Economie

Angajat în IT fără studii de specialitate: "E un domeniu în care lucrurile se învaţă rapid"

Unul dintre puţinele domenii unde numărul de locuri de muncă disponibile a crescut în perioadă de criză economică are nevoie de oameni, chiar şi fără pregătirea tehnică de rigoare.
  • Companiile informatice clujene angajează şi oameni din alte domenii

    Companiile informatice clujene angajează şi oameni din alte domenii

Companiile IT au în echipele de la Cluj nu doar informaticieni, ci şi tineri fără studii tehnice de specialitate, în domeniul despre care specialiştii în recrutare spun că îşi plăteşte angajaţii cu minim 500 de euro.

EBS este una dintre companiile în care există posibilităţi de angajare atât pentru informaticieni, cât şi pentru aplicanţii care nu au studii tehnice de specialitate. „Vorbim despre persoane cu studii economice, care şi-ar putea desfăşura activitatea în zona de testare, suport, asigurarea calităţii, consultanţă funcţională şi implementări de proiecte IT. În cadrul "Academiei EBS", acestora li se mai pot oferi diverse traininguri de specialitate şi certificări (ITIL, ISTQB). Toate aceste specializări se realizează în funcţie şi de specificitatea proiectelor în care aceştia sunt implicaţi", a explicat Adelina Chişu, senior marketing consultant la EBS.

Există posibilităţi de cariere în domeniu chiar şi pentru candidaţii care nu au studii economice şi au absolvit alte facultăţi, chiar Litere sau Istorie. „În acest caz, ar fi de preferat să se regăsească în profilul aplicantului un liceu de profil informatic sau o afinitate foarte bună spre zona tehnică. Este necesară şi stăpânirea unor limbi de circulaţie internaţională, cum ar fi germana, engleza, franceza. În EBS au un avantaj persoanele vorbitoare de limba germană, pentru că majoritatea clienţilor noştri se află în Germania, dar nu excludem vorbitorii de alte limbi străine. În companie, aceştia lucrează de obicei în zona de consultanţă funcţională", a completat oficialul EBS.

În cadrul Endava, alături de absolvenţi de IT, lucrează persoane care nu au urmat studiile unor universităţi de specialitate. „Majoritatea angajaţilor Endava au studii superioare în IT şi lucrează ca software developeri, software testeri, project manageri, business analişti sau ingineri de suport, dar în acelaşi timp există oportunităţi de joburi în companie şi pentru persoane care nu au absolvit studii tehnice", au menţionat reprezentanţii Endava. "Sunt foarte multe anunţuri de angajare în IT la Cluj, dar este un miraj că toţi cei care ajung să lucreze în acest sector trebuie obligatoriu să aibă şi studii de specialitate. Şi ceilalţi absolvenţi de la Cluj pot lucra în IT, chiar dacă nu au terminat o facultate de profil", a subliniat Vlad Anastasiu, Senior Account Manager IT Division pentru Total PR, societate responsabilă de comunicare pentru mai multe companii din domeniu.


De la Studii Europene, la calculatoare

Cristina Vidican a absolvit Facultatea de Studii Europene şi Relaţii Internaţionale la Universitatea Babeş-Bolyai în 2007. Are o experienţă de peste patru ani în Endava, unde lucrează ca Service Delivery Manager în proiecte prin care se oferă suport pentru incidente şi defecte în aplicaţii software dezvoltate de societatea clujeană sau de alte companii.

De ce ai ales schimbarea de domeniu?
Interviul meu la Endava a fost mai mult o întâmplare fericită. La acel moment făceam un master de resurse umane şi doream să încep să lucrez, indiferent de domeniu. Aplicasem pe tot felul de joburi în mai multe companii, iar interviul la Endava mi-a făcut o impresie bună. Factorul financiar conta dar nu foarte mult. Într-adevăr, oportunităţile de angajare în domeniul IT în Cluj erau mai multe decât cele în domeniul în care am terminat eu studiile (Studii Europene şi Relaţii Internaţionale). Fiind şi primul job, nu m-am gândit foarte mult la implicaţiile pe termen lung ale schimbării de domeniu.

