Cultură

Cutremur în tagma istoricilor: ardelenii nu ar fi vrut unirea cu România, în 1918

Lucian Boia, despre Marea Unire: Cei mai mulţi dintre români nu auziseră de „idealul naţional".

Un nou eseu istoric polemic, conţinând o serie de reinterpretări în jurul unor probleme cheie ale istoriei naţionale şi europene, propune cunoscutul istoric „deconstructivist" Lucian Boia, în volumul „Primul războiul mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări", apărut la editura Humanitas. Volumul de 117 pagini poate fi achiziţionat de la librăria editurii din strada Universităţii, la preţul de 25 de lei.

Lucian Boia, cunoscut pentru o serie de cărţi incomode de istorie, care pun sub semnul întrebării mai ales modul în care istoriografia română s-a raportat la identitatea naţională, publică în cea mai nouă carte a sa o serie de opinii extrem de controversate despre destinul României în Primul Război Mondial, despre idealurile românilor transilvăneni şi raportarea lor la Imperiul Austro-Ungar.

ZIUA de CLUJ a selectat cele mai polemice afirmaţii ale istoricului Lucian Boia din acest volum şi a solicitat opinia unor istorici clujeni de orientări diferite pe marginea acestora.

Iată câteva paragrafe din carte:
„Mitologică este invocarea unităţii naţionale ca un „vis de veacuri" al românilor, aşadar începând dintr-o vreme cînd nimeni în Europa nu urmărea asemenea proiecte. Mitologică şi cvasiunanimitatea care s-ar fi manifestat in sprijinul intrării României în război, alături de Puterile Antantei în vederea eliberării Transilvaniei. La fel şi trecerea sub tăcere a faptului că opţiunea pentru Transilvania însemna şi renunţarea (aparent definitivă) la Basarabia".

"Ceea ce bate însă la ochi e faptul că Adunarea de la Alba Iulia nu avea cum să suplinească un referendum, nu doar românii erau în drept să decidă asupra viitorului Transilvaniei, ci toţi locuitorii acesteia. Aproape jumătate din populaţie nu a fost, aşadar, întrebată dacă doreşte sau nu să intre în frontierele României".

„Peste toate Armata Română s-a dovedit complet nepregătită pentru războiul modern. I-a mai revenit şi misiunea, practic imposibilă, de a acoperi cel mai lung dintre fronturi. Între arcul munţilor Carpaţi şi întregul curs al Dunării de la intrarea fluviului în ţară până la mare, traversând şi frontiera terestră a Dobrogei".

„... Corespundea „intrarea în acţiune" din august 1916 unui „ideal naţional", împărtăşit de toţi românii? Ar fi prea mult de spus! Cei mai mulţi dintre români, ţărani (80 la sută din populaţie) şi neştiutori de carte (60 la sută), aveau cu totul alte preocupări şi alte griji; probabil nici nu auziseră de „idealul naţional". Acesta era prezent în sfera mult mai restrânsă a „opiniei publice", formată din persoane cu oarecare fond de cultură şi manifestând mai mult sau mai puţin interes pentru treburile publice".

„Transilvania plus Bucovina păreau a fi o răsplată suficient de convingătoare pentru a uita cu totul cealaltă provincie românească, Basarabia, de care nici nu putea fi vorba în condiţiile alianţei cu Antanta, adică şi cu Rusia. ....aşadar intrarea în acţiune la 1916 nu avea cum să urmărească deplinul ideal naţional, ci un ideal naţional trunchiat, cu Transilvania şi Bucovina , dar fără Barasabia".

Istoricul Ottmar Traşcă consideră că „Boia vine în istorie cu reinterpretări a unor fapte istorice controversate, şi asta e un câştig. Are o serie de volume bune, mai ales „Mit şi conştiinţă în istoriografie română", care mi-a plăcut mult. Şi eu consider că România nu era pregătită să intre în primul război mondial. Încă nu am citit noua carte a lui Boia, pot să spun o opinie după ce o citesc", a comentat doctorul în istorie Ottmar Traşcă.

Istoricul Ion Novăcescu este de altă părere: „Domnul Boia face un efort jalnic de a pune în discuţie, de a destructura ceea ce Brătianu a făcut. Faptul istoric a fost. Vine Boia acum, la patru ani inainte de a sărbători centenarul unităţii naţionale, şi pune în discuţie ce a făcut Brătianu. Acesta a făcut România Mare! Să vii să spui acum că Marea Adunarea Naţională de la Alba Iulia nu a fost legitimă, când s-a făcut în cel mai democratic mod cu putinţă, vot legiferat tot de Brătianu prin decret-lege, e complet exagerat. E hilar să judece ce alţii s-au făcut. S-a făcut unitatea românescă, asta e un fapt istoric de netăgăduit".

Doctorul în istorie Ionuţ Ţene susţine, într-un editorial din napocanews.ro, că "pentru Boia marii istorici români de la Haşdeu, Pârvan, Iorga, la Giurescu, Panaitescu sau G. Brătianu au fost tributari naţionalismului şi autohtonismului ortodox, iar Biserica Ortodoxă Română (BOR) a profitat de comunism ca să lovească în greco-catolicism, ca ferment al occidentalizării României... pe Lucian Boia îl putem încadra mai corect într-un curent cultural de literaturizare a istoriei, nicidecum într-o ierarhie a istoricilor români contemporani".

La lansarea volumului de la librăria Humanitas Cişmigiu, din Bucureşti, Lucian Boia a fost contrat de un naţionalist român care a afişat un banner pe care se putea citi sloganul „Credeţi-mă, sunt profesor de istorie", scris sub o imagine cu Pinocchio.

