Administraţie

Se cere modificarea traseului unei centuri importante a Clujului

Societatea care administrează Parcul Industrial Tetarom a cerut Primăriei Cluj să modifice traseul unei centuri a oraşului.

Plângerea prealabilă a fost înregistrată la Primăria Cluj-Napoca încă din luna aprilie 2016, iar ea va fi discutată în şedinţa Consiliului Local din 21 martie.

Societatea Tetarom SA solicită modificarea traseului drumului expres propus - ocolire Baciu, astfel încât să nu afecteze mai multe parcele situate în Parcul Industrial Tetarom I.
Compania arată că pe aceste parcele, care sunt detaliate în plângere, există construcţii sau proiecte ale clienţilor Tetarom aflate în derulare şi că acest drum expres - ocolire Baciu are o lăţime de 21 de m, este paralel cu calea ferată şi este proiectat pe parcelele unde se află în prezent drumul de incintă a Parcului Industrial.

Primăria Cluj susţine că drumul expres ocolitoare Baciu şi intersecţia denivelată cu calea ferată sunt preluate în Planul de Mobilitate Urbană, finalizat în noiembrie 2015 şi se consideră că pot fi implementate cu finanţare naţională din partea statului român prin Compania de drumuri (CNAIR): "Va fi propus ca proiect suport cu finanţare naţională ( pe termen lung în variantă extinsă: cale rutieră nouă până la nodul A3 Nădăşel)".

Acest drum expres denumit "Centura Baciu" ar urma să aibă 4,9 km, cu două benzi pe sens şi ar face legătura dintre Cluj-Napoca (zona Tetarom 1), prin Baciu, cu nodul rutier de la Nădăşel, unde Autostrada Transilvania se întâlneşte cu DN Cluj-Zalău.

"Servitutea de utilitate publică instituită prin PUG are în vedere criterii deduse dintr-o viziune de ansamblu asupra dezvoltării oraşului, respectiv a tramei stradale majore. Aceasta e una din sarcinile esenţiale ale PUG pentru că asigură o dezvoltre sistematică, durabilă, eficientă. Funcţionalitatea sistemului de circulaţie este vitală. (...) Drumul poate fi realizat pe lângă calea ferată, fără a fi afectate clădirile din Parcul Industrial Tetarom", se mai spune în Informarea trimisă de executivul Primăriei Cluj către plenul Consiliului Local, pe această temă.

În concluzie, reprezentanţii Direcţiei de Urbanism a municipalităţii propun respingerea plângerii prealabile a Tetarom, ca nefondată şi menţinerea în PUG a drumului expres ocolitoare Baciu pe lângă calea ferată, după ce menţionează că şi poziţia proiectantului PUG este aceea de păstrare a relaţiei spre centura Baciu.

Ultimul cuvânt îl va avea însă deliberativul local, ce se va reuni în şedinţă ordinară, marţi.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este un document strategic ce acoperă polul de creştere Cluj-Napoca, format din municipiul Cluj-Napoca și comunele Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gârbău, Gilău, Jucu, Petreștii de Jos, Sânpaul, Tureni, Vultureni și se referă la perioada 2016 - 2030.

 

 

Publicitate

Comentarii

masuratori

thumb down thumb up
luni, 20 martie 2017, 08:15
de Mircea

Oare dintre membrii Directiei urbanism din Primaria Cluj-Napoca, care au propus respingerea plangerii prealabile cati s-au deplasat in teren sa vada la fata locului ce este acolo. Pe o distanta de cca 500 de metrii distanta dintre axul cai ferate si limita interioara a drumului este sub 20 de metrii. Proiectantii care au facut PUG-ul precis n-au fost la fata locului.si n-au discutat nimic legat de limitele de proprietate, traseele de utilitati ale Parcului Industrial, conditionarile impuse de apropierea de calea ferata, etc Poate cineva sa-si imagineze cum isi vor desfasura activitatea cei peste 3000 de angajati ai firmelor care sunt locate in Tetarom. Sau poate se doreste desfiintarea acestuia ? Poate fi o tema de gandire !
raspunde

antemasuratori

thumb down thumb up
luni, 20 martie 2017, 08:47
de Carcotasu'

Nu se doreste desfiintarea acestuia! In viitorul apropriat, cand platforma se va dezvolta si vor lucra acolo tot mai multi oameni, accesul cm se va face, de pe Taietura Turcului ca acum? Poate fi si asta o tema de gandire !
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.