Economie

Bate vântul prin hotelurile Clujului

Unităţile de turism au avut în decembrie un grad mediu de ocupare de numai 12%, cel mai slab înregistrat vreodată. Salvarea a venit de la evenimentele medicale, culturale şi fotbalistice.
Publicitate
 

 Decembrie a fost luna cea mai slabă pentru hoteluri, cu un indice mediu de ocupare de 12%, în scădere cu 14,6% faţă de intervalul similar din 2008. Meciurile de Liga Campionilor, simpozioanele de medicină şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au mai crescut procentul de ocupare din 2010, atenuând din scăderi, susţin hotelierii.

 

Hotelurile clujene au avut, în medie, anul trecut un grad de ocupare de

50-60%, în scădere cu 15-50% faţă de 2008. Cel mai mic indice de utilizare a locurilor de cazare a fost consemnat în decembrie, de 12%, suferind o scădere de 14,6% în raport cu intervalul similar din 2009, potrivit Direcţiei Regionale de Statistică. Atenuarea tendinţei descendente a gradului de ocupare s-a datorat în mare măsură evenimentelor de amploare: TIFF, Liga Campionilor Europeni sau conferinţele medicale.

 

 “Criza ne-a afectat pe toţi. Numărul vizitatorilor străini a scăzut, pentru că s-au redus şi investiţiile, dar sunt câteva evenimente care ajută hotelierii. Pe perioada meciurilor în Champions League, la TIFF sau la simpozioanele internaţionale de cardiologie şi ginecologie, gradul de ocupare este de aproape 100%”, a spus Gabriel Predescu, vicepreşedintele Asociaţiei Hotelierilor Cluj.

 

Opera Plaza, hotel de cinci stele aflat în proprietatea fraţilor Octavian şi Călin Buzoianu, a atins un indice de sub 60% anul trecut, resimţind şi o scădere a cifrei de afaceri de la 2,9 milioane de euro în 2008, la 2,5 milioane în 2009. “Lunile august, decembrie şi ianuarie au fost mai slabe din cauza vacanţelor, majoritatea turiştilor noştri fiind de business. Am încheiat anul trecut un pic sub nivelul înregistrat în 2008, dar am stabilit o ţintă de business în creştere cu 10% anul acesta”, a explicat Călin Buzoianu.

 

 Unul dintre hotelurile care s-au confruntat cu o scădere semnificativă a vânzărilor a fost Onix, gradul de ocupare diminuându-se cu 50%. Pentru acest trimestru, conducerea societăţii AB Onix estimează o ocupare de 15%.    

 

Reţeaua City Hotels, ce include hotelurile de 4* şi 3* City Plaza şi City Central din Cluj-Napoca, a declarat pentru 2009 un indice de ocupare de 60%, în scădere cu 14% faţă de 2008. Reprezentanţii săi pun scăderea pe seama reducerii cererii, dar şi pe faptul că anumite secţiuni au fost închise pentru renovare. “Segmentul de cazare este cel care a scăzut cel mai mult: la City Central, cu 20% faţă de 2008, iar la City Plaza - cu 14%.

 

Aspectul financiar pozitiv pentru noi în 2009 a fost creşterea cu 10% pe segmentul de restaurante, iar tendinţa crescătoare a acestui segment se va păstra şi în 2010. Planul pentru anul acesta este de a avea minimum aceeaşi ocupare, iar pe segmentele de evenimente şi servicii de spa estimăm creşteri”, a declarat Nina Moldovan, manager al City Plaza. Reţeaua a înregistrat o cifră de afaceri de două milioane de euro, faţă de 2,2 milioane de euro în 2008.

 

Străinii, mai puţini cu 30%

 

în Cluj sunt disponibile peste 3.000 de camere, cu 6.800 de locuri. Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică, în 2009 au fost cazaţi  267.600 de turişti, din care 48.000 de străini, în scădere cu 29,3% faţă de 2008. Cei mai mulţi provin din Ungaria (9.216), Italia (6.533), Germania (5.771), Franţa (3.148).

 Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.