"Unii istorici se reped în sinteze"

Și fostul ministru de Externe Andrei Marga a comentat pentru ZIUA de CLUJ pe marginea acestui subiect: "Nu am citit încă această carte. De aceea nu-mi permit să o comentez. Am în minte alte scrieri ale istoricului Lucian Boia, mai ales ”Capcanele istoriei”. Aș face de astă dată doar patru remarci cu privire la scrisul istoric din țara noastră din ultimele două decenii. Prima este aceea că mulți istorici stau prea puțin în arhive, iar aceasta se simte în soliditatea și credibilitatea analizelor lor. Nu poți să te pronunți despre momentele cruciale ale istoriei României fără o documentare sistematică în arhive, cu instrumentele științelor auxiliare ale istoriei și cu tehnici interpretative bine puse la punct. Vedem bine că publicarea seriilor documentelor istorice ale României este cel mult la mijloc.În al doilea rând, unii istorici se reped în sinteze, fără a publica în prealabil indispensabilele monografii. De aceea, sintezele lor nu se pot compara ceea ce se face pe aceleași subiecte în alte țări.

În al treilea rând, se face istorie lejeră, de speculație, uneori doar de conotare a unor cuvinte, în loc să se intre în profunzimea factuală a perioadelor și momentelor istorice spre a reconstitui straturile istoriei efective, grele de conținut.

În al patrulea și ultimul rând, nu ar trebui ca cea mai nouă ideologie, de pildă, neoliberalismul, să treacă drept viziunea finală asupra istoriei. În definitiv, la propriu, scrierea matură a istoriei nu este dependentă mereu de cea mai recentă ideologie, ci stă pe picioare proprii, impuse de cercetarea serioasă a arhivelor”, a spus Marga.

 

Tiberiu FĂRCAŞ

clujulcultural.ro

Publicitate

Taguri

Comentarii

nu inteleg

thumb down thumb up
luni, 28 aprilie 2014, 20:03
de clujean

"marii istorici români de la Haşdeu, Pârvan, Iorga, la Giurescu, Panaitescu sau G. Brătianu au fost tributari naţionalismului şi autohtonismului ortodox, iar Biserica Ortodoxă Română a profitat de comunism ca să lovească în greco-catolicism, ca ferment al occidentalizării României"'; ce nu e adevarat in aceste afirmatii?
raspunde

cine ste acest domn Nocavescu?

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 14:06
de alex

Cine ste acest Novacescu, sa-l contrazica pe Lucian Boia, istoric de profesie? Toti cofetarii se dau istorici...
raspunde

Cofetarii

thumb down thumb up
vineri, 2 mai 2014, 10:52
de zgabeata iftode

Ai dreptate Novacescu este cofetar universitar . Este cofetar in ale istoriei si l-a avut ca mester pe Ioan Aurel Pop. Ma intreb : cofetarul de Boia pe cine a avut ca mester? O fi vreunul de dupa granita de vest a Romaniei?
raspunde

De

thumb down thumb up
luni, 28 aprilie 2014, 22:51
de Dan

Care BOR mai Ionut Tene, in Ardeal erau cativa ortodocsi rataciti. Romanii erau greco-catolici... Astia se dau istorici si habar nu au de istorie, halal!
raspunde

Oare?

thumb down thumb up
vineri, 2 mai 2014, 11:07
de zgabeata iftode

Esti destept se vede de la departare. Saguna a ridicat catedrala ortodoxa din Sibiu pentru niste rataciti. Eu zic ca seara inainte de culcare sa lasi netul si sa citesti. Cartile face bine la creier.
raspunde

Nici un cutremur, doar adevarul

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 00:51
de DanT

Nu e nici un cutremur, Boia spune lucrurilor pe nume iar Novacescu si alti nationalisti penibili clujeni il combat cu texte de gradinita. Saracul Novacescu e tot cu Bratianu in gura, acelasi Bratianu care a comandat reprimarea sangeroasa a rascoalei de la 1907. Tovarase Novacescu, nu trebuie sa-ti cauti modele istorice la Bucuresti cand l-ai avut aici pe Maniu, care a fost cu multe clase peste Bratianu.
raspunde

?

thumb down thumb up
vineri, 2 mai 2014, 11:32
de zgabeata iftode

Se vede ca si matale cunosti istorie. Bratianu a fost cel care a gandit strategia privind crearea Romaniei Mari, a condus politica romanesca si cand a fost in opozitie. Rezultatul a fost crearea stalui national roman. Eu zic ca a fost un rezultat bun. In ceea ce il priveste pe maniu nimeni nu ii poate nega importanta in realizarea marii Uniri. Insa dupa 1918 s-a dovedit ezitant si fara viziune: aducerea in tara a lui Carol la 1930, tot felul de angajamente cu legionarii si alte partide de extrema dreapta. A stat permanent in expectativa. Ca sa nu mai vorbim ca cei din jurul lui au fost protagonistii unora din cele mai mari scandaluri de coruptie interbelica. despre rascoala de la 1907 trebuie spus ca Carol I i-a înlăturat pe conservatori de la putere şi, un nucleu dur, în frunte cu I.I.C. Brătianu, ca ministru de Interne, şi Alexandru Averescu, la Război, a primit de la suveran autorizaţia de a pune ordine rapid în ţară. La 18 martie 1907 se declară starea de asediu pe întreg teritoriul României, urmând apoi mobilizarea generală, la care au răspuns peste 140.000 de oameni, până la data de 29 martie. Despre aceasta rascoala inca sunt lucruri tulburi. Eu sper ca Boia sa descopere interesele prietenilor sai de la granita de vest in Romania la acea data.
raspunde

nu e noutate

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 02:02
de gicu

nu e nici o noutate.pentru cei din ardeal ,tara era austro ungaria....cine are ceva notiuni de istorie stie ca,in momentul destramarii imperiului,romanii din ardeal au mers la budapesta cu propunerea constituirii unui stat federal, pe bazele vechiului imperiu, dar in care toti cetatenii sa beneficieze de drepturi egale.datorita refuzului conducerii de la budapesta, s-au orientat in alta parte.
raspunde

asa e

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 10:15
de Gigi

Atunci trebuia sa ia nastere statul TRANSYLVANIA, insa fara sprijin extern, nu s-a putut, iar acum de 100 de ani, bem zeama acestui fapt.
raspunde

