Debut pe scena Operei Maghiare din Cluj în spectacolul ,,Trubadurul”

Debut pe scena Operei Maghiare din Cluj în spectacolul ,,Trubadurul”
Soprana Apollónia Egyed va debuta în opera ,,Trubadurul” de Giuseppe Verdi. Spectacolul va avea loc pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca, joi, în 23 februarie, de la orele 18:30.

Creată pe un libret de Salvatore Cammarano după piesa lui Antonio Garcia Guttierez, opera a avut premiera în 19 ianuarie 1853, la Roma. Verdi a preluat din subiectul istoric ce reflectă răscoalele antifeudale ale orașelor spaniole din secolul XV, doar câteva aspecte, focalizându-și intriga pe drama psihologică a personajelor principale. A creat o capodoperă a cărei intensitate emoțională răzbate veacurile, un spectacol nemuritor în care spectatorul va retrăi cu fiecare reprezentație fiorul tragic al acestei incredibile povești.

Doi frați, Contele de Luna și Manrico, trubadurul, furat de țiganca Azucena încă din fașă, sunt atrași deopotrivă de Ducesa Leonora. Ei nu cunosc secretul despărțirii lor. Leonora îl iubește pe trabadur, însă surprinși de Contele Luna, duelul dintre cei doi este iminent. Leonora nu cunoaște deznodământul, însă auzind zvonul că Manrico a fost ucis de gărzile contelui, își jură să se călugărească. Iubitul ei trubadur scăpat însă cu viață, o caută la mănăstire pentru a fugi împreună. Armata contelui asediază ascunzătoare celor doi, iar bătrâna Azucena, căutându-și fiul în tabăra inamică, este prinsă și condamnată la moarte. Încercând să își salveze mama, Manrico este capturat și aruncat în închisoare. Disperată, Leonora îi promite contelui că se va căsători cu el în schimbul libertății lui Manrico. Crezându-se învingător contele are o surpriză. Leonora preferă să se otrăvească și moare în brațele iubitului ei, dovedindu-i fidelitatea. Furios, contele o forțează pe Azucena să urmăreasca execuția lui Manrico. La sfârșit, bătrâna țigancă îl anunță că, de fapt și-a ucis fratele.

Vor da viață acestei tulburătoare povești, soliștii:

Contele de Luna: Lajos Kendi
Leonora: Apollónia Egyed (debut)
Azucena: Mária Molnár
Manrico: Hector Lopez-Mendoza
Ferrando: János Szilágyi
Ines: Mária Mányoki
Ruiz: Zsombor Rétyi
Țiganul bătrân: László Mányoki
Mesagerul: István Rigmányi

Alături de acești prestigioși soliști, corul, orchestra și baletul Operei Maghiare vor evolua sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó. O valoroasă echipă de realizatori semnează acest spectacol, a cărui concepție a fost gândită și transformată în fapt artistic de regizorul Jenő Szabó:

Scenografia: Attila Venczel
Costume: Andrea Ledenják
Mișcare scenică: Melinda Jakab
Concert-maestru: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Corepetitor: Katalin G. Incze, Ibolya Nagy, Gergő Nagy
Sufleur: Júlia Szabó
Regia tehnică: Erzsébet Gálffy
Asistent de regie: Péter Venczel

Spectacolul este subtitrat în limbile română și maghiară.

 

Loading...
Comenteaza