Administraţie

Planuri îndrăzneţe pentru amenajarea Someşului: promenadă, canotaj, plajă şi monorail

Mai mulţi specialişti în urbanism şi arhitectură au umplut Sala de Sticlă a Primăriei cu ocazia primului atelier de planificare urbană privind amenajarea malurilor Someșului. Loc pentru promenadă şi canotaj, plajă şi monorail sunt doar câteva din ideile aduse în discuţie.

Problema amenajării Someşului a fost discutată într-o primă sesiune a unui atelier de planificare urbană, ca parte a politicii pentru dezvoltarea culoarului Someşului. Tema atelierului a fost reprezentată de aspectele strategice privind dezvoltarea durabilă a culoarului Someşului în parcursul său metropolitan, având în vedere potenţialul dezvoltării structurii urbane, a calităţii spaţiului public, precum şi îmbunătăţirea mobilităţii de-a lungul acestei axe.

Primarul Emil Boc a adus în discuţie proiecte îndrăzneţe pentru zona Someşului, printre care şi celebrul monorail deasupra râului. "Voi susţine acest proiect în măsura în care specialiştii spun că este viabil şi în cazul în care se vor rezolva problemele şi anume dacă liftul care ar urma să coboare pasagerii este fezabil, cablurile ar fi mutate, iar finanţarea să fie făcută pe fonduri europene. Însă obiectul nu face parte din tema de astăzi privind Someșul, ci va fi o dezbatere separată pe această temă".

Edilul a vorbit şi despre reamenajarea podului Nemţilor, amenajarea malului plajei Someşului în cartierul Grigorescu, traseele malurilor, o nouă pasarelă, zonă de promenadă şi agrement, canotaj, precum şi despre importanţa dezvoltării zonei şi a atragerii de fonduri.

La dezbatere au participat mai mulţi arhitecţi clujeni, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii clujene. În cadrul acesteia au fost scoase la iveală mai multe idei care ar veni în modificarea totală a zonei Someşului de la intrarea şi până la ieşirea din municipiu.

"Am considerat Someșul ca un fir care poate coase spaţiile din jur, un fel de fir roșu care poate uni toate spațiile pornind de la Florești până la aeroport. Noi ne-am gândit că acest traseu ar putea fi format cu piste de biciclete, piste de alergare şi de promenadă, dar şi diferite spaţii precum parcuri, terenuri de sport sau diferite tipuri de relaţionare a omului cu apa şi natura.

E vorba de o schimbare de atitudine, atât din partea locuitorilor, cât şi din partea autorităţilor. Modul în care se raportează clujenii la Someş este important să se schimbe. Noi, arhitecții, suntem conştienţi de faptul că Someșul este o resursă și sperăm că încet oamenii vor înțelege că râul nu este un canal de deversare, ci poate fi un parc, un loc de plimbare, de recreere", a declarat arhitectul Horațiu Răcășan, membru al Ordinului Arhitecților din România (OAR).

Pentru amenajarea malurilor Someșului va fi organizat un concurs de idei. "Acest studiu va fi lansat prin concurs care va trebui să ofere la capătul său o indicație care să constea într-o viziune grafică, desenată a modului de utilizare a Someșului. După această etapă, se va obține o listă de proiecte detaliate și se va putea trece la proiectarea acestor lucrări", a precizat Şerban Țigănaş, președintele OAR.

Totodată, proiectul de amenajarea a Someşului pare a fi un proiect care vine în ajutorul Clujului în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. "Avem nevoie de proiecte emblematice pentru a convinge juriul. Am considerat util să încercăm împreună cu Ordinul Arhitecților să găsim soluții. Este important să ne imaginăm Someșul ca pe o scenă, un spațiu de loisir", a afirmat Florin Moroşanu, directorul Asociației Cluj, Capitală Culturală Europeană.

Publicitate

Comentarii

somes, arhitecti, primarie etc...

thumb down thumb up
luni, 12 ianuarie 2015, 23:13
de paul

In prima faza , inaintea acestor proiecte fabuloase, cred ca ar fi mai bine sa reparati strada GARIBALDI care e plina de galme mai ales in apropierea trotuarelor de la semaforizarea cu 1 DECEMBRIE 1918, si de trotuarele adiacente care sunt efectiv de rasul "curcii" , apoi sa reconstruiti podul Garibaldi care pod pare a nu mai fost reparat de pe vremea celebrului revolutionar italian ! Dupa aceea apucati-va de toate proiectele voastre abracadabrante ! Succes !
raspunde

Ce fain!

thumb down thumb up
marţi, 13 ianuarie 2015, 08:17
de claudiu

Vad ca, incet, incet, ne apropiem de un oras european! Imi creste inima cand vad initiative de genul. Si stiu ca o sa fie duse la capat! Cum ma bucur si de Sala Polivalenta pe care au deschis-o desi nimeni nu mai credea in ea, asa ma bucur de toate proiectele pe care le initiaza oamenii astia. Bravos!
raspunde

Din capcanele limbii romane

thumb down thumb up
marţi, 13 ianuarie 2015, 08:33
de Carcotasu'

"cand vad initiative de genul" care gen? masculin sau feminin
raspunde

Aiureli...