Oare?

thumb down thumb up
vineri, 2 mai 2014, 11:47
de Carol I i-a înlăturat pe conservatori de la putere şi, un nucleu dur, în frunte cu I.I.C. Brătianu, ca ministru de Interne, şi Alexandru Averescu, la Război, a primit de la suveran autorizaţia de a pune ordine rapid în ţară. La 18 martie 1907 se decl

gicule baitule, cine a mers la Budapesta , roman fiind sa ceara o unire cu Ungaria? Sa auzim un nume de roman care la 1918 a cerut acest lucru. Baiete eu imi dau seama ca o dai cu diversiunea dar mai cu perdea ca nu suntem toti niste *****i cum crezi..
raspunde

Care e pretul?

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 07:17
de ada

Cat primiti pentru asemenea teorii? Sau nici macar nu stiti ca sunteti mani****ti ,in numele unor teorii moderne si automat ii catalogati pe toti cei cu alte pareri drept "comunisti "!
raspunde

Ideea de Unire e mai veche de 1918

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 07:40
de vasile

notiunea de "trei tari romane" oarecum inexacta e drept, si promovarea ideii de Unire a romanilor din cele "3 tari" e promovata si fundamentata de Nicolae Balcescu prin cartea sa "Romanii supt Mihai Voda Viteazul".
raspunde

o simpla opinie

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 08:19
de A.

e o simpla parere, cu nimic mai argumentata decat cea a lui Boia.
raspunde

desigur

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 15:23
de clujean

lucrarea lui Balcescu era citita in toate bordeiele valahe si moldave, iar spiritul national triumfa peste tot inca de la 1848:))) tu chiar nu gandesti inainte de a posta ceva?
raspunde

miticii sunt tigani

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 08:26
de ion

nici acum ardelenii nu isi doresc sa mearga de mana cu miticii....
raspunde

daca taceai, aveai un neuron in plus

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 09:48
de devorattor

In cazul asta voi, ardelenii, sunteti la fel de tigani! De ce? Pt ca in prezent NU EXISTA NICIO DIFERENTA intre ardeleni si restul romanilor dpdv al nivelului de civilizatie si curatenie. Sa-ti intre asta bine in cap, umflatule!
raspunde

prostii

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 08:34
de daniel

chiar toti prostii pot publica tot ce le trece prin cap?
raspunde

da

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 15:23
de clujean

tu esti o dovada limpede in acest sens
raspunde

real!

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 09:52
de boia

Arde dreptare Lucian Boia...iar ;la autonomie ardelenii nu au renuntat...vezi Consiliul Dirigent-guvernul Transilvaniei...numai ca asa e la noi adevarul doare!
raspunde

Clisee

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 10:19
de Elena

Istoricul L.Boia are dreptate cand nuanteaza comportamentul romanilor in raport cu un anumit eveniment in raport cu sloganele politicianiste. Cati romani din ziua de astazi sunt constienti de importanta integrarii europene si in NATO a Romaniei?Au facut un sondaj istoricii care il contesta? Mai avem mult ,pana la educarea spiritului civic , exprimarea corecta a limbii romane cu nuantarea sesnului real al cuvantului si mai ales cu cultivarea in randul po****tiei a dorintei de a invata si intelege fenomenele vietii pe care o traiesc.Daca ar fi inteles macar in ultimii 2 ani ceea ce s-a intamplat in Romania nu s-ar duce sa-l voteze pe Ponta si camarilla lui.
raspunde

iresponsabilitate crasa

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 10:37
de cetatean

In dezastrul intern (cauzat de un guvern incompetent si incult), pe fondul nesiguurantei externe actuale, tratarea unor astfel de gaselnite este exact ceea ce ne mai lipsea!!! Justificam incompetenta prezentului prin tot felul de facaturi. Pentru ce anume ne pregatesc asemenea abordari?Parca au murit niste romani pentru cauza nationala. Gruparea Patapievici isi continua opera, nu-i asa?
raspunde

Au murit niste romani

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 10:59
de ardelean latin

Au murit niste romani si pt cucerirea Vienei de catre turci. Au murit niste romani pt a omora romani din alte zone locuite de romani. In 1848, au murit romani pentru o Transilvanie in care sa detina drepturi egala, nicidecum pt unire. Au murit niste romani pt cauzele lui Hitler si ale lui Stalin. Au murit niste romani pt A NU FI FURATI si tratati ca cetateni de mana a doua! (ceea ce se intampla chiar si acum)
raspunde

Idealul Unirii

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 11:06
de Idealist

Idealul Unirii: sa platesti taxe ca sa-i ajuti pe cei care te fura, te umilesc, te injura zilnic pe televiziunile lor si care fac tot posibilul sa iti incetineasca dezvoltarea economica.
raspunde

Să lăsăm istoricii să-și spună părerea...

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 11:17
de cj

Despre un astfel de subiect, trebuie să vorbească oameni care cunosc toată sfera, nu unii care știu dintr-o partea sau alta. Se observă că aici se alimentează tensiuni și comentarii și de către unii rău intenționați. Este un subiect delicat care trebuie analizat pe toată părțile, cu argumente pro și contra. Evident nu vrem să apară politruci pentru că ei au dat naștere tuturor interpretărilor, tensiunilor și altor astfel de situații. (Așa cu măritul guvern pregătește zi liberă de 24 ianuarie, scăzând, intenționat sau din prostie, intensitatea trăirii și importanța zilei de 1 decembrie...să fie o simplă coincidență?)
raspunde

Vae victis....