De ce aptitudini e nevoie pentru a lucra în IT, chiar fără studii de specialitate?
E important să fii deschis la posibilitatea de a lucra în IT chiar dacă nu ai studii de specialitate pentru că e un domeniu în care lucrurile se învaţă rapid. Atât timp cât îţi doreşti să înveţi şi ai un minim de aptitudini spre IT nimic, nu e imposibil. Am cunoscut oameni care au învăţat totul de la zero "on the job", s-au calificat la cursuri şi acum sunt specialişti în ceea ce fac. În delegaţiile mele în Marea Britanie, unde avem mulţi clienţi, am observat că accentul se pune mai mult pe experienţa în domeniu decât pe studii. În România există preconcepţia că nu poţi lucra într-un domeniu, precum e IT-ul, fără a face studii de specialitate, mai ales că de multe ori IT-ul se asociază exclusiv cu serviciile dezvoltare software. În realitate, sunt şi alte tipuri de servicii legate de implementarea şi mentenanţa soluţiilor software. Prin urmare, cred că e nevoie de ambiţie, determinare şi deschidere.

Cât de greu a fost să fii acceptată pe actualul post, fără studii de specialitate?
Pe postul pe care am început eu, Service Desk Analyst, nu se cereau studii tehnice. A fost mai important să ai cunoştinţe avansate de limba engleză şi abilităţi bune de comunicare. Foarte mult a contat programul de training de specialitate de care am beneficiat. La început, trainingul a fost 1-1 cu un coleg "mai tehnic", după care am început să îi ascult pe ceilalţi colegi cum vorbesc cu clienţii şi să învăţ direct de la ei cum se fac anumite lucruri. Plus că aveam o echipă cu competenţe tehnice mai avansate căreia îi puteam transfera orice probleme care ne depăşeau. Aşa că stresul de a lucra într-un domeniu care la început nu ţi-e foarte familiar a fost atenuat de traininguri şi posibilitatea de a apela şi la colegi mai experimentaţi. Pe parcursul anilor am participat la traininguri de Customer Care, dar şi la alte traininguri de soft skills care m-au ajutat să mă perfecţionez în ceea ce fac.

Cât de dificilă a fost adaptarea de la profilul studiat la cel al actualului job? Cum s-a făcut "transferul"?
Am învăţat aproape totul în cadrul companiei. Bineînţeles, am avut cunoştinţe elementare pentru că aproape toţi folosim un calculator acasă, dar multe cunoştinţe mai avansate am acumulat din traininguri şi mai ales observând şi învăţând de la colegi, dar şi lovindu-mă singură de probleme.

În ce fel e condiţionată evoluţia viitoare în domeniu de studii de specialitate?
Sunt fericită cu jobul actual. Am început cu Service Desk Analyst şi acum lucrez ca Service Delivery Manager pentru departamentul de Application Support. Am aplicat intern pentru această poziţie şi după un interviu şi o prezentare am fost selectată. Am început mai încet în noul rol, am preluat iniţial responsabilităţi mai mici şi apoi proiecte tot mai complicate şi cu responsabilităţi mai mari. E important să găseşti în job în primul rând ceva incitant şi motivant, dar în acelaşi timp să ai un mentor de la care să înveţi. Încerc să mă perfecţionez prin participări la cursuri de specialitate, de exemplu certificări ITIL (bune practici în managementul serviciilor de IT, n. red.). Ca în orice domeniu, e nevoie de perfecţionare şi învăţare continuă. Nu e întotdeauna nevoie de studii de specialitate pentru a putea avansa în jobul pe care îl faci, ci mai degrabă de determinare şi de pasiune pentru a putea învăţa cât mai mult. Perspectivele de creştere sunt atât în acelaşi rol, cât şi în companie, pe alte roluri cu orientare spre client. Pe partea de creştere în acelaşi rol există oportunitatea de a învăţa mai mult legat de partea financiară şi comercială ce vine cu orice client nou şi care în timp duce spre o dezvoltare profesională ce face mai uşor accesul la roluri mai diversificate în companie.

