Economie

Autobuze cu rapiţă generalizate

Două autobuze de transport public ce consumă un combustibil realizat din uleiuri vegetale de rapiţă circulă de vineri în municipiul Alba Iulia, acestea fiind incluse într-un program de cercetare iniţiat de Universitatea Tehnică şi de Institutul de Cercetări pentru Chimie, ambele din Cluj-Napoca.
Publicitate

Directorul Societăţii de Transport Public Alba Iulia, Stelian Nicola, a declarat că autobuzele vor circula experimental în următoarele săptămâni pe rutele interne, totul fiind un proiect de cercetare derulat de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN)şi Institutul de Cercetări pentru Chimie Cluj-Napoca. Nicola a spus că proiectul are ca scop de dezvoltarea unor combustibili ecologici pentru transportul în comun, fiind finanţat de Uniunea Europeana cu câteva sute de mii de euro pentru perioada 2006-2008.

în urma acestui parteneriat pentru reducerea emisiilor poluante, a fost creat un combustibil ecologic şi mai puţin poluant, metil-esterul de rapiţă, destinat să înlocuiască combustibilul tradiţional: motorina. Acest produs nu este un amestec de ulei de rapiţă şi motorină, cum se întâmplă în unele state din Uniunea Europeană, ci este un combustibil nou, folosit în premieră în România la Alba Iulia şi Cluj-Napoca.

"Testele şi experimentele efectuate până în prezent în cadrul acestui proiect au demonstrat avantajele acestui tip de combustibil ecologic. în primul rând, noxele emise de autobuze scad cu până la 30% faţă de situaţia utilizării motorinei, iar consumul de carburant se reduce cu până la 10%. Reducerea noxelor înseamnă în principal dispariţia din emisiile de gaze a oxizilor de azot, a sulfului sau a altor pulberi, se reduc hidrocarburile şi gudroanele", a mai spus Nicola.

Primul autobuz cu carburant ecologic a pornit vineri din faţa Primăriei Alba Iulia. La întoarcere, primarul Mircea Hava i-a oferit decanului Facultăţii de Mecanică a UTCN, Nicolae Burnete, fanionul, medalia şi insigna oficiale ale municipiului, în semn de apreciere a parteneriatului şi a rezultatelor lui.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.