Ardelenii îşi plătesc facturile la furnizori mai repede decât bucureştenii

Ardelenii îşi plătesc facturile la furnizori mai repede decât bucureştenii
Cele mai indisciplinate firme din România în privinţa plăţilor la furnizori sunt cele din Regiunea Bucureşti-Ilfov, cu 24,1 miliarde de lei, urmate de Sud-Est (8,6 miliarde), Sud-Muntenia (4,7 miliarde), Vest (4,3 miliarde) şi Centru (4,1 miliarde).

La polul opus se află firmele din Nord-Vest (3,8 miliarde), Nord-Est (3,7 miliarde), Sud-Vest (2,8 miliarde), conform companiei de consultanţă KeysFin. „Statistica reflectă concentrarea economică a României. Business-ul este mai dezvoltat în jurul capitalei, Constanţa, Timişoara, Cluj şi Prahova, astfel că şi valoarea restanţelor plata furnizorilor e mai mare, având în vedere cifra de afaceri superioară faţă de cea înregistrată în Moldova, Oltenia sau Bărăgan”, susţin experţii.
 
Cele mai multe probleme la plata furnizorilor le are RADET Bucureşti, cu restanţe de 3,3 miliarde de lei, cât toate firmele din top 10 la un loc. Urmează Rompetrol Rafinare (1,6 miliarde), Orange România (948 milioane), Interagro (804 milioane), Relad International (686 milioane), Grup Servicii Petroliere (619 milioane), CFR Marfă (490 milioane), Electrocentrale Bucureşti (474 milioane), Confort SA (464 milioane), Key Safety Systems (453 milioane).

Restanţele la furnizor - 50 de miliarde de euro
 
Blocajul financiar, întârzierile la plată, managementul plăţilor din economie reprezintă probleme cu care mediul de afaceri se confruntă şi pentru care soluţiile întârzie să apară. Nivelul plăţilor restante la furnizori se menţine de mai mulţi ani în jur de 50 de miliarde de lei. Plăţile restante la furnizori s-au ridicat în 2015 la 56,5 miliarde, în scădere uşoară faţă 57,8 miliarde în anii 2013 şi 2014.
 
În 2016, în pofida măsurilor de relaxare fiscală şi a creşterii economice bazată în principal pe consum, nivelul plăţilor restante s-a situat în jurul aceluiaşi nivel din anul anterior, ceea ce semnalează un comportament de business, nu o conjunctură. 76.893 de companii, 12% din totalul firmelor, raportau plăţi restante la furnizori. Ele reprezintă 33% din cifra de afaceri totală din economia românească.

Comportament de supravieţuire: amâni ca să trăieşti
 
Din suma totală a plăţilor restante, aproape jumătate aparţine firmelor cu capital integral românesc (25,6 miliarde de lei), urmate de companiile străine (11,9 miliarde), cele cu capital mixt (7,9 miliarde) şi cele de stat (7,3 miliarde). Totalul plăţilor restante în economie, mai mici de 1 an, care include şi datoriile la bugetul de stat, a fost, în 2015, de 268,8 miliarde de lei.

“Avem de-a face cu un comportament înrădăcinat în economie, de un tip de supravieţuire financiară imprimat de provocările unui sistem economic fluctuant, văduvit de finanţare, cu un capital redus şi extrem de sensibil la evoluţia cadrului fiscal. În domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii, să amâni o plată sau mai multe către furnizori ţine de asigurarea financiară pentru continuarea activităţii.

Multe firme trăiesc din rulajul financiar, depind de fiecare ban pe care îl au de încasat sau de plătit. Cu cât amână mai mult plăţile, cu atât reuşesc să îşi asigure fondurile necesare continuării activităţii. S-a ajuns la cazuri extreme, când plăţile se fac la 6-8 luni şi chiar mai mult”, conform KeysFin.

Comerţul, campionul blocajului financiar
 
Cele mai afectate domenii sunt comerţul, 27.009 firme raportând întârzieri la plata furnizorilor, industria prelucrătoare (9.134), construcţii (8.443), activităţi profesionale (6.446), transporturi şi depozitare (4.998), hoteluri şi restaurante (4.238). Plăţi restante semnificative se înregistrează şi în agricultură, silvicultură şi pescuit, tranzacţii imobiliare, servicii administrative, informaţii şi comunicaţii, activităţi de servicii, sănătate şi asistenţă socială, activităţi de spectacole.
 
„Să deschizi o afacere în sectorul comerţului înseamnă, în primul rând, să te asiguri că ai un capital de lucru care să-ţi permită să duci business-ul pe banii tăi, să rezişti, practic, blocajului financiar, întârzierilor la plată. Dacă vrei să furnizezi mărfuri unor parteneri din acest sector, trebuie să iei în calcul foarte serios plăţile restante şi consecinţele lor”, remarcă analiştii. Informaţiile sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind firmele şi persoanele fizice active. 

Loading...
Comenteaza