Registrul Auto Cluj aterizeazã lângã aeroport

Registrul Auto Cluj aterizeazã lângã aeroport
Registrul Auto Român (RAR) Cluj intenţioneazã sã construiascã din fonduri proprii noul sãu sediu, pe un teren situat în vecinãtatea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Plenul Consiliului Judeţean (CJ) ar urma sã aprobe mâine proiectul privind concesionarea. În noua clãdire urmeazã sã funcţioneze şi serviciile Paşapoarte şi Înmatriculãri Auto.

Suprafaţa ce ar urma sã fie concesionatã RAR Cluj mãsoarã un hectar şi se aflã în zona aeroportului. Atât executivul CJ, sub a cãrui autoritate se aflã obiectivul, cât şi Consiliul de Administraţie (CA) al aeroportului au avizat favorabil proiectul de investiţie, urmând ca şedinţa de miercuri sã fie dezbãtut în plenul CJ.

“Este vorba despre o investiţie foarte importantã pentru judeţ, mai ales cã pe terenul identificat în zona aeroportului poate fi construitã o clãdire modernã, cu spaţii de parcare şi acces pentru toate maşinile care au nevoie de serviciile Registrului Auto”, a declarat preşedintele CJ, Marius Nicoarã. El a precizat cã în noul sediu vor fi mutate şi serviciile Paşapoarte, respectiv Permise Auto înmatriculãri, ambele din subordinea Prefecturii.

 “Astfel vom rezolva şi problema acestor instituţii care pânã în prezent nu au beneficiat de sedii proprii”, a adãugat Nicoarã. El a spus cã pentru atribuirea terenului va fi aleasã procedura de asociere directã. Terenul va fi concesionat RAR, iar preţul se va stabili dupã o expertizã a evaluatorului. “Juriştii noştri vor gãsi cea mai bunã formulã pentru prezentarea acestui proiect în plenul consilierilor, astfel încât sã poat` fi aprobat”, a completat Nicoarã.

 

I-au împins în afara oraşului

 

Şeful RAR Cluj, Marius Pop, a informat cã a primit mânã liberã de la autoritatea-mamã din Bucureşti sã cumpere un teren pentru noul sediu. “Proiectul este mai vechi. încã de anul trecut am avut o tentativã, în colaborare cu Prefectura, de a achiziţiona o suprafaţã de teren. Locaţia care ni s-a sugerat nu era cea mai bunã. întrucât ne ocupãm de inspecţiile tehnice ale camioanelor, trebuie sã funcţionãm undeva în afara oraşului.

 De asemenea, este necesar sã avem acces şi la drumurile naţionale şi europene. Prefectura a venit în 2006 cu o altã sugestie de amplasament, pe str. Fabricii, numai cã terenul era mult prea scump şi, mai grav, dacã sediul nostru ar fi fost amenajat acolo, toate camioanele ar fi tranzitat Clujul”, a adãugat Pop.

 

750.000 de euro la dispoziţie

 

Anul acesta, şeful RAR Cluj a reluat anunţul pentru achiziţionarea terenului, iar oficiali din cadrul CJ au sugerat cã un parteneriat pentru concesionarea din zona aeroportului ar fi mult mai potrivit. Pop a informat cã autoritatea-mamã s-a oferit sã suporte cheltuielile pentru întreaga investiţie.

“Pentru început ne-au pus la dispoziţie 750.000 de euro, pe care îi vom folosi pentru achiziţionarea acestui teren şi pentru primele proiecte tehnice”, a explicat şeful RAR Cluj.

Instituţia a beneficiat în ultimele douã luni de 50.000 de lei pentru asigurarea unor condiţii de muncã decente angajaţilor. Sediul cel vechi, situat în comuna Floreşti, va fi pãstrat şi va avea activitate şi dupã construirea celui de lâng` aeroport.

 

Trebuie sã respecte regimul de înãlţime

 

Directorul aeroportului, David Ciceo, spune cã propunerea privind concesionarea terenului cãtre RAR a fost aprobatã în CA tocmai pentru cã în zonã existã mult teren care poate fi valorificat în astfel de direcţii.

“Singura condiţie pe care o impunem este ca investitorii şi dezvoltatorii de proiecte sã respecte regimul de înãlţime şi exigenţele Autoritãţii Aeronautice Civile Române”, a menţionat Ciceo. Un alt aspect se referã la partea financiarã, dat fiind faptul cã aeroportul se aflã în plinã dezvoltare şi are nevoie de bani.

 în urmã cu doi ani, Direcţia de Urbanism a CJ a lansat Strategia de Dezvoltare a Aeroportului pe 2007-2025, care presupune costuri de peste 100 de milioane de euro.

Banii ar urma sã fie asiguraţi atât din bugetul CJ şi din credite bancare, cât şi de la Guvern. Ciceo este pregãtit sã obţinã pentru aeroport fonduri suplimentare, fie din concesionarea terenului, precum în cazul RAR, fie din taxe speciale, precum cea pentru dezvoltare, de 5 euro/persoanã, ce ar urma sã fie instituitã de la 1 octombrie.

Loading...
Comenteaza