Administraţie

Piaţa Unirii se închide pe latura de vest. Dispar 100 de parcări FOTO PLANŞE

În deschiderea şedinţei de consiliu local de miercuri, arhitectul Tudor Pănescu, de la biroul de urbanism Planwerk, a fost invitat să prezinte proiectul de modernizare a Pieţei Unirii.

Potrivit primarului Emil Boc, latura de vest a pieţei ar urma să se închidă total după Zilele Culturale Maghiare, din luna august.

Pănescu a afişat planşele în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca şi a dat informaţii despre modificările care vor fi operate. Din explicaţiile sale a reieşit faptul că locurile de parcare vor dispărea nu doar de pe latura vestică, ci şi de pe cea estică. În total, circa 100 de parcări.

"Piaţa va fi închisă pe latura vestică, unde va fi eliberat trotuarul prin mutarea teraselor cu câţiva metri. Acestea vor fi amplasate pe gradene, unde sunt parcările astăzi. Va exista o zonă cu stâlpişori pe care vor putea intra maşinile de aprovizionare, într-un interval orar prestabilit. Pe latura estică, în locul parcărilor vor fi un trotuar şi o alveolă pentru intrarea maşinilor în parcarea din partea de nord.

Pietonalul va fi extins cu 2 m. Şi trotuarul de pe partea Muzeului de Artă va fi lărgit, iar acolo va apărea şi o pistă de biciclete. Tot acolo va fi mutat standul de taxi. Va fi vegetaţie peste tot, mai multă decât până acum. Ieşirea din parcarea din Piaţa Unirii nu se va mai putea face spre latura de vest; maşinile vor ieşi direct pe latura nordică, în partea Consulatului Maghiar", a spus  Pănescu.

Materialele folosite vor fi, potrivit arhitectului, bazalt şi granit.

"Va fi o zonă modernă, cu terase, spaţii de agrement, spaţiu verde, piatră de granit, iluminat ultramodern; staţiile de taxi rămân în centru, dar pe cealaltă latură", a spus primarul Emil Boc, care a precizat că lucrările vor dura trei luni pentru fiecare latură, iar acestea se pot efectua concomitent sau fazat.

Grija consilierilor a fost legată de amplasarea scenei pentru evenimente artistice pe latura vestică a pieţei. Concluzia a fost că scena de mari dimensiuni va trebui adusă 6 m spre interior, dar şi că 2 m se recuperează prin prelungirea pietonalului în partea sa estică.

Publicitate

Comentarii

Oribil!

thumb down thumb up
miercuri, 6 iulie 2016, 22:14
de D

Clujul are acum cea mai nasoala piata centrala! De fiecare data cand vad cenusiul ala ma apuca depresia. Amintiti-va ce frumoasa si verde era zona inainte de 89! Acum parca e o imensa batatura cimentata.
raspunde

Subscriu

thumb down thumb up
joi, 7 iulie 2016, 16:48
de clujean

Din pacate, si lucrarile de pietonalizare lasa de dorit: anumite strazi au devenit "pietonale" doar cu numele, avand mai degraba un rol de parkinguri gratuite. Iar zona de langa Canalul Morii (intre posta si piata Mihai Viteazu) e o alta investitie ratata, unde tot Planwerk a jucat un rol important (ca proiectant al lucrarii).
raspunde

Pai

thumb down thumb up
joi, 7 iulie 2016, 16:06
de Radu

Pai si atunci de ce nu fac trecerea de pietoni in dreptul coltului cu Libraria Universitatii, sunt tampiti?
raspunde

Raspunsul e simplu

thumb down thumb up
joi, 7 iulie 2016, 16:56
de madriano

Celor de la primarie nu le pasa de pietoni, ci doar de automobilisti. Nu vor sa faca treceri de pietoni, nu vor sa scoata masinile de pe trotuare, nu vor sa darame garajele...
raspunde

Centrul Oradiei

thumb down thumb up
vineri, 8 iulie 2016, 11:13
de vio

Mergeti si il vizitati. Veti vedea cum ar trebui sa arate si la noi. Mai ales cu referire la pavaj si zugravire? E o minunatie.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.