O nouă premieră la Teatrul Maghiar din Cluj. One woman show

O nouă premieră la Teatrul Maghiar din Cluj. One woman show
Premiera spectacolului "Experimentul", bazat pe romanul "Amantul", de Marguerite Duras, va avea loc la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca vineri, 20 ianuarie, ora 20:00.

Experimentul este un one woman show prezentat de Gizella Kicsid, regia fiind semnată de Gábor Viola, iar dramaturgia de Balázs Bodolai. Spectacolul vorbește despre povestea de dragoste din tinerețe a Margueritei Duras cu un om de afaceri chinez, în Saigon-ul începutului de secol.

„Amintirea este ea însăși creație. Mai precis, există doar că este invizibilă. În momentul în care ea se întruchipează, o reconstituim, o repoetizăm. În câte variante? Câte sunt necesare. Prezentul transcrie trecutul, care la rândul său redă prezentul. Protagonista romanului "Amantul", de Marguerite Duras, este însăși autoarea la vârsta de doar cincisprezece ani și jumătate, iar acțiunea se desfășoară într-o colonie îndepărtată a Franței, în Asia.

Eroina are o relație scandaloasă cu un bărbat mai în vârstă cu zece ani, personajul adolescent alternând cu cel la o vârstă matură. Acesta încearcă să-și reamintească trecutul. Care dintre cele două eroine este mai reală decât cealaltă?

Citind cărțile și interviurile Margueritei Duras constatăm cu stupoare că varianta povestirii, pe care o considerăm reală, devine tot mai opacă, în timp ce ni se dezvăluie relația scriitoarei cu propria persoană, cu propria creație, cu prezentul și trecutul. Astfel, în această relație ne recunoaștem, poate, și pe noi înșine. Chiar noi suntem creatorii, poeții propriului nostru trecut", declarau creatorii spectacolului.

Următorul spectacol este vineri, 17 februarie, ora 20:00.

Loading...
Comenteaza