Cele mai mari proiecte imobiliare ale Clujului

Cele mai mari proiecte imobiliare ale Clujului
Trei mari proiecte rezidenţiale dezvoltate în parteneriat cu administraţia locală, două centre comerciale, proiecte mixte şi ansambluri rezidenţiale sunt proiectele care vor schimba faţa Clujului. ZIUA de Cluj vă prezintă cele mai valoroase proiecte anunţate în sectorul imobiliar.

Cartierul Tineretului 500 de milioane de euro

 

Realizat în parteneriat cu municipalitatea, se va dezvolta pe 203 ha de teren. Va include 5.800 de unităţi de locuinţe şi va avea 10.000 de locuitori. Investiţia era estimată iniţial de conducerea Polus Real Estate la 450-500 de milioane de euro. Arhitecţii care se ocupă de realizarea proiectului spun că numai partea de infrastructură îi va costa pe investitori 100 de milioane de euro.

 

Impact - Lomb 300 de milioane de euro

 

Se va construi pe aproximativ 205 hectare de teren, în asociere cu Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca. Va cuprinde aproximativ 6.000 de locuinţe şi serviciile aferente. Investiţia anunţată de către compania Impact Developer & Contractor este de 300 de milioane de euro. Cartierul de 18.000 de locuitori, cu 3.200 de case, vile şi 2.500 de apartamente, va include spaţii comerciale şi de servicii, centre culturale, spaţii verzi, de distracţie, sport şi de petrecere a timpului liber.

 

Polus Center 140 de milioane de euro

 

Cel mai mare centru comercial pe un singur nivel din ţară va fi inaugurat în Floreşti în 12 octombrie. Valoarea investiţiei anunţate de compania TriGranit este de 140 de milioane de euro. Tranzacţia de 210 milioane de euro prin care Polus Center a trecut în portofoliul fondului austriac Immoeast a fost una dintre cele mai importante înregistrate anul trecut în România. Proiectul presupune o suprafaţă construită de 80.000 mp, una închiriabilă de 61.000 mp, 180-200 de magazine şi 2.500 de locuri de parcare.

 

Borhanci  94 de milioane de euro

 

Complexul realizat de societatea Casarom în parteneriat cu administraţia locală va include în final în jur de 1.200 de locuinţe. Va fi realizat în trei etape şi va fi finalizat în totalitate abia peste opt ani. Potrivit calculelor iniţiale, va necesita o investiţie de 93-94 de milioane de euro, spune Constantin Panaite, director economic al Casarom.

 

Atrium Center 85 de milioane de euro

 

Este unul dintre cele mai complexe proiecte integral private anunţate în municipiu. Grupul britanic Dawnay, Day a anunţat o investiţie de 85 de milioane de euro în complexul ce va fi amplasat pe fostul teren al fabricii Tricotaje Someşul din zona centrală a oraşului.

Va include un spaţiu comercial de 31.500 mp suprafaţă închiriabilă (GLA), o zonă de birouri clasa A de 10.000 mp GLA şi un hotel de 4-5 stele, cu 180 de camere şi va dispune de 900 de locuri de parcare. Centrul comercial include 120 de magazine, supermarket, restaurante, fast-food-uri, cafenele şi opt săli de cinema. Lucrările de construcţie vor începe în octombrie, conform planurilor Atrium Centers.

 

Iulius Mall 60 de milioane de euro

 

Investiţia Iulius Group pentru mall-ul din Gheorgheni va depăşi 60 de milioane de euro. Potrivit lui Iulian Dascălu, preşedintele grupului, amenajarea lacului din vecinătate ar presupune suplimentarea sumei cu două milioane de euro.

Cu o suprafaţă desfăşurată de 147.848 mp, Iulius Mall va dispune de o suprafaţă închiriabilă de 38.000 mp şi de o componentă de birouri clasa A de circa 7.200 mp.

 

Bună Ziua (Mao – Elite) 50-60 de milioane de euro

 

Italienii de la Mao Imobiliare, în asociere cu compania Elite Grup au început lucrul în vară la ansamblul din cartierul Bună Ziua. Va include peste 1.000 de locuinţe şi are funcţiuni de centru de cartier. Proiectul prevede 6.000 mp de spaţii comerciale şi 17.000 mp de birouri, şcoală şi grădiniţă pe 2.000 mp, centru sportiv, piaţetă, spaţii verzi.

Mai cuprinde o Primărie de cartier, locuri de joacă, piscină şi un teren multifuncţional de sport. Potrivit arhitectului Claudiu Botea de la Arhimar, biroul care se ocupă de proiect, investiţia va depăşi 55 de milioane de euro, fără costul terenului.

 

Grand Hotel 40 de milioane de euro

 

Investitorii de la Grand Hotel intenţionează să înceapă în august lucrările la structura de cazare din zona Bună Ziua – Andrei Mureşanu, care va necesita doi ani de execuţie. Hotelul va avea peste 160 de camere şi o suprafaţă desfăşurată de 30.000 mp.

Din cele 7,2 ha pe care investitorii le deţin în zonă, 17.000 mp sunt destinaţi hotelului. Investiţia pentru hotel va ajunge, potrivit arhitectului Ionel Vitoc, la 40 de milioane de euro. Construirea unui ansamblu de locuinţe în vecinătatea hotelului va creşte investiţia cu 10 milioane de euro.

