Economie

Centrala Tarniţa-Lăpuşteşti costă un miliard de euro

Banca Mondială este de acord să susţină cea mai mare investiţie din judeţul Cluj, cu condiţia ca hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti să aibă eficienţă economică, iar acţionarul majoritar să nu fie un investitor privat, a declarat pentru ZIUA de Cluj Doina Vişa, operations officer al instituţiei financiare.
Publicitate

“Pentru bancă este important să ştie cine va fi beneficiarul. Nu putem să finanţăm lucrarea şi să ne trezim că Hidroelectrica va fi preluată de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sau că obiectivul va ajunge pe mâna unui investitor privat care o poate închide când vrea şi să destabilizeze astfel sistemul energetic naţional”, susţine Vişa.

Ea a precizat că Banca Mondială va putea sprijini cu 25% finanţarea proiectului şi că restul de bani vor putea proveni de la instituţii financiare precum Banca Europeană de Investiţii sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

 “Studiul Hidroelectrica s-a făcut în special cu accent pe avantajele pe care le-ar avea centrala pentru companie. Noi am sugerat să se axeze şi pe posibilitatea vânzării energiei în Ungaria, aşa cum face şi Austria”, a spus oficialul Băncii Mondiale

 

Lac interzis pentru agrement

 

“Am propus două variante pentru hidrocentrală: una cu patru grupuri cu o putere totală de 1.000 MW şi alta cu trei grupuri de câte 335 MW, cu realizarea în etape. Dezavantajul celei de-a doua variante este că trebuie modificat barajul. Lucrarea urmează s` se finalizeze în şase ani.

Valoarea investiţiei se apropie de un miliard de euro. Amplasamentul de la Tarniţa are impact redus asupra mediului înconjurător. Săptămâna trecută am fost în Brazilia, unde am văzut una dintre cele mai mari hidrocentrale din lume, plasată în mijlocul unui parc naţional. Acolo se obţin bani serioşi pentru întreţinerea parcului”, spune Dorin Chiorean, director al Hidrocentrale Cluj.

 Acesta a avertizat că Tarniţa nu va putea fi folosit ca lac de agrement deoarece este o zonă cu restricţii şi din 2009 va deveni priza de apă a municipiului Cluj-Napoca, iar pescuitul va fi permis doar cu momeală artificială.

 Reprezentanţii Hidroelectrica au subliniat că studiile, începute în 1985, au relevat că Tarniţa reprezintă cel mai bun amplasament din cele propuse (Fântânele, Făgăraş, Retezat), atât din punct de vedere tehnic cât şi din perspectiva afectării mediului.

 

“Suntem 2.000 de suflete care ne chinuim pe munte”

 

“Acolo vor circula bascule de câte 30-40 de tone, care ar putea afecta pereţii caselor. ªi problema proprietăţilor trebuie rezolvată, mai ales a păşunilor şi a pământurilor bisericii”, a atras atenţia un locuitor din Dealu Mare. “Suntem 2.000 de suflete care ne chinuim pe munte. Satul Lăpuşteşti a ars de trei ori pentru că nu există apă potabilă, iar acum ar fi timpul să se rezolve.

 Ar fi bine ca impozitele pe salarii care se vor obţine să ajungă la comună. ªtim că firma va avea sediul în Cluj, să-i dea Dumnezeu sănătate domnului Emil Boc, că e din zona noastră, dar avem şi noi nevoie de bani pentru şcoală, pentru internat. Ar fi bine ca autorităţii locale să-i revină 3-5% din energia obţinută, dar am cere cam mult.

 S-ar putea aloca o cotă gratuită de curent electric pentru oamenii de acolo”, a propus un sătean din Râşca. “Suntem convinşi că investiţia va duce la înflorirea agroturismului. Poate ar fi bine să instalăm şi nişte turbine eoliene”, a spus un alt locuitor.

 

între două centrale nucleare

 

Viitoarea centrală urmează să fie amplasată la 35 km de Cluj-Napoca, pe versantul stâng al Văii Someşului Cald, în zona acumulării existente Tarniţa şi a satului Lăpuşteşti (comuna Râşca). Potrivit Hidroelectrica, un avantaj este că obiectivul ar fi amplasat între două centrale nuclearo-electrice, Cernavodă şi Paks (Ungaria), fapt ce ar permite o mai bună punere în valoare a serviciilor.

“Punerea în funcţiune a grupului 3 de la Cernavodă va conduce la necesitatea aplatizării curbei de sarcină în golul de noapte şi în cel de la sfârşitul săptămânii. Construcţia unei astfel de centrale trebuie începută odată cu lucrările grupului 3 de la Cernavodă”, subliniază raportul Hidroelectrica. Sucursala Hidrocentrale Cluj a organizat ieri o dezbatere publică privind realizarea centralei Tarniţa-Lăpuşteşti.

Cei prezenţi au discutat despre termenii de referinţă care vor sta la baza realizării studiului de impact şi a raportului de evaluare a impactului asupra mediului. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi din partea Hidroelectrica,  ai Băncii Mondiale, autorităţilor publice, organizaţiilor neguvernamentale şi comunităţilor locale.

Hidrocentrala de pompaj, ce va folosi cursul de apă dintre Tarniţa şi Lăpuşteşti, va echilibra sistemul naţional şi va asigura deficitul din orele de vârf.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.