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 06:13
de Horea

Multi si-ar vinde tara si urmasii pentru beneficii economice, altii pentru ca sunt prosti! Nu fac referire decat la romani. Ceilalti (ungurii) isi fac datoria... Romania a castigat razboiul. Cred ca alte comentarii sunt de prisos.
raspunde

...realism

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 12:45
de Marius

Dupa parerea mea, singurele variante in care Romania s-ar putea DEZVOLTA cu adevarat (si nu tarait pe branci ce face acum) sunt fie reinstaurarea Monarhiei, fie varianta unei Republici Federale (gen Germania). Dar, desigur, nimeni nu doreste asa ceva. E mult mai simplu sa ne conduca in continuare neocomunistii (Iliescu, Roman, Basescu, Nastase, Boc, Ponta etc.). Ca sa nu mai zic de acest exemplu de individ ultranationalist indobitocit (tovarasul Novacescu), impreuna cu tovarasii Vadim si Funar... Varianta cu Transilvania independenta e o utopie, asa cum si Catalunia independenta e o utopie. Mani****rea e in floare...
raspunde

curiozitate

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 12:58
de sceptic

Si cum crezi ca vei obtine federalizarea ? Sau macar autonomie economica ? Isi vor cere scuze pt abuzurile de pana acum, vor promite ca nu mai fac, vor chema toata tara la vot pt revizuirea Constitutiei, iar teleormanenii si vasluienii vor vota intr-o veselie finantarea din fonduri exclusiv proprii ?
raspunde

Adevarat

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 13:00
de sanchi

E tinut la secret ! Stiu de la Ion Ratiu, Dzeu sa-l hodineasca ca "Unirea" a fost fortata si ca de fapt Ardealul a vrut Autonomie ! Nu s-a ajuns la consens pe aceasta tema si s-a fortat "Unirea" prin celebrul strigat de la geam care i-a pus pe ardeleni in fata faptului implinit ! Da,na fiecare sa creada ce vrea ! Rezultatul "Unirii " se vede...manelizare si miticizare a spiritului ardelean ! No bye draghe !
raspunde

Cu siguranță...

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 13:09
de cj

Distinsul patriot Ion Rațiu a știut și lucruri pe care nu le făcea publice. Pe de altă parte mulți duşmani ai țării nu-l iubeau pentru ceea ce reprezenta familia sa. Așa că ... Dumnezeul să-l odihnească și să nu pomenim de lucruri pe care Domnia sa nu le-a făcut publice, considerând că nu este cazul.
raspunde

Soarta...

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 13:01
de mitic

Ati fost iobagi la unguri sute de ani, mai fiti si la romani cateva sute.De ce vreti sa ne discriminati - doar asta e specializare voastra.
raspunde

Tocmai asta este problema...

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 13:26
de cj

Nu imbecili ca Dvs. trebuie să scrie aici (chiar plătiți fiind )... Aici nu este vorba despre fotbal sau naveta cu trenul...
raspunde

"no ase"

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 13:40
de mitic

De ce esti complexat ? Tie rusine de bunicii tai ? Imi place cand vorbesti cu "Dvs." Poate pana la urma va veti invata locul si nu veti mai emite pretentii de aristocrati.
raspunde

”Tie, rusine de bunicii tai”...

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 14:11
de cj

nu mie (...semianalfabet fiind, ”D-le”, nu ți-ai observat greșeala )... Evident că nu mi-e rușine de mine sau de predecesorii mei. Nici de limbaj (fie el prea respectuos pentru cine nu apreciază) nu mi-e rușine. Deseori ajungi, din educație, să-i spui Dvs. și la un rahat. Deci nu va umflați în pene că...nu vă acoperă mirosul ... Adevărul este că eu nu trebuia să fac observație unui dobitoc; La prost degeaba îi spui că este prost, că oricum nu te crede...
raspunde

stie Marga ce spune

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 13:30
de roman inainte de a fi clujean

Marga are dreptate cand afirma ca e o interpretare neoliberala a istoriei: justifica dispretul pt conationalii mai saraci si justifica dreptul regiunilor mai dezvoltate la autodeterminare
raspunde

Bratianu si ardelenii

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 13:55
de make

Novacescu isi inchipuie ca orice absolvent de Istorie de la UBB e automat si mare istoric. Recte el. Ar trebui sa stie ca idolul sau Bratianu a spus ca vrea Ardealul dar fara ardeleni. Asta a fost - si este, din pacate - pozitia miticilor fata de "fratii" lor de peste munti, buni doar sa fie mulsi si in rest "ciocu' mic, ca acum noi guvernam"...
raspunde

Cartea lui Boia

thumb down thumb up
joi, 1 mai 2014, 14:15
de Sebi

Novacescu? Un tip penibil! L-am urmarit la dezbaterea de la Realitatea TV din 29 aprilie si mi-a fos suficient sa ma decid a utiliza telecomanda ori de cate ori apare acest individ pe vre-un platou TV!
raspunde

transilvania

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 14:11
de adevar

Pesedistul Ioan Rus a spus cu cateva zile in urma , ca Ardealul e motorul economiei romanesti si a si dat exemple in acest sens . Ce a fost a fost, nu se poate schimba istoria , dar se gandeste cineva la ce nivel de dezvoltare am fi , daca Transilvania ar fi autonoma ? Autostrazi, capitaluri straine imense, nivel de trai ridicat , salariul mediu ar fi cel putin de 10 ori mai mare, etc, etc . Acum platim lenea prostimii de dincolo de Carpati , care aleg en fanfare ciuma rosie ! Si nu ne alegem nici macar cu o biata autostrada , ce mai, noi dam banii la mitici, iar ei o parte o fura, alta parte o dirijeaza in zonele non transilvanene . Asta e un adevar, cine-l contesta, ori e prost, ori are un interes pe filiera pesedista .
raspunde

...

