Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Noam Zur

Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Noam Zur
Pe scena Colegiului Academic, alături de corul şi orchestra filarmonicii, vor urca soliştii Diana Ţugui, Iulia Merca, Marius Budoiu şi Sándor Köpeczi. Dirijorul corului este Cornel Groza. Concertul este inclus în abonament.

Mai puţin cântat decât celebrele lucrări de gen scrise de compozitori ca Mozart sau Verdi, Recviemul de Antonín Dvořák - interpretat acum la Cluj după mai bine de 10 ani - este o piesă de o profunzime uluitoare şi de un limbaj muzical mult avansat faţă de timpurile în care a fost scris. Complexa structură a acestei capodopere vocal-simfonice dezvăluie viziunea compozitorului asupra morţii, care nu este una tragică şi întunecată, ci mai degrabă de regret şi resemnare.

Dirijor invitat principal al Orchestrei Simfonice din Dubrovnik, Noam Zur (n. 1981) s-a remarcat ca unul dintre cei mai talentaţi tineri dirijori ai Israelului. A studiat la Academia de Muzică din Tel Aviv şi a participat la cursuri de măiestrie, la seminarii susţinute de dirijori şi profesori ca Zubin Mehta, Jorma Panula, Ilya Musin şi Neeme Järvi.

În 2006, Pierre Boulez l-a ales drept asistentul său şi, în egală măsură, consultantul şi dirijorul Festivalului din Lucerna. Tânărul dirijor a colaborat astfel cu Boulez pentru a pune în scenă lucrări contemporane de Béla Bartók, György Ligeti, György Kurtág, Hans Werner Henze, Karlheinz Stockhausen, dar şi lucrări special compuse pentru acest festival.

Între anii 2005 şi 2007, Noam Zur a fost dirijor permanent şi director muzical la Orchestra Filarmonicii şi Operei din Heidelberg. Între 2008-2010, a fost dirijor principal la Teatrul Aalto din Essen, unde a susţinut nenumărate producţii, atât de opere baroce, clasice şi romantice, cât şi de opere contemporane

Pe lângă intensa activitate în această arie, Noam Zur a dirijat, printre altele, Orchestra Filarmonicii din Israel, Orchestra Radio din Ierusalim, Orchestra de Cameră din Israel, Kammerphilharmonie Frankfurt, Filarmonica din Belgrad, Opera din Israel, Operele Naţionale din Iaşi şi Bucureşti, Israel Camerata, Thüringer Symphoniker, Netania-Kibbutz Chamber Orchestra, Musikcollegium Winterthur sau Wiener Volksoper. Tânărul dirijor cultivă o relaţie specială cu Orchestra Filarmonicii din Johannesburg, unde este invitat constant, de la debutul său din anul 2004.

În cadrul stagiunii 2013/2014, Noam Zur a debutat la pupitrul WDR Rundfunkorchester, Philharmonie Südwestafalen (Germania), al Orchestrei Simfonice şi Filarmonicii din Pilsen (Cehia), al Orchestrei Simfonice din Dubrovnik şi al Filarmonicii „Arthur Rubinstein" din Łódź. Printre cele mai importante concerte din această stagiune, se numără cele cu WDR Rundfunkorchester (Köln), Louisville Orchestra (Kentucky) şi Orchestra de Cameră din Bari. În aprilie 2015, a debutat la Opera de Stat din Gdansk, iar în mai, la pupitrul Württembergisches Kammerorchester Heilbronn. În aceeaşi stagiune, 2014/2015, dirijorul şi-a extins activitatea în America Centrală şi America de Sud: a fost invitat pentru o serie de cursuri la Universitatea UNCUYO din Mendoza şi la Universitatea Naţională de Arte din Buenos Aires. A fost invitat, de asemenea, la pupitrul Orchestrei din Xalapa (Mexic).
Până în anul 2015 Noam Zur a fost dirijorul principal al Kammerphilharmonie Frankfurt, iar din iulie 2015 a devenit directorul artistic al Festivalului de Operă „Tino Pattieri" din Dubrovnik.

Pe lângă activitatea de dirijor, Noam Zur este pasionat şi de cea de orchestrator: în anul 2016, aranjamentul orchestral al primului volum al Preludiilor lui Debussy a fost interpretat şi înregistrat pe compact disc de Orchestra Radio WDR din Köln.

Concertul va avea loc vineri, 19 mai 2017, de la ora 19.00, pe scena Colegiului Academic. 

Loading...
Comenteaza