Patiseriile, afacerile de criză ale Clujului

Patiseriile, afacerile de criză ale Clujului
Unităţile de acest gen se numără printre puţinele inaugurate în ultimele luni. Produsele preferate: baghete, chifle, covrigi cu seminţe sau croissante cu unt.
O patiserie cu produse importate din Franţa s-a deschis de ieri, în Iulius Mall. Proprietarii, un român plecat în străinătate şi un jucător francez de handbal, au fost atraşi de vadul de clienţi şi de prezenţa universităţilor. Mai multe unităţi de acest gen s-au deschis în ultima perioadă la Cluj-Napoca.

Unitatea Délice de France, o “boulangerie-patisserie”, este prima de acest gen deschisă în Transilvania, iar investiţia trece de 100.000 de euro, spun proprietarii. Patiseria are 90 mp şi a fost amenajată la etajul mallului, într-o zonă unde nu mai funcţionează unităţi de alimentaţie. “Iniţial, am vrut să deschidem în centru, dar apoi ne-am revizuit ideea. Fiind aproape de universităţi, mallul este un loc strategic”, a explicat David Tătaru, unul dintre asociaţi. “S-a văzut în ultimii ani că mişcarea a fost dinspre centru spre malluri, magazinele s-au închis în oraş şi s-au deschis în centrele comerciale. Datorită vizitatorilor şi a fluxului de tineri, magazinele, dar şi restaurantele aleg mallurile”, a completat Lorand Soares Szasz, cel care s-a ocupat de inaugurare. “Patiseria franceză e ca vinul, e recunoscută în toată lumea şi aduce acel «savoir faire»”.

“Pentru mine, aceasta este prima afacere în domeniul gastronomiei”, a spus Joel Abati, campion olimpic la handbal cu echipa Franţei şi asociat în Délice de France. Proprietarii societăţii, înregistrată în Turda, spun că aşteaptă primele rezultate. “Vrem să vedem în câteva luni cum prinde aici afacerea şi apoi ne vom gândi la extindere, care se va face în următoarea etapă tot în Cluj”, a menţionat Tătaru. Meniul include pâinea Délice de France, în mai multe combinaţii de ingrediente, cu seminţe de susan, nucă, mac, secară sau multicereale, “mini macaron” cu migdale, reţete cu creme sau amestecuri de dulceţuri, croissante cu unt sau umplute cu ciocolată, melci cu stafide, semilune, triunghiuri cu migdale, tarte cu lămâie şi bezea. Preparatele nu sunt produse la faţa locului, ci se aduc congelate din Franţa şi sunt doar prelucrate aici, în cuptoare.

O unitate a reţelei franceze Paul urma să se deschidă în acest an, pe Bd. Eroilor, în apropierea cinematografului Victoria, unde funcţiona anterior un magazin alimentar. După ce a stat neutilizat mai multe luni, acesta trebuia să fie ocupat de o unitate în franciză, specializată în “pain au chocolat”, croissante, prăjituri, pâini şi sendvişuri. Ulterior, operatorii au renunţat la planurile de extindere şi la locaţia din centrul Clujului, potrivit Mix Imobiliare, agenţie care a gestionat procesul de închiriere pentru spaţiul de 198 mp.

În schimb, Simigeria Petru, din Piatra Neamţ, a deschis în această vară trei unităţi în centrul Clujului, unde vinde “la geam” specialităţi de covrigi, de la cei cu ciocolată sau seminţe la specialităţi cu brânză, dar şi sana şi lapte bătut, în completarea meniului de mic dejun. Magazinele de pe Bd. Eroilor, Napoca, Memorandumului au fost deschise în regim propriu, urmând ca apoi să fie luată o decizie cu privire la posibila francizare, au precizat proprietarii. Unităţile Petru sunt printre puţinele apărute în ultimele luni în centrul oraşului, într-o perioadă în care proprietarii de afaceri s-au retras din zona ultracentrală, unde au fost deschise mai mult magazine de îmbrăcăminte second-hand şi câteva restaurante.

Produse congelate la Câmpia Turzii

În Câmpia Turzii, Macromex, societate de import şi distribuţie de produse alimentare, şi o companie belgiană au pregătit un proiect de producţie şi depozitare pentru un teren din zona industrială amenajată de germanii de la REIF. Lorraine Bakery Group (Belgia) vrea să realizeze o fabrică de produse de panificaţie coapte parţial şi congelate. Macromex are un teren de 58.000 mp în parcul industrial REIF.


Loading...
Etichete
Comenteaza