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 14:43
de mihai

Federalizarea Romaniei e printre putinele solutii care ne pot scoate de la periferia europei. Sistemul acesta hipercentralizat e disfunctional pentru toti cetatenii tarii, nu doar pentru ardeleni. Trebuie facuta atent pentru ca cine isi inchipuie ca serviciile ruse si maghiare, cu interese in zona dorm, se inseala.
raspunde

Propaganda ungurească

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 16:49
de Brătianu

Propaganda ungurească și românachii trădători din Cluj și Erdely fac spume la gură să ne convingă cât de bine ne-ar fi dacă Transilvania s-ar rupe de România și ar fi autonomă. Vai cum ar curge laptele și mierea și cum ar veni investițiile străine aici și s-ar asfalta singure autostrăzile dacă ar fi doar 6 milioane de cetățeni, în loc de 19 milioane câți mai sunt în țară. Și cât sunt de jefuiți oamenii superiorii din Ardeal de suboamenii din sud. Firar mama voastră al dracului de trădători împuțiți și de naziști extremiști, că tot în trecutul vostru nobiliar putrezit ați rămas. Doar n-au murit 800.000 de ostași români în primul război în van, că așa o vrut Brătianu, ci pentru că a venit vremea unității românești care s-a împlinit prin voința liber exprimată în REFERENDUMUL de la Alba Iulia. Poate să se dea boia și toți ungurii cu curul de pământ cât or vrea, România va sărbători unită cei 100 de ani.
raspunde

@Bratianu

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 18:00
de Alex

unde ai vazut tu referendum la Alba Iulia ? Si cei 800000 de ostasi au murit din incapacitatea de a conduce o armata de conducatorii vremii. Au intrat intr-un razboi, total nepregatiti...si era sa fie terminati. Numai un noroc chior a fost cea ce a urmat in 1919-1920.
raspunde

adevarul

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 19:05
de mircea batrinu

Dl Boia este un fel de JOE LIMONADA al istoriei....pt a intelege anul 1918, cititi ISTORIA TRANSILVANIEI de GEORGE BARIT...s-a reeditat in 1993
raspunde

„deconstructivist"

thumb down thumb up
marţi, 29 aprilie 2014, 22:14
de Liviu

Si pe cine ma rog ,,trebuia,, sa intrebe Romani ? Aproape jumătate din po****ţie nu a fost, aşadar, întrebată ???Da pe Romani CINE ? i-a intrebat ce vor? cum traiesc ? Au pierit in Razboiul cel mare aproape un milion de Romani pentru ROMANIA MARE ! Romani din Ardeal sunt frati cu cei din Moldova la fel cu cei din Bucovina,Basarabia si cei din Tara Romaneasca.Mama le este la toti ROMANIA ! Impreuna - uniti suntem toti ACASA !Restul este propaganda ...cum bine zice batranul Bratianu.S-au scos , apar si se vor publica inca 1000000 de carti plus 100000000 articole ...Vremuri bune,vremuri grele nu conteaza : merem inainte. 1. singur lucru conteaza : Ardealul este pamant Romanesc iar Romania este Mama noastra = toti impreuna suntem puternici.!
raspunde

discutie lucian boia

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 00:04
de nip

Observ cu dezamagire ca istorici clujeni prezenti la jocuri de putere sunt niste primitivi incapabili sa inteleaga complexitatea istorica, iar despre Hoandra pot spune ca este o persoana extrem de redusa intelectual care nu a fost capabil sa intelega ceva din carte. Prea departe de el nu este nici Rares Bogdan, un personaj care nu se sustine decat prin citate trunchiate si reactii emotionale. Ma intreb cum pot acestii formatori de opinie sa inteleaga situatia politica actuala. Oare nu au constiinta raului pe care il produc sau l-au produs. Daca ar avea un anumit bun simt ar lasa aere de mari intelectuali si ar incepea sa iba indoieli asupra capacitati lor intelectuale.
raspunde

discutie lucian boia

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 00:04
de nip

Observ cu dezamagire ca istorici clujeni prezenti la jocuri de putere sunt niste primitivi incapabili sa inteleaga complexitatea istorica, iar despre Hoandra pot spune ca este o persoana extrem de redusa intelectual care nu a fost capabil sa intelega ceva din carte. Prea departe de el nu este nici Rares Bogdan, un personaj care nu se sustine decat prin citate trunchiate si reactii emotionale. Ma intreb cum pot acestii formatori de opinie sa inteleaga situatia politica actuala. Oare nu au constiinta raului pe care il produc sau l-au produs. Daca ar avea un anumit bun simt ar lasa aere de mari intelectuali si ar incepea sa iba indoieli asupra capacitati lor intelectuale.
raspunde

...........

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 00:42
de max

ma desteptul lui peste DUPA TINE SI boia IN 1918 CORECT TREBUIA SA SE FACA REFERENDUM AI ?
raspunde

nu referendum

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 02:51
de clujean

independenta Transilvaniei trebuia facuta in 1918, nu unirea cu statul tiganesc de la sud
raspunde

Mândri ficiori

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 08:42
de Amuzat

Eu vă văd mândri tare si vorbiti cu dispret de ...mitici desi daca tin bine minte, nu ei au stat 1000 de ani slugi la unguri
raspunde

Boia are dreptate

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 10:16
de Blabla

Ba bine că aţi stat voi miticilor slugi la turci şi v-au tras-o în fund!
raspunde

......

