Administraţie

Viitoarele locuinţe se “retrag” în faţa fânaţelor

Un proiect de locuinţe propus de un investitor privat pe strada Măceşului a fost respins în şedinţa Comisiei de Urbanism, în aşteptarea noilor reglementări legale care vor permite transformarea terenurilor acum încadrate ca “fânaţe” în terenuri construibile.

Reprezentanţii administraţiei au respins rapid proiectul, care nu respectă normele în vigoare, în condiţiile în care strada Măceşului, zona în cauză, e chiar în aceste zile motiv de scandal între riverani şi un dezvoltator care vrea să construiască blocuri peste regimul actual al zonei.

Proiectantul beneficiarului Ştefan Domşa a venit în şedinţa de joi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) cu un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în care se propunea construirea de locuinţe cu trei niveluri pe un teren de 1 ha în zona str. Măceşului din Bună Ziua. "Trebuie să fim atenţi acolo, că avem deja nişte procese şi locuitori nemulţumiţi", a intervenit din startul discuţiei primarul Emil Boc, cel care prezidează CTATU, referindu-se la cazul unor blocuri de 5-10 etaje, recent demarate şi care au stârnit revolta vecinilor.

Proiectul supus acum analizei CTATU s-a dovedit a fi tot unul cu probleme, dar nu privind regimul de înălţime propus. În acest caz, o parte din parcelă este acum încadrată ca fiind zonă de fânaţe, adică neconstruibilă conform legislaţiei în vigoare, după cum a atras atenţia Corina Ciuban, şeful Direcţiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca. Proprietarii mizează însă pe modificarea legislaţiei, care se află acum în curs de completare şi care, o dată schimbată ar putea face distincţia între "fânaţe intravilan" şi "fânaţe exravilan".

În primul dintre cazuri (intravilan) s-ar putea permite edificarea de noi locuinţe şi pe acest gen de teren. "Nu putem face peste tot anexe agricole", au spus proiectanţii care au susţinut documentaţia, solicitând membrilor CTATU să discute la nivel tehnic propunerea de mobilare a terenului. "Legea este clară: nu se poate construi pe fânaţe din 2013. Acum nu avem norme metodologice care să ne spună că putem permite un astfel de proiect. Dacă nu avem cadru legal şi aprobăm, Prefectura ne anulează de pe scaun hotărârea", a atras atenţia Boc.

Beneficiarul a ţinut să mai adauge că a iniţiat demersuri pentru acest proiect încă din 2012, când primăria a avizat studiul de oportunitate. Specialiştii de la Urbanism au explicat însă că documentaţia depusă nu era completă, iar între timp legea s-a modificat şi nu mai permite aprobări de astfel de propuneri. Primarul le-a reproşat responsabililor de la Direcţia de Urbanism că introduc pe ordinea de zi a şedinţelor astfel de proiecte. "Genul acesta de documentaţie, unde nu există cadru legal de avizare, trebuie refuzat din start, ca să nu mai vină aici proprietarii şi să se supere pe noi că nu le dăm avize şi îi facem să piardă timp", a conchis Boc.

 

Publicitate

Comentarii

precizari

thumb down thumb up
joi, 13 februarie 2014, 21:33
de Dan

Stimata doamna reporter, va rog sa specificati in articol ca este vorba de 4 parcele care insumeaza cca. 1 ha si se doreste reglementarea unei cai de acces si diminuarea regimului de inaltime de la P+3...10 (conform L5C) la D+P+E sau P+2E (conform L3C). Si aici discutam de "locuinte individuale" pe parcele de minim 2500 mp. Va rog sa informati corect cititorii. Consultarea documentatiei se poate face la Primarie pe panoul informare de la camera 62. Va rog sa nu asociati imaginea de pe str. Macesului cu documentatia noastra pentru ca induceti lumea in eroare. Multumesc Dan Domsa
raspunde

da, dar

thumb down thumb up
vineri, 14 februarie 2014, 10:34
de ilie

Da, este o mare diferenta intre P+2 si P+10, dar mai conteaza si POT si CUT, daca caile de acces vor fi suficiente pt. numarul de masini. Oricum, ciudata chestia asta, cu faneata. Cred ca marea majoritate a terenurilor incluse deja in intravilan sunt catalogate, la cadastru, ca fanete.
raspunde

@ilie

thumb down thumb up
vineri, 14 februarie 2014, 11:30
de dan

Da Ilie, contează POT și CUT, dar la o parcelă de 2500 mp un POT de 35% cu un CUT de 0,9 eu zicacă sunt de "bun simț", sa folosim un termen la modă. Iar calea de acces e de 7 m în condițiile în care str. Prunilor are profil variabil până la minim 5 m, cu 2 sensuri. Iar mașinile fii sigura că vor sta pe proprietate și nu pe stradă, chiar dacă și strada e tot proprietatea beneficiarului. Legat de fânețe așa este cum spui tu, dar se vor modifica normele, sper.
raspunde

legislatie

thumb down thumb up
vineri, 14 februarie 2014, 13:02
de gigi

de curiozitate, care e acea legislatie ce specifica ca nu este permisa edificarea parcelelor catalogate dreapt faneata? e ceva nou introdus in 2013 ?
raspunde

