Economie

"Centru de cartier”, varianta Iris. Şantierul nesfârşit FOTO

Prima fabrică de porţelan a României a dispărut demult, însă ruinele ei mai bântuie în peisajul care se iveşte de la ferestrele sutelor de familii cazate în noul „centru de cartier al Clujului”. Cei dintâi locatari sunt mutaţi aici deja de 10 ani, dar lucrările sunt departe de a se termina. Blocurile răsar unul după altul şi unul lângă altul în acest şantier perpetuu.

Din vechea unitate de producţie au mai rămas doar structura de bază şi nişte geamuri sparte. În spate, o baltă imensă, plină de gunoaie, crengi şi bolovani. Un gang din Bulevardul Muncii, de lângă vechea alimentară, ne semnalează că aici este intrarea în „Ansamblul Rezidenţial Iris”. 

Al doilea gang este închis original cu o barieră care serveşte şi ca suport de coş de gunoi. Trebuie să fii atent şi sus şi jos: o gură de canal se insinuează perfid între dale. Lângă hârbul vechii fabrici mai mulţi tineri au ieşit de la păcănele şi stau la soare, pe terasa ad-hoc. Autovehiculele se înghesuie pe unde pot: cele de aprovizionare, de obicei pe trotuar.

Din fosta fabrică mai sunt doar turnul de apă şi nişte ziduri. Plus oareşce pomi care au scăpat netăiaţi. Vechiul nuc coabitează cu noile „amenajări verzi” încropite pe alei. Unele în ton cu culoarea autoturismelor - probabil aşa le-au gândit peisagiştii.

 

Primul bloc apărut în acest perimetru este deja veteran, însă lucrările la marele ansamblu sunt departe de a fi încheiate. Cum ar veni, oamenii trăiesc într-un şantier continuu. Deja a apărut şi a doua generaţie: cea care se joacă printre scânduri, nisip sau BCA. Copiii şantierelor.

Aici, tot şoferul se descurcă: unul şi-a însemnat „proprietatea” pe gard, altul şi-a confecţionat nişte bare de inox, altul nişte „indicatoare” de fier. Desigur, nu lipsesc nici mijloacele clasice de oprimare: ştergătoare de parbriz ridicate sau alte şicane specifice.

 

Punctele gospodăreşti sunt amenajate după cum se nimereşte: îngrădite sau la liber, iar colectarea selectivă se face de către personalul "autospecializat.

Se munceşte din zori până în seara. În principiu, doar duminica e linişte, câteodată nici atunci. Iar lumea se îmbracă frumos şi merge la biserică. Maşinile fac slalom printre paleţi şi macarale, pisicile escaladează cu sârg containerele, iar maidanezii care îşi duc veacul printre buruieni rânjesc ameninţător la trecătorii care îndrăznesc să le tulbure liniştea. Trotuarele sunt o glumă proastă: ciuntite, pline de buruieni şi invadate de tiruri.

„Noi am cumpărat apartamentul acum nouă ani, atunci era doar un bloc solitar, acum e nebunie. Aici, peste drum, e blocul ăla nou care era să cadă. Am înţeles că au lipit un alt bloc de el, să îl stabilizeze, că altfel era bai. L-au fixat cu nişte grinzi”, povesteşte un proprietar. 


 
Ca un centru de cartier care se respectă, are de toate, nu doar „galerii” comerciale, parcări „personalizate”, locuri de joacă şantieristice, piscină naturală, buruieni pe post de spaţiu verde, ci şi nelipsita sală de fitness, minunat încadrată în decor. Sportul pare la mare preţuire, din moment ce pe zidurile încă în picioare suporterii echipelor din oraş îşi fac simţită prezenţa. 


 
Un panou atestă că unul dintre şantiere este pentru „imobilul de locuinţe colective bloc K1, K 2, K3”, beneficiar fiind Geromed Beta, iar lucrările începute în 2016 vor fi gata în mai 2019. Alt panou, alt beneficiar, scris cu pixul: Fair Apartments SRL, de data asta pentru corpurile L1 şi L2, fiecare cu câte şapte etaje. Plus penthouse, că aşa e la modă. Cum reclama e sufletul comerţului, un banner ingenios atârnat de balcon spune: „Locuieşte inteligent! North Plaza”. 


 
Un colţ de rai pe platforma industrială     
 
„North Plaza este un ansamblu rezidenţial mixt, cu un design arhitectural elegant, situat în zona de nord a oraşului, pe strada Oaşului, în cartierul Iris, şi se bucură de un acces uşor şi rapid spre zona centrală a oraşului. Expunerea est-vest a clădirii face ca apartamentele să fie bine luminate pe toată durata zilei. Cei care aleg să locuiască aici pot beneficia de locuri de parcare şi de spaţii de depozitare sub formă de boxe situate în subsolul clădirii.

