Administraţie

Nouă intrare pe Autostrada Transilvania VIDEO

Pe traseul Autostrăzii Transilvania, între Petreştii de Jos şi Ciurila ar putea fi creat un nod de legătură, astfel încât accesul să fie permis şi din aceste localităţi. Consiliului Judeţean va lansa o propunere în sensul acesta.
  • Noua intrare este cerută între Petreştii de Jos şi Ciurila / foto Eugen Olariu

În strategia de dezvoltare a judeţului, unul dintre obiectivele urmărite de administraţia judeţeană vizează continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Numai că acest proiect nu ţine de competenţele Consiliului Judeţean, fiind în gestiunea Ministerului Transporturilor (a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - CNADNR). Cu toate acestea, intervenţiile administraţiei clujene pe lângă minister vor conta foarte mult, apreciază vicepreşedintele administraţiei judeţene, Vakar Istvan. El a informat că o propunere importantă lansată deja vizează amenjarea unui noi deschideri pe Autostrada Transilvania, între localităţile Petreşti şi Ciurila.

Nimeni nu poate şti, la acest moment, ce soartă va avea Autostrada Transilvania, chiar dacă atât reprezentanţii USL cât şi cei ai PDL au promis că proiectul va fi, totuşi, dus la bun sfârşit. Consiliul Judeţean Cluj, în schimb, a introdus proiectul autostrăzii în strategia de dezvoltare a judeţului, ce vizează perioada 2014-2020, în ideea că, într-un fel sau altul, va putea să contribuie la continuarea lucrărilor. Trebuie spus că administraţia judeţeană nu poate lua decizii în numele Ministerului Transporturilor sau a CNADNR, în schimb, poate lansa propuneri.

"În ce ne priveşte, pe teritoriul judeţului avem cei 50 de km de autostradă şi este foarte bine că îi avem. Ideal ar fi ca lucrările să parcurgă tot traseul prevăzut în acest proiect şi va trebui să insistăm să se întâmple acest lucru. Între timp, mai putem interveni cu îmbunătăţiri pe traseul de pe teritoriul nostru", a explicat vicepreşedintele administraţiei judeţene, Vakar Istvan. Mai exact, administraţia judeţeană poate să modernizeze drumurile judeţene din zona Ciurila - Petreştii de Jos, astfel încât, şi de pe acest traseu, să se poată intra pe autostradă.

"Nu e normal să avem noduri pe autostradă doar la Turda, Câmpia Turzi şi Gilău . Vorbim de judeţul Cluj, unde se întâmplă permanent situaţii neprevăzute, accidente sau alte urgenţe. O ambulanţă, maşina de pompieri nu vor putea niciodată să ajungă la timp la un accident, de pildă. Şi aici nici nu avem un elicopter ca să putem spune că rezolvă el problema. Prin urmare, propunerea noastră ar fi să realizăm un nod de legătură în zona dintre localităţile Petreşti şi Ciurila. Noi asigurăm moderizarea drumurilor judeţene, iar CNADNR se va ocupa să realizeze deschiderea de pe autostradă. Pentru ei cheltuiala nu ar fi cine ştie ce, pentru că vorbim doar de crearea nodului de intrare şi ieşire, cu coborâre pe podul de la Petreşti, mai departe noi vom lucra la drumurile care sunt pe domeniul Consiliului Judeţean", a spus Vakar Istvan. În opinia sa, CNADNR nu ar avea de ce să refuze o astfel de soluţie, având în vedere că propunerea sa va dezbătutuă şi cu reprezentanţii celorlalte instituţii interesate, respective primării, Inspectoratul pentru Situa?ii de Urgenţă, Serviciul de Ambulanţă etc.

În ce priveşte traseul Autostrăzii în judeţul Cluj, Ministerul Transporturilor s-a angajat în prezent să realizeze o nouă licitaţie. Contractul va viza porţiunea dintre Gilău şi Mihăieşti (peste 20 km). Mai departe, pentru ruta Mihăieşti - Suplacu de Barcău - Borş, contractul cu compania Bechtel a rămas în vigoare. Mai rămân neacoperite traseele Braşov-Făgăraş, Făgăraş-Sighişoara, Sighişoara-Ogra, Ogra-Câmpia Turzii.

