Administraţie

Prefectura vrea să doboare în instanţă superblocurile de pe Măceşului

Reprezentanţii Guvernului la Cluj atacă Planul Urbanistic Zonal, Planul Urbanistic de Detaliu şi autorizaţiile de construire emise de primăria lui Boc pentru ridicarea unor blocuri cu 5-10 etaje pe strada Măceşului.

Pe lângă anularea actelor care au girat şantierul de pe Măceşului, prefectura cere şi demolarea blocurilor deja construite, dar şi sistarea lucrărilor până la finalizarea acţiunii din instanţă.

După ce Direcţia de Urbanism a primăriei a susţinut că dezvoltarea de pe Măceşului respectă legea, iar comisia de urbanism a consilierilor a menţionat că nu mai poate anula documentaţia deoarece a intrat în circuitul civil, deşi ar dori acest lucru, primarul Emil Boc a pasat rezolvarea cazului către prefectul Gheorghe Vuşcan. „Am trimis toate actele să le analizeze şi să atace ei pentru că noi nu avem pârghii legale. Aici intervine discuţia despre calitatea vieţii, dacă noi nu autorizăm, putem fi acţionaţi în judecată şi să ni se ceară daune, dar autorizând afectăm calitatea vieţii celor care locuiesc în zonele respective", a spus primarul. Prefectura a preluat cauza şi va ataca Planul Urbanistic Zonal, Planul Urbanistic de Detaliu şi autorizaţiile de construire deja eliberate de primărie. Chiar dacă PUZ-ul a fost aprobat de Consiliului Local în 2008, specialiştii spun că este vorba despre un act normativ, imprescriptibil, care poate fi atacat oricând. Pe lângă anularea actelor care au stat la baza şantierului de pe Măceşului, prefectura va cere şi sistarea lucrărilor, dar şi demolarea celor trei blocuri pe care constructorii au început să le amenajeze în baza autorizaţiilor eliberate de primărie la finalul anului trecut. Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, juriştii prefecturii şi avocaţii „rezistenţei civice" de pe Măceşului constituită în Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Străzii (APUS) urmează să stabilească forma acţiunii la începutul acestei săptămâni, în sensul că orice act atacat de prefect duce la suspendare de drept, până la soluţionarea litigiului, însă actele care au stat la baza şantierului de pe Măceşului sunt guvernate de Legea construcţiilor care stipulează că prefectul poate cere suspendarea lucrăror. Este prima dată când Prefectura Cluj cere instanţei demolarea unor construcţii.

"După luni bune de acţiuni, proteste, mult stres dar şi multe consultări datătoare de speranţă iată că se arată şi prima victorie a cetăţenilor. Prefectul de Cluj a decis să atace în contencios administrativ HCL, PUZ şi autorizaţiile de construire emise de autoritatea locala solicitând instanţei anularea acestora. Noi vom continua acţiunile de protest. Sâmbătă am mai organizat o simulare de trafic şi am făcut şi o acţiune de salubrizare a străzii", a spus şi Elek Levente, şeful APUS Măceşului.

Acţiunea Prefecturii Cluj creează un precedent, nu neapărat în favoarea oraşului, susţin surse ZIUA de CLUJ. Cu toate acestea, aceleaşi surse menţionează că în zona Măceşului, Primăria Cluj-Napoca este cea care a greşit când a acceptat modificarea Unităţii Teritoriale de Referinţă, de la trei etaje, la construcţii mult mai înalte, cu până la zece etaje. Conform PUG în vigoare, primăria eliberează în continuare certificate de urbanism, iar acestea se dă undă verde la opt etaje pe Măceşului. „Cei care stau vizavi de familia Petrescu au cerut un astfel de certificat pentru că ar dori să vândă. Certificatul spune clar că legea permite maxim opt etaje. Primăria este cea care a greşit când a dat undă verde construcţiilor în zona Măceşulul, fiind o zonă în curs de urbanizare. Acum apar şi problemele. Cetăţenii şi-au făcut case într-o zonă unde se permit construcţii înalte. Aşa este şi în Borhanci, unde chiar arhitectul Adrian Iancu a avut un proiect de bloc cu cinci etaje, într-o zonă unde există locuinţe individuale", spun aceleaşi surse.

