Administraţie

Stradă botezată după un critic literar clujean

Primăria a decis să dea unei străzi numele unui cunoscut critic literar şi eseist clujean.
Publicitate
 

Între proiectele de hotărâre care se vor afla marţi pe masa consilierilor locali se află şi unul care prevede botezarea unor străzi noi din oraş. Se propun denumiri pentru opt străzi. Cea care leagă străzile Măceşului de Eta Boeriu, din zona Bună Ziua, ar urma să numele lui Petru Poantă.
Petru Poantă (n. 7 aprilie 1947, satul Cerișor, județul Hunedoara - d. 7 septembrie 2013, Cluj-Napoca) a fost un critic literar și eseist român.

Este licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca (1970). A făcut parte din gruparea „Echinox", fiind membru fondator al revistei. După terminarea facultății, a devenit redactor la revista „Steaua", unde va lucra până în 1991. Ulterior, va fi consilier-șef al Inspectoratului pentru Cultură al județului Cluj, apoi director la Centrul Creației Populare, precum și director al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Cluj. A debutat în revista „Tribuna" (1966) cu o traducere din Georg Trakl, iar cu cronică literară în „Echinox" (1968). Primul său volum, Modalități lirice contemporane (1974) a fost bine primit de critica literară. Petru Poantă era specializat în opera lui George Coşbuc, căruia i-a dedicat două cărţi.

Alte străzi noi din Cluj vor fi denumite Petre Ţuţea, Sczenczi Molnar Albert, Traian Dorz, Richard Wumbrand, Nicolae Moldoveanu şi Augustin Presecan.

 

Publicitate

Taguri

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.