Biruri mai mici pentru societăţile de asigurări. Scapă de fondul de rezoluţie

Biruri mai mici pentru societăţile de asigurări. Scapă de fondul de rezoluţie
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunţă că la 1 august a fost atins plafonul de 50 de milioane de lei reprezentând contribuțiile societăților de asigurare la fondul de rezoluție.

Societățile de asigurare contribuie la fondul de rezoluție, administrat de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, cu o cotă de 0,4% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurările generale şi cu 0,25% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurările de viaţă.

ASF a decis să sisteze plata acestor contribuţii la fondul de rezoluţie ca o măsură de susţinere a pieţei asigurărilor, în condițiile atingerii nivelului corespunzător, măsură care se circumscrie strategiei autorităţii în acest sens.

"Supravegherea prudențială a activității societăților de asigurare se concentrează în prezent pe componenta proactivă si preventivă, pentru a evita apariția unor dezechilibre în piața asigurărilor și pentru a administra acele disfuncționalități care ar putea conduce la modificări majore ale preţurilor poliţelor asigurărilor obligatorii.

Legea privind redresarea și rezoluția asigurătorilor permite ASF să declanşeze din timp mecanisme de redresare în cazul în care constată în timpul procesului de supraveghere că o societate se confruntă cu probleme financiare şi nu mai respectă prevederile legale în materie de capitalizare, astfel încât să fie evitat falimentul acesteia", a transmis conducerea ASF.
 
ASF este instituţia naţională înfiinţată în 2013 pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. Ea contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează 10 milioane de participanţi.

Loading...
Comenteaza