Publicitate

Comentarii

Invatamantul romanesc

thumb down thumb up
duminică, 10 februarie 2013, 19:23
de coman

Inca un motiv care trage invatamantul romanesc in jos. Hai sa facem toti faculatea de litere si sa lucram in IT. Mi se pare deplasat. Daca s-ar incuraja sa se angajeze numai persoane care a terminat facultate de profil, atunci studentii s-ar reorienta in functie de cererea de piata si ar trage un pic sa termine o facultate o facultate de profil tehnic. Asa cu timpul o sa ajungem sa avem din ce in ce mai putin specialisti, daca ne bazam pe "lasa ca invat la job". Nu stiu cat o sa mai mearga faza asta. Momentan firmele din IT isi permit sa mai "trainuiasca" oameni fara profil tehnic ca sa mai umple golurile, dar ulciorul nu merge de multe ori la apa si o sa fie incurajati sa mearga in India, unde specialisti in IT sunt din ce in ce mai multi.
raspunde

persoane non-tehnice in IT

thumb down thumb up
duminică, 10 februarie 2013, 22:09
de johnny

.. la un moment dat aveam o colega de echipa (QA) absolventa de Horticultura (USAMV Cluj); imi aduc aminte ca avea un task care implica o verificare de cod ASCII; m-a intrebat 'Ce e aia ASCII?' => i-am facut un rezumat de 5 minute a unui an de Calculatoare :D
raspunde

Si cum ramane cu calitatea muncii?

thumb down thumb up
duminică, 10 februarie 2013, 20:37
de IT-ist

Cum vine asta: "Există posibilităţi de cariere în domeniu chiar şi pentru candidaţii care nu au studii economice şi au absolvit alte facultăţi, chiar Litere sau Istorie. „În acest caz, ar fi de preferat să se regăsească în profilul aplicantului un liceu de profil informatic sau o afinitate foarte bună spre zona tehnică"? ""Sunt foarte multe anunţuri de angajare în IT la Cluj, dar este un miraj că toţi cei care ajung să lucreze în acest sector trebuie obligatoriu să aibă şi studii de specialitate. Şi ceilalţi absolvenţi de la Cluj pot lucra în IT, chiar dacă nu au terminat o facultate de profil" ... mai sa fie? chiar asa? pai de asta faceti soft non-calitativ.... Unde mai e profesionalitatea, calitatea serviciilor prestate? Adica unul care face studii superioare tehnice poate fi comparat cu unul cu studii liceale? Asta nu inseamna calitate...
raspunde

Testeri

thumb down thumb up
duminică, 10 februarie 2013, 21:33
de and

Nu toti cei ce lucreaza in IT scriu cod. Cunosc absolventi de ISE ce lucreaza ca testeri. Si isi fac treaba chiar bine.
raspunde

ISE

thumb down thumb up
duminică, 10 februarie 2013, 22:11
de john

..am o colega (testare) absolventa de Informatica Economica (ISE) si se pricepe la software cum ma pricep eu la avioane (adica sa apas pe butoane);
raspunde

scola romanesca fara competente, facuta pentru profesori

thumb down thumb up
luni, 11 februarie 2013, 08:05
de Adrian

Mai copii, vad ca puneti mare patos in ce scrieti. Angajatorii particulari au voie sa angajeze ce vor. De ce v-ati ales facultati de 2 bani? Ati vazut undeva anunturi de angajari pentru absolventi de "studii europene". Pe langa faptul ca facultati de 2 bani nu au nimic de-a face cu piata muncii, pregatind viitori casieri frustrati ca n-au fost angajati la stat, va mai e si ciuda ca unii care au abilitati(cunostinte ioc, ca asta e scola romaneasca) sunt luati si scoliti de angajatori. Multi v-ati dus la o facultate ca sa aveti 4 ani in care parintii vostri sa se laude vecinilor de scara ca au copii studenti. Ipocrizie romanesca.
raspunde