Conform hotărârii Consiliului Local nr. 458 din 2008, pe str. Măceşului s-au avizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) şi un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru un ansamblu mixt de locuinţe şi dotări, de la demisol, parter şi trei etaje la subsol, demisol, parter şi 10 etaje. Mai precis, a fost modificată Unitatea Teritorială de Referinţă a zonei de la maxim trei etaje şi spaţii verzi în L6c - zonă de locuinţe şi dotări, servicii cu regim de înălţime variabil, de la trei la 10 etaje. Accesul este reglementat din str. Măceşului, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) este maxim 30% şi Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) este maxim 2, pe terenul de 1,3 ha pe care e situat ansamblul. Prin PUD se propune amplasarea clădirilor cu patru-cinci etaje înspre str. Măceşului, cele cu trei etaje perimetral-sud, iar cele cu şapte-zece etaje în partea centrală şi de nord, spre pârâu.

În partea centrală a ansamblului se rezervă amplasamente pentru grădiniţă, comerţ, servicii şi o zonă plantată pentru parc-agrement-sport. Grădiniţa va avea 400 mp şi trebuie cedată primăriei. Ansamblul urmează să aibă 290 de apartamente. Circulaţia se rezolvă cu două benzi carosabile şi trotuare. Dezvoltarea infrastructurii e prioritară, adică investitorul este obligat ca mai întâi să traseze drumurile, să prelungească reţelele edilitare cu elementele specific: post transformator, staţie reglare gaze, staţie pompare, rezervor de apă. Pentru această etapă, de altfel, s-au eliberat şi autorizaţiile de construire în toamna anului trecut - bloc A, B cu şase niveluri, drum de acces şi reţele.

Dezvoltatorul ansamblului de pe Măceşului, Synesis Development, reprezentată de Beniamin David, spunea că a obţinut două autorizaţii de la primărie, în octombrie şi noiembrie 2013, conform PUZ aprobat în 2008 şi că respectă distanţele faţă de vecinătăţi, iar parcările sunt rezolvate în incinta ansamblului. Potrivit acestuia, în 21-22 noiembrie s-a predat amplasamentul constructorilor pentru a începe lucrările, având în vedere că acestea au fost autorizate. Proiectanţii de la Scripcariu Birou Arhitectură au declarat pentru ZIUA de CLUJ că actualii dezvoltatori care au cumpărat terenul vor construi mai puţin decât prevederile PUZ din 2008.

 

Publicitate

Comentarii

mita ala scripcaru

thumb down thumb up
luni, 17 martie 2014, 07:25
de szabao

Nu va puneti cu scripcaru!! el e mafia cu iancu!!
raspunde

mafia

thumb down thumb up
luni, 17 martie 2014, 08:56
de PR

orice mafiot sfarseste prost; asta nu inteleg ei: se cred zei dar sunt doar oameni, daca putem sa-i numim asa.
raspunde

tardiv

thumb down thumb up
luni, 17 martie 2014, 10:02
de adi

acum blocul e la etaju 7. sa fim seriosi, no sa se faca nimic. e doar joc electoral ca vin alegeri. de problema se stie de cativa ani. de 1 an s-a remis autorizatia.... timp de facut ceva era ....
raspunde

Un inceput

thumb down thumb up
luni, 17 martie 2014, 10:30
de clujeanul

Este adevarat ca blocul este la etajul 7 deja si asta se datoreaza neimplicarii primariei care a protejat pana acum coruptia din urbanism.Ei puteau sa stopeze lucrarile de la faza de saparea fundatiilor cand au primit primele sesizari si dovezi ca acolo este un abuz grosolan.Au preferat sa spuna ca totul este ok crezand ca cetatenii vor abandona lupta.Acum este o singura solutie:DEMOLAREA.Acest caz trebuie sa fie un inceput pt sfarsitul coruptiei din urbanism si un exemplu clar dat smecherilor ca asa nu se mai poate.Pasii de urmat sunt 1.SISTAREA lucrarilor,2.ANULAREA autorizatiilor prin instanta.3.DEMOLAREA cladirilor ilegale.4.TRAGEREA la raspundere a celor implicati in emiterea de autorizatii ilegale.
raspunde