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 12:59
de Cosmin

Jenat,ridicol,dezgustator comentariul dvs.Apare un articol ca cel de mai sus si imediat apar postaci de serviciu: aici sau aiurea se straduie sa bage strambe tote ziua .Ne-am saturat de cocomentariile voastre ! amuzant+blablabla =munca in zadar ! Se stradue saraci tote ziua = bla,bla,bla=amuzant ? NU ! Jenat,ridicol,dezgustator...
raspunde

Cearta intre romani

thumb down thumb up
vineri, 2 mai 2014, 14:21
de tinel

Ma uit la voi cum va certati si mi-e clar ca sunteti la fel ,acelasi neam ,acelasi sange ,acelasi caracter...Dar fiind romani ,nu se poate sa nu va certati...Ajunge un ,,meserias'' (platit in ruble) sa va intarate , ca nu va mai opriti din injuraturi...Trist ! Profesionistii de pe net seamana dezbinare intre romani si vad ca au multi adepti (sau mai degraba unul singur dar care semneaza cu multe nume...) , poate in caz de ceva romanii se vor comporta ca ucrainienii... Parca vad : ,, eu nu lupt cu rusii ca eu nu-s roman, eu sunt...ardelean , banatean, etc...
raspunde

Amuzament...(!?)

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 10:56
de cj

Ar trebui să nu vă amuzați. Țara asta a fost vândută și acum prăduită de specimene care , bugetari fiind, au mașini de lux, sunt omniprezenți în cluburi de noapte , pe litoral, pe Valea Prahovei , șamd.. Asta este o durere mai mare acum. Se poate amuza doar unul care este din tagma hoților și trădătorilor. Probabil și Dvs. faceți parte din acea categorie de lepre ale poporului, aciuite într-o capitală distrusă exact de acei hoți și trădători de neam. Cât despre ”slugi”, voi toți ați fost la comuniști și la ruși, voluntar, nu fortuiți. Sunteți trădătorii de neam din trecut și din prezent. Voi ați ajutat comuniștii să bage în închisori preoții greco catolici, învățătorii, liderii țărăniști și intelectualitatea. Clujul nu a avut români decât sub 2% în PCR...Așa că... mai ușor cu acuzele! Pe voi (parte mică, dar cu mare influență) vă urăsc ardelenii, moldovenii, bănățenii ... Voi nu reprezentați poporul și nici zona de unde vă dirijați furturile și aranjamentele. Voi, o mână de oameni, faceți alianțe cu dușmanii și treceți cu vederea trădările naționale... Pe voi vă urăsc chiar cei printre care vă învârtiți, dar nu v-o pot spune în față, pentru că iubiți dictatura și ”pupincurismul”. Așa că... amuzați-vă că țara merge în direcția bună....
raspunde

schimbati placa cu iobagi ca e veche si ne adevarata

thumb down thumb up
sâmbătă, 14 februarie 2015, 23:52
de hegedus stephan

iobagi nu erau slugi iobagi erau mai bogati de chat domni de la bucuresti iobagi erau propiatari de terenuri aveau oi vaci cea ce pentru bunici si strabunici tai din sud era doar un vis frumos
raspunde

va urma

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 10:13
de marius

acesta-i doar inceputul. Pana la centenarul Marii Uniri vor mai scoate boia, liiceanu, patapievici et. co. o sumedenie de intoxicari, de reinterpretari ale istoriei acelei perioade, cu scopul clar de intoxicare a tinerilor si de sustinere a ideilor stalinisto-******ofile, conform carora moldovenii, muntenii si ardelenii sunt popoare diferite care vorbesc limbi diferite.
raspunde

pana atunci lucrurile vor fi calme

thumb down thumb up
joi, 1 mai 2014, 02:56
de cinic

Ar trebui sa te preocupe ce urmeaza dupa 22018. Cu copiii, prostii si nebunii ai rabdare. daca vor sa se bucure de o data arbitrara, ii lasi sa se bucure. Totusi mare prostie din 1918 trebuie reparata cat mai urgent dupa aceasta data
raspunde

nobletea si nobilimea

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 13:12
de Vergilius

Am o bunica Unguroaica, din Baia Mare. Taica-meu a vorbit Ungureste. M-am nascut, am fost educat si am trait 60 de ani in Bucuresti. Ma simt bine in Europa, unde circul de cateva ori pe an, cu un business propriu. In Transilvania ma simt la fel de bine. Uneori simt un gust pentru supraestimarea valorilor proprii. In Ungaria acest gust e foarte pronuntat, desi suportul natural e sarakutz. S-au consumat resurse imense pentru imagine in Budapesta... Cinste lor! In Regat n-a fost comunism pana sa vina Rusii, in ciuda incercarilor subversive intense. La Budapesta a prins... poate or fi fost ei mai doritori de schimbare..., mai moderni... La marile manifestatii muncitoriesti de la Bucuresti din buza comunismului, pozele postate de propaganda comunista aratau zeci de mii de domni cu paltoane, palarii si cravate care purtau pancarte cu "vrem paine"... printr-un Bucuresti care atragea pe straini ca magnetul. Sunt din ce in ce mai convins ca, daca nu veneau Rusii peste noi, Romania ar fi fost acum peste nivelul mediu al Europei, mult peste Greci si Unguri. Resursele pe care le-a risipit aiurea comunismul national au fost mai mult din Transilvania decat din Regat? Chiar daca ar fi fost mai mult din Transilvania, frati Romani Transilvaneni, ati fi preferat sa le impartiti cu superiorii Unguri, sau cu inferiorii Regatzeni (mitici...)? . Ia ganditi-va peste inca 50-100 de ani, ce o sa spuneti daca vi se va pune aceasta intrebare? Sau spiritul de superioritate a provinciei v-ar atrage sa va mancati slana cu ceapa de unii singuri, unii mai nobili pe cai, huszari cu cizme port-cutzit, altii mai prostavani pe jos, in opinci, in continuare, ca de veacuri? Sunt convins ca multi ati da cu piciorul caldarii tocmai cand suntem, in fine, dupa veacuri, in stare sa ne-o umplem. Doamne pazeste!
raspunde