povesti vanatoresti

thumb down thumb up
luni, 11 februarie 2013, 08:17
de pop

siiigur, toate firmele fac angajari, nu conteaza ce cunosti, ei te vor. sa fim realisti, cititi si voi anunturile de pe siteurile de specialitate si vedeti ce solicitari au firmele mentionate de la angajati. sa cunosti engleza si abilitati de comunicare sunt criterii la care se incadreaza o groaza de lume.
raspunde

Articol publicitar?

thumb down thumb up
luni, 11 februarie 2013, 15:43
de Alabala

De ce oare cam tot timpul cand e vorba de articole de "analiza" legate de piata de IT din Cluj e vorba de aceleasi firme: ebs, endava, brinel? Nu e cam mare coincidenta? Argumentul cum ca sunt firme mari, care au multi angajati nu tine: ar fi bine de stiut ca sunt multe firme in IT din Cluj care nu fac "outsource" (echivalentul industriei de "lohn" din textile, de acum cativa ani), ci au produsele proprii, risca cu ele si aduc bani seriosi astfel in tara; au cu adevarat specialisti in domeniu, nu oameni de calitate mediocra. Una peste alta, partial e adevarata concluzia articolului: nu ai nevoie neaparata de studii de specialitate. Dar trebuie sa fii un talent in domeniu ca sa poti fi un performer in aceste conditii. Exemplele prezentate sunt cam aeriene, nu stiu cat de mult poate fi considerat "specialist IT" o persoana care se ocupa cu suportul unei aplicatii.
raspunde

Aha

thumb down thumb up
marţi, 12 februarie 2013, 21:55
de Aha

Asa apar pe piata cei care se numesc cioplitori de cod (nu e developer, e o mare diferenta!!! )
raspunde

frustrare

thumb down thumb up
miercuri, 13 februarie 2013, 10:47
de it

Care este definitia pentru IT in cele trei firme ? Cu o carte buna poti invata programare daca stii cat de cat ceva despre programare. Poti si sa tragi cabluri daca iti explica cineva. Poti sa asamblezi un calculator - se invata in 2 zile. Cu testarea poate fi mai dificil( sunt rateuri Brinel suficiente ca sa nu se mai mandreasca cu angajatii). Eu cred ca articolul este scris de un frustrat care a avut probleme in facultate. Probabil a fost student in Cluj la Automatica si Calculatoare. Sau poate ca inca este. Deci, care este definitia pentru IT ?
raspunde

Itsti de doi lei

thumb down thumb up
luni, 22 decembrie 2014, 19:53
de Gruber

Pe principiul asta studiez teologia si pe urma vreau sa ma angajez la Nasa. Imi inchipui ce cunostiinte tehnice de necontestat are unul care a facut studii europene , istorie, sau orice alta spercializare absolut divergenta cu domeniul IT. Povestea ca invata din training e istorie de mult, intrucat trainingul iti asigura inductia in firma, te acomodeaza cu procedurile si modul de lucru particular al unei companii, insa fara o baza tehnica solida, de cunostiinte de specialitate, habar nu au despre ce se vorbeste acolo. Unul de asta, la primul curs de inteligenta artificiala isi lua foaia matricola si fugea inapoi cu ea la Spiru Siret, sau ce alta fabrica de asta de diplome a urmat in prealabil. De aia avem o asemenea concurenta pe piata de software, vin mucii astia pe bani de nimic si au impresia ca pot face ei in cateva luni ce altii au reusit in ani de zile. Dar orice e permis la noi, doar pentru a scadea costurile.
raspunde

Penpaland

thumb down thumb up
sâmbătă, 25 iunie 2016, 20:38
de eduardo

Vă recomandăm https://www.penpaland.com site-ul de schimb lingvistic bazat Android:http://app.appsgeyser.com/Penpaland
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.