Administraţie

Riveranii din Bună Ziua: „mârşăviile” din urbanism blochează o arteră a oraşului

O nouă manifestare din seria de proteste ale Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului.

Cetăţenii au organizat, la finalul săptămânii, o nouă simulare de trafic în zona viitorului cartier de blocuri cu 5-10 etaje autorizat la finalul anului trecut de autorităţile locale. Pe toate fronturile, oamenii sunt decişi să lupte împotriva mârşăviilor din urmanismul clujean, după cum declară reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Străzii (APUS) Măceşului.
Peste 60 de persoane cu 30 de maşini s-au strâns sâmbătă în zona şantierului Synesis Development de pe strada Măceşului. "Este cea de a patra acţiune de protest organizată anul acesta de Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Străzii (APUS) Măceşului. "Lumea începe să înţeleagă consecinţele ridicării acestui ansamblu de blocuri turn. Am fost peste 30 de maşini şi mai mult de 60 de persoane care locuiesc în zonă. Cei prezenţi au parcat pe ambele părţi ale străzii. După finalizarea ansamblului zona se va aglomera iar noi, riveranii, vom fi nevoiţi să suportăm un trafic infernal", au menţionat reprezentanţii APUS Măceşului. Aceştia sunt hotărâţi să reziste şi să continue protestele. "Autorităţile locale s-au bazat pe neimplicarea populaţiei, au sperat că această mârşăvie va trece nesancţionată de public. Din fericire, cetăţenii de pe Măceşului, prin aceste acţiuni, demonstrează o atitudine civică mult peste nivelul cu care autorităţile au fost obişnuite. Această acţiune a pornit ca un bulgăre de zăpadă care a crescut în fiecare zi şi riscă sa devină o adevărată avalanşă pentru cei din urbanismul local", au mai spus cetăţenii.

Acum o lună, imediat după ce oamenii au pus bazele structurii asociative care să militeze împotriva urbanismului deşănţat practicat, în opinia lor, de administraţia locală clujeană, cetăţenii au organizat prima simulare de trafic şi au parcat maşini în zona viitoarelor blocuri pentru a demonstra primăriei că a greşit când a permis construirea în zonă a mai mult de trei etaje. Încă de la finalul anului trecut, riveranii de pe Măceşului au cerut primăriei să revoce autorizaţiile date dezvoltatorului (Synesis Development) pentru proiectul blocurilor cu 5-10 etaje de pe terenul de 1,3 hectare cu intrare de pe Măceşului.

Direcţia de urbanism din cadrul instituiei a informat aleşii locali că proiectul superblocurilor de pe Măceşului este legal şi că, mai mult, dezvoltatorul va face şi o grădiniţă pe care o va ceda primăriei. Comisia de urbanism a consilierilor, a informat ZIUA de CLUJ că proiectul de pe Măceşului comportă nişte lacune, dar că, de vreme ce autorizaţiile emise de primărie au intrat deja în circuitul civil, este tardivă anularea lor. Comisia a recomandat, însă, cetăţenilor nemulţumiţi să meargă în instanţă, mai ales că există suspiciuni că o partea a terenului pe care se doreşte construirea blocurilor este încadrat ca zonă verde. "Există şi acţiuni în instanţă depuse, aşteptăm termene de judecată", au mai precizat riveranii de pe Măceşului.

Dezvoltatorul ansamblului de pe Măceşului, Synesis Development, reprezentată de Beniamin David spune că a obţinut două autorizaţii de la primărie, în octombrie şi noiembrie 2013, conform PUZ aprobat în 2008 şi că respectă distanţele faţă de vecinătăţi, iar parcările sunt rezolvate în incinta ansamblului. Proiectanţii de la Scripcariu Birou Arhitectură au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că actualii dezvoltatori care au cumpărat terenul vor construi mai puţin decât prevederile PUZ din 2008.

 

Publicitate

Comentarii

boooc

thumb down thumb up
luni, 24 februarie 2014, 23:04
de adi

unde esti cand areorasul nevoie de tine. dormi.. si minti. norocul tau e ca psd e mai corupt..... altfel nu te vota nimeni niciodata
raspunde

Fara garaje

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 07:27
de Victor

Si pentru a ne demonstra ca filiera penticostala din urbanism este in viata, inca, primaria ne-a mai trantit niste blocuri cu apartamente la demisol, fara garaje si cu masinile parcate pe carosabil. Intrebati fiind, domnii de la Synesis, cate locuri de parcare au, raspunsul este invariabil acelasi: "suficiente". Primaria arunca acelasi raspuns: "suficiente". Sigur ca sunt suficiente. Strada e lunga. Ce noroc pe noi. Ia incercati sa obtineti o autorizatie de constructie fara garaje si parcari. Sa vedem cati dintre voi reusiti. Succesuri!!!!
raspunde

ce inseamna "SUFICIENTE"

