Administraţie

Săvădisla vrea să scape de Sanatoriul TBC

Clădirea este solicitată de primăria comunei pentru a fi reamenajată într-un centru pentru vârstnici. Consiliul Judeţean Cluj refuză să cedeze imobilul.
  • Primăria Săvădisla a cerut Consiliului Judeţean imobilul Sanatoriului TBC din centrul comunei / foto S.A.

    Primăria Săvădisla a cerut Consiliului Judeţean imobilul Sanatoriului TBC din centrul comunei / foto S.A.

Singurul sanatoriu pentru bolnavii TBC din judeţul Cluj se află în comuna Săvădisla. Edilul Tamas Gebe se plânge că, deşi este vorba despre o clădire - monument istoric, în imobil
s-au investit puţini bani, iar destinaţia pe care o are în prezent nu face decât să dăuneze centrului de comună. Primarul afirmă că boschetarii care îşi fac veacul în incinta sanatoriului sunt mult mai mulţi decât bolnavii internaţi cu acte în regulă. Clădirea se află în patrimoniul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, iar Primăria Săvădisla a făcut o solicitare oficială pentru a o prelua, în vederea realizării unei case de bătrâni. Vicepreşedintele administraţiei judeţene, Radu Bica, spune însă că imobilul nu va putea fi cedat şi nici destinaţia acestuia, schimbată.

Primăria Săvădisla consideră că sanatoriul pentru bolnavii de TBC, aflat în proprietatea CJ şi în administrarea Spitalului de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, nu-şi are locul într-un centru de comună. “Imobilul este într-un hal fără de hal! Ar trebui să vină toată lumea aici să vadă ce se întâmplă. Oricum, nu prea mai sunt bolnavi internaţi. Mai mult boschetarii se perindă pe aici. De ani de zile stă clădirea aşa, neamenajată. CJ a băgat nişte bani în termopane şi atât. Oamenii din comună s-au săturat de situaţia asta. S-au săturat să aibă bolnavii prin preajmă. Doar vorbim de un centru de comună! Nu cred că e bine să avem un astfel de spaţiu în mijlocul nostru. Cred că se pot găsi soluţii, dacă se doreşte. Noi suntem dispuşi să oferim teren sau poate chiar un alt spaţiu la schimb, astfel încât bolnavii să poată fi mutaţi. Numai să vedem că se doreşte să se facă ceva”, a susţinut primarul comunei, Tamas Gebe.

Edilul a precizat că această clădire este inclusă în categoria monumentelor istorice. “Sanatoriul are o arhitectură foarte frumoasă. Este chiar păcat să lăsăm imobilul aşa, în paragină. Noi chiar ne gândim să atragem bani europeni pentru aceasta, fiindcă este monument istoric. Apoi, ne-am gândit că din bugetul local am putea finanţa un centru de bătrâni. Dar aşteptăm soluţii de la CJ. Am trimis o solicitare oficială, dar se pare că direcţia lor juridică nu e prea cooperantă. Oricum, eu mai sper ca în final să rezolvăm această problemă”, a adăugat Tamas Gebe.

De cealaltă parte, vicepreşedintele CJ, Radu Bica, a afirmat că solicitarea administraţiei locale Săvădisla nu are nici o bază legală. “Sunt la curent cu solicitarea lor şi chiar le-am furnizat deja două răspunsuri pe tema aceasta. Iniţial, ne-au informat doar că au votat în plenul consiliului local că vor să preia clădirea sanatoriului. Le-am solicitat să ne răspundă care e scopul acestei iniţiative. După destul de mult timp au revenit cu un răspuns în care ne informau că vor să realizeze un centru de bătrâni. Nu ştiu cum s-au gândit că putem face asta aşa, pur şi simplu! Vorbim despre o unitate care asigură servicii medicale, asistenţă spitalicească sanatorială de peste 80 de ani. Nu o putem desfiinţa fără a avea un spaţiu adecvat pentru bolnavii cronici de TBC, un spaţiu care presupune inclusiv proceduri speciale de izolare şi tratare”, a spus Bica.

El a completat că a trimis deja un răspuns oficial către Primăria Săvădisla în care a explicat că nu este oportun transferul clădirii în patrimoniul local. “În acest sanatoriu avem disponibile 70 de paturi pentru bolnavii de TBC. Este singura unitate spitalicească de profil din judeţul Cluj, iar serviciile medicale sunt asigurate prin Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, pe care noi tocmai l-am preluat în administrare de la Ministerul Sănătăţii. Deci, cu alte cuvinte, e de datoria noastră să ne ocupăm ca activitatea medicală de aici să se deruleze în continuare în condiţii cât se poate de bune, dacă nu şi mai bune, pentru că aceasta a fost ideea descentralizării acestor spitale. Nu ne putem permite să închidem nimic, nu ne dă voie legea”, a apreciat Bica. Pe viitor, a menţionat el, administraţia judeţeană îşi va face un nou program de investiţii, urmând să se analizeze care sunt unităţile medicale ce necesită a fi reabilitate.

Publicitate

Comentarii

primaria savadisla

thumb down thumb up
vineri, 28 septembrie 2012, 11:36
de florin bonda

cu tot respectul sunt cetatean al comunei savadisla ,de aproximativ 4 ani unde sunt chirias adresa mea fiind tot din comuna respectiv hajdate iar acum sa trec la subiect de 2 ani de zile cer primariei sa -mi concesioneze o suprafata de teren prevazuta in legea tinerilor casatoriti insa raspuns favorabil am av doar in perioada alegerilor apoi amanat si trimis din birou in birou .Ieri 27 09 2012 sotia mea a participat la o sedinta a consiliului local in care am avut surpriza sa aflu ca dosarul meu nu a fost timp de 2 ani studiat nici o data de consilieri .ACUM VREAU SA VA INTREB PANA UNDE CU BIROCRATIA ASTA .Totusi in urma sedintei si a insistentelor sotiei m-i sa promis de catre EDIL un raspuns in termen de 15 zile.Insa in luna Mai 2012 imi promitea 500 m patrati in comuna iar acum au trecut alegerile si doreste sa-mi dea in sat LITA respectiv HAJDATE unde nu este apa curenta nici conditii de transport doar sa scape de noi .Intrebarea mea care este .DE CE IN CAMPANIE S-A PUTUT SI CHIAR INTR-O ZONA FOARTE BUNA SI ACUM ESTE DOAR PASUNAT SI DE CE MA SIMT DISCRIMINATA IN PROPRIA MEA TARA DEOARECE NU SUNT DE ETNIE MAGHIARA IAR PRIMARUL TINE CONT DE ACEST FAPT .Si acum ma intreb de unde bani pentru turismul local cand copii de la scoala din satul HAJDATE se spala pe maini in lighian cu apa de unde se adapa animalele .MULTUMESC
raspunde

kolognie@yahoo.com

thumb down thumb up
miercuri, 21 noiembrie 2012, 12:21
de takacs

sa-i fie rusine domnului primar din savadisla.ma mir ca un om cu asemenea mentaliate a fost ales ca primar.sunt pacient al sanatoriului savadisla.fara voia mea.ce stie domnu primar despre pacientii de aici?vrodata s -a gandit domnu primar la bolnavi sau doar la banii care i-ar putea atrage un monument.rusine.mi-ar place sa-l trag de urechi pe acest primar.nu-si merita functia.rusine consiliului local.poate veti avea nenorocu sa va infestati cu tbc.atunci sa va vad,mari afaceristi ce sunteti.rusine sa va fie.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.