legislatie

thumb down thumb up
vineri, 14 februarie 2014, 13:02
de gigi

de curiozitate, care e acea legislatie ce specifica ca nu este permisa edificarea parcelelor catalogate dreapt faneata? e ceva nou introdus in 2013 ?
raspunde

lege

thumb down thumb up
vineri, 14 februarie 2014, 15:17
de Dan

HG 34/2013 si aici un articol: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/exclusiv-inca-o-lege-schimbata-prin-ordonanta-de-urgenta-in-folosul-afaceristilor-de-la-rosia-montana-proteste-la-parlament-si-o-nota-despre-o-nedreptate-facuta-lui-gigi-becali-93733.html
raspunde

Masini pe proprietate

thumb down thumb up
vineri, 14 februarie 2014, 13:56
de Dinu

asta cu "masinile vor sta pe proprietate si nu pe strada .. desi si strada este proprietatea beneficiarului" este o gogoasa. O gogoasa MARE. Din comoditate proprietarii de case.. chiar unifamiliale (de bloc nici nu mai discutam) parcheaza in strada.. fie la bordura.. fie jumate pe trotuar jumate in strada. Asta din comoditatea de a baga masina in curte.. . Sint care au casa cu un loc de parcare.. si au 2 sau 3 masini.. deci au masini parcate in fata casei permanent. Un drum de 7 m chiar si privat se transforma astfel intr-unul de 4-5 m. deci tot numai un sens de circulatie. Pe macesului sint multe masini care innopteaza pe strada sau ocupind intreg trotuarul.. si asta chiar in zona cea mai dificila (panta + curba + drum ingust). O regula de bun simnt ar fi casa unifamiliala cu minim 2 locuri de parcare in interiorul proprietatii si interzicerea parcarii in strada.. daca respectiva parcare limiteaza circulatia la o banda.
raspunde

Masini in strada

thumb down thumb up
vineri, 14 februarie 2014, 17:26
de alin

Macar cei cu case au loc de parcare in curte - si pot sa si le tina acolo - pe cand peste 400 masini nu vor intra/nu vor fi locuri de parcare la dragutele blocuri de 5-10 etaje- si atunci unde crezi ca le vor tine? de voie, de nevoie- in lispa unui spatiu/ a unui garaj? PE MACESULUI - direct in strada!!
raspunde

parere

thumb down thumb up
vineri, 14 februarie 2014, 07:05
de andrei

Ce sa mai vorbim cand te refuza cu case P+2E cu scuza ca e scandal pe blocul mare de pe Macesului, pe care tot ei l-au aprobat!!!! Ce sa mai vorbim de acest primar repetent ce te tine cu un PUD 1-2 ani, cu o semnatura de la 3 luni in sus, incalcand mereu legea care spune clar ca raspunsul se acorda in 30 de zile!!!
raspunde

Metode neordodoxe

thumb down thumb up
vineri, 14 februarie 2014, 14:24
de clujeanul

Domnul caruia i sa refuzat azi proiectul a fost total neinspirat.In primul rand trebuia sa stie ca proiectele de acest gen se aproba numai cu putin timp inainte de campanie electorala.Recomandam sa solicite consultanta de la domnul David Beniamin.
raspunde

:)))

thumb down thumb up
vineri, 14 februarie 2014, 18:17
de ele

:))))
raspunde

Locatie ansamblu

thumb down thumb up
vineri, 14 februarie 2014, 21:03
de George

La ce numar se doreste construit acest ansamblu de locuinte?
raspunde

Fanata

thumb down thumb up
duminică, 16 februarie 2014, 12:49
de Gicu

Daca nu va lasa sa construiti pe teren fiindca e faneata de ce nu cumparati 500 de oi care sa pasca pe faneata in urbea lui bocsec care se vrea capitala europeana. Locuite decente nu vrea,acuceti oile si puneti-l cioban.
raspunde

Mincinosii

thumb down thumb up
duminică, 16 februarie 2014, 13:05
de Ondras

Mai lasati-ne ma oamenilor ca se aglomereaza strada!! Fiecare apartament din acel ansamblu are locul sa de parcare pe terenul lor, nu mai inventati prostii. Orice strada din Cluj e plina de masini, orice cartier din Cluj are blocuri de 5 sau 10 etaje...deci mai lasati-ne cu protestul vostru fabricat...pe str Macesului sunt masini care parcheaza pe trotuar, deci va rog vrajeala mai putina...
raspunde

"MINCINOSII" vs MITUITORII

thumb down thumb up
luni, 17 februarie 2014, 13:00
de Ion

Fiecare apartament are locul lui de parcare =)) sigur poate daca un bloc de 10 etaje este defapt o parcare supraetajata -d'le Ondras - desi nu apare niciunde in proiectul constructorului Daca unii nu ar visa/dori castiguri de zeci de milioane de euro peste noapte si s-ar multumi cu mai putin nu ar mai fi necesar sa "fabricam" proteste ca sa traim decent la 5 min de centrul orasului
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.