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 10:30
de Rares

Stiti ce inseamna "suficiente"? Pe hartie 290 locuri (cate apartamente), doar ca demisourile vor fi transformate in apte apartamente in loc de parcari, (dar sa zicem ca pe hartie exista momentan 290 locuri) si ... .INTREBARE de baraj- cate masini are o familie (una care se muta intr-o zona cu transport public slab)? - CEL PUTIN UNA, daca nu doua - media problabil e undeva pe la 1,5-1,7 masini/familie. Unde sunt restul de locuri de parcare -inca 150-200 ca sa fie suficiente? - PE strada macesului - si pe unde se va mai nimeri....
raspunde

si amarata de gradina? - plusul fantastic al proiectului

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 10:55
de geo

las' ca face o amarata de gradinita fara loc de joaca -sunt prevazuti 400m(care va aglomera si mai mult zona), si toata lumea va fi extrem de fericita,,,... ma refer la toti actionarii synesis - dupa ce vand apartamentele si spala putina.
raspunde

Asa mare spatiu? :P

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 11:03
de paul

Ba, tre' sa recunosti ca is tari- daca pe 400m prevad si gradinita si loc de joaca si parcare... centru spa si hangare t contructii de avioane oare n-ar incapea? Tot in astia 400m? ..
raspunde

gradinite

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 13:47
de gradinite

Fiecare complex rezidential avea in proiect gradinita (asa-i moda), insa o gradinita unde poti sa-ti duci copilul inca n-am gasit prin zona. Poate e chiar mai bine fara ... unde se pot opri inca vreo 100 de masini care ar veni la gradinita?
raspunde

Arhitect nesimtit

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 11:13
de Clujeanul

Arhitectul Scripcaru are tupeu nu gluma.El ne spune ca dintr-un proiect absolut ilegal beneficiarul va construi mai putin decat prevede priectul.Foarte tare domnule arhitect.Eu spun ca dvs nu sunteti 100%corupt ci numai 90%.Clujenii ar trebui sa stie ca arhitectul Scripcaru este "the mother and the father" al tuturor atrocitatilor urbanistice din cluj in ultimii 10 ani.Ar trebui editat un album cu toate atrocitatile acestui arhitect si Ordinul arhitectilor sa-i retraga licenta.
raspunde

....

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 12:43
de PUZ

Dar ce dracu, le-a facut Dzeu lor strada????? Sa vina jandarmii sa elibereze strada
raspunde

Coruptule!

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 12:48
de pt Puz

Asa reactioneaza un corupt 90% :P. Sau 100%? sigur...da-i cu nelegalitatile cate vreme se refera la proprietatea orasului!!! si a oamenilor care stau in el...
raspunde

chemati si minerii!!

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 12:50
de ..

bineinteles !!!chemati minerii din valea jiului!! cum pot oamenii aia sa isi apere drepturile? chemati jardarmii si armata sa puna bastoanele pe ei!!! hoooo de ce va aparati drepturile mai?
raspunde

Nu va lasati oameni buni!

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 13:10
de Haiducu

Trebuie daramat intr-o noapte si s-o rezolvat!!!
raspunde

Nu pierdeți vremea cu lucruri mărunte...

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 13:34
de Subțirică

Acestea nu sunt importante. Lăsați-le și căutați soluții pentru schimbarea statuilor....
raspunde

De locuitorpe Macesului

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 22:48
de Gigi

Oameni buni, toata mascarada asta de pe str Macesului este pornita de un vecin care culmea sta in blocurile facute de el! A venit la mine sa semnez petitia dar el nici nu apare pe ea! Eu, ca locuitor pe str respectiva nu sunt impotriva proiectului. e ne voie de cladiri noi, e nevoie de po****tie in zona, de gradinita, etc....Mai lasati-ne cu protestele pt ca nu aveti dreptul si, chiar ma astept sa platiti pt asta daune!
raspunde

...

thumb down thumb up
marţi, 25 februarie 2014, 23:17
de onestu

Am auzit pe d-l primar Boc ca sunt perfect legale aceste blocuri. Voi care protestati sunteti mai presus de lege? Voi sunteti stat in stat? Voi nu aveti obligatia sa va supuneti legii statului român? In care epoca va gasiti voi in perceptia voastra? Mergeti si lucrati, lasati protestele ca traim intr-un stat de drept! Nu mai fiti ,,prostii care mor de grija altora" vai de voi ce va mai bagati in seama!....
raspunde

tu nu stii ce vorbesti!!

thumb down thumb up
miercuri, 26 februarie 2014, 09:40
de .

Cata vreme oamenii aia respecta legea n-au decat sa protesteze... doar nu crezi ca protesteaza ca asa au visat azinoapte ci pt ca au motive... or fi autorizatiile legate, darin date in baza unui puz nelegal...asa ca is NULE
raspunde

de clujean

thumb down thumb up
miercuri, 26 februarie 2014, 01:41
de Arthur

Daca e totul legal, sanctionatii odata pe protestatarii astia care blocheaza trotuare si perturba traficul in zona! Amendatii si trimitetii acasa!!!
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.