Noul PUG al Clujului, îngropat pe site-ul Primăriei. "Încercăm să evităm accidentele, cum sunt cartierele-dormitor"

Noul PUG al Clujului, îngropat pe site-ul Primăriei.
Planul Urbanistic General al Clujului a fost publicat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca la începutul acestei luni.

"Dată fiind dezvoltarea fără precedent din punct de vedere a urbanismului, ne-am confruntat cu o serie de probleme, între care cea pentru spaţiul verde. În noul PUG există reglementări care arată că parcela pe care se construieşte nu poate avea mai puţin de 20% spaţiu verde, indiferent de încadrare, şi se merge până la 40% în cazul locuinţelor individuale. Acest procent înseamnă teren natural, spaţiu neacoperit. Adio dalelor înierbate şi ghivecelor de flori", spune primarul Sorin Apostu.

Unităţile Teritoriale de Referinţă vor fi la rândul lor schimbate. Noul PUG a împărţit Clujul în trei - zona Clujului existent, unde vor exista defalcări pe locuinţe individuale, zona de urbanizare, în care e inclusă şi zona Borhanci, care are 2.143 hectare şi zona de restructurare, de 593 de hectare, care se suprapune peste fosta zonă industrială, de 343 hectare, şi un parcelar riveran arterelor de circulaţie, de 250 de hectare. "Am încercat să evităm accidentele, cum sunt cartierele dormitor. În cazul Mănăşturului nu se mai poate face aproape nimic", spune Apostu.

Din totalul suprafeţei oraşului, 60% reprezintă zona de locuinţe - 1.660 de hectare, zona mixtă reprezintă 47 de hectare, zona de instituţii şi servicii - 25 hectare, zona de activităţi economice - 197 hectare şi zona verde nou-constituită - 147 hectare. În ce priveşte zona centrală,  porţiunea protejată va creşte la 614 hectare, unde sunt incluse Canalul Morii şi râul Someş unde zona protejată a crescut de la 9 la 60 de hectare.

Marea majoritate a avizelor pentru noul PUG ar urma să fie emise până la începutul lunii mai. "După această dată se va putea intra în şedinţa de Consiliu Local pentru avizare", precizează primarul. Procesul de avizare din partea Comisiei Monumentelor Istorice începe mâine.

PUG-ul va fi expus pentru 45 de zile sugestiilor şi consultărilor, până la mijlocul lunii următoare. Vezi aici varianta publică . Merită menţionat că proiectul noului PUG a fost îngropat într-o pagină secundară, la secţiunea "informaţii publice", subsecţiunea "urbanism".

Loading...
Comenteaza