Administraţie

Podul Traian a intrat pe mâna constructorilor. Soluţiile CTP de deviere a liniilor de troleibuz + Două parcări blocate

Primăria a predat amplasamentul firmei Diferit pentru realizarea Podului Traian. Execuția noului pod va demara în curând şi va închide două parcări.

Podul Traian, aşa cum îl ştim noi, a intrat în anul dispariţiei sale definitive. Bucăţi din el au dispărut în urmă cu trei ani, când podul s-a rupt şi a devenit un pericol public. Primăria a predat amplasamentul firmei Diferit, iar lucrările ar urma să plece la drum în luna iulie, când va fi semnat ordinul de începere, şi să dureze şase luni.

Podul nou care se va realiza va avea patru benzi de circulație, fiecare de câte 3,5 metri, două piste de biciclete, a câte 1,6 metri, și două trotuare cu lăţimea variabilă, între 2,25 şi 3,5 metri. Valoarea lucrărilor de execuție este de 6,5 milioane de lei cu TVA. Proiectul tehnic a fost realizat de societatea Expert Proiect 2002 şi este destul de banal din punct de vedere arhitectural.

Într-o primă fază, va avea loc demolarea podului actual, urmând ca circulația să se desfășoare pe Podul Horea, recent reabilitat în cadrul proiectului european "Reabilitarea tramei stradale de acces la zona industrială".

Închiderea podului ar urma, prin „ricoşeu", să închidă două parcări. Cea din faţa magazinului Central ar putea fi transformată în staţie pentru mijloace de transport în comun, iar cea din faţa marketului Unicarm ar urma să fie ocupată de constructor cu materialele necesare pentru lucrări. Dacă în faţa Centralului sunt locuri caree se pot număra pe degete, la intrarea pe strada Iaşilor se vor pierde temporar câteva zeci de spaţii de parcare.

Cum circulă troleibuzele

Inclusiv transportul în comun va fi deviat pe Podul Horea. Directorul Companiei de Transport Public (CTP), Liviu Neag, a explicat ce variante va propune în Comisia de Circulaţie. „Mergem cu câteva idei în faţa comisiei, nu înseamnă neapărat că acestea vor fi acceptate în forma propusă de noi. Am decis ca liniile de troleibuz 3 şi 4 să meargă doar până în Piaţa Mihai Viteazu, unde vor avea staţie vizavi de agenţia de voiaj. Călătorii care vor dori să meargă spre gară vor putea coborî într-o staţie pe care dorim să o creăm în faţa magazinului Central, iar de acolo să se urce într-un autobuz. Vom suplimenta liniile de autobuz 32 barat şi 35, căruia îi vom face traseul pe strada Regele Ferdinand. La întoarcere, autobuzele vor veni fie pe strada Horea, fie pe Traian şi Dacia, acest lucru rămâne de stabilit în comisia de circulaţie. Tot pe Dacia vom aduce probabil şi liniile 36 şi 36 barat. Cât priveşte linia de troleibuz 1, aceasta va folosi şi la întoarcere strada Paris. Avem capacitatea tehnică de a instala linii de troleibuz şi pe celălalt sens al străzii până la începerea lucrărilor la Podul Traian", a afirmat Neag, pentru ZIUA de CLUJ.

Soluţiile CTP au fost rafinate în ultimele luni. Una dintre primele idei ale şefilor companiei, legate de traficul pe durata lucrărilor de la Podul Traian, a fost prezentată de ZIUA de CLUJ în urmă cu o lună (aici). Soluţia de atunci a directorului Liviu Neag diferă uşor de cea enunţată acum.

Câştigător după contestaţii

Primăria Cluj-Napoca a anunţat în mai 2015 semnarea contractului pentru modernizarea Podului Traian cu firma Diferit, a cărei ofertă financiară a fost de 6.546.309,6 lei fără TVA.
Anterior, în aprilie 2015, municipalitatea anunţase că asocierea Doralex - Rhid Epito - A Hid Epito a fost declarată drept câştigătoare a licitaţiei pentru executarea podului peste râul Someşul Mic, cu o ofertă financiară de 5.886.229 lei, adică 1.331.485 eur o la cursul BNR din momentul licitaţiei.

Firma Diferit a considerat că oferta câştigătoare a fost inacceptabilă şi neconformă, iar CNSC i-a dat dreptate şi a decis ca municipalitatea să procedeze, în 10 zile de la comunicarea deciziei, la reluarea procedurii de la etapa de evaluare a ofertelor, prin reevaluarea ofertei depuse de Asocierea Doralex - Rhid Epito - A Hid Epito.

