Administraţie

Stop joc! Imobiliarele rămân blocate în trafic, la Cluj

Proiecte imobiliare de sute de milioane de euro sunt ținute pe loc de problemele cu traficul rutier ale Clujului.

Din cauza traficului, Clujul a început să blocheze proiecte imobiliare. "Ținem pe loc proiecte de aproape 300 de milioane de euro", spunea primarul Emil Boc. Situația este disperată: în anumite zone din oraș, studiile de trafic arată că pur și simplu străzile nu mai suportă o încărcare suplimentară.

"Există zone unde studiile de trafic ne arată că străzile nu mai fac față. Una dintre acestea este cartierul Bună Ziua, unde nu mai aprobăm proiecte imobiliare mari. O alta este Borhanci, unde de asemenea este foarte plin. Am decis să le cerem tuturor dezvoltatorilor care au mai mult de 24 de locuri de parcare studii de trafic. Acolo unde se dovedește că încărcarea este prea mare, nu eliberăm autorizații de construire", a explicat viceprimarul Dan Tarcea.

Un exemplu amuzant este cel de pe strada Trifoiului. Acolo, o companie off-shore din Cipru dorea să construiască patru turnuri de 10 etaje, pentru care avea aprobat deja un plan urbanistic zonal, dar i s-au autorizat numai două. Proiectul poartă numele Grand Hill Residence.

Primăria a fost dată în judecată atât de vecini, pentru că a eliberat autorizații de construire pentru două dintre blocuri, cât și de investitor, care nu a primit decât jumătate dintre autorizațiile solicitate.

Studiul de trafic realizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca arată că, dacă s-ar fi realizat toate cele patru blocuri, s-ar fi acoperit 94-96% din capacitatea totală. Strada Bună Ziua ar urma să intre în toamnă în domeniul public al municipiului și să fie lărgită; momentan, ea este administrată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Și zona Borhanci ar urma să primească o mână de ajutor pe partea rutieră. Primăria are în intenție să lărgească strada Brâncuși, respectiv să realizeze un sens giratoriu. Pentru sensul giratoriu este nevoie însă ca municipalitatea să primească o bucată de teren de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj.

"Dorim să ajutăm primăria, dar momentan trebuie să recadastrăm terenul și să îl dezmembrăm. Din păcate, aceste operațiuni mai durează", a spus rectorul USAMV, Cornel Cătoi. Atât pe Bună Ziua, cât și pe Brâncuși municipalitatea intenționează să facă exproprieri de terenuri. Bună Ziua are acum două benzi, dar se va extinde la trei, plus o bandă de biciclete.

Pe Brâncuși, potrivit viceprimarului Dan Tarcea, se va lărgi doar o porțiune scurtă din capătul străzii, în imediata apropiere a noului sens giratoriu. În ochii primăriei, unica soluție viabilă pentru a se reduce traficul este realizarea centurii metropolitane. Aceasta e momentan blocată de guvern, deși a fost considerată eligibilă pentru finanțare nerambursabilă din fonduri europene.

DECLARAȚIE
"Portabilitatea actualelor artere e aproape de maximum. Pe Bună Ziua s-a închis, e aproape de maximum, e pe roşu. Dar ne apropiem de aceeaşi situaţie şi pe Borhanci, şi pe Soporului, şi pe Câmpului, şi în alte locuri. Dacă nu se realizează această centură, pur şi simplu studiile ne vor arăta că intrăm pe roşu. Suntem între 80 şi 100%"
Emil Boc, la Realitatea FM Cluj, 20 iunie 2017

Publicitate

Comentarii

Cum s-a ajuns aici?

thumb down thumb up
miercuri, 26 iulie 2017, 20:23
de Dan

Din declaratiile oficialilor, se intelege ca fatalitatea, sau altii at fi devina pentru situatia creata. Si eu care credeam ca domnul Boc e 'la butoane' de ani buni in Cluj.... Oare s-a trezit in al 13-lea ceas, sau doar ii anunuta in acest mod pe investitori ca spagile trebuie de acum sa fie mult mai mari?
raspunde

Ingheta apele

thumb down thumb up
joi, 27 iulie 2017, 06:59
de Nae

Nimic concret, se va... daca, cand, de atunci, etc, bla-bla. sa va fie rusine, sunteti niste incompetenti!
raspunde

Care largiri?

thumb down thumb up
joi, 27 iulie 2017, 10:22
de Calin

Strada Brancusi este propusa pentru largire la 4 benzi inca de pe vremea lui Ceausescu, doar ca Primaria a dat aiurea autorizatii de constructie pe aceasta strada si nu se mai poate face largirea (cel putin pe segmentul Diana - garaj autobuze). Tot de pe vremea lui Ceausescu este prevazuta normalizarea strazii Fagului (zona de curbe) dar nici acolo nu se mai poate face nimic din cauza noilor constructii aprobate si realizate. Strada Buna Ziua inca mai are sanse de largire, sunt curios cati ani va dura aceasta operatiune. Din 2004 Boc nu a reusit sa realizeze niciun bulevard nou in Cluj (cu 4 benzi de circulatie), desi orasul s-a extins cu 30%.
raspunde

Relatia cauza - efect

thumb down thumb up
joi, 27 iulie 2017, 10:43
de SorinPLATON

S-a ajuns in aceasta situatie limita, dupa anii de capitalism salbatic "a la Cluj". Ori nu mi se pare corect, ca nota de plata pentru abuzurile administratiei si politicii locale din trecutul mediu si apropiat, sa fie platita doar de cetateni, prin exproprieri, constrangeri de trafic si poluari. Trebuie facuta o analiza aprofundata, pentru a se trage la raspundere legala, membrii tuturor grupurilor "elitiste" ce si-au traficat in Cluj, doar pentru interes de uz privat influenta economica.... In alta ordine de idei, la o situatie exceptionala (in sens regresiv) se cer masuri si proiecte, posibil mai iesite din comun. Pe langa celebra centura ocolitoare, trebuie luate in calcul linii de metrou, linii de trafic auto subteran, precum si linii de trafic auto suspendat (celebrele autostrazi suspendate vehiculate ca solutii pentru alte urbe). Apoi, in paralel s-ar cere atentie si pe efectele colaterale ale usurarii teoretice a traficului auto, inclusiv cel in comun. Pentru tinerea sub control al poluarii, s-ar cere un sistem de subventionare a transportului auto electric, prin deschiderea unor linii de credit preferentiale, prin impozite si taxe marite pentru tranzitul centrului. Nu in ultimul rand, descongestionarea orasului Cluj se va face si printr-un sistem de parking-uri automatizate sub- si supraterane (cu viteaza mare de livrare). Nu uitati ca orasul nostru este in competitie cu restul oraselor tarii, dar in primul rand este in competitie cu el insasi. Clujul a devenit magnet in special pentru tinerii si oamenii cu educatie si formatie profesionala peste medie, dar pentru asta trebuie sa demonstram ca asa si suntem; sa demonstram ca "regele nu e gol" si ca putem fi un model si pol de competenta si dezvoltare, pentru restul tarii.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.