Gresit

thumb down thumb up
luni, 17 martie 2014, 14:24
de Raul

1. Autorizatia s-a emis nu s-a remis. 2. Autorizatiile au fost emise acu 5 luni. In octombrie 2013. 3. Nu e deloc tardiv.
raspunde

liber la demolare

thumb down thumb up
luni, 17 martie 2014, 10:26
de HUmus

Eu asi invita romii sa-l demoleze garantat in jumatate de an nu ar mai fii nici o caramida.S-a uitat de cladirea de pe masinistilor si acela la fel .Numai atunci va exista ordine cand,orice actiune ilegala are si o reactie coercitiva chiar si demolarea.
raspunde

Aceiasi situatie e si pe E Ionesco

thumb down thumb up
luni, 17 martie 2014, 13:54
de eu

Rog pe cei de la Ziua de Cluj sa mediatizeze si situatia blocurilor de 8 etaje de pe Eugen Ionesco care au fost reautorizate anul acesta pe acelasi principiu ca si cele de pe Maciesului. Si aici e vorba de persoane influente, asa zisii dezvoltatori sunt neamuri ale unei persoane care conduce o regie aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj. Daca ar vrea cei de la prefectura ar putea sa ia la rost si pe cei implicati in acest caz. SC CYANE SRL CONTINUARE FARA MODIFICARE SOLUTIE CONSTRUCTIVA AUTORIZATA CU A.C. nr.1347/25.08.2008 PENTRU CONSTRUIRE ANSAMBLU REZIDENTIAL, COMERT, BIROURI – BLOC „B” DE LOCUINTE COLECTIVE CU REGIM DE INALTIME S+P+6E+Eretras+Etehnic. judetul Cluj, localitatea Cluj- Napoca, Strada Ionesco Eugen, nr. fn SC CYANE SRL CONTINUARE FARA MODIFICARE SOLUTIE CONSTRUCTIVA AUTORIZATA CU A.C. nr.1072/16.07.2008 PENTRU CONSTRUIRE ANSAMBLU REZIDENTIAL, COMERT, BIROURI – IMOBIL DE LOCUINTE SI BIROURI CORP „F” CU REGIM DE INALTIME S+P+8E+Etehnic. judetul Cluj, localitatea Cluj- Napoca, Strada Ionesco Eugen, nr. fn SC CYANE SRL CONTINUARE FARA MODIFICARE SOLUTIE CONSTRUCTIVA AUTORIZATA CU A.C. nr.2031/16.11.2007 PENTRU CONSTRUIRE ANSAMBLU REZIDENTIAL, COMERT, BIROURI – BLOC „A” DE LOCUINTE COLECTIVE CU REGIM DE INALTIME S+P+6E+Eretras+Etehnic. judetul Cluj, localitatea Cluj- Napoca, Strada Ionesco Eugen, nr. fn
raspunde

Luati atitudine

thumb down thumb up
luni, 17 martie 2014, 14:01
de Levi

Cei de pe Eugen Ionescu iesiri in strada,protestati,luati atitudine fata de cei care fac abuzuri si pe urma fiti convinsi ca ziua de cluj va sprijina.Asa am procedat si noi pe Macesului.Nu este suficient sa protestati in spatele tastaturi si nici sa asteptati sa va rezolve presa problemele.Curaj domnilor ca se poate si in Romania.
raspunde

E ionescu

thumb down thumb up
luni, 17 martie 2014, 15:33
de Ela

Presa ajuta la sensibilzarea opiniei publice, dar ea nu va va rezolva problema. Ea se poate rezolva doar in instanta. Aveti nevoie de un avocat bun pe drept administrativ (cu eventuale cunostiinte de urbanism), si un avantaj ar fi sa se implice si prefectul ca reprezentat al po****tiei si aparator al drepturilor oamenilor. Adunati-va cativa vecini si actionati (ca sa fie problema sociala e nevoie de mai multa lume sa fie implicata). Se poate..si trebuie luptat impotriva coruptiei!
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.