În faza obținerii avizelor și a autorizației de construire sunt și alte două poduri: Porțelanului și Fabricii. Proiectele pentru cele două poduri au fost finalizate și urmează să se lanseze licitația de execuție.

 

Publicitate

Comentarii

Solutia completa pe care am propus-o CTP-ului

thumb down thumb up
marţi, 14 iunie 2016, 17:19
de Calin

Buna ziua, Am citit din presa ca CTP a venit cu un plan de ajustare a rutelor de transport in comun odata cu inchiderea podului Traian. As avea cateva sugestii de imbunatatire a acestui plan, tinand cont ca sunt un beneficiar direct al rutelor spre Gara centrala: 1. Propunerea de a infiinta liniile de autobuz 3A, 4A si 5A din Piata Mihai Viteazu pana la Gara nu se justifica. Pe acest traseu exista autobuzele liniilor 35 si 9, care circula la intervale de timp apropiate de cele ale troleibuzelor si care circula aproape goale din Piata Mihai Viteazu pana la gara 2. Linia 35 ar trebui sa circule pe strada Regele Ferdinand pe sensul spre Gara, pentru a prelua calatorii din troleibuze 3. Ar trebui infiintata o statie in fata magazinului Central in care sa se faca transbordarea calatorilor din troleibuze in autobuze. Troleibuzele 3 si 4 circula la interval de 8 minute in orele de varf, autobuzele de pe linia 35 circula la interval de 6 minute, iar cele de pe linia 9 la interval de 10 minute, asa ca timpii de asteptare la transbordare nu ar fi mari. 4. Tinand cont ca traficul va fi blocat pe podul de pe strada Horea din cauza reabilitarii podului Traian, Primaria ar trebui sa permita autobuzelor CTP sa foloseasca banda speciala destinata Politiei de pe strada Decebal si sa infiinteze benzi speciale destinate autobuzelor pe banda a 3-a de pe strada Dacia si de pe podul Horea (intre Camera de Comert si intersectia cu George Baritiu), altfel autobuzele vor fi blocate zeci de minute in trafic. 5. Ar trebui inlocuite troleibuzele de pe linia 1 cu autobuze, care sa circule la dus pe traseul Piata Mihai Viteazu - Iasilor - Piata Abator - Paris, iar la intors pe traseul Paris - Piata Abator - Traian - Dacia - Regele Ferdinand. In acest fel pe strada Paris s-ar putea institui sens unic de la intersectia cu strada Ploiesti pana la intersectia cu Bulevardul 21 Decembrie 1989. 6. Scurtarea liniilor de autobuze 21, 32, 33, 47 care au capatul in Piata Mihai Viteazu si al caror program va fi dat peste cap din cauza blocajelor din aceasta piata.
raspunde

Inversare sens pe Iasilor

thumb down thumb up
miercuri, 15 iunie 2016, 10:41
de Io

Primaria ar trebui sa inverseze sensul unic de pe Iasilor si atunci autobuzele si troleibuzele care vin de la gara ar putea circula pe podul din Piata Abator si pe Iasilor pana in Piata Mihai Viteazul
raspunde

...teoretic ok

thumb down thumb up
miercuri, 15 iunie 2016, 10:56
de Dragos

Nu pare o idee rea, din păcate nu cred că vor putea vira ca lumea autobuzele de pe strada Lalelelor pe Someșului și apoi pe Iașilor, fără să afecteze traficul. Acuma mai circulă autobuze pe iașilor, dar destul de rar; dacă se face modificarea propusă, vor fi multe. Conformația străzilor e foarte îngustă, și problema e și cu zecile de mașini parcate ilegal, unele chiar în intersecții.
raspunde

Linia 1 pe Paris

thumb down thumb up
marţi, 14 iunie 2016, 17:33
de Dragos

E o glumă super bună. Din cauza zecilor de mașini parcate ilegal, acum și când merge doar către Clujeana troleibuzul nr 1, abia se poate circula. Să vedem ce distracție va fi dacă se întoarce acea linie tot pe Paris. Mai realist ar fi ca traseul de întoarcere să meargă pe Dacia și apoi pe podul Horea. Asta nu înseamnă ca nu trebuie să se rezolve cumva situația de pe Paris, care e dezastruoasă.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.