cele agricole.
Fondurile europene care au ca destinaţie modernizarea drumurilor forestiere şi a celor agricole se ridică în 2011 la circa 333 de milioane de euro. Reprezentanţii CJ şi ai Prefecturii au organizat o întâlnire în care i-au informat pe primarii clujeni care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru a accesa aceste fonduri. “În primul rând, trebuie să preluăm drumurile în administrare. Iniţial, a existat un ordin ministerial prin care aceste drumuri forestiere puteau fi trecute în administraţia consiliilor locale. În prezent, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, spune că ordinul nu ajunge şi că este nevoie de o lege. Astfel, cei care vor să modernizeze aceste drumuri vor identifica suprafeţele şi vor aştepta legea pentru a putea prelua drumurile”, a explicat primarul comunei Sânpaul, Ovidiu Colceriu. După ce vor avea drumurile în administrare, primăriile vor putea elabora proiectele pentru a obţine finanţările. “Trebuie să aveţi documentaţia în ordine pentru a putea obţine un punctaj cât mai bun”, a spus Mircea Boca, angajat al Prefecturii Cluj.

El a atenţionat primăriile că trebuie să aibă în vedere specificul zonei atunci când elaborează proiecte, pentru a putea obţine punctaje maxime. Mai exact, pentru zonele de câmpie sunt favorizate proiectele privind drumurile agricole, în timp ce pentru zona de munte, cele forestiere. În cazul modernizării drumurilor forestiere, un proiect poate fi finanţat cu până la 1,5 milioane de euro, în timp ce pentru un drum agricol se poate accesa un milion de euro.

Primarul din Floreşti, Ioachim Vancea, a anunţat că are deja câştigat un proiect pentru amenajarea unui drum agricol şi că speră să îşi mai adjudece unul. “Am obţinut finanţare un 1 milion de euro pentru drumul agricol care vine dinspre cartierul Grigorescu, pe partea stângă a Someşului, până la Floreşti. O altă ramură a acestui drum porneşte din cartierul Cetatea Fetei şi merge până la limita de vecinătate cu comuna Săvădisla. În total, sunt 8 kilometri. Am întrebat dacă suntem eligibili să mai accesăm fonduri pe această măsură şi mi s-a spus că da”, a spus primarul Vancea.


Loading...
Comenteaza