 

Publicitate

Comentarii

autostrada

thumb down thumb up
marţi, 21 august 2012, 07:27
de vic

no bine ca v-ati desteptat. Inca de la inceputul proiectarii autstrazii trebuia sa se ia in calcul aceste noduri de intrari si iesiri.Si treaba e ca un nod nu e suficient.Trebuie facute macar doua.
raspunde

@ vic

thumb down thumb up
marţi, 21 august 2012, 09:02
de aleea

stai vic ca nu-i sigur ca s-au desteptat, povestea e doar la stadiul de propunere. ce n-ai mai vazut propuneri moarte din fasa? apropo`..da benzinarii nu tre` pe autostrazile romanesti ?
raspunde

Legatura

thumb down thumb up
marţi, 21 august 2012, 09:27
de ion

Daca tot vreau sa realizeze o iesire de pe autostrada, ar trebui sa o pozitioneze astfel incat sa poata fi legata autostrada de centura Valcele - Apahda. Trebuie gandita un pic pozitionarea, sa fie utila,.Nu cred ca la badea Ion ii trebuie legatura la autostrada.
raspunde

@ion

thumb down thumb up
marţi, 21 august 2012, 09:38
de szoptok

@ion.....nu badea ion o sa l foloseasca.mai degraba cei care vin dinspre mures, brasov, spre baisoara la schi......sunt zonefrumoase acolo, si eu simt utilitatea unui nod pe acolo.
raspunde

@ion

thumb down thumb up
marţi, 21 august 2012, 09:46
de george

cea mai buna observatie
raspunde

Legatura

thumb down thumb up
marţi, 21 august 2012, 10:14
de ion

@szoptok. nu vreau sa degenereze discutia dar in dreptul localitatii Lita exista o iesire spre centrul care asigura lucrarile de intretinere ale autostrazii (fosta baza Bechtel). Pot asfalta foarte bine acel drum si de la baza Bechtel pana in drumul care duce la Baisoara sunt cativa km. Si mai este un aspect avand in vedere situatia deplorabila a statiunii Baisoara nu cred ca are rost sa ne mai gandim la iesiri de pe autostrada pentru acel; obiectiv. Iti spun drept din Mures daca vreau sa merg la schi ma duc spre Brasov, Arieseni sau Maramures. Din Cluj daca vreau sa merg tot spre Arieseni sau Maramures o apuc. Consider mai opurtuna legatura cu alt proiect de infrastructura.
raspunde

gargara

thumb down thumb up
marţi, 21 august 2012, 10:47
de de ionel

Bai fratilor, totul este gargara, cunoscuta BLA-BLA -BLA. Pai cand a fost proiectata si supusa aprobarii si ulterior cand s-au tot facut modificari la proiwect si ADAUGIRI de milioane de euro la valoarea km construit, BOII portocalii au tacut chitic si au luat SPAGA. Acum RASAR idei marete. GARGARA
raspunde

Propunere lipsita de logica

thumb down thumb up
marţi, 21 august 2012, 11:21
de madriano

CNADNR nu poate accepta o astfel de propunere deoarece costurile realizarii unui nod pe autostrada sunt foarte mari, iar numarul de masini care ar folosi acest nod ar fi extrem de scazut, deci aceasta propunere este o gargara ieftina sortita esecului. Mult mai utila ar fi o intrare pe autostrada la nord de Turda si legarea ei de DN1. In felul acesta s-ar obtine o centura pentru oras, iar turdenii ar scapa de calvarul miilor de masini care tranziteaza zilnic orasul. Din pacate la noi, nimeni nu se gandeste la utilitatea unui proiect.
raspunde

pffff

thumb down thumb up
marţi, 21 august 2012, 11:37
de szoptok

auzi ioane.nu numai de baisoara este v orba.valea ierii, magura ierii, muntele filii, etc etc......nu i vb numai de schi.du-te frate la poiana brasovb, inseamna ca ai bani de fitze si de stat la coada la schi lift.poate unii nu-si permit.eu nici daca m-ar plati cineva nu m-as duce la poiana brasov la schi.si lasa povestea cu drumul de legatura ca aia e nasoala.daca din turda vrei sa ajungi la baisoara si mergi pe autostrada faci cu 20 km in plus.si pe acel tronson de 60 de km ce alta structura de infrastructura vezi?aici e vorba de 2 intrari si 2 iesiri.atat.ca sa legi cu centura apahida e cam mult. + inca o chestie: iesirile de pe autostrada sunt folosite si de catre salvari.asa numa' sa nu ne gandim numai la noi.poate bade ajunge mai repede in spital pe autostrada.
raspunde

:)

thumb down thumb up
marţi, 21 august 2012, 11:41
de 0m

așa tati, fă-i la țăran ieșire la autostradă să poată face curse noaptea cu tiriboanța.
raspunde

@om

thumb down thumb up
marţi, 21 august 2012, 12:32
de clujean

din pacate, sunt si la tara destui beembisti care au ca unic scop in viata sa faca liniute si drifturi...
raspunde

mda

thumb down thumb up
marţi, 21 august 2012, 12:47
de mda

Cea mai buna solutie era legarea centurii Valcele-Apahida la autostrada. Se elimina complet traficul greu din zona de nord a orasului.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.