Preţul pentru o parcare supraterană este de 2.500 euro (TVA inclusă), iar pentru o parcare subterană, 5.000 euro (TVA inclusă). Preţul terasei este de 300 euro/mp (TVA inclusă). Complexul oferă, pe lângă subsolul dedicat parcărilor rezidenţilor, un acces facil la galeriile comerciale din cadrul ansamblului, dar şi spaţii verzi generoase şi loc de joacă pentru copii. Apartamentele din cadrul ansamblului se pot achiziţiona semifinisate sau complet finisate, cu costuri adiţionale” se specifică în prezentarea ansamblului, de pe site-urile imobiliare.


 

Fabrica de porţelan, de la un proprietar la altul

Prima fabrică de articole de ceramică fină pentru menaj din România a fost construită în 1922. Porţelanul vechi era folosit pentru cadourile făcute de dictatorii Nicolae şi Elena Ceauşescu şefilor de state: produse speciale, unicate şi de serie mică. În 1989, Iris avea 2.100 de angajaţi şi majoritatea producţiei mergea la export. Scăderea puterii de cumpărare în România, scumpirea gazului şi lipsa de investiţii au determinat decăderea. Privatizarea s-a produs în 1999, firma intrând sub control grecesc, apoi a ajuns în faliment. Geromed Mediaş şi-a adjudecat, în 2003, activele fabricii reprezentate de lichidatorul PricewaterhouseCoopers. Activele au fost adjudecate la 2 milioane USD. Şase firme şi-au exprimat interesul: Porţelanul şi Fine Porcelain Dorohoi, Richard Ginori Florenţa, Alianţa Huedin, Sinterom Cluj, Geromed Mediaş. Singurul ofertant care până la data limită a depus actele complete solicitate şi o scrisoare de garanţie de 10% din suma ofertată a fost Geromed, unic participant la licitaţie. Tranzacţia a cuprins halele, vechile utilaje, brandul Iris. În 2005, societatea avea 450 de salariaţi, iar un an mai târziu, numai 100. Decizia noului proprietar: pe teren se vor face locuinţe.

Publicitate

Comentarii

:)

thumb down thumb up
luni, 16 octombrie 2017, 14:26
de MihaiH

Iar boc-poc este primar din 2004, direct sau prin "mana dreapta" Apostu (50-50). Asta va fi mostenirea sa, cand se va indura sa ne lase, cartiere de care comunistii ar fi fost mandri. Nu-i bai, guvernul e de vina!
raspunde

ati inceput si voi sa faceti jurnalism

thumb down thumb up
luni, 16 octombrie 2017, 21:44
de adi

nu e rau pt inceput. continuati. de ce arata asa rau?cati proprietar sunt acum? de ce blocurile nu arata la fel. mihai, postac psd. lasa-ne
raspunde

ascunderea numerelor de inmatriculare

thumb down thumb up
marţi, 17 octombrie 2017, 09:38
de Mia

De ce apar numerele de inmatriculare a masinilor in acest reportaj? Art. 1 (1) Colectarea, înregistrarea, stocarea, utilizarea, transmiterea, dezvăluirea sau orice alte operaţiuni de prelucrare a imaginilor prin mijloace de supraveghere video, care permit identificarea directă sau indirectă a persoanelor fizice, reprezintă operaţiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal ce intră sub incidenţa prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Imaginile referitoare la persoane identificate sau identificabile, prelucrate prin mijloace de supraveghere video, pot constitui date cu caracter personal: a) chiar dacă nu sunt asociate cu datele de identitate ale persoanei sau b) chiar dacă nu conţin imaginea persoanei filmate, ci alte informaţii de natură să conducă la identificarea acesteia ( ex: numărul de înmatriculare al vehiculului); (3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică indiferent de suportul utilizat pentru prelucrare, de tehnica utilizată sau de tipul de echipament.
raspunde

neadevarat

thumb down thumb up
miercuri, 18 octombrie 2017, 18:08
de phantom

este denigrare si ne afecteaza pe cei care locuim si vrem sa vindem/cumparam in zona..se construieste intr-adevar dar accesul este facil..transport in comun..magazine etc...nicaieri constructorii nu protejeaza mediul sau isi iau masurile de siguranta normale..asa e legea in Romania si primaria este inexistenta
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.