Administraţie

TIFF înjumătăţeşte bugetul pe cultură al Clujului

Festivalul de film va încasa de la Primărie 430.000 de lei, restul festivalurilor care vor fi organizate în oraş primind ieri “la grămadă” 221.500 de lei.
Publicitate

Consilierii locali au alocat cei 1.020.000 de lei pentru susţinerea activităţilor instituţiilor culturale şi organizaţiilor nonguvernamentale locale. Dacă la şedinţa trecută polemicile au fost la ordinea zilei, de această dată “jocurile” s-au făcut în culise şi fiecare a obţinut partea sa de bani. 430.000 de lei s-au dus către Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF, alocare susţinută de primarul Sorin Apostu, iar 18% au revenit organizaţiilor şi fundaţiilor maghiare. Restul s-a împărţit între celelalte evenimente culturale din municipiu.

 

Proiectul de hotărâre a fost inclus pe ordinea de zi la finele acesteia. Primarul a ţinut să mulţumească Comisiei de cultură pentru răbdarea şi promptitudinea de care a dat dovadă de la şedinţa de luna trecută şi până în prezent în ceea ce priveşte repartizarea banilor destinaţi evenimentelor şi manifestărilor culturale clujene. Consilierul Gheorghe Vuşcan, membru în Comisia de cultură, a recomandat colegilor ca pe viitor să nu mai trateze cu aceeaşi superficialitate manifestările culturale şi, la rectificarea bugetară, să mai suplimenteze acest capitol.

 

“Particip pentru prima dată la alocarea banilor. Am o mare dezamăgire. Foarte multe acţiuni sau organizaţii rămân nesusţinute. într-un Cluj cultural şi universitar, suma care revine culturii este ridicolă. Unii colegi privesc cu superficialitate. Noi n-am fost obişnuiţi să se vină cu liste şi pretenţii. Judeţele limitrofe alocă mult mai mulţi bani. Aici, toate tensiunile au pornit de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Suma este derizorie, de aceea. Colegii maghiari au venit cu 18% deziderat. Or, TIFF nu face selecţie la uşă, să intre atâţia maghiari sau atâţia români...”, a afirmat Vuşcan.

 

Consilierul a recomandat ca, pe viitor, aparatul executiv să fie mai atent la proiectele depuse şi să nu se mai accepte cele incomplete. Colegul său liberal, Teo Peter Jr., a cerut plenului ca la anul să orienteze către cultură fonduri măcar apropiate de cele care se dau la capitolul sport. “Trebuie să ne străduim mai mult să ne dezvoltăm la acest capitol”, a adăugat Teo Peter.

 

Consilierul Steluţa Cătăniciu a cerut, în contextul alocărilor către cultură, un vot de principiu al consilierilor ca aceştia să accepte să dea 50% din indemnizaţia de consilier local într-un fond special de criză pe care Consiliul Local să-l utilizeze în momentul în care vrea să ajute, dar nu are fonduri. “Astfel,  am avea o sumă din care am putea să ajutăm pe unii sau pe alţii. Aşa nu am mai ajunge în aceeaşi situaţie, să ne certăm de fiecare dată pe alocările de la cultură”, a afirmat Cătăniciu.

 

 Primarul Sorin Apostu a remarcat că este vorba despre o propunere pe care se aştepta să o primească de la PSD, însă a spus că iniţiativa este bună. 

în replică, Ionică Pop, consilier PDL, a declarat că nu va accepta niciodată o astfel de propunere venită de la Cătăniciu. “Eu îmi donez banii cui vreau eu. Nu poate să mă oblige ea să îmi donez indemnizaţia. Eu îmi plătesc telefoanele câteodată. Niciodată nu o să votez un proiect de acest gen. Refuz să mă supun. La şedinţa următoare, îmi dau toată indemnizaţia pentru o manifestare de la sfârşit de an. Şi eu ajut, dar cum îmi spune sufletul meu.

 

Preşedintele de şedinţă, viceprimarul Radu Moisin, a dat un răgaz de gândire consilierilor locali până la şedinţa următoare, iar Cătăniciu a adăugat că este convinsă că nici unul dintre consilieri nu trăieşte din indemnizaţia de şedinţă.

 

în cele din urmă, cei mai mulţi bani, 430.000 de lei, au fost direcţionaţi către TIFF, aşa cum s-a angajat forul local şi cum a promis primarul Sorin Apostu (minim 100.000 de euro – n.red.). Pentru restul festivalurilor organizate anul acesta la Cluj se vor aloca numai 221.500 de lei. 168.000 de lei au revenit fundaţiilor şi asociaţiilor clujene, 76.000 de lei, manifestărilor organizate de instituţiile de cultură din municipiu (Opera, Teatrul Naţional, Filarmonica, Uniunea Scriitorilor etc. – n.red.), 43.000 de lei au mers către evenimentele derulate de universităţile clujene, 57.000 de lei, spre fundaţiile care editează diverse publicaţii culturale şi 24.500 de lei s-au dat pentru evenimentele organizate de asociaţiile studenţeşti. Tot ieri, consilierii judeţeni au direcţionat, în cadrul rectificării bugetare, 65.000 de lei către TIFF.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.