thumb down thumb up
marţi, 13 ianuarie 2015, 09:20
de make

Inainte de a visa cai verzi pe pereti primarul si compania sa de capete patrate ar face bine sa revina cu picioarele pe pamant. Peste Somes ar mai trebui cel putin 4-5 poduri care sa uneasca malurile, respectiv sa fluidizeze circulatia. Si aici ma gandesc in primul rand la dublarea podului de cale ferata de pe strada Oasului, care sa traverseze raul inspre Rasaritului-Clujana. Apoi podul de la Carbochim spre Iris, care din vorbe era gata in toamna lui 2014, dar inca nimeni nu s-a atins de el. Iar in jos spre Someseni nu mai exista practic nimic viabil, ca acolo nu locuiesc clujeni si aia nu platesc taxe. Toata platforma industriala CUG-Emerson nu are nici un pod care sa duca inspre aeroport, de exemplu. Dar cui sa pretinzi sa fie pragmatic, nu "vizionar" ? Unui rupt in cur care n-a batut un cui toata viata lui un cui macar ?
raspunde

Glume

thumb down thumb up
marţi, 13 ianuarie 2015, 09:21
de Misu

Glume bune, ca la fiecare inceput de an. Dl Claudiu este entuziasmat. Il indemn sa citeasca presa locala din ultimii 20 de ani si va vedea, poate cu surprindere, ca in fiecare an se reiau cam aceleasi teme. Creste inima in dansul cand vede ca o amarata de hala paralelipipedica se face cu mare greu si, crede dansul, proiecte de complexitate infinit mai mare se vor face uite-asa, de azi pe maine. Monorail? Glume bune, dar cu iz de ingropare definitiva a unui oras. Adica ia resursa pretioasa (nu toate orasele au o apa curgatoare prin ele) si tranteste draga niste stalpi de beton si un tren care sa mearga pe deasupra. Vorba primului comentator: in fiecare an pe Somes plutesc cauciucuri si tot felul de gunoaie, malurile sunt varza, strazile adiacente la fel, podurile se tot modernizeaza (va aduc aminte ca unul s-a stricat foarte tare si inca e tot asa), dar na, ce ne impiedica sa facem SF-uri? Eu am mare incredere ca un tip care nu poate duce la capat niste proiecte precum Bike sharing-ul si sistemul de emitere/ validare bilete va reusi sa duca la capat, cu costuri rezonabile, orice proiect, oricat de mare. Incep sa cred ca orasul asta e plin de creduli si naivi numai buni de prostit de smecherasi ca Boc. Apropos, suntem in 2015, in aproximativ 1 an incepe campania electorala. Sa vedeti ce de proiecte se vor anunta. Iar cele ramase neterminate, neincepute, stricate, etc, se vor uita...ca memoria clujeanului e limitata la 2 zile.
raspunde

Ehh...

thumb down thumb up
marţi, 13 ianuarie 2015, 16:10
de Gica

Dar mai bine in loc de monorail sa faceti metrou sub oras. De ce sa circule deasupra cand poate si dedesubt? Acel lift nu o sa urce ci o sa coboare si gata. Ce? Nu aveti bani suficienti pentru asta? Pai atunci la culcare si mai visati....
raspunde

prostii!

thumb down thumb up
marţi, 13 ianuarie 2015, 21:42
de mircea

oooooo! abia astept sa ne dam cu "'BANANA'" pe Somes!
raspunde

Bine spus de make !

thumb down thumb up
miercuri, 14 ianuarie 2015, 00:34
de Dan Manastur

Felicitari pentru comentariu,de oameni ca dv.are nevoie un oras nu de pitici vorbareti.De ani de zile tot incerc sa le deschid ochiii clujenilor sa nu mai voteze un mic din toate punctele de vedere.Datorita incompetentei lui si a fostilor din fruntea orasului Clujul a ajuns mult in urma multoror orase din tara,dar pe primele locuri la praf,noroi,drumuri proaste,trafic si coruptie.
raspunde

O lucrare noua,

thumb down thumb up
miercuri, 14 ianuarie 2015, 09:37
de ovi

Mai faceti o lucrare noua ca sa aveti de unde fura. S-au facut lucrari pe malul Somesului si s-a furat ciment si alte materiale intr-o veselie. Vezi pista de biciclete unde asa zisul beton sa macinat compet din cauza furtului de ciment din reteta de catre firma primariei Diferit, apoi la puntea metalica din grigorescu sau inlocuit 4 table in loc sa fie schimbata toata tabla veche. Acum in sezonul de iarna ne rupem picioarele din cauza ghetului de pe tabla veche, lunecoasa. Si scarile din ciment de capetele puntii sunt macinate tot din cauza furtrului de ciment de aceeasi firma. Primaria lui Boc nu zice nimic si plateste fara sa verifice calitatea lucrarilor. Este cumva cu para indarat?
raspunde

Noua Venetie

thumb down thumb up
joi, 22 ianuarie 2015, 02:53
de Fainosag

Desigur ca sunt multe de reparat in oras, dar mereu vor fi, ca nu tine nimic la nesfarsit, ideea e misto, ne aliniem si noi oraselor europene, cu un rau navigabil, o sursa de turism, o modalitate de a face afaceri intr-un mod ecologic, la costuri mici. Sa tot fie initiative si lucratori ca acestea, pentru sporturi extreme gen rafting trebuie sa mergi pana la vadul crisului, sau tiroliana la valul miresii, la Rachitele. Ce ar merge un rafting sau o tiroliana pe, respectiv peste Somes. Sau o plimbare cu prietena cu gondola:)
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.