 

Rezident Park (Feleacul) 30-45 milioane de euro

 

Proiectul făcut public anul trecut va fi demarat în şantier abia la începutul lui 2007, conform conducerii Feleacul. După relocarea fabricii de dulciuri în comuna Jucu, pe terenul de 2 ha din cartierul Mărăşti se va ridica un ansamblu de locuinţe.

Potrivit lui Călin Buzoianu, director general al Feleacul, amânarea, cauzată de întârzieri în obţinerea autorizaţiilor, ar putea creşte valoarea investiţiei de la 30 la 40-45 de milioane de euro. Proiectul presupune 600 de locuinţe. Acţionarii Feleacul au aprobat vânzarea activului din Mărăşti al societăţii în baza celei mai bune oferte.

 Conducerea a explicat că ia în considerare şi varianta vânzării terenului şi a proiectului. O altă variantă de realizare a complexului ar fi asocierea cu alt investitor.

 

CBC-Global Plaza 25 de milioane de euro

 

Societatea CBC Development Cluj va investi 25 de milioane de euro în centrul multifuncţional de afaceri Global Plaza. Complexul va include birouri de clasa A, spaţii comerciale şi de conferinţe, dar şi un aparthotel de patru stele.

La Global Plaza din Parcul Industrial Tetarom I lucrările au început în aprilie, iar termenul de finalizare este august 2008. Hotelul va dispune de 7.106 mp, cu 108 spaţii de cazare. Pentru spaţiile comerciale sunt rezervaţi 1.562 mp, iar birourile de clasa A vor ocupa 7.185 mp.

 

 

 

Dezvoltatori imobiliari cu afaceri de 1,3 miliarde de euro

 

Valoarea cumulată a celor mai mari proiecte imobiliare din Cluj depăşeşte 1,3 miliarde de euro. Mai bine de jumătate din aceşti bani vor fi utilizaţi la construirea celor trei mari ansambluri realizate de investitori din mediul privat în parteneriat cu Primăria, care pune la bătaie terenul.

 

“Pe de o parte, preţurile terenurilor au împiedicat dezvoltări de o asemenea anvergură, pe de altă parte asocierea cu administraţia locală conferă investitorilor o anumită siguranţă în derularea proiectului”, explică Doru Lupeanu, director de marketing al agenţiei imobiliare Grup de Lux.

 în aceeaşi categorie a proiectelor semnificative pentru piaţa imobiliară clujeană intră cele două mari centre comerciale Iulius Mall şi Polus Center, care “întrerup” şirul de proiecte rezidenţiale. Odată realizate, şi cu lansarea celui de-al treilea, în cadrul proiectului mix Atrium Center, experţii aşteaptă o temperare a investiţiilor pe acest segment.

“în ceea ce priveşte preferinţele investitorilor, în următorii 3-5 ani este de aşteptat menţinerea pe prima poziţie a segmentului rezidenţial, cu segmentul spaţiilor de birouri venind puternic din urmă. Ne aşteptăm totodată să se amplifice segmentul industrial/logistic, mergând mână în mână cu dezvoltarea mediului de afaceri”, mai spune Lupeanu.

 

Marii investitori vin din afară

 

De remarcat de asemenea că, în cazul majorităţii proiectelor prezentate, investitorii vin din afara judeţului (Impact, Casarom, Iulius Group) sau din exteriorul ţării – grupuri puternice pe plan internaţional ca TriGranit, Immoeast, Dawnay, Day sau alţi investitori străini, cum este cazul asociaţilor Mao Imobiliare sau Grand Hotel.

Schimbările în proiectele recente din Cluj sunt date de apariţia unor investitori cu putere financiară mare, şi de amploarea lucrărilor preconizate. Dezvoltarea ansamblurilor rezidenţiale pe zeci de hectare şi prin investiţii de zeci de milioane de euro poate necesita pentru finalizare între doi şi opt ani.

 

Vârf de investiţii

 

“Dacă acum 4-5 ani proiecte de 5-10 milioane de euro erau considerate mari, la această oră se încadrează în categoria celor de mărime medie. Din punctul de vedere al sumelor implicate nu cred că vom atinge aceleaşi valori pentru anii următori, primele trei din topul actual fiind destul de greu de ajuns din urmă”, arată Lupeanu.

“Dacă ne gândim la felul cum vor arăta proiectele ulterioare trebuie să avem în vedere ce terenuri au mai rămas disponibile pentru astfel de dezvoltări, pentru că nu prea mai sunt. Investitorii puternici care ar vrea să intre în Cluj sunt limitaţi de suprafeţele de teren disponibile şi de preţuri, foarte ridicate pe piaţa clujeană”, consideră Sanda Moldovan, preşedinte la Uniunea Naţională a Agenţiilor Imobiliare Cluj.

în ceea ce priveşte efectul pe care finalizarea proiectelor îl va avea pe piaţa imobiliară locală, experţii sunt de părere că, deşi acestea vor contribui semnificativ la acoperirea cererii, nevoia de locuinţe va justifica apariţia altor proiecte.

“O parte din cerere se rezolvă. Pe de altă parte, şi aceasta evoluează. în următorii 3-4 ani tot mai multe persoane îşi vor permite să achiziţioneze locuinţe, în paralel cu finalizarea proiectelor anunţate. Cererea creşte însă, fiindcă şi populaţia Clujului este în creştere”, spune Moldovan.

Loading...
Comenteaza