Toti suntem romani

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 15:51
de Tara noastra e una si se cheama ROMANIA

Perseverenta propaganda ungureasca se straduie de ani de zile sa semene zazanie intre romani si cum sa o faca daca romanii transilvaneni nu vor la Ungaria ? Simplu. Ii lingusesc si ii invata sa-si ridice singuri ode in cel mai pur stil stalinist. Ca ei sunt rupti din soare, cei mai grozavi , dar nu mai grozavi ca ungurii ca doara la aia trebuie sa tindem ca la niste zei sau stapani. Ca ce bine le-ar fi lor fara Romania si fara ceilalti romani care le sunt, cum altfel decat inferiori. Cum sa inghiti asemenea prostii si sa nu te gandesti ca urmaresc sa dezbine ? De cand inteligenta unor oameni e data de coordonatele geografice ? Oricat ai fi de plin de tine chiar nu jeneaza aceste linguseli , aceste (auto)laudarosenii ? Chiar nu deranjeaza si isca semne de intrebare care e scopul lor ? Toti suntem romani. Mai buni sau mai rai si asta nu depinde de locul nasterii. Avem o tara. Se cheama ROMANIA si ii suntem datori. Nu politrucilor(de care abunda toate zonele Romaniei) ci parintilor, bunilor si strabunilor nostri dar si copiilor nostri. Daca semenul tau e mai sarac sau mai slabut cu duhul, nu-l insulta, nu te da mare si destept ! AJUTA-L ! I-al alaturi de tine, ca suntem de-un neam si doar impreuna avem putere sa rezistam IUDELOR si dusmanilor straini. Dar cred ca printre comentatori se strecoara si multi propagandisti neromani
raspunde

Marea Unire cu miticii ,,,a fost o prostie Mare!!

thumb down thumb up
miercuri, 30 aprilie 2014, 19:00
de jan ***ache

Marea Unire cu miticii ,,,a fost o prostie Mare!!
raspunde

ciuma PSD-ista

thumb down thumb up
sâmbătă, 3 mai 2014, 11:16
de un ardelan

Vreti sa traim mai bine?Nu mai votati ciuma rosie( PSD )-ista si o sa fie mult mai bine.
raspunde

IGNORANTA SI CORUPTIE

thumb down thumb up
marţi, 6 decembrie 2016, 17:22
de ALEXANDER RACKOZY GITENSTEIN

IN MIERCUREA CIUC ROMANII NU MAI AU NICI UN DREPT CONSTITUTIONAL RESPECTAT,NICI CHIAR DE AUTORITATIILE SI INSTITUTIILE STATULUI ROMAN.DIN 6 NOIEMBRIE,,ANUL CURENT O FAMILIE DE ROMANI SUPORTA CURENTUL ELECTRIC GENERAT DE MOTORUL DE INALTA TENSIUNE AL VECINILOR LOR MAGHIARI,DE LA NIVELUL INFERIOR AL BLOCULUI UNDE TRAIESC.SA FACUT PLANGERE PENALE PE DATA DE 20 NOIEMBRIE 2016 LA POLITIA DIN MIERCUREA CIUC,IAR COMISARUL UJICA NU A DEMARAT NICI O PROCEDURA DE A SE OPRII MOTORUL DE INALTA TENSIUNE , A SE CONFISCA SI A SE APLICA LEGEA.PLANGEREA ESTE INREGISTRATA CU NUMARUL : 509558 DIN 20.11.2016.IN ACEST BLOC EXISTA ANTECEDENTE IN CARE PERSOANE AU CHIELIT,AU SURZIT,AU PIERDUT TOTI DINTII,SI AU SUFERIT UN INFARCT,CONCRET SUNT 7-8 CAZURI DE DECES CU SIMTOMELE DESCRISE,IAR AUTORITATIILE ROMANE SI INSTITUTIILE STATULUI ROMAN SUNT IGNORANTE SI CORUPTE.ROG CA ACEST SUBIECT SA FIE VERIFICAT,ANALIZAT SI INTERVENIT CAT SE POATE DE URGENT PENTRU CA VA MURII CU SIGURANTA INCA CINEVA SI ROMANIA SI INSTITUTIILE EI NU SE V-OR TREZII DIN IGNORANTA SI CORUPTIA IN CARE SE COMPLAC ,ASTEPTAND PARCA MITA SA-SI FACA TREABA. ALEXANDER RACKOZY GITENSTEIN
raspunde

IGNORANTA SI CORUPTIE

thumb down thumb up
marţi, 6 decembrie 2016, 17:22
de ALEXANDER RACKOZY GITENSTEIN

IN MIERCUREA CIUC ROMANII NU MAI AU NICI UN DREPT CONSTITUTIONAL RESPECTAT,NICI CHIAR DE AUTORITATIILE SI INSTITUTIILE STATULUI ROMAN.DIN 6 NOIEMBRIE,,ANUL CURENT O FAMILIE DE ROMANI SUPORTA CURENTUL ELECTRIC GENERAT DE MOTORUL DE INALTA TENSIUNE AL VECINILOR LOR MAGHIARI,DE LA NIVELUL INFERIOR AL BLOCULUI UNDE TRAIESC.SA FACUT PLANGERE PENALE PE DATA DE 20 NOIEMBRIE 2016 LA POLITIA DIN MIERCUREA CIUC,IAR COMISARUL UJICA NU A DEMARAT NICI O PROCEDURA DE A SE OPRII MOTORUL DE INALTA TENSIUNE , A SE CONFISCA SI A SE APLICA LEGEA.PLANGEREA ESTE INREGISTRATA CU NUMARUL : 509558 DIN 20.11.2016.IN ACEST BLOC EXISTA ANTECEDENTE IN CARE PERSOANE AU CHIELIT,AU SURZIT,AU PIERDUT TOTI DINTII,SI AU SUFERIT UN INFARCT,CONCRET SUNT 7-8 CAZURI DE DECES CU SIMTOMELE DESCRISE,IAR AUTORITATIILE ROMANE SI INSTITUTIILE STATULUI ROMAN SUNT IGNORANTE SI CORUPTE.ROG CA ACEST SUBIECT SA FIE VERIFICAT,ANALIZAT SI INTERVENIT CAT SE POATE DE URGENT PENTRU CA VA MURII CU SIGURANTA INCA CINEVA SI ROMANIA SI INSTITUTIILE EI NU SE V-OR TREZII DIN IGNORANTA SI CORUPTIA IN CARE SE COMPLAC ,ASTEPTAND PARCA MITA SA-SI FACA TREABA. ALEXANDER RACKOZY GITENSTEIN
raspunde

IGNORANTA SI CORUPTIE

thumb down thumb up
marţi, 6 decembrie 2016, 17:22
de ALEXANDER RACKOZY GITENSTEIN

IN MIERCUREA CIUC ROMANII NU MAI AU NICI UN DREPT CONSTITUTIONAL RESPECTAT,NICI CHIAR DE AUTORITATIILE SI INSTITUTIILE STATULUI ROMAN.DIN 6 NOIEMBRIE,,ANUL CURENT O FAMILIE DE ROMANI SUPORTA CURENTUL ELECTRIC GENERAT DE MOTORUL DE INALTA TENSIUNE AL VECINILOR LOR MAGHIARI,DE LA NIVELUL INFERIOR AL BLOCULUI UNDE TRAIESC.SA FACUT PLANGERE PENALE PE DATA DE 20 NOIEMBRIE 2016 LA POLITIA DIN MIERCUREA CIUC,IAR COMISARUL UJICA NU A DEMARAT NICI O PROCEDURA DE A SE OPRII MOTORUL DE INALTA TENSIUNE , A SE CONFISCA SI A SE APLICA LEGEA.PLANGEREA ESTE INREGISTRATA CU NUMARUL : 509558 DIN 20.11.2016.IN ACEST BLOC EXISTA ANTECEDENTE IN CARE PERSOANE AU CHIELIT,AU SURZIT,AU PIERDUT TOTI DINTII,SI AU SUFERIT UN INFARCT,CONCRET SUNT 7-8 CAZURI DE DECES CU SIMTOMELE DESCRISE,IAR AUTORITATIILE ROMANE SI INSTITUTIILE STATULUI ROMAN SUNT IGNORANTE SI CORUPTE.ROG CA ACEST SUBIECT SA FIE VERIFICAT,ANALIZAT SI INTERVENIT CAT SE POATE DE URGENT PENTRU CA VA MURII CU SIGURANTA INCA CINEVA SI ROMANIA SI INSTITUTIILE EI NU SE V-OR TREZII DIN IGNORANTA SI CORUPTIA IN CARE SE COMPLAC ,ASTEPTAND PARCA MITA SA-SI FACA TREABA. ALEXANDER RACKOZY GITENSTEIN
raspunde

IGNORANTA SI CORUPTIE

thumb down thumb up
marţi, 6 decembrie 2016, 17:22
de ALEXANDER RACKOZY GITENSTEIN

IN MIERCUREA CIUC ROMANII NU MAI AU NICI UN DREPT CONSTITUTIONAL RESPECTAT,NICI CHIAR DE AUTORITATIILE SI INSTITUTIILE STATULUI ROMAN.DIN 6 NOIEMBRIE,,ANUL CURENT O FAMILIE DE ROMANI SUPORTA CURENTUL ELECTRIC GENERAT DE MOTORUL DE INALTA TENSIUNE AL VECINILOR LOR MAGHIARI,DE LA NIVELUL INFERIOR AL BLOCULUI UNDE TRAIESC.SA FACUT PLANGERE PENALE PE DATA DE 20 NOIEMBRIE 2016 LA POLITIA DIN MIERCUREA CIUC,IAR COMISARUL UJICA NU A DEMARAT NICI O PROCEDURA DE A SE OPRII MOTORUL DE INALTA TENSIUNE , A SE CONFISCA SI A SE APLICA LEGEA.PLANGEREA ESTE INREGISTRATA CU NUMARUL : 509558 DIN 20.11.2016.IN ACEST BLOC EXISTA ANTECEDENTE IN CARE PERSOANE AU CHIELIT,AU SURZIT,AU PIERDUT TOTI DINTII,SI AU SUFERIT UN INFARCT,CONCRET SUNT 7-8 CAZURI DE DECES CU SIMTOMELE DESCRISE,IAR AUTORITATIILE ROMANE SI INSTITUTIILE STATULUI ROMAN SUNT IGNORANTE SI CORUPTE.ROG CA ACEST SUBIECT SA FIE VERIFICAT,ANALIZAT SI INTERVENIT CAT SE POATE DE URGENT PENTRU CA VA MURII CU SIGURANTA INCA CINEVA SI ROMANIA SI INSTITUTIILE EI NU SE V-OR TREZII DIN IGNORANTA SI CORUPTIA IN CARE SE COMPLAC ,ASTEPTAND PARCA MITA SA-SI FACA TREABA. ALEXANDER RACKOZY GITENSTEIN
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.