Administraţie

Militanţi cu acte împotriva urbanismului deşănţat

Locuitorii de pe strada Măceşului din reşedinţa de judeţ au pus bazele unei asociaţii care va acţiona contra abuzurilor din urbanismul clujean.
  • Locuitorii de pe strada Măceşului au protestat împotriva avizării unui bloc de locuinţe

    Locuitorii de pe strada Măceşului au protestat împotriva avizării unui bloc de locuinţe

Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului (APUSM) urmează să fie înregistrată legal. Din structură fac parte cetăţenii riverani nemulţumiţi că primăria a autorizat în zonă un proiect de blocuri cu 5-10 etaje. Asociaţia a avut prima acţiune la finalul săptămânii trecute: o simulare de trafic pentru ca autorităţile să vadă cum va arăta strada după ce noii locuitori se vor muta în cele 18 noi blocuri ce urmează să se edifice în zonă.

"Fiind nemulţumiţi de abuzurile urbanistice ne-am reunit într-o şedinţă şi am pus bazele constituirii unei asociaţii care să militeze împotriva abuzurilor din urbanismul clujean. Numele va fi APUSM. Sâmbătă a avut loc şi prima manifestare publică. Mai exact, între orele 10:00 şi 12:00 am parcat un număr de maşini pe stradă în zona şantierului să facem o simulare pentru a vedea şi autorităţile locale cum va arată zona odată ce proiectul megalomanic care cuprinde 18 scări de bloc cu 300 apartamente şi o grădiniţă va fi finalizat, în condiţiile în care nu sunt prevăzute parcări, conform prevederilor legale. Se poate vedea cu ochiul liber că proiectul va aduce doar prejuridicii riveranilor. Intenţia noastră este ca în fiecare sâmbătă să fim prezenţi în zonă cu forme de protest inedite", au subliniat reprezentanţii APUSM , care se pun împotriva proiectului autorizat de primărie în favoarea societăţii Synesis Development. Conform hotărârii Consiliului Local nr. 458 din 2008, pe str. Măceşului s-au avizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) şi un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru un ansamblu mixt de locuinţe şi dotări, de la demisol, parter şi trei etaje la subsol, demisol, parter şi 10 etaje. Mai precis, a fost modificată Unitatea Teritorială de Referinţă a zonei de la maxim trei etaje şi spaţii verzi în L6c - zonă de locuinţe şi dotări, servicii cu regim de înălţime variabil, de la trei la 10 etaje. Accesul este reglementat din str. Măceşului, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) este maxim 30% şi Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) este maxim 2, pe terenul de 1,3 ha pe care e situat ansamblul. Se mai menţine încadrarea ca spaţiu verde a unei porţiuni pe limita de nord a terenului. Prin PUD se propune amplasarea clădirilor cu patru-cinci etaje înspre str. Măceşului, cele cu trei etaje perimetral-sud, iar cele cu şapte-zece etaje în partea centrală şi de nord, spre pârâu. În partea centrală a ansamblului se rezervă amplasamente pentru grădiniţă, comerţ, servicii şi o zonă plantată pentru parc-agrement-sport. Grădiniţa va avea 400 mp şi trebuie cedată primăriei. Ansamblul urmează să aibă 290 de apartamente. Circulaţia se rezolvă cu două benzi carosabile şi trotuare. Dezvoltarea infrastructurii e prioritară, adică investitorul este obligat ca mai întâi să traseze drumurile, să prelungească reţelele edilitare cu elementele specific: post transformator, staţie reglare gaze, staţie pompare, rezervor de apă.

Potrivit cetăţenilor, dezvoltatorul deja a investit în calitatea locuirii şi s-a ocupat direct cu desfiinţarea pârâului Becaş care exista în zonă, trecând peste faza de amenajare sau de delimitare a zonei de protecţie. Fără ca autorităţile să ia vreo măsură. Un grup de cetăţeni din cartierul Bună Ziua, vecini ai ansamblului Synesis de pe str. Măceşului, avizat de primărie în 2008 şi autorizat anul trecut pentru execuţie au cerut Consiliului Local, la finalului anului trecut, să revoce actele prin care acesta a primit undă verde pentru 5-10 etaje. Direcţia de urbanism a transmis aleşilor locali că proiectul superblocurilor de pe Măceşului este legal. Acum reprezentaţi de o asociaţie, cetăţenii sunt decişi să deschidă procese împotriva şantierului instalat la finalul anului trecut pe str. Măceşului, pentru a demonstra modul în care instituţiile statului închid ochii în faţa intereselor imobiliare.

Preşedintele comisiei de urbanism a consilierilor locali, Adrian Popa, a declarat că revocarea autorizaţiilor emise de primărie pentru proiectul Synesis de pe Măceşului este tardivă, întrucât actele au intrat în circuitul civil. "Ceea ce a rămas de făcut din punctual de vedere al primăriei este clarificarea chestiunii legate de încadrarea unei suprafeţe a terenului ca spaţiu verde. Am solicitat Direcţiei de Urbanism să trimită beneficiarului o adresă în care să îi solicite să aducă o situaţie de la cadastru a terenului care să fie suprapusă pe PUZ. Vorbim de o suprafaţă de teren situată în nordul parcelei de 1,3 ha. Dacă într-adevăr este spaţiu verde, atunci vom cere modificarea PUZ. Oricum, în zonă nu s-au emis autorizaţii de construire. Dacă cetăţenii vor merge în instanţă, noi le-am dat exact, mură-n gură, ce elemente pot invoca ca să câştige", a menţionat consilierul Adrian Popa.

Publicitate

Comentarii

Nebunii!

thumb down thumb up
luni, 3 februarie 2014, 23:49
de ioan

Astia sunt chiar nebuni? Lasati orasul sa se dezvolte!
raspunde

asa da!

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 00:31
de cluj

BRAVOOOO !!!!!!!!!!!!!!!
raspunde

Urbanism de mizerie

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 08:11
de Andrei

Ar trebui pusa in discutie si regula h/2 de distanta intre constructii. Toate blocurile noi ar trebui sa aiba locuri de parcare in subsol. Ce se mai aude de blocurile de pe Mircea Eliade, unde printr-o actiune tenebroasa garajele si podurile s-au transformat in apartamente ?
raspunde

si-n alte parti, nu se vede???

thumb down thumb up
miercuri, 5 februarie 2014, 13:07
de GAbriela

Da, pai si pe Teleorman, nu cred ca mai e ocupat macar UN garaj! 2-3 sunt spatii "de inchiriat", iar strada deja e sens unic, pentru a se putea circula. Pe astia nu-i verifica nimeni?
raspunde

parere

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 08:49
de popa

Nu se specifica cine e proiectantul care a "rezolvat" aceasta autorizatie? Sa vada si muritorul de rand cine e una din firmele de casa a primariei!!!
raspunde

Bravoooo

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 08:51
de Paul

in sfarsit se trece la actiuni civice asa ca bravo lor; urmatorul lucru care ar trebui facut este sa se blocheze dimineata si seara strazile cu acces la locuintele dnilor Boc, Popa si restul trupei. @Ioan: da, asta vrem: un oras care sa se dezvolte...ARMONIOS si nu haotic.
raspunde

Protest

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 10:06
de cetateanul

Proiectantul nu poate fi nimeni altul decat Dl.Scripcaru,autorul tuturor atrocitatilor urbanistice din Cluj in ultimii 20 de ani.Dar nu este exclus ca protestele sa se mute si in fata casei domnului Scripcaru intr-o sambata si de ce nu chiar in fata blocului domnului primar. .Daca dansii considera ca au dreptul sa ne tulbure viata prin abuzurile pe care le comit noi de ce nu avem dreptul sa le rapim linistea macar in fiecare sambata.
raspunde

Nu e normal!

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 10:16
de Clujean

Str macesului este o strada larga, cu 2 benzi si trotuare. Eu nu vad intemeiate protestele oamenilor. Nu e normal asa ceva, in locul investitorilor as deschide procese impotriva protestatarilor si as cere daune materiale mari. Sunt strazi in Cluj mult mai inguste sau mai mici care alimenteaza sute de apartamente, deci actiunea lor nu are nici o logica.
raspunde

Distanta intre blocuri

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 10:18
de Maia

Distanta intre blocuri ar trebui sa fie mai mare sau egala cu inaltimea acestora. Distantele mai mici duc la scaderea semnificativa a iluminarii naturale, cei de la parter fiind obligati sa foloseasca uneori lumina artificiala chiar si pe timpul zilei. Intre blocuri ar trebui amenajate obligatoriu spatii verzi, iar parcarile ar trebui obligatoriu amenajate la subsolul acestora. In centru, ar trebui scumpite semnificativ parcarile. Avand in vedere ca parkingurile cu bariera sunt aproape tot timpul ocupate, inseamna ca sunt prea ieftine. Ce ziceti de minimum 5-6 lei / ora, cu taxare la intervale de 15 minute ? Asa si-ar putea rezolva problemele si cei care trebuie sa umble pe la diferite ghisee din centru, fara sa fie siliti sa stea la cozi mai mari de 20 de masini la bariera.
raspunde

Lasitatea primariei

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 10:26
de Clujeanu

Primaria si consiliul local nu vor sa retraga autorizatiile desi sunt convinsi si dansii ca au fost eliberate abuziv cu incalcarea prevederilor legale,dintr-un motiv foarte simplu:Ar trebui probabil sa returneze spaga incasata,care probabil s-a consumat in campania electorala din 2008.Cu alte cuvinte din declaratia domnului consilier Adrian Popa rezulta ca cetatenii trebuie sa rezolve abuzul primariei pe banii lor in instanta.BRAVO.Atunci de ce mai avem nevoie de intreg aparatul din primarie si de consilieri locali platiti din banii nostrii???Nu mai bine in loc de 30 consilieri locali platim 30 de procurori in plus la DNA????
raspunde

Pacatul si coruptia

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 10:51
de Papa Francisc

Papa Francisc spunea intr-una din cartile sale ca diferenta dintre PACAT si CORUPTIE este faptul ca pacatul daca este marturisit se iarta dar coruptia se PEDEPSESTE.In concluzie domnilor consilieri dvs ati fost sesizati in repetate randuri sa va recunoasteti pacatul si sa reparati greseala,dar a-ti refuzat.Acest lucru ne conduce cu gandul la faptul ca va incadrati in a doua categorie.
raspunde

De cand esti asa cult?

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 11:15
de Tatal lui Papa Francisc

Inainte sa il citezi pe Papa Francisc mai bine ai incepe sa inveti sa scri corect: "dar a-ti refuzat" , se scrie "dar ati refuzat". Nu mai incerca sa pari cult, ca nu ii cazul.
raspunde

felicitari lo

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 11:41
de adi

dar ce ne facem? vor avea rezultate? e absurd sa investei intro casa , sau ap in bloc de 2 etaje si apoi sa te trezesti cu bloc de 10 etaje la 3 m de tine, sa te uiti in bucatarie la vecinu. boc si legea ..... pugu ala oare de ce nu e gata de 10 ani?ca sa poate jmekerii sa il dribleze. rusine primariei
raspunde

nu pot empatiza

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 12:31
de Mihai

Oricat as incerca, nu pot deloc sa rezonez cu indivizii astia care au pretentia ca toata lumea sa se adapteze la ei
raspunde

Empatie

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 13:37
de Pt Mihai

Mihai incearca sa gandesti obiectiv si atunci o sa pot intelege situatia.Viata oamenilor din zona este tulburata de o constructie pe care si responsabilii din primarie o considera cu juma de gura ilegala.Daca tu consideri ca nu este deranjant sa te trezesti peste noapte cu o ingramadeala de betoane care se numesc blocuri de 10 etaje la cativa pasi de casa ta,cand tu stii foarte clar ca zona in care locuiesti este o zona de case,atunci probabil esti si tu un "dezvoltator" sau unul care comenteaza fara sa cunoasca situatia reala.Oamenii din zona au perfecta dreptate,acolo este vorba de un abuz grosolan,probabil de multa mita si nu in ultimul rand de setea de imbogatire rapida si cu orice pret a cuiva.
raspunde

z

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 14:04
de z

Ai multa dreptate! La fel a facut si Dinculescu in Grigorescu si in Zorilor, etc. "Ciudat" este ca cei din primarie dau dreptate celor care fac reclematii, dar autorizatiile de blocuri intre case se dau mai departe. Santem o tara de ..... mai bine nu zic nimic. Cei care ne conduc sunt oglinda noastra. Sper sa reuseasca demersul celor de pe Macesului.
raspunde

Mincinosi!

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 18:08
de andrei

Sunt un locatar intr-un bloc nou construit pe str Macesului si va spun ca vorbesc in numele a 4 familii din bloc: Nu suntem impotriva acestui proiect, ba dinmpotriva. Atata timp cat vecinii direct afectati si-au dat acordul pt constructii, de ce sar in sus vecinii aflati la cateva sute de metrii de blocuri? Sunt doar niste frustrati si niste mincinosi!!!
raspunde

Plimba ursu

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 18:26
de Ha ha

De unde stii tu de acordul vecinilor? Nu exista asa ceva. Si inca ceva. Nu exista in total 4 familii pe Macesului care sa fie de acord cu proiectul. Show-ul abia acum incepe!!!
raspunde

Organizati-va si replicati

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 18:29
de @Andrei

Faceti si voi cerere sa li se anuleze autorizatiile celor cu case si sa fie pusi sa si le demoleze
raspunde

Dezinformare

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 18:45
de Pt Andrei

Andrei nu stiu in numele cui vorbesti,dar eu locuiesc chiar in zona si tin sa te informez ca nu au obtinut acordul nimanui din zona,deci nici un vecin nu si-a dat acordul pt acest proiect.Cred ca nu are sens sa dezinformam opinia publica.Dar daca totusi te declari pro poate ne dai si noua cateva argumente care sa ne convinga sa fim deacord cu acest proiect.Eu pot sa ofer nenumarate motive impotriva proiectului.Faptul ca tu esti chiriasi intr-un apartament nici macar nu-ti confera dreptul sa te pronunti doar ca simplu comentator,de ce ne faci tu pe noi mincinosi?Atentie noi nu suntem impotriva dezvoltarii ci suntem impotriva dezvoltarii haotice si ilegale care ne pun in pericol siguranta caselor noastre si ne afecteaza calitatea vietii.In concluzie daca nu stii despre ce este vorba nu are rost sa comentezi.
raspunde

Mincinosii

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 18:56
de Andrei

Poate tu cu mata esti chirias! Eu iti zic ca vreo 5 familii maxim sunt impotriva acestui proiect punct. In orice cartier din Cluj sunt blocuri cu 2,4 si 10 etaje plus case. Nu exista aglomerari si acolo? Verifica actele si o sa vezi ca exista acordul vecinilor direct afectati, nu a celor insiruiti in lungul strazii!
raspunde

ne mai lasam pe mana autoritatilor?

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 19:51
de dan

sustin aceste proteste. sper sa nu le abandoneze
raspunde

Cea mai buna decizie!

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 20:58
de dan Manastur

Va sugerez un lucru important,si anume cooptarea a cit mai multi cetateni in ONG-ul dv.In primul rind tuturor celor care rechinii imobiliari in cirdasie cu primaria le-au distrus viata prin construirea unui mastodont in fata casei,dar si celorlalti clujeni carora le-ar putea veni rindul la batjocura.Consilierilor spagari trebuie sa li se transmita clar mesajul ca actualele practici care au distrus orasul trebuie sa inceteze.cu cit sintem mai multi cu atit sintem mai puternici.
raspunde

Pt Andrei

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 21:24
de dan

Andrei vezi ca ai uitat sa-ti iei pastilutele.Fi cuminte te rog,si inghite 2 distonocalme si culcate linistit.Pt tine e tarziu deja.Noapte buna.
raspunde

Impotriva concentrarii urbane

thumb down thumb up
marţi, 4 februarie 2014, 21:45
de Andrei2

Eu sunt impotriva concentrarii urbane excesive. Pot aici sa va dau un exemplu din vecini. Stam intr-o zona inchegata de case modeste, unde de peste 50 de ani are fiecare cateva oratanii in curte si s-a trait in liniste, pace si colaborare. Acum cativa ani, un jmecher cu bani a cumparat o jumatate de gradina si si-a tras o vila, dupa care a inceput scandalul in toata zona. Tembelul are pile pe la primarie si si-a trimis cozile de topor pe la toti vecinii, inclusiv pe strada paralela, ca pe el il deranjeaza absolut totul: taiatul cu flexul, cotcodacitul gainilor, fumul de la gratar, cantatul cocosului, taiatul lemnelor etc. S-au dat o gramada de amenzi in zona pe motiv de galagie. Alt vecin se judeca de ani de zile cu el pentru cocosul din curte. Asa ca ganditi-va ce-i asteapta pe cei cu casele din imediata vecinatate a blocurilor autorizate, unde nu va fi un vecin, ci vor fi zeci sau sute !
raspunde

Legi simple,inconstientule ioan

thumb down thumb up
miercuri, 5 februarie 2014, 00:24
de Dan Manastur

1.Raspuns dat primului postac.Orice oras lasat de D-zeu pe acest pamint trebuie si este normal sa se dezvolte,dar NU ORICUM,pe orizontala(Parisul are 7 centuri).2.Nu e o filozofie sa implementezi un plan de urbanism normal,etic si,in primul rind legal.Cum?Prin legi de urbanism clare si concise.Citeva exemple>se va da aprobare de constructie daca se va respecta distanta dintre doua imobile egala cu 1/2 din inaltimea celui mai mare,se va autoriza constructia daca se vor construi un nr.de parcari egal cu nr.de apartamente din bloc,drumul va avea prevazut cel putin 2benzi de circulatie plus un metru de spatiu verde plus un metru de trotuar(tip de infrastructura des vazuta in Austria),si multe altele.Nu indeplinesti conditiile,nu construiesti.Daca totusi te incumeti,pe motiv ca esti cam smecher,demolare fara preaviz.Ce-i asa de greu?P.S.Imi vor replica unul ca ioan ca e greu ca o autoritate publica sa impuna reguli stricte(vezi plingeri penale,drepturile omului,CEDO si alte chestii puerile).Dar lui Oprescu nu i-a fost greu sa demoleze peste 100 de case pentru construirea Pasajului Basarab?
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.