Economie

Ce aduce 2012 pentru Autostrada Transilvania

Singurul tronson “în execuţie” din magistrala A3 este Suplacu de Barcău - Borş, care va fi funcţional în 2013. Sectorul Gilău - Nădăşel urmează să fie scos la licitaţie.
 • Din A3 este funcţional doar sectorul Gilău - Câmpia Turzii

  Din A3 este funcţional doar sectorul Gilău - Câmpia Turzii

 • Autostrăzi în execuţie / SURSA: MTI

  Autostrăzi în execuţie / SURSA: MTI

 • Autostrăzi care vor fi licitate / SURSA: MTI

  Autostrăzi care vor fi licitate / SURSA: MTI

 • Program de construire a autostrăzilor / SURSA: MTI

  Program de construire a autostrăzilor / SURSA: MTI

 • Autostrăzi în curs de semnare / SURSA: MTI

  Autostrăzi în curs de semnare / SURSA: MTI

 • Autostrăzi în operare 2009-2011 / SURSA: MTI

  Autostrăzi în operare 2009-2011 / SURSA: MTI

Tronsonul de 64 km Borş - Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania (A3) urmează să fie dat în funcţiune în 2013, în timp ce pentru porţiunea de 8,5 km Gilău - Nădăşel, care va costa 63 de milioane de euro, se va proceda la licitaţie, conform strategiei Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). Sursele de finanţare sunt incerte.

Bilanţul pe 2011 al MTI relevă faptul că programul instituţiei vizează construirea a 884,5 km de autostradă, cu 5,3 miliarde de euro. Din total, 434 km (4 miliarde de euro) figurează ca fiind în execuţie în perioada 2012-2013, 25,6 km (234 de milioane de euro) sunt "în curs de semnare", iar 111,4 km (1,1 miliarde de euro), "în curs de licitare". Secţiunea Câmpia Turzii - Gilău (52 km) din A3 fost finalizată în intervalul 2009-2010, Suplacu de Barcău - Borş (64 km) este marcată în raport ca fiind "în execuţie", iar Gilău - Nădăşel (8,5 km) apare în două variante pe hărţile MTI, atât la autostrăzi "în licitaţie", cât şi la "care vor fi semnate". Secţiunile care au rămas din A3, Braşov - Făgăraş (53 km), Făgăraş - Sighişoara (52 km), Sighişoara - Ogra (56 km), Ogra - Câmpia Turzii (36 km), Cluj Vest - Mihăileşti (24 km) şi Mihăileşti - Suplacu de Barcău (76 km), figurează cu negru pe hărţile MTI pentru că încă nu au fost demarate.

A3 ar urma să facă joncţiunea cu Autostrada Bucureşti - Braşov. Premierul Emil Boc a vizitat sâmbătă şantierul de pe tronsonul Bucureşti - Ploieşti. "Stadiul fizic pe ansamblul celor 62 km este de 90%. În această primăvară lucrarea va fi gata şi toţi cei 62 km vor fi daţi în circulaţie. Fac precizarea că aceşti 62 km fac parte din cei 434 km de autostradă care astăzi se află în lucru", a precizat Boc. "Discutăm de 200 km de autostradă în 2012, în care sunt incluşi şi aceşti 62 km. Vestea bună este că la nivelul Comisiei Europene sunt aprobaţi 1,3 miliarde de euro pentru autostrăzi, drumurile naţionale şi centurile ocolitoare", susţine ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

În septembrie 2011 guvernul a anunţat că a aprobat modificarea contractului de proiectare şi construire a A3, în urma negocierilor cu constructorul Bechtel (SUA) obţinând o reducere a costului lucrărilor la 6,9 milioane euro/km pentru porţiunile începute şi posibilitatea de a scoate la licitaţie tronsoanele pentru care încă nu au fost începute lucrările. Pentru celelalte tronsoane costul estimat de MTI este de 7,3 milioane euro/km, ţinând cont de relief şi de complexitatea lucrărilor. "Dacă am fi continuat să lucrăm la preţurile din contractul iniţial, costul total al autostrăzii ar fi fost de 10 miliarde de euro", a afirmat Boagiu. De asemenea, s-a eliminat o clauză care interzicea statului român, în cazul rezilierii contractului, să scoată la licitaţie pe o perioadă de doi ani tronsoanele pentru care nu au fost demarate lucrări.

Conducerea MTI a menţionat că proiectarea şi documentaţia pentru porţiunea Gilău - Nădăşel sunt finalizate, urmând să fie lansată licitaţia de execuţie, şi că se pregăteşte proiectarea secţiunii Târgu-Mureş - Câmpia Turzii. Conform ministerului, licitarea celorlalte şase tronsoane se va face în funcţie de alocările financiare, existând posibilitatea finanţării de la bugetul de stat şi de la Uniunea Europeană. Următorii paşi sunt finalizarea tronsoanelor începute de Bechtel: Suplacu de Bacău - Borş şi Câmpia Turzii - Cluj Vest, potrivit MTI. Statul român urma să plătească Bechtel penalităţi de 115 milioane de euro, reduse de la 380 de milioane. Din totalul de 2,2 miliarde de euro, cât era prevăzut iniţial pentru cei 413 km ai A3, au fost cheltuiţi deja 1,25 miliarde. Noul cost total al A3 este estimat de MTI la 3,8 miliarde de euro.

 

"Boagiu tricotează"

“PDL nu este în stare să facă 200 km de autostradă în 2012 nici dacă i-ar tricota toate femeile din partid, darămite să-i construiască din ciment şi bitum! România avea semnate contracte pentru 768 km la finalul guvernării PSD şi acum ar fi trebuit să avem 1.100 km în exploatare”, a transmis ieri senatorul PSD Sorin Bota.

(D.E.)

 

Publicitate

Comentarii

De la protest

thumb down thumb up
luni, 23 ianuarie 2012, 10:27
de Feri

Ca sa citez una dintre scandarile de la proteste: "Cancerul portocaliu / A bagat autostrada in sicriu"
raspunde

USL creapa de invidie

thumb down thumb up
luni, 23 ianuarie 2012, 12:45
de Hiticas A

Nimeni nu a crezut la inceperea acestui proiect ca, da, chiar se va face. USL discredita total acest proiect, dar iata-l este un proiect in plina desfasurare, un proiect, parerea mea de nota 10 care isi va gasi cu siguranta finalizarea in 2013. Acuma desigur opozitia invoca tot felul de basme cu zmei si nu cred in finalizarea proiectului. Ma intreb de cate ori trebuie sa" si-o ia peste nas" opozitia sa se trezeasca la realitate. Ei chiar nu vad ca nu se doarme in Romania. Tara se